Roadtrip Albanie tips zwavelhoudende warmwaterbron

Roadtrip Albanie: Tips voor Tirana tot aan Sarandë

Op zoek naar een unieke bestemming in Europa? Maak een roadtrip door Albanië! Jarenlang was dit land hermetisch afgesloten, de grenzen bleven namelijk tot 1992 onder een communistische dictatuur volledig dicht, maar sinds het begin van deze eeuw kun je er eindelijk naartoe op reis. In deze blog krijg je heel veel tips voor een avontuurlijke trip, zo nemen we je mee van Tirana tot voorbij Sarandë, op een roadtrip van zo’n 1500 kilometer lang. En geloof me, op die route is genoeg te doen!

Wat je tijdens een roadtrip in Albanië kunt verwachten

Aangezien Albanië grenst aan de Adriatische Zee vind je hier volop strand, zon en zee. Maar houd je van outdoor activiteiten? Dan biedt Albanië ook genoeg voor je! Je kan er raften op bruisende rivieren, baden in geothermische bronnen, parasailen en tracks volgen door Nationale Parken. Daarnaast vind je er beren, hyena’s, albatrossen en flamenco’s waardoor het ook voor dierenliefhebbers die ultieme bestemming is. Yes, we laten je heel graag kennis maken met dit ten onrechte vergeten land! Lees gauw verder en ontdek onze complete roadtrip route:

Welke Albanie tips wil je als eerst lezen:

Deze plekken wil je bezoeken tijdens je roadtrip door Albanië

Roadtrip Albanie tips durres

Roadtrip Albanie Tips voor Tirana tot aan Sarandë Durres strandtentRoadtrip Albanie Tips voor Tirana tot aan Sarandë Vjosë-Nartë

1. Durres

Durres is voor Albanese begrippen een rijke stad. Het is de grootste haven van Albanië en het is een toeristische hotspot. Ten zuiden van Durres liggen kilometerslange stranden waarlangs een langgerekt lint met hotels te vinden is. Hier boek je je lowbudget zonvakantie en het zal er niet moeilijk zijn om een kamer met uitzicht op zee te vinden. De stranden ten noorden van Durres zijn minder toeristisch en eigenlijk een stuk aantrekkelijker. Blijf trouwens niet alleen op het strand luieren, het centrum van Durres is namelijk ook aardig. Wanneer je in Durres vanaf het amfitheater het centrum in loopt, langs de Fatih Moskee, zul je ook merken dat de trottoirs en pleinen met wit marmer geplaveid. Mooi om te zien! Het centrum ligt daarnaast aan de haven en het is leuk om hier te kijken hoe de veerboten uit Italië aankomen. Andere highlights die je niet wilt missen als je Durres aandoet, zijn het paleis van Koning Zog, het Archeologisch Museum, het Byzantijns Forum en de Basiliek van Arapaj.

Van Durres naar het Divjaka-Karavasta National Park

Wil je de drukte van de stad vermijden boek dan een hotel 50 km zuidelijk van Dürres, in het Divjaka-Karavasta National Park. Daar ligt, omgeven door uitgestrekte pijnboombossen, de grootste lagune van Albanië. Hier nestelt de Dalmatische pelikaan, niet gestoord door mensen en natuurlijke vijanden, op afgelegen eilanden. Flamingo’s foerageren er. Wil je de lagune verkennen dan volg je tracks door de pijnboombossen. Liever nog neem je een opblaasbare kano mee om ongestoord op eigen gelegenheid de lagune te verkennen. In het park vind je enkele hotels – alleen bereikbaar via de noordelijke route het park in – aan uitgestrekte zandstranden waarop je gewoon in je auto (even een tip tussendoor: Een huurauto boek je vaak goed via EasyTerra) op op zoek gaat naar een plek om je parasol aan de rand van het natte strand te planten. Dit is ook een ideale plek om te surfen voor wie dat wilt!

