wales ierland roadtrip South stack lighthouse

Roadtrippen langs de kust van Wales en Ierland: een reis door heden en verleden

Verken verhalen uit het verleden en ervaar het huidige leven aan de Welshe en Ierse kust tijdens een onvergetelijke roadtrip! Een fijne huurauto, goed gezelschap, Ierse snacks en een prachtige route voor de boeg: ingrediënten voor een week lang van de vrijheid genieten en nieuwe indrukken opdoen. Misschien zou je in eerste instantie Ierland en Wales niet zo snel combineren tijdens een roadtrip, voornamelijk door de Ierse Zee die de twee stukken land verbindt. Maar dankzij de verschillende ferry havens is dit echter een verrassend goede combinatie voor een reis met vijf interessante tussenstops. Onze reis startte in Holyhead en ging toen verder naar Dublin en Rosslare Harbour, om vervolgens via Pembroke Dock te eindigen in Fishguard. Tijdens deze route leer je over het erfgoed en bewonder je de prachtige kustlandschappen van Wales en Ierland.

Een stukje geschiedenis over Wales & Ierland

Het waterlichaam dat wij kennen als de Ierse Zee speelt al heel lang een belangrijke rol op het gebied van (familie)historie, economische activiteit en identiteit. Al duizenden jaren reizen mensen tussen Ierland en Groot-Brittannië voor veel verschillende redenen: oorlog, religie, familie, werk, geluk. Dit soort grote verhuizingen zijn altijd vanzelfsprekend geweest op deze (buur)eilanden. De grote havens op zowel de Ierse als Welshe kust zijn daarom broedplaatsen van verhalen. Met name arbeidsmigratie heeft gezorgd voor uitwisselingen tussen verschillende mensen, culturen en talen. De politieke grenzen zijn veel veranderd gedurende de eeuwen, maar het erfgoed van de tocht over de Ierse Zee heeft de tijd altijd doorstaan. De sporen hiervan zijn in overvloed te bewonderen tijdens deze roadtrip.

Ports, Past and Present

Deze roadtrip route langs Pembroke Dock, Fishguard, Holyhead, Dublin en Rosslare is niet zomaar ontstaan. Er is een speciaal Ports, Past and Present project opgezet waarbij de vijf Ierse en Welshe havens nauw samenwerken om reizigers nog meer naar hun kustgemeenschappen te trekken. Er is zelfs een serie documentaries gemaakt om reizigers alvast kennis te laten maken met het leven en de ervaringen in de havens. Zo krijg je een inkijkje in het leven nu, maar kun je in de docu’s ook meer te weten komen over hoe het leven hier ooit was. Mocht je deze roadtrip gaan doen, is het echt tof om die documentaires even online te kijken!

De roadtrip route langs de kust van Wales & Ierland

→ Hotel tip: Forth Mountain Glamping of Llys Meddyg
Auto huur boek je het voor deze roadtrip bij Sunny Cars

wales ierland roadtripierland wales Bed en breakfast bij Fishguard

Amsterdam – Liverpool (1 uur en 15 minuten vliegen)

Onze vlucht vertrekt vanaf Schiphol naar Liverpool Airport, waar we via de maatschappij Enterprise een huurauto ophalen. Je kunt ook met je eigen auto naar Wales rijden, dit maakt de totale reis alleen iets langer. Het is even wennen om aan de linkerkant te rijden, wij zijn dan ook zeer tevreden dat we een automaat hebben.

Liverpool – Holyhead (2 uur rijden)

Vanuit Liverpool rijden we naar Holyhead, een schattig kustdorpje met hele vriendelijke mensen; van de tips die we krijgen van de locals tot de parkeerwachter die ons een gratis parkeerplekje aanbood. Sowieso viel het ons tijdens de gehele reis op dat iedereen ontzettend gastvrij en vriendelijk is! Voor een lekkere lunch stop je bij Reubens cafe, een klein, knus cafeetje aan de hoofdstraat.

Lees hier meer over Holyhead

ierland wales Holyhead cafe eten ierland wales Holyhead cafe

South Stack Lighthouse

Een echte must-see in Holyhead is (het gebied rondom) the South Stack Lighthouse. Deze vuurtoren die op het noordwestelijke topje van Wales staat, werd opgericht in 1809 en zorgt voor een prachtig plaatje aan de diepblauwe Ierse Zee met haar indrukwekkende kliffen. De vuurtoren waarschuwt schepen voor de kust en de bijbehorende granietrotsen die steil uit het water oprijzen, en is daardoor ook een duidelijk oriëntatiepunt voor schepen die varen over de Ierse Zee. In het gebied waar de vuurtoren staat, kun je prachtige wandelingen maken door de heiige landschappen die het kustgebied rijk is. ‘s Avonds verblijven we in een hele schattige cabin midden op het Welshe platteland.

