August in Antwerp

Wat te doen in Antwerpen: de fijnste tips voor een weekendje weg in deze modestad

Antwerpen. De stad van mode, karakteristieke oude panden, Belgische chocolade, speciaal biertjes én diamanten. Een weekendje weg in Antwerpen is zo voorbij, want deze stad is super veelzijdig en heel aantrekkelijk om lekker doorheen te slenteren. Pauzeer even op één van de vele terrassen, geniet van het uitzicht over de Schelde of neem een kijkje in het vernieuwde Modemuseum in het centrum. De leukste tips over wat te doen in Antwerpen vind je hier. Mét uiteraard een aantal fijne overnachtingstips.

Bezienswaardigheden Antwerpen

Wanneer je met de trein naar Antwerpen reist, kom je meteen al in één van de mooie gebouwen van de stad, binnen. Het station wordt ook wel de ‘Spoorwegkathedraal’ genoemd en dat is niet voor niets. Vanuit het station loop je zo het centrum van de stad in en kom je op de grote winkelstraat ‘de Meir’ uit. Hier vind je alle grote modeketens, maar in de zijstraten zitten de wat meer exclusieve en kleinere winkeltjes. Daarnaast vind je nog een heleboel andere bezienswaardigheden in Antwerpen.

10 x Wat te doen in Antwerpen

Boek hier je trein naar Antwerpen
→ Leuke hotels: Theodore Residence, August & The Greenhouse Antwerpen.

Bezienswaardigheden, Station Antwerpen

1. Terug in de tijd

In één van die zijstraten ligt de Handelsbeurs, een monumentaal beursgebouw uit de negentiende eeuw. De wanden van de beurs zijn van binnen bekleed met oude landkaarten, die laten zien met welke landen Antwerpen handel dreef. Een verborgen pareltje in deze beurs is Fiera, een restaurant en bar met een bohemien en jungle-achtige inrichting en fijne cocktails.

Adres Fiera: Lange Nieuwstraat 14, 2000 Antwerpen, België

Dame Blanche en cocktail bij Fiera Antwerpen Wat te doen in Antwerpen, Fiera Handelsbeurs Fiera in Antwerpen

2. Centrum van Antwerpen bezoeken

In het centrum vind je onder meer de indrukwekkende Onze-Lieve-Vrouwekathedraal. Bekijk hier vooral ook het Mariabeeld, dat een creatie aan heeft van modehuis Natan (bekend van Koningin Máxima’s jurken). En diverse kunstwerken van de schilder Peter Paul Rubens.

Ook DIVA, het nieuwe, interactieve diamantmuseum is de moeite waard om te bezoeken. Hier hoor, zie en voel je verhalen achter diamant, juwelen, zilver en edelsmeedkunst. Zin in een koffietje en een taartje? Of een fijne lunch? Bij Caffe Mundi aan de Oude Beurs of District aan de Sint Jacobsmarkt drink je hele goede koffie. Ook de taartjes, quiches, yoghurt bowls en verse bagels zijn hier zeker een aanrader.

  • Adres Caffe Mundi: Oude Beurs 24, 2000 Antwerpen
  • Adres District: Sint-Jacobsmarkt 1, 2000 Antwerpen

Wat te doen in het centrum van AntwerpenCentrum AntwerpenOnze-Lieve-Vrouwekathedraal Antwerpen bezienswaardighedenCaffe Mundi in Antwerpen

3. Modestad

Niet alleen aan de Meir en zijn zijstraten is mode aan de orde van de dag. In de mode- en theaterbuurt van Antwerpen kun je als shopaholic echt je hart ophalen. Allereerst in het vernieuwde Modemuseum aan de Nationalestraat. In het museum is de vaste collectie van het museum te zien, met stukken van bekende Belgische modeontwerpers als Ann Demeulemeester, Dries van Noten en Walter van Beirendonck, maar ook van studenten die aan de Modeacademie studeren. Daarnaast zijn er wisselende exposities over mode en haar invloed op de samenleving.

In diezelfde straat vind je de meest uiteenlopende winkels van bekende Belgische designers, zoals Het Modehuis van Dries van Noten. De etalages zijn al een kunstwerk op zichzelf. Het Steenhouwersvest is ook een fijne straat om door te struinen en kleding te spotten en te shoppen. Ook leuk: aan het Lombardenvest zit een eeuwenoud handschoenenwinkeltje. In 1886 zijn twee Italianen deze winkel begonnen en in 1920 nam de familie Boon de zaak over. Het interieur stamt nog altijd uit 1920 en dat is alleen al leuk om te bekijken.

→ Wil je in deze buurt overnachten? Dat kan bijvoorbeeld in het appartement Theodore Residence in the Heart of Antwerp of in The Greenhouse Antwerpen.

Handschoenenwinkeltje in AntwerpenAppartement ANtwerpenBezienswaardigheden Antwerpen, Dries van NotenThe Greenhouse Antwerpen

4. Het Steen

Het Steen wordt beschouwd als het oudste gebouw van de stad. Daarom kun je wel zeggen dat het gebouw een rijke geschiedenis heeft. Die gaat zelfs helemaal terug tot de middeleeuwen. Het Steen was oorspronkelijk een fort dat in de 13e eeuw door de hertogen van Brabant werd gebouwd om de stad te beschermen tegen invallen. In de loop van de eeuwen heeft het Steen verschillende functies gehad. Zo diende het als koninklijk paleis, muntslagerij, opslagplaats voor buskruit, en zelfs als woning voor armen en daklozen. Tegenwoordig is het Steen een museum, bekend als het “Museum aan de Stroom” (MAS).