Een must tijdens je Albanië roadtrip: Durres

Roadtrip Albanie tips strand durres

Roadtrip Albanie Tips voor Tirana tot aan Sarandë Durres stadRoadtrip Albanie Tips voor Tirana tot aan Sarandë Vjosë-Nartë Albatros

2. Vlorë

Hier, op 150 km van Tirana, begint de Albanese riviera. Dat klinkt chique en Vlorë is dan ook een moderne stad met een rijke historie. Hier werd voor het eerst de Albanese vlag gehesen en de onafhankelijke staat Albanië uitgeroepen op 28 november 1912. Een feit dat nadrukkelijk wordt gememoreerd in het National Museum of Independance in Vlorë.

Een betaalbare vakantiebestemming

Vlorë is de ideale plek voor een lowbuget strandvakantie en in de directe omgeving is van alles te doen. Ten zuiden van Vlores ligt bijvoorbeeld het strand van Uji i Ftohte. Daar, over een afstand van 20 km langs de kustweg (de SH8), vind je een lange rij moderne hotels, bars, restaurants en cafés. Enige nadeel: Om bij de strandjes te komen moet je meestal de weg oversteken.

Orikum, het mooiste strand blij Vlorë

Bij Orikum vind je de mooiste en rustigste stranden en een azuurblauwe zee waar je foto’s van wilt blijven maken. Deze stranden liggen in het verlengde van de SH8, aan een doodlopende weg (de SH95). Ondanks dat dit een doodlopende weg is, moet je je niet laten tegenhouden en juist helemaal doorrijden tot het einde. Daar ligt namelijk het Archeologische Park Orikum, op een landtong tussen de zee. Een vogelrijke lagune.

Natuurgebied Vjosë-Nartë

Ten noorden van Vlorë ligt het beschermde natuurgebied Vjosë-Nartë, aan de monding van de rivier de Aoös. Ook dit is een prachtige plek om te verblijven en te verkennen (voor wie er wilt overnachten: Aan de zuidrand van dit gebied vind je enkele hotels). In dit natuurgebied is een enorme variëteit aan planten en dieren. Hier kun je bijvoorbeeld volop flamingo’s tegen komen en het landschap is een goed bewaard gebleven ecosysteem dat bestaat uit verschillende habitats: waaronder dennen- en rivierbossen, zoetwater wetlands, kwelders, struiken en zandduinen. Je vindt hier maarliefst 1400 plantensoorten! Verwacht trouwens niet alleen maar natuur, want te midden van dit natuurschoon vind je kerkjes en een afgelegen klooster op een eilandje wat door een honderden meterslange houten brug met het vaste land is verbonden.

Ontdek Vlorë en de omliggende natuurgebieden

Roadtrip Albanie Tips voor Tirana tot aan Sarandë Hotel Maxolas Dream Orikum

Roadtrip Albanie tips church OrikumRoadtrip Albanie Tips voor Orikum

3. Sarandë

De route van Vlorë naar Sarandë – de SH8 – is de mooiste kustweg in Zuid-Albanië. De goed onderhouden weg loopt door de Llogora bergpas, dat circa 25 km van Vlorë af ligt. Deze bergpas brengt je naar een hoogte van 2000 meter en dwars door het Llogora Nationaal Park. Grappig aan deze weg: Naast dat het uitzicht spectaculair is, wordt overal langs de weg honing verkocht. Hier ben je in de habitat van de honingbij, maar ook in die van de steenarend en de vale gier. En jij kunt zelf ook je vleugels uitslaan! Met de Extreme Illyricum Aeroclub daal je in een paraglider van 2000 meter hoogte af naar het strand van Nazar. Bijna iedereen kan dit doen. De enige vereiste voor een tandemvlucht is dat je 3 meter kunt lopen.