wales ierland South stack lighthouse South stack lighthouse wales ierland South stack lighthouse vuurtoren South stack lighthouse in wales ierland wales ierland South stack lighthouse wandeling

Holyhead – met de ferry naar Dublin Port (3.5 uur varen)

Het is vroeg uit de veren de volgende ochtend, want we nemen de ochtend ferry van 08.15 uur. Wij zijn per ongeluk iets te laat vertrokken vanuit huis (de check-in bij de haven was officieel tot 07.15), maar gelukkig kunnen we vijf minuten later nog steeds aansluiten in de rij. Alsnog zou ik je aanraden om op tijd te vertrekken! Met je auto rijd je de boot op. Hier parkeer je de auto op het dek en kun je vervolgens naar binnen om wat te eten en/of te relaxen binnen aan boord.

In Dublin blijven we in het (im)migratie-thema. De eerste stop is Bottle Boy Pub, een historische pub op loopafstand van de grote haven van Dublin en tegelijkertijd een schatkist aan voorwerpen die verwijzen naar het rijke verleden van de plek. Van historische foto’s tot antieke voorwerpen en oude drankflessen en een heuse traditionele barbershop! Een grappig feitje: de Bottle Boy startte in 1860 en was toen voornamelijk een plek waar je sterke drank kon kopen om mee te nemen, waardoor alles in flessen werd geserveerd.

Na een drankje te hebben genuttigd in de historische pub, wandelen we naar EPIC: The Irish Emmigration Museum. Dit museum heeft door de hoge mate van interactiviteit al meerdere prijzen gewonnen en is, wanneer je op zoek bent naar wat meer achtergrond en historie over het gebied waar je doorheen reist, zeker een bezoekje waard. Je krijgt bij het begin van je bezoek een ‘paspoort’ die je in elke ruimte (met elk een ander thema) kunt bestempelen. ‘s Avonds verblijven we in het knusse Roxford Lodge Hotel wat buiten het centrum ligt, maar daardoor wel handig op de route wanneer we vertrekken naar onze volgende stop.

Wanneer je hiervoor de tijd hebt, raden we aan om nog een dagje (of misschien wel meer) te verblijven in Dublin. Eerder schreven we een blog over wat deze bruisende hoofdstad allemaal te bieden heeft!

Wat te doen in Dublin? Ontdek de levendige hoofdstad van Ierland!

Dublin bottle boy Dublin bottle boy tipsmuseum Dublin tips

Dublin – Rosslare Harbour (2 uur en 15 minuten rijden)

De plaats Rosslare Harbour ligt in ‘The Sunny South East’, en dat gebied heet niet voor niets zo: dit is het zonnigste plekje van Ierland, waar gemiddeld 300 uur meer (!) zonuren zijn per jaar dan het nationale gemiddelde. Rosslare Beach Wexford is een van de meest populaire stranden van het land en ligt aan het dorp Rosslare Harbour. Tip: je kunt hier heerlijk lunchen of lokale delicatessen kopen bij Kelly’s Deli Garden. Ook door het dorp Rosslare Harbour wil je even lopen, de Harbour village ligt dirct aan de ferry port vast en je vindt er een handjevol knusse straatjes!

Lees hier meer over Rosslare Harbour

‘The Point Beach’ is een nabijgelegen strand dat wat rustiger is en ook een fijne plek is om te wandelen bij goed weer. In de buurt kun je bijzonder overnachten op de ‘Forth Mountain Glamping’, dit zijn ‘pods’ middenin de bossen. De ramen hebben geen gordijnen (en zijn geblindeerd van buiten): dat betekent wakker worden van het zonlicht met een prachtig uitzicht op uitgestrekte heuvellandschappen. In dit gebied kun je ook goed wandelen en paardrijden.

Forth mountain glampingwales ierland roadtrip Rosslare Rosslare wales ierland roadtrip

Rosslare – met de ferry naar Pembroke Dock (4 uur varen)

Terug naar Groot-Brittannië! Deze keer hebben we geluk, want we zijn ruim op tijd (wat ons de nodige stress bespaart) én er is een gratis bioscoopzaaltje op de ferry waar we een film bekijken. Met wat snacks, een goed boek en de film die draait, vliegt de tijd voorbij.

