Hier moet je op letten als je een roadtrip gaat maken

Een roadtrip maken is ten eerste ontzettend gaaf. Of je nu een roadtrip maakt in Frankrijk, Australië of in Amerika. Bij elke roadtrip heb je het gevoel alsof de wereld aan je voeten ligt. Met een auto op reis gaan geeft namelijk een heerlijk gevoel van vrijheid, omdat je kunt stoppen waar en wanneer jij maar wilt. Toch zijn er een paar dingen waar je bij elke roadtrip op moet letten als je ultiem wilt kunnen genieten van alle vrijheid en die dingen vind je hieronder op een rij:

Ben je genoeg verzekerd?

Als iemand vliegangst heeft wordt er altijd gezegd dat er meer auto ongelukken gebeuren dan vliegtuig ongelukken en dat er eigenlijk geen reden is om angstig te zijn. Maar misschien is er daardoor juist des te meer reden om een goede autoverzekering af te sluiten als je met de auto op vakantie gaat. Tijdens een roadtrip zit, hoe groot of klein dan ook, een ongeluk vaak in een klein hoekje en op zo’n moment is het echt prettig om goed verzekerd te zijn. Naast een reisverzekering, moet je dus ook aan een autoverzekering denken.

The road is yours met een navigatiesysteem

Van te voren je hele roadtrippen plannen kan leuk zijn, maar nog leuker is het om af en toe op onverwachte plekken te stoppen als je bijvoorbeeld van mensen hoort dat het ergens mooi of gezellig is. Zo hoorden wij tijdens een roadtrip door Frankrijk van het festival van Avignon en tijdens een roadtrip door West Amerika van het bijzondere Antelope Canyon. Toch is het op zulke momenten wel prettig als je een navigatiesysteem in de auto hebt. Je kunt dan wat sneller en gemakkelijker van plan wisselen en je hoeft ook niet constant met kaarten in de weer als je de weg kwijt bent.

Kampeerspullen mee of slapen in hotels?

Als mensen het over roadtrips hebben, dan wordt er eigenlijk gelijk vanuit gegaan dat er ook zal worden gekampeerd. Maar natuurlijk hoeft dit niet per se en kun je ook bij verschillende hotels of bed & breakfasts stoppen. Vind je het juist een avontuur om te gaan kamperen? Dan zal je heel wat extra spullen mee moeten nemen. Een kort overzicht van wat je mee moet nemen voor een autovakantie vind je al in ons vakantielijstje, maar hieronder nog een extra overzicht voor als je gaat kamperen:

 • Een goede tent die waterdicht is, niks is namelijk zo vervelend als een tent die begint te lekken tijdens een regenachtige nacht
 • Hamer & haringen, hiermee kun je namelijk je tent vast zetten en de tentdoeken goed spannen
 • Grondzeil, hier kun je je tent opzetten en als je ‘s ochtends naar buiten kruipt kom je dan ook niet direct op de koude grond terecht
 • Matjes of luchtbedden zodat je kunt slapen in de tent
 • Pomp om je luchtbed mee op te pompen
 • Slaapzak of deken, een laken en een kussen
 • Zaklamp, kaarsen en/of een extra lamp op gas of elektriciteit
 • Gasstel zodat je op de camping kunt koken
 • Pannen, borden, kopjes, snijplank, kommetjes, bestek, afwasmiddel en een theedoek
 • Eventueel kun je ook nog een koelbox mee nemen zodat niet alles direct warm wordt als je boodschappen hebt gedaan
 • Stoeltjes en eventueel een tafel, als je op de camping staat kan het fijn zijn om een paar stoeltjes mee te nemen. Hier kun je dan op zitten als je gaat eten of geen zin hebt om altijd direct je tent in te moeten
 • Andere leuke of handige extra’s zijn een hangmat, bbq, waslijn of een waterzak
 • Boek met campings of een navigatiesysteem waar dit op staat aangegeven

Hola, Bonjour, Guten tag – Ken je wel andere talen?

Een roadtrip in het buitenland is natuurlijk leuk, maar een woordje in een andere taal kunnen spreken zoals Engels, Spaans, Frans, of Duits is dat ook. Niet alleen als je incheckt of boodschappen wilt doen kan een andere taal van pas komen, maar ook als je bijvoorbeeld met je auto vastzit op een kampeerterrein of autopech hebt kan het handig zijn. Je kunt namelijk niet alles met handen en voeten uitleggen aan een Franse boer of Duitse vrachtwagenchauffeur.

Tolkosten en milieustickers

Wanneer je richting Frankrijk trekt met de auto moet je ook rekening houden met kosten die je kwijt bent voor tolwegen en hetzelfde geldt voor milieustickers die verplicht zijn voor sommige gebieden in Duitsland.

Dankzij de ferry nog verder reizen tijdens je roadtrip

Wil je verder dan ver reizen tijdens je roadtrip? Dan kun je op heel wat plekken ook een ferry nemen met de auto. Zo kun je vanaf de zuidkust bij Frankrijk bijvoorbeeld de ferry boot nemen naar het eiland Corsica of vanaf Italië de ferry nemen naar Griekenland. Zo reis je in een keer stukken verder met de auto dan je misschien van te voren had gedacht. Zo’n ferry overtocht kun je van te voren reserveren, maar soms kun je ook direct in de haven een ticket voor jou en de auto kopen.