De mooiste stranden rondom Sarandë

De prachtige kustweg naar het zuiden va Albanië leid je vervolgens verder langs prachtige stranden en langs een azuurblauwe zee met kristalhelder water. Mooie stranden om te bezoeken zijn: Drymades Beach, Gjipe Beach of Livadhi Beach. Of boek een hotel in het plaatsje Himare. Na Himare passeer je het afgelegen rotsstrand Gjiri i Filikurit dat alleen te voet, langs een steile helling, te bereiken is. En het toffe: Hier kun je wildkamperen in grotten!

Het mooiste kasteel van Albanië?

Verderop is een militaire basis te vinden met een ondergronds dock voor onderzeeërs. Dit gebied heeft namelijk van oudsher een militaire functie. Dit merk je ook aan Porto Palermo, een militair bastion en tegelijkertijd het mooiste kasteel aan zee in Albanië. Hier zijn campings, maar ook hier kun je volop wildkamperen. Verderop liggen de uitgestrekte stranden van Borsjt langs een sintelweg. Opnieuw een magnifieke plek voor een low-budget strandvakantie en ook een plek waar vanalles te doen is. Dichtbij Sarandë vind je ook het strand: Plazhi i Lukovës. Een mooi strand maar wel volledig geëxploiteerd.

Zo kun je je roadtrip uitbreiden met een tripje naar Griekenland

De stad Sarandë is een toeristische hotspot. Een kustplaats met eindeloos veel hotels. Veel mensen vliegen naar het tegenover de stad gelegen eiland Corfu en nemen de ferry naar Albanië. Er loopt een leuke boulevard vanuit haven langs zee en wil je een mooi uitzicht over de stad? Dan volg je de track naar Lekuresi Castle. Op 20 km van Sarandë net voorbij de rustige kustplaats Ksamil vind je het Unesco Wereld Erfgoed van Butrint. Butrint is al sinds de prehistorie bewoond en is de locatie geweest van een Griekse kolonie, een Romeinse stad en een bisdom. De stad werd verlaten in de late middeleeuwen nadat zich moerassen in het gebied hadden gevormd. De huidige archeologische site is een goed bewaarde verzameling van ruïnes die elke periode in de ontwikkeling van de stad vertegenwoordigen.

Van de mooiste stranden bij Sarandë tot het mooiste kasteel van heel Albanië

Roadtrip Albanie tips drymades beach

Tips Roadtrip Albanie Porto Palermo

Tips Roadtrip Albanie Borsjt Beach

Roadtrip Albanie tips himare

Tips Roadtrip Albanie Butrint

Albanie TipsTips Roadtrip Albanie in Butrint

4. Gjirokaster

Zo ongeveer halverwege de route van Sarandë naar Gjirokaster ligt een heel bijzonder natuurgebied: Blue Eye (Syri i Kalter). The Blue Eye is de eerste waterbron van de rivier de Bistricë, een 25 km lange rivier die eindigt in de Ionische Zee ten zuiden van Sarandë. De bron ligt op een hoogte van 152 m. Hier kolkt per seconde 20.000 liter turquoise gekleurd en ijskoud water omhoog vanaf 50 meter diepte. Neem zwemkleding mee, al ziet het water er lekkerder uit dan het voelt, het is ijs en ijskoud. Oh en nog even iets om rekening mee te houden: Het kleine stukje weg door het natuurgebied naar de Blue Eye is stoffig en niet verhard. Maar de hoofdwegen van Sarandë naar Gjirokaster zijn prima.

Van ijskoud water bij de Blue Eye naar het centrum van Gjirokaster

Het oude deel van Gjirokaster is Unesco Wereld Erfgoed: “Een zeldzaam voorbeeld van een goed bewaard gebleven, door boeren gebouwde Ottomaanse stad” volgens Unesco. De typische daken zijn een uniek monumentaal element. De oude stad ligt aan de voet van het fort van Gjirokaster, waar het Gjirokaster National Folklore Festival om de vijf jaar wordt gehouden. De stad is de geboorteplaats van de voormalige Albanese communistische leider Enver Hoxha en de auteur Ismail Kadare.