Pembroke dock wales ierland wales ierland ferry Pembroke dock

Pembroke Dock – Fishguard (1 uur rijden)

Wij beginnen onze dag in Pembroke Dock met een laat ontbijt. Manillas Cafe, dat over de brug naast een vaarvereniging ligt, is een dikke tip. Wat hebben wij hier een heerlijke (vegetarische) Welshe breakfast gegeten! Ook is het de moeite waard om je auto op weg er naartoe (of op weg terug) vlak na de brug te parkeren en even wandelend het uitzicht vanaf de brug te bekijken. De gekleurde huisjes en de witte vissershuizen tussen de groene bossen zijn typerend voor deze streek. In Pembroke Dock zelf kun je het Heritage Centre bezoeken, waar je voor 6 pond leert over de geschiedenis, met name de scheepvaartbouw, van dit stadje.

Lees hier meer over Pembroke Dock

Freshwater West strand

Een plek die Harry Potter-fans niet moeten missen (maar ook leuk is voor zij die niet mentaal op Hogwarts hebben gezeten) is het Freshwater West strand. In de films is dit de plek waar Dobby sterft en nog steeds kun je zijn ‘graf’ daar bezoeken. Deze staat ongeveer op het midden van het strand op een duinheuvel en is te herkennen aan een grote stapel stenen (met verschillende sokken toen wij er waren). Kleine tip… Laat niet zelf je sokken achter als je hier komt, want het heeft helaas een slechte invloed om de natuur en dieren die er leven. De ruige rotsen, het gouden zand, de sterke golven en wapperende duinhalmen in de wind maken dit een parel van een tussenstop!

Freshwater west ierland wales Freshwater ierland wales kust Freshwater dobby's graf ierland wales Freshwater

Fishguard

Onze laatste bestemming is Fishguard, een dorpje met wederom gezellig pastelgekleurde huisjes aan het water. Fishguard Fort is dé plek waar je een geweldig uitzicht hebt over de kustlijn en waar nog de restanten van een heus fort uit de 18de eeuw te vinden zijn. Hier kun je verschillende wandelingen maken. Ook kun je in de bibliotheek van het dorp The Last Invasion Tapestry bekijken, een wandkleed dat het verhaal vertelt van de laatste Franse invasie in 1797 in Fishguard, Brits grondgebied. We slapen in de prachtige bed and breakfast Llys Meddyg en genieten van een vullende maaltijd in de Royal Oak pub in het dorp.

Lees hier meer over Fishguard

wales ierland roadtrip Fishguard Fishguard kleurrijke huisjes wales ierland Fishguard wales ierland wales ierland Fishguard

Fishguard – Cardiff (2.5 uur rijden)

Aan (bijna) elke reis komt een eind, zo ook aan deze roadtrip. Tijd om de auto terug in te leveren; via Enterprise kun je dit doen op het vliegveld van Cardiff. Het is een klein vliegveld; daardoor is er weinig te beleven als je lang moet wachten of te vroeg aankomt voor je vlucht. Oftewel: het perfecte moment om je foto’s uit te zoeken van deze bijzondere roadtrip!

Cardiff – Amsterdam (1 uur en 15 minuten vliegen)

Praktische zaken:

  • Let goed op bij het afsluiten van je autoverhuur dat je de juiste documenten hebt om van Wales naar Ierland te reizen: je gaat immers van de UK naar Europa. Een auto huren kan via Sunny Cars!
  • Download een snelheidsapp op je mobiel. In je Britse auto staat alles aangegeven in miles per hour, maar in Ierland rekenen ze weer met kilometers. Op zich niks om zenuwachtig voor te worden, je hebt al snel gevoelsmatig door hoe hard je mag.
  • Omdat je zowel in Ierland als Wales (UK) verblijft, is het handig om stekkers mee te nemen die zowel voor het Britse als Europese stopcontact geschikt zijn.
  • Voor sommige parkeerplaatsen in de kuststadjes is het handig om contant geld bij je te hebben. Zorg voor een paar euro’s en ponden in je portemonnee.
  • Misschien overbodig, maar wil het toch even benadrukken: zorg dat je genoeg warme, waterdichte kleding meeneemt. Een regenjas en een warme trui zijn altijd handig, ongeacht het seizoen dat je gaat.

Kijk alvast een docu over de roadtrip route of lees meer

Wil je meer weten over een roadtrip langs de kust van Ierland en Wales? Bezoek dan www.portspastpresent.eu. Via deze website kun je alvast meer te weten komen over de geschiedenis en het erfgoed rond de vijf actieve havens aan de Ierse Zee. Ook deze app kan interssant zijn als je hier gaat rondreizen! Met deze app kan je je eigen keuze aan samengestelde ervaringen downloaden, die elk een inkijkje geven op het leven in een specifieke haven, de geschiedenis en het erfgoed. Niet zo’n lezer, maar wel nieuwsgierig? Deze documentary films zijn ook echt aanraders! Bekijk alvast de eerste aflevering hieronder:

Plan nu je eigen roadtrip

→ Bekijk hier al onze Ierland artikelen