5. Museum aan de Stroom

In het MAS leer je meer over de maritieme geschiedenis van Antwerpen en de rol van de Schelde als een belangrijke handelsroute. Het MAS biedt tentoonstellingen over de haven van Antwerpen, de wereldhandel, de maritieme geschiedenis, en heeft een uitgebreide collectie van kunstwerken en objecten gerelateerd aan de haven en de scheepvaart. Zeker het bezoeken waard als je hierin geïnteresseerd bent!

6. Het Zuid

Nadat je het MAS hebt bezocht, moet je ook zeker de rest van de wijk waarin het zich bevindt bezoeken. Het Zuid is namelijk een hippe en levendige wijk die bekend staat om kunst, cultuur en het bruisend uitgaansleven. Erg geliefd bij de locals, maar ook zeker bij toeristen. Het Zuid is een voormalige haven- en industriële wijk die net als veel soortgelijke wijken in andere steden helemaal is omgetoverd. Je vindt er een unieke mix van oude pakhuizen, moderne architectuur, trendy boetieks – leuk voor wie een uniek item wil scoren, musea, restaurants, cafés en bars. Mocht je na het MAS meer musea willen bezoeken? Op het Museumplein zijn er meerdere te vinden, zoals het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen (KMSKA) en het Museum van Hedendaagse Kunst Antwerpen (M HKA).

7. Het Rubenshuis

Het Rubenshuis is gewijd aan het leven en werk van de beroemde Vlaamse schilder Peter Paul Rubens. Het is gevestigd in het voormalige huis en atelier van Rubens en een van de meest bezochte musea in Antwerpen. Je vindt er een uitgebreide collectie schilderijen, tekeningen, gravures, maar ook persoonlijke bezittingen en het interieur van zijn huis. Naast de permanente collectie organiseert het Rubenshuis ook regelmatig tijdelijke tentoonstellingen. Zeker een must see voor kunstliefhebbers en geschiedenisfanaten.

8. Proef de lokale keuken

Een bezoekje aan een stad is nooit compleet zonder ook wat te proeven van de lokale keuken. Dit zijn een paar bekende gerechten:

  • Stoofvlees, ook wel “Vlaamse stoverij” genoemd, is een klassiek gerecht in Antwerpen en in Vlaanderen. Het vlees wordt, zoals het hoort in België, langzaam gegaard in bier. Vet lekker bij frietjes met mayo!
  • Mosselen zijn volop verkrijgbaar tijdens het mosselseizoen in de zomer. De mosselen worden vaak bereid met witte wijn, groenten, kruiden en specerijen en geserveerd met frietjes of brood.
  • Antwerpse Handjes zijn koekjes in de vorm van een hand die gemaakt zijn van boterrijk deeg en bedekt zijn met suiker of chocolade. Lekker om direct mee te nemen, of mee te nemen voor thuis.
  • Elixir d’Anvers is een kruidige en zoete likeur gemaakt van een geheime mix van meer dan 30 verschillende kruiden, planten en vruchten. Je drinkt het als digestief of in cocktails en het wordt beschouwd als een typisch Antwerps drankje.

9. De Antwerpse Zoo

De Antwerpse Zoo is een van de oudste dierentuinen ter wereld en ligt middenin het centrum van de stad. Je vindt er veel verschillende zoogdieren, vogels, reptielen, amfibieën, vissen en ongewervelde dieren. Een aantal daarvan zijn bedreigde diersoorten. Niet alleen de dieren zijn het bewonderen waard. De dierentuin heeft prachtige tuinen, vijvers en historische gebouwen zoals de Egyptische Tempel, de Marmeren Zaal, de Rundergebouwen en de Roofvogelvolière. Goed om te weten: de dierentuin is betrokken bij verschillende wereldwijde conservatie programma’s en speelt een rol bij de bescherming van bedreigde diersoorten.

10. Avondwandeling

Zin om je dagje in Antwerpen fijn af te sluiten met een avondwandeling langs het water? De Scheldeoever is daar heel geschikt voor. Je loopt over het wandelterras langs de rivier. Met het uitzicht over de Schelde aan de ene kant en een doorkijkje naar de stad aan de andere kant.

Ook overdag is de Scheldekaaien een populaire plek om te wandelen, fietsen of te ontspannen. Perfect voor een blik op de skyline van Antwerpen.

wat te doen in Antwerpen, zonsondergang

Blijven plakken?

Nét wat buiten het centrum ligt het Groen Kwartier; een groene oase in de stad. Hier zit Pakt; een hippe plek waar verschillende restaurants, een biercafé, koffiebar en kleine boetiekjes samen zitten. Je krijgt hier meteen een vakantiegevoel. Vlakbij Pakt overnachten? In August blijf je nog even in de vakantiestemming.

Niet al te ver van deze industriële en toffe hotspot, zit café Bobby. Hier staan veel speciaal biertjes en wijntjes op de kaart, dus dit is een fijne plek om lekker te borrelen. Grote bierliefhebber? Dan is Stadsbrouwerij de Koninck een bezoekje waard. Dit is de laatst overgebleven stadsbrouwerij van Antwerpen. Je boekt hier een interactieve tour of doet een bierproeverij met de lokale biertjes.

  • Adres Pakt: Regine Beerplein 1, 2018 Antwerpen
  • Adres Stadsbrouwerij de Konick: Mechelsesteenweg 291, 2018 Antwerpen

Wat te doen in Antwerpen, Pakt Koffiebar Pakt Antwerpen Winkels in Pakt, AntwerpenAugust in Antwerp

En al zin gekregen om naar Antwerpen te gaan?

Meer weten over wat te doen in Antwerpen of ben je benieuwd naar de leukste wandelingen door de stad? Op visitantwerpen.be vind je meer informatie.

→ Bekijk hier alle artikelen over België