The Blue Eye

Tips Roadtrip Albanie Blue Eye Syri i Kalter

Tips Roadtrip Albanie Blue Eye

Het centrum van Gjirokaster

Tips Roadtrip Albanie Gjirokaster Ambacht

5. Permet

De 60 km lange route van Gjirokaster naar Permet leidt over bergen en langs bruisende rivieren. Het is zonder meer een prachtige weg waar je de tijd voor moet nemen. Neem bijvoorbeeld een van de weinige zijwegen naar het afgelegen Peshtan. Daar vind je de absolute rust. Er zijn een camping en een hotelletje. De weg naar Permet volgt daarna de vallei van de rivier de Aoös. Het water in de rivier is koud, maar super schoon. En er is niemand afgezien van een herder met een schaapskudde.

Hier ontdek je het lokale leven van Albanië

Permet is vergeleken met de toeristische kustplaatsen van een heel ander kaliber. De sfeer is typisch Albanees. Op straathoeken en op pleinen zitten mannen te schaken. De hele stad lijkt in de avondkoelte te flaneren over straat en de restaurants zijn in het binnenland en stuk beter dan aan de kust. Restaurant Hani Kikes is bijvoorbeeld zo’n aanrader en je moet zeker het gebak proberen van de tegenover het restaurant liggende bakkerij. Overnachten in Permet? Je vindt hier een goede hotelkamer vanaf €18 per nacht. Iets actiefs doen? In de omgeving kun je hiken en raften via de organisatie Albturist Permet. Eind augustus staat het water van de rivier de Aoös daar zelfs hoog genoeg voor!

Geniet van thermische zwavelhoudende bronnen

Op circa 15 km van Permet vind je de thermische zwavelhoudende bronnen van Llixhat e Benjes. Een fantastische en surrealistische plek. De toegang is gratis, al heeft dat wel als gevolg dat het net als op zoveel andere plekken in Albanië een beetje rommelig is. Maar groot pluspunt: de natuur is er prachtig! Genoeg van de bronnen genoten? Je kunt ervoor of erna een hike doen langs de rivier. Je loopt dan door de canyon en de weg naar Benjes is prima te doen. Hier in de buurt overnachten? Vlakbij de bronnen ligt aan de weg het hotel Hani i Coles en een goed restaurant: Vellezerit Kolaqi. Vanaf deze plek kun je ook, al dan niet onder begeleiding van een gids, de bergen verder in van het Fir of Hotova National Park. Een adembenemende plek met fantastische vergezichten!

Geniet van de bronnen en natuur in de buurt van Permet

Roadtrip Albanie tips wilde paarden

Tips Roadtrip Albanie Llixhat e BenjesRoadtrip Albanie tips zwavelhoudende warmwaterbron

6. Korçë

De 133 km lange weg – trek hier zeker 3.5 uur voor uit – van Permet naar Korçë loopt vlak langs de Griekse grens. Het eerste deel van deze magnifieke route loopt nog langs de in Griekenland ontspringende rivier de Aoös. En bereid je wel even voor op deze toch, want nadat je bij Çarshovë de rivier over gestoken bent, wordt de weg al snel slechter. Volg bij Çarshovë de SH80 langs de Griekse grens (vermijdt de SH75 want die weg is helemaal verschrikkelijk) en uiteindelijk kom je bij de stad Korçë.

De culturele hoofdstad van Albanië

Korçë zelf zou je op de fiets moeten verkennen. De bazaar is uniek, maar de restaurants in de nieuwe stad zijn beter. De stad biedt een scala aan interessante musea zoals het Education Museum (gevestigd in het gebouw waar de eerste Albanese school in 1887 opende), het National Museum of Medieval Art, het Prehistoric Museum, het House-Museum van de beroemde landschapsschilder Vangjush Mio, het Museum voor Oosterse Kunst “Bratko” en het Gjon Mili Photography Museum. Korçë wordt wel de culturele hoofdstad van Albanië genoemd. Je moet ook de christelijke orthodoxe kathedraal van Korçë bezoeken. Het is de belangrijkste en grootste Albanese orthodoxe kerk. In 1995 gebouwd door Grieken. Zoals de Grieken kerken onderhouden in Albanië, onderhouden en restaureren de Turken moskeeën.

