Doen in Berat 1000 ramen

7 x doen in Berat tijdens je Albanië trip

Tijdens jouw roadtrip door Albanië mag je Berat niet overslaan. Neem een hotel binnen de muren van het kasteel en trek er op uit in de omgeving om de beste wijnen van Albanië te proeven. Of volg juist onze andere tips op en ga naar wijngaarden waar je ook kunt overnachten. Verder vertellen we je over de leukste restaurants in de stad en over tochten en hikes die je te voet of per boot in en rondom Berat kunt maken.

Berat, stad van de duizend ramen

Berat wordt ‘De stad van de duizend ramen‘ genoemd. Van een afstand lijkt het net alsof de ramen, van de tegen een steile bergwand geplakte witte huizen in Ottomaanse stijl, allemaal met elkaar verbonden zijn. Berat, in 2008 uitgeroepen tot UNESCO-werelderfgoed, bestaat uit een unieke stijl van architectuur met invloeden van verschillende beschavingen die eeuwenlang hebben bestaan.

Bergachtig Berat

Zoals veel steden in Albanië, bestaat Berat uit een oude vestingstad vol kerken en moskeeën die zijn beschilderd met muurschilderingen en fresco’s. De stad is gebouwd tegen een steile bergwand en bovenop de berg ligt het kasteel, de Kala. Daar vind je verder musea, hotelletjes, restaurants en woonhuizen. Je kunt met de auto over een smalle weg naar de top van de berg rijden naar je hotel, maar het is ook leuk – als je er de conditie voor hebt – om vanaf de rivier door de oude stad naar boven te klimmen.

7 x doen in Berat

Doen in Berat albanie

Berat Albanie op straat

1. Wijn proeven

Berat ligt in de beste wijnstreek van Albanië. Enologen vinden dat de Berat-wijn zijn smaak en kwaliteit dankt aan de regiospecifieke wijngaarden en de teeltwijze. Het mediterrane klimaat in Berat biedt gunstige omstandigheden voor de gezondheid van de wijnstokken en een overvloedige groei in variëteiten. Dit en de in Berat gehanteerde methoden voor veroudering en gisting zijn de geheimen achter de prachtige wijn van Berat. Benieuwd waar je leuke wijngaarden vindt? Hieronder onze selectie:

Kantina e Veres Alpeta Roshnik Qendër Berat: Bij dit kleine door een bijzonder gastvrije familie gerunde wijnhuis kun je luxueus en low budget overnachten. Het eten is geweldig en de wijngaarden liggen in een prachtig gebied. Vergeet ook zeker niet een paar dozen wijn mee naar huis te nemen! Voor de wijn wordt de traditionele Albanese druif Pules gebruikt. Er is ook Merlot en de Raki is geweldig.

Nurellari Winery Fushë-Peshtan, Berat: Deze Winery wordt gerund door een gastvrije familie. Ook hier kun je een kamer boeken. De wijngaard ligt circa 20 km buiten Berat in een mooie landelijke omgeving. De wijnen zijn voortreffelijk en hier drink je vier glazen wijn bij olijven en kaas voor €10.

Cobo Winery, Ura Vajgurore in Berat: Dit wijnhuis geeft rondleidingen en voor circa €35 kun je wijn, kaas en olijven proeven. Het wijnhuis is meer ingesteld op groepen dan op individuele bezoekers. Je kunt hier helaas niet overnachten.

Luani Winery, Rruga Antipatrea, Berat: Een wijnproeverij aan de rand van Berat. Onder de communisten was dit een staatswinkel nu een “kantina”. Er worden wijnen verkocht uit de wijde omgeving, hou er alleen wel rekening mee dat de kantina niet tussen de wijngaarden ligt en er is daarnaast ook geen gelegenheid om te overnachten.

Doen in Berat Explore

Doen in Berat langs de rivier

Doen in Berat tafel linnen

2. Eet in Berat een hapje bij…

De Albanese keuken valt in de categorie van het “mediterrane dieet”, dat een lage consumptie van vlees en zuivelproducten en een hoge consumptie van koolhydraten, groenten, fruit en olijfolie omvat. Vanwege dit dieet heeft Albanië een zeer hoge levensverwachting naar rato van zijn economische kracht. Het is immers een van de armste landen van Europa. Van de bevolking werkt 60% in de landbouw. In Berat kun je uitstekend eten in de volgende restaurants:

Antigoni Restaurant: Geweldige aubergine gerechten en heerlijke gevulde paprika’s. Ook het lamsvlees mag je niet missen. En geniet vooral van dit prachtige historische pand en het uitzicht vanaf de vierde etage op de stad met de duizend ramen. Het restaurant is redelijk geprijsd.

Restaurant Mangalemi: Hier kun je traditioneel Albanees eten. Neem bijvoorbeeld Tave Kosi, gebakken rijst met lam. De prijzen zijn redelijk en het uitzicht is fantastisch. En boek je een kamer in het bijbehorende hotel? dan krijgt je een uitstekend ontbijt!

