Citytrip Ljubljana Slovenie

10 tips voor een Ljubljana stedentrip!

Eerlijk is eerlijk, Ljubljana moet als stedentrip bestemming soms nog een beetje ontdekt worden. Dat is niet zo heel gek. Ljubljana heeft namelijk eerder iets weg van een uitvergroot pittoresk stadje, dan dat het gelijkenissen heeft met wereldsteden als Berlijn of Parijs. Toch heeft deze Sloveense hoofdstad meer te bieden dan je wellicht in eerste instantie denkt (én je vliegt er soms al voor 35 euro naartoe). Wat dacht je van het bezoeken van imposante bouwwerken als het roze Franciscanenklooster of het bekijken van streetart in de straatjes gevuld met studenten, maar ook kun je een toffe fietstour doen of SUP’en in de Ljubljanica rivier en je smaakpapillen laten verrassen op de grote centrale markt. Ook zijn er genoeg leuke hotels, zoals bijvoorbeeld Hotel Lev of het wat meer betaalbare Hostel Hostel Sleeping Beauty. Klinkt goed toch? En dan te bedenken dat dit nog niet eens alles is! Tijd om meer van deze hiddem gem in Slovenië te ontdekken, lees al onze 10 tips voor een Ljubljana citytrip hieronder!

10 tips voor Ljubljana stedentrip

→ Overnachten in Ljubljana: Hotel Lev of Hostel Sleeping Beauty
→ Tip: Doe een fietstour in de stad

Ljubljana stedentrip klooster

1. Op de foto met het fel roze Franciscanenklooster

Je ontkomt er niet aan wanneer je in Ljubljana loopt. De hele stad lijkt namelijk gebouwd te zijn rondom het fel roze Franciscanenklooster dat trots in het midden van het centrum staat. Wij zijn er niet in geweest, maar mooi om te zien is het Franciscanenklooster wel en met een ijsje in de hand kun je net als de locals ultiem relaxen op de trappen die voor het klooster zijn gebouwd. Je kijkt vanaf de trappen zo uit over het Prešerenplein en net daarachter vind je de Ljubljanica rivier.

stedentrip Ljubljana Slovenie

2. Geniet van het feit dat Ljubljana een echte studentenstad is

Wanneer je door Ljubljana loopt, zal je al gauw opvallen dat Ljubljana een echte studentenstad is. In vergelijking met andere plekken in Slovenië is de bevolking in Ljublana jong. Bijna iedereen die je op terrasjes ziet zitten is student. Niet alleen Slovenen studeren in deze hoofdstad, ook veel Erasmus studenten zul je Engels tegen elkaar horen praten en daardoor krijgt Ljubljana toch een soort internationaal karakter. Ook bij restaurantjes en in winkels zul je zien dat er speciale aanbiedingen zijn voor studenten of dat er leuke feesten worden gegeven.

3. Local goods shoppen op de Centrale Markt

Als je graag kleding wilt shoppen, kun je in Slovenië beter naar de malls gaan die wat verder buiten het centrum liggen bij BTC City. Maar voor local goods kun je in Ljubljana gelukkig wel terecht. Vooral op de Centrale Markt kijk je je ogen uit en kun je vanalles kopen. Van gekruide worst tot pittige kaas, maar ook groente en fruit of potten honing en wijnen zijn volop in de aanbieding. De markt is elke dag, weer of geen weer, dus hier kun je altijd terecht tijdens je Ljubljana stedentrip!

Brug ljubljana tips

4. Lopen over de driedubbele brug in Ljubljana: Tromostovje

Van het Franciscanenklooster loop je over het Prešerenplein zo naar de driedubbele brug van Ljubljana die in het Sloveens ook wel Tromostovje wordt genoemd. Als er naast het Franciscanenklooster nog een ultieme bezienswaardigheid van Ljubljana benoemd zou moeten worden, dan zouden deze bruggen dat zeker zijn. Ooit lag hier maar één brug, maar omdat de architect Jože Plečnik (die bijna de hele stad heeft ontworpen) knelpunten wilde voorkomen, liet hij er twee voetgangersbruggen bij bouwen.