Naar de bierfeesten in Korçë

Ga je liever uit je dak, dan naar de kerk of een portie cultureel doen? Dan is het Beer Fest van Korçë the place to be. Voor dit feest moet je in de tweede week van augustus in Korçë zijn. Tijdens een vierdaagse muziekfestival werden in 2019 maar liefst 140.000 glazen bier gedronken. Het grootste feest van Albanië, dus! De bierspelen mag je niet missen. En als je er dan toch bent vergeet dan ook niet om de brouwerijen in Korçë te bezoeken. Het Apple Fest van Korçë is in de eerste week van oktober, wanneer de appeloogst binnengehaald is, en schijnt ook een aanrader te zijn.

Hiken tijdens je Albanie roadtrip?

In de omgeving van Korçë is van alles te doen. Vlakbij Korçë ligt een prachtig low budget ski gebied. De pistes van het Bigell Ski Resort. Maar mocht je liever hiken langs middeleeuwse kloosters en kerken ga dan naar het nabijgelegen Voskopoje en volg tracks langs kloosters en kerken zoals voorheen de profeet Ilias en de apostel Petrus dat deden.

Van bierfeesten tot imposante bergen: Korçë

Tips Roadtrip door Albanie Permet langs de Aoös

Roadtrip Albanie tips brug permet

Tips Roadtrip Albanie Korçë

Tips Roadtrip Albanie Korçë KoffiehuisTips Roadtrip Albanie Voskopoje

7. Pogradec

De stad Pogradec ligt aan het Ohrid Meer. Met 288 meter is het meer een van diepste in Europa. Bijzonder om te weten: Het meer wordt gevoed door rivieren, bronnen en ondergrondse waterstromen vanuit Lake Prespa.

Struinen over de boulevard van Pogradec

In Pogradec ligt langs het Ohrid Meer een lange boulevard: de Shetitorja 1 Maji. In de avondkoelte flaneert heel Pogradec over deze boulevard. Direct aan het strand is geen bebouwing. Hotel 1 Mai is het enige hotel dat direct aan het strand ligt. Dat is wel tof, want als je een kamer boekt in dat hotel hoef je geen drukke straat over te steken om bij het strand te zijn. Langs de boulevard liggen nog meer hotels en ook tientallen restaurants.

Meer zien rondom het Ohrid Meer of in de omgeving van Pogradec

De meest bezochte toeristische plekken rond het meer van Ohrid zijn Lin, Pojskë, Hudenisht en Tushemisht. Lin is een lieflijk dorpje aan de Macedonische grens. De Drilon-waterbronnen op 5 km van Pogradec mag je ook niet missen. Hier vindt je prachtige restaurants in de voormalige zomerverblijven van de communistische dictator Enver Hoxa. De restaurants serveren de Koran, een visspecialiteit (Tavë Korani) want de Koran is een forel uit Lake Ohrid.

  • Hotel-tip: Hotel 1 Maji, dit ligt direct aan het strand van Lake Ohrid

Roadtrip Albanie tips pogradecTips Roadtrip Albanie DonkeyTips Roadtrip Albanie Pogradec Lin

