Bezienswaardigheden Tirana, Albanie

Bezienswaardigheden in Tirana: de bijzondere hoofdstad van Albanië

Albanië zal voor velen niet een land zijn wat hoog zal staan op de bucketlist. Door zijn onbekende karakter heeft het (geheel onterecht) minder aantrekkingskracht dan zijn zuiderburen. Voor mij juist des te meer reden om op onderzoek uit te gaan! Verwachtingen had ik eigenlijk niet, inpakken en gaan! En wat een schitterend, ongerept land is Albanië! In dit blog zal ik je meenemen naar de hoofdstad van het land en ik zal je alles vertellen over mijn top 5 bezienswaardigheden in Tirana. Benieuwd? Lees dan zeker even mee.

Dit wil je doen in Tirana, Albanië

1. Genieten van het schitterende uitzicht in de Dajti Express

Dajti Adventure Park is een Avonturenpark op de Dajti berg. Dit is misschien wel de beste manier om je reis van start te laten gaan. Je hebt hier een schitterend uitzicht over de stad. De berg is maar liefst 1400 meter hoog, maar in een ritje van 15 minuten ben je al boven. Eenmaal boven krijg je de kans om een mooie wandeling door het gebied te maken, of te eten met een prachtig uitzicht. Het restaurant bevindt zich namelijk op de zevende verdieping van de zogenoemde Dajti Tower. Hier zit je aan het raam en geniet je van een adembenemend uitzicht op de berg. Bovendien draait de Dajti Tower Bar 360 graden, zodat je gedurende je stop, meerdere kanten te zien krijgt. Hier kun je ontzettend mooie foto’s schieten, doe dat dan ook zeker bij een bezoekje aan de toren. Eten en drinken doe je hier overigens erg goedkoop. In Albanië betaal je met de Albanese Lek. 1 euro staat ongeveer gelijk aan 120 Lek. Om even een vergelijking te maken, waar je hier op dit moment voor een vaasje bier bijna drie euro neerlegt, zal dit je in Albanië tussen de 80 en 150 Lek kosten. Omgerekend is dit 0,65 cent. Ideaal!

Tirana Albanie bergen tirana Albanie kabelbaanalbanie tirana bezienswaardighedenTirana Albanie tips

2. In actie komen in Dajti Adventure Park & op de berg

Ben jij op vakantie graag actief? Dan kun jij je hart ophalen wanneer je aankomt bij de top van de Dajti berg. Hier bevindt zich namelijk een park, waarbij je kunt klimmen in het bos. Zelfs wanneer je met kleine kinderen op vakantie bent is dit een optie, er is namelijk een speciale baan voor de kleintjes. Daarnaast heb je de mogelijkheid om door de bergen te gaan hiken. Zelf ben ik graag actief op vakantie, dus deze plek paste helemaal in mijn straatje. Ook kun je hier mountainbiken, paragliden en bergbeklimmen. Bij het klimmen zal je begeleid worden door een groep professionele klimmers die het gebied goed kennen.

→ Lees ook: Roadtrip Albanie: Tips voor Tirana tot aan Sarandë

Tirana Albanië klimbos

3. Verwonder jezelf in het museum Bunk’Art

Bunk’Art is een indrukwekkend museum in de hoofdstad. Het museum is gevestigd in een gigantisch bunkercomplex. Hier zul je er overigens meer van tegenkomen in het land. De reden hiervoor was het communistische regime. In de jaren ’60,’70 en ’80 was het land afgesloten van de rest van Europa. De bunkers moesten de bewoners van Albanië beschermen van aanvallen van buitenaf. Het museum is leerzaam maar op een speelse manier. Tijdens een tocht door de tunnels kom je verschillende foto’s, filmpjes en zelfs aangeklede poppen tegen die de geschiedenis illustreren van het land.

Tirana in Albanie, Bunk'Art

4. Al fietsend het centrum van Tirana ontdekken

Als je graag actief op vakantie bent, dan is de fietstocht door het hart van Tirana zeker een aanrader. De fietstocht maak je samen met een gids, die je leidt door de (chaotische) straten van Tirana. Chaotisch, omdat het verkeer iets minder goed is geregeld dan wij als Nederlanders misschien gewend zijn van landen als Italië en Frankrijk. Het is dan ook zeker handig om een gids mee te nemen. Niet alleen om de leuke feitjes over de stad, maar ook gezien de onduidelijke paden. De fietstocht brengt je langs de boulevard, en laat je de aan de ene kant oude communistische zijde van de stad zien, maar ook de moderne gebouwen, die in opmars zijn in de stad.

→ Lees ook: 7 x doen in Berat tijdens je Albanië trip

Tirana fietstour Albanie rondreis

5. Wandelen door Artificial Lake Park

Bij een bezoek aan het Artificial Lake Park kun je even bijkomen. Wandel op je gemak langs bezienswaardigheden als het Frasheri Brothers Monument, het amfitheater, de begraafplaats van Britse soldaten en diverse kleine romantische baaitjes. Het kunstmatige meer is erg rustig gelegen, en hiermee dan ook erg populair onder toeristen. Ook bewoners van Tirana vinden het een heerlijke plek om even tot rust te komen. Wel een aanrader; Smeer. Je. In. Mijn bezoek aan de Albanese hoofdstad heeft plaatsgevonden in mei. Rond deze tijd van het jaar kun je temperaturen rond de 23 graden verwachten. Perfect voor een actieve dag; maar wel even insmeren dus ;)

Tirana tips Albanie

Met deze top 5 bezienswaardigheden in Tirana, ben je helemaal klaar voor een bezoek aan de stad! Welke activiteiten zou jij wel willen doen? Laat het weten in de opmerkingen!→ Lees hier alle artikelen over Albanië