Wildor: Uitstekend centraal in Berat gelegen restaurant waar traditionele Albanese en Italiaanse gerechten worden geserveerd. Het is alleszins redelijk geprijsd.

Heavens Kitchen: Is een uitstekend en spotgoedkoop fastfood restaurant aan het eind van de voetgangersbrug. Uitstekende, en misschien volgens sommige zelfs hemelse, pizza’s!

Doen in Berat Track

Berat Albanie narrow street to Kala

Doen in Berat ingang Citadel

3. Klim omhoog naar het kasteel

Kies je route vanaf de rivier door de oudste stad van Albanië en klim alsmaar omhoog dan kom je vanzelf bij het kasteel van Berat. Trek hier ongeveer drie kwartier voor uit. Je kunt ook met de auto via de Rruga Mihal Komnena naar boven rijden. Het laatste deel van de route loopt over een smalle weg waar je vast kunt lopen als je een touringcar tegenkomt. Dit weggetje brengt je naar de ingang van het kasteel. Op het terrein rond het kasteel vind je het Iconografisch Museum met werk van de schilder Onufri met daaraan verbonden een monumentale Byzantijnse kerk die echt de moeite waard is. Rond het kasteel staan woonhuizen en je vind er uitstekende hotels, winkeltjes, restaurants en een prachtig uitzicht over de wijk Mangalem en de rivier.

Berat Albanie street to Kala

Doen in Berat kerk

4. Kerk van de Heilige Drie-eenheid

De Holy Trinity Church (Albanees: Kisha e Shën Triadhes) is een middeleeuwse Byzantijnse kerk bij het kasteel op de heuvel waar tegenaan de stad Berat is gebouwd. Verwacht niet dat de kerk is geopend, openingstijden worden ook niet aangegeven, en bovendien is de kerk van buiten ook al spectaculair om te zien.

Doen in Berat uitzicht vanaf het kasteel

5. Raften door Osum Canyon

Het is sowieso leuk om te voet een track door de Osumi Canyon te volgen. Er zijn ook georganiseerde tours. In de periode van februari tot september kun je vanaf Berat over de rivier hiken naar Osumi. De boottocht door een prachtig landschap is ook een onvergetelijke ervaring. Acht watervallen, een kathedraal, de ongerepte natuur en de rustgevende geluiden van stromend water vormen het decor van deze boottocht. De Albanian Rafting Group verzorgt deze trip. De tocht is niet moeilijk en ervaring is niet vereist.

Tips Roadtrip Albanie BeratDoen in Berat bij nacht

6. Nationaal Etnografisch Museum

Dit leuke klein museum in een mooi oud huis geeft je een goed gevoel over de manier waarop de mensen vroeger leefden in Berat. Het is goed georganiseerd en het vriendelijke personeel geeft uitleg bij de tentoonstelling. Je vindt er onder andere een olijvenpers, huishoudelijke voorwerpen, keramiek, een antieke schoorsteen en een waterbron.

Berat Albanie Guest House Baco

berat hotel

Doen in Berat Citadel

7. Overnacht in Berat bij Hotel …

Hotel Kalaja: is een low budget hotel op de berg in een historisch pand binnen de muren van het kasteel van Berat. Je hebt er een fantastisch uitzicht over de stad. Wanneer je hier een kamer boekt mag je met de auto het terrein van de Citadel op. Het eten is er goed. Prima ontbijt met zelfgemaakte jam. Ook leuk: De eigenaar is bijzonder vriendelijk. Boek hier hotel Kalaja

Hotel Mangalemi: Het hotel ligt in het historische centrum van de wijk Mangalem. Het restaurant is uitstekend. Interessant om te weten: Dit hotel opende als eerste na de val van het communisme in 1992. Boek hier hotel Mangalemi

Berat Backpackershostel: Zeer vriendelijk, Engelssprekend personeel. Neem bij aankomst vooral een glas van die uitstekende rode wijn aan de bar naast de balie. Het hotel is low budget maar heeft ook iets duurdere kamers met balkon. Boek hier het backpackershostel

Guest House Baco: Bij Baco heb je een weids uitzicht over de wijk Mangalem. Het hotel ligt midden in de oude stad aan de voet van de Citadel. De ideale plek om vanuit de oude stad naar boven te klimmen naar de Citadel. Het personeel is zeer behulpzaam en heel vriendelijk. Boek hier Guest House Baco

Zo kom je in Berat

Om in Albanië te komen boek je een vliegticket naar Tirana. Op het vliegveld kun je vervolgens een huurauto ophalen (kun je boeken via Sunny Cars). En vanaf Tirana is het vervolgens zo’n 100 kilometer, oftewel zo’n 2 uur rijden naar Berat. Wat een mooie route is voor Albanië? Hier kun je onze hele reisroute bekijken.

Over meer mooie plekken zoals Berat lezen?

We hebben een compleet artikel geschreven over roadtrippen Albanië, lees hier al onze tips!