8. Berat

Het stadsgezicht van Berat is Unesco Wereld Erfgoed. Door de eeuwen heen bestonden hier naast elkaar verschillende religieuze en culturele gemeenschappen. Het kasteel van Berat, lokaal bekend als de Kala, is voor het grootste deel gebouwd in de 13e eeuw en gaat terug naar de 4e eeuw BC. Op het terrein van het kasteel vind je musea, restaurants en woonhuizen. Het citadel gebied telt veel Byzantijnse kerken en moskeeën uit het Ottomaanse tijdperk. Je moet echt de track volgen vanaf de rivier naar het op de berg gelegen kasteel. Je loopt dan door het niet voor auto’s toegankelijke stadje dat is gebouwd tegen een steile berghelling, volgens de op de Balkan heersende tradities en aangepast aan de levensstijl van de stad. De huizen staan dicht op elkaar en staan gelaagd op de hellingen. De woningen zijn overwegend horizontaal van opzet om zo optimaal mogelijk gebruik te maken van het binnenkomende daglicht. Via een labyrint van stegen klim je naar het kasteel op de top van de berg. In de omgeving van Berat liggen uitgestrekte wijngaarden. Hier proef je de beste wijn van Albanië. Op 50 km van Berat kun je een prachtige hike doen door de Osumi kloof. Lees hier al onze tips voor Berat

Berat, tegen de bergen opgebouwd

Tips Roadtrip Albanie BeratTips Roadtrip Albanie in Berat

9. Tirana

Tirana is met 420.000 inwoners de grootste stad van Albanië en erg modern en trendy. De stad is omgeven door bergen en heeft een subtropisch klimaat. Maar staat ook bekend om haar koffietentjes, naar rato vind je in Tirana namelijk de meeste koffiehuizen ter wereld. Ook is ir een enorme keuze aan restaurants. Taverna e Kasapit is bijvoorbeeld een aanrader, twee zussen serveren daar traditioneel Albanees eten. En in Oda kun je ook uitstekend traditioneel Albanees eten.

Liever wat actiefs doen voor je wat gaat eten? Neem de kabelbaan naar Mount Dajti en Gurra e Perrisë. Een tochtje van 15 minuten en eenmaal hogerop in de bergen kun je wandelen en vind je een paar leuke restaurants. Wil je uitgaan? In dat opzicht heeft Tirana niet zo heel veel te bieden, ga dan liever naar Tulla. Een cultureel centrum in wat voorheen een communistisch etablissement was.

Het is leuk om Tirana te verkennen per fiets. Kom je er met de auto aan rijdt dan naar het centrum en parkeer in de parkeergarage onder het Skanderbergplein. Het plein is onlangs geheel vernieuwd. Loop vanaf hier naar Toptani Street: een aangename autovrije plek. Hier vind je in een atoomschuilkelder BunkArt2 in de Rruga Sermedin Said Toptani.

  • Hotel-tip: Hotel La Boheme in Tirana, boek ruim van te voren in dit populaire hotel in het centrum
  • Hotel-tip: Hotel Eliza in Tirana is een eenvoudig maar goed hotel aan de rand van de stad

→ Lees ook: Bezienswaardigheden in Tirana: de bijzondere hoofdstad van Albanië

Tirana, de grootste stad die je zult zien tijdens je Albanië roadtrip

Tips Roadtrip Albanie Skanderberg plein in Tirana

Tips Roadtrip Albanie Elbasan

Onze roadtrip Route in Albanië

Hieronder kun je nog eens de complete roadtrip route bekijken die wij hebben gereden in Albanië:


Ook een roadtrip naar Albanië plannen? Zo doe je dat!

Een roadtrip door Albanië laat je bijvoorbeeld beginnen op het vliegveld van Tirana (vernoemd naar Moeder Theresa). Op het vliegveld huur je een auto (dit kan goed via SunnyCars en EasyTerra)en koop je een Albanese simkaart, want Albanie valt nog niet onder de EU dus helaas is die uit Nederland hier niet voor de zelfde internetkosten te gebruiken. Er zijn speciale simkaarten voor toeristen (€12). Via Google Maps is het vervolgens super makkelijk om de weg te vinden in de steden en in de meer afgelegen gebieden in Albanië. Qua tanken, er zijn over het algemeen volop tankstations te vinden, maar in meer afgelegen streken in de grensgebieden is het wel aan te raden om met een volle tank op pad te gaan.