5. SUP’en op de Ljubljanica rivier dwars door het centrum van Ljubljana

Dit was voor ons het ultieme hoogtepunt van onze citytrip: SUP’en door het centrum van Ljubljana! We vertrokken ‘s ochtends naar het Spica Cafe dat direct aan het water ligt, maar iets buiten het centrum van Ljubljana. We zouden daar Spela ontmoeten van Bananaway, de organisatie die SUP tours geeft door Ljubljana. Het zou onze eerste keer op zo’n Stand Up Paddle Board zijn, een beetje spanned dus maar Spela legde ons alles super goed uit en gaf ons een banaan voor een beetje extra energie (lekker toepasselijk bij de naam Bananaway!). Eerst ga je rustig op je board zitten, maar al gauw kun je gaan staan en voor je het weet zweef je over de rivier. Echt een top ervaring om niet gauw te vergeten en een hele leuke manier om Ljubljana te ontdekken. Zo zijn wij ook onder de driedubbele brug Tromostovje gevaren! Is het SUP’en niet echt iets voor jou? Misschien past een fietstour door Ljubljana beter bij je!

Uitzicht citytrip Ljubljana stedentrip kasteel

6. Voor het mooiste uitzicht ga je naar het kasteel in Ljubljana

We noemde net al twee toffe bezienswaardigheden (Franciscanenklooster en Tromostovje brug)  in Ljubljana, maar ook het kasteel Ljubljanski Grad dat je hoog op een heuvel in het centrum van Ljubljana vindt, is een aanrader. Wij zijn uiteindelijk niet naar binnen gegaan, maar als je naar de top klimt van de heuvel waarop dit eeuwenoude kasteel staat, dan heb je een waanzinnig mooi uitzicht over de stad en ook nog eens voor helemaal niks! Niet zo’n zin om te wandelen? Dan kun je ook met een liftje naar boven gaan! Maar daar moet je dan wel weer een paar euro voor neerleggen.

7. IJsjes eten en koffie drinken, net zoals in Italië!

Na een paar uur SUP’en mag je jezelf belonen met iets lekkers vonden wij en laat je in Ljubljana nou heel goed ijs kunnen eten. Net als in Italië zijn goede ijsjes en koffietjes hier overal te vinden. Schuif dus aan bij een terrasje in Ljubljana of maak een lastige keuze bij een van de ijssalons.

liefdesbrug ljubljana stedentrip tips citytrip slovenie

8. Hang een slotje aan de liefdesbrug in Ljubljana

Een echte stad lijkt er niet echt meer zonder te kunnen: Een liefdesbrug waaraan je slotjes kunt hangen om je liefde te bezegelen. Dus ook Ljubljana heeft zo’n brug en deze draagt de naam Schoenmakersbrug. Aan dunne ijzeren koorden, die de reling van de brug vormen, vind je slotjes in allerlei vormen en maten. Hang er samen met jouw geliefde ook één aan en bezegel je liefde in Slovenië.

Drakenbrug ljubljana citytrip

9. Op zoek naar de draak van Ljubljana, het symbool van de stad

In Ljubljana vind je op verschillende plekken afbeeldingen van draken, dit komt omdat dit hét symbool van de stad is. Hoe dit is ontstaan is een beetje vaag, want inmiddels bestaan er verschillende legendes over de draak. Ga lopend door de stad op zoek naar de mooiste afbeeldingen van dit symbool. Wij vonden de grootste drakenkoppen bij de Drakenbrug.

10. Streetart spotten en lunchen in de straat Trubarjeva Cesta

De leukste straat in Ljubljana vonden wij Trubarjeva Cesta. In tegenstelling tot de rest van de stad, niet per se een straat gevuld met barokke gebouwen, maar juist een waar je het ene streetart na het andere tegenkomt. Ook vind je hier veel leuke studentententjes en kleinere boetiekjes. Wil je lunchen in Ljubljana? Dan raden we in deze straat Central Station aan. Dit is een restaurant, cafe en radio station in één. En ook fijn: Je kunt hier hele gunstige deals bestellen waardoor je flink kunt eten, voor een kleine prijs!

citytrip Ljubljana tips streetart

Wil je meteen jouw eigen Ljubljana stedentrip plannen? Dat doe je zo!

Wist je dat je soms al voor 35 euro naar Ljubljana kunt vliegen? Check even Skyscanner.nl met verschillende data en grote kans dat je al gauw een mooi geprijsd vliegticket vindt. Daarnaast zijn er ook veel leuke hotels in Ljubljana te vinden, boek bijvoorbeeld een nachtje bij Hotel Lev afls je iets meer budget hebt of ga voor een wat meer betaalbaardere optie zoals Hostel Hostel Sleeping Beauty. Wij hebben trouwens zelf tijdens ons tripje naar Ljubljana nog meer van Slovenië gezien, dus mocht je langer kunnen gaan, overweeg dan zeker een om een complete rondreis door Slovenie (dit was onze routee) te maken!

→ Bekijk hier al onze Slovenië artikelen