Bergen Dolomieten roadtrip
Chris König

Dolomieten: Een waanzinnige roadtrip bestemming voor de bergenliefhebber!

Dolomieten roadtrip bergen

Een roadtrip langs de imponerende bergen in de Dolomieten

Er was weinig meer over van de witte sneeuwvlaktes en de die-hard wintersport liefhebbers moesten hun best doen om nog een pad te banen door de papperige pistes die ook bijna niet meer zichtbaar waren. Niet alleen op de pistes, maar overal werd het gras meer zichtbaar –en groener- en het was duidelijk dat de lente in aantocht was. Op het eerste gezicht misschien jammer dat het winterseizoen is afgelopen, maar wat een mogelijkheden biedt deze eerste start van een nieuw lente- en zomerseizoen! Het is weer tijd om de bergschoenen aan te trekken, de rugzak op te hijsen en de ruige omgeving van de Dolomieten te gaan verkennen. Dat is precies wat we gedurende 1 week tijdens een heerlijke roadtrip door de bergen hebben gedaan. Graag delen we een impressie van onze ervaringen met jullie!

bergen dolomieten

De Dolomieten?

De Dolomieten maken onderdeel uit van de Alpen en bevinden zich in het noorden van Italië. Tijdens onze reis hebben we ons vooral begeven in de regio Zuid-Tirol (niet te verwarren met Tirol in Oostenrijk) en de diversiteit aan kronkelende bergpassen, gigantische rotsen, bosrijke gebieden en heerlijk Italiaans eten maken het een goede uitvalsbasis voor een avontuurlijke road trip.

3 bergen wegen dolomieten zonsondergang 4 bergen in de dolomieten zonneschijn

Waarom het plan volgen?

We hadden meerdere malen aan het begin van de dag een plan gemaakt om een bepaalde route af te leggen met als doel een specifieke berg of specifiek natuurgebied te bezoeken, maar het is zo vaak voorgekomen dat we daar compleet niet bij in de buurt zijn gekomen, omdat er gewoonweg zoveel mooie plekjes langs de bergpassen te zien zijn. Een kwestie van uitstappen, camera in de hand, waterflesje gevuld en genieten!

6 Bergen in Dolomieten Italie Bergen Dolomieten roadtrip Wandelen dolomieten bergen

St. Johann kerk

Niet alleen de natuur, maar ook sommige door mensen gemaakte bouwwerkjes zijn erg de moeite waard. Zo ook de St. Johann kerk gelegen in Ranui, in de buurt van Santa Magadalena: een prachtig kerkje midden in de natuur met de fantastische achtergrond van het Puez Odle nationale park.

Dolomieten dal kerkje

Val Gardena

We hebben een aantal nachten doorgebracht in het bekende wintersportplaatsje Val Gardena en ook al was wintersport niet meer echt aan de orde, het was juist nu heel mooi om de lente op gang te zien komen. Het gele gras krijgt langzaam weer groene tinten en de vogeltjes weten van geen ophouden met hun getjilp. Zeker wat vroeger op de ochtend of later op de dag valt het licht prachtig op de bergen en is een tocht door de omgeving van Val Gardena geen straf!

Dolomieten Val Gardena 10 Uitzicht Val Gardena Dolomieten 11 Val Gardena zonsondergang Dolomieten 12

Overnachten met een uitzicht

Zuid-Tirol is al gedurende lange tijd een populaire bestemming en daardoor is er goed ingespeeld op toeristen: geen gebrek aan mooie plekjes om te overnachten! Wanneer je er voor kiest om net na het winterseizoen of net na het zomerseizoen een reis naar de Dolomieten te ondernemen, heb je elk plekje helemaal voor jezelf en kan je echt genieten van de rust en de schoonheid van de natuur. Zelfs vanaf je hotelkamer.

Dolomieten hotel uitzicht hoteluitzicht dolomieten

Ook een roadtrip maken door de bergen van Dolomieten?

Tijdens deze roadtrip hebben we gebruik mogen maken van de services van Sunny Cars. Het blijft met een auto huren tijdens het reizen altijd een beetje gedoe qua voorwaarden: heb je wel écht alle kleine lettertjes gelezen en weet ik nu zeker dat het aantal kilometers wel onbeperkt was? Met Sunny Cars is het zo dat je 1 prijs betaalt voor álles. En dan ook echt alles! In de eerste instantie lijken de kosten wat hoger dan bij een andere verhuurmaatschappij, maar als je nagaat dat de