Waar ligt Albanië: In het noorden grenst Albanië aan Montenegro; in het oosten aan Kosovo en Macedonië; en in het zuiden aan Griekenland. Voor de bewoners van Albanië is er een wereld te winnen als het land lid wordt van de EU, want dat behoort het nu nog niet.

Vliegen naar Tirana: Je kunt vanuit Nederland direct op Albanië vliegen, naar het vliegveld in Tirana. Budget Airline Transavia heeft directe vluchten tussen Nederland en Albanië, maar er zijn ook andere airlines die er met een tussenstop naar toe vliegen. Vind hier vliegtickets naar Tirana.

Wanneer je alleen Zuid-Albanië wilt bezoeken dan kan het ook interessant zijn om een vliegticket naar het Griekse eiland Kos te boeken en de ferry te nemen naar Saranda en daar een auto te huren. Een andere optie is naar Bari vliegen, in Italië, en vanuit daar de ferry naar Albanië nemen.

Wanneer je alleen Korçë – bijvoorbeeld om te gaan skiën of om de bierfeesten te bezoeken – en de streek rond Pogradec wilt bezoeken, dan kan het voordelig zijn om een vliegticket naar Ohrid Airport in Macedonië te boeken en vandaar uit met de auto Albanië in te gaan.

Met je eigen huurauto op avontuur in Albanië: Je kunt heel gemakkelijk via Sunny Cars een huurauto boeken voor je Albanie roadtrip of via EasyTerra. Als je via hen een auto boekt op het vliegveld is het sowieso fijn dat je weet dat je altijd een huurprijs betaalt waarbij alles al is inbegrepen. Je komt dus ter plekke niet voor vreemde of gekke kosten te staan, zoals onverwachte extra verzekeringen die je vooraf niet had verwacht. Wij boeken hier eigenlijk altijd onze auto’s.

Hotel tips voor Albanië: Zoek je een leuk hotel om te overnachten tijdens je roadtrip? Kijk eens op Booking.com, daar vind je super veel aanbiedingen en leuke accommodaties. Wij sliepen bijvoorbeeld in:

Tips Roadtrip Albanie Backpackers Hotel

Tips Roadtrip Albanie Pogradec

Tips Roadtrip Albanie wegresteurant

Alles zelf regelen of liever een complete fly en drive boeken: Je kunt natuurlijk alles zelf regelen als je naar Albanië gaat, maar er zijn ook complete fly en drive of rondreizen te boeken. Kijk bijvoorbeeld eens bij de betaalbare rondreizen van Vakantiediscounter.nl of naar de Albanië reizen van TUI of naar de reis van Djoser waarbij je Albanie met Macedonie combineert.

Betalen in Albanië: Het is een van de armste landen in Europa. Toeristen zijn een belangrijke bron van inkomsten en ze zijn er dan ook meer dan welkom. Albanië is zonder meer een veilig en gastvrij land. Het land wil graag toetreden tot de Europese Unie maar kan nog niet aan de strenge voorwaarden voldoen. Dat neemt niet weg dat je er vaak kunt betalen met euro’s maar spreek dan vooraf even de wisselkoers af. De lokale munteenheid is de Lek. Pinautomaten vind je overal. Vanwege de provisie die bij het pinnen wordt gerekend is het wel handig om grotere bedragen ineens te pinnen.

Beste reistijd voor een roadtrip Albanie: Van april tot november is het goed toeven langs de kust. Onze voorkeur gaat uit naar de maanden mei en juni en de maanden september en oktober. Het voor- en naseizoen zijn immers minder druk en minder heet. Wil je bergen in gaan dan kunnen de wegen in de winter moeilijk begaanbaar zijn. De berggebieden zijn juist in de hoogzomer best wel aantrekkelijke bestemmingen.

Leuke reisgidsen om mee te nemen: Lonely Planet heeft alleen een reisgids over Oost Europa met een sectie van Albanië erin. Liever een hele gids over Albanie? Deze van Gillian Glover is in het Engels en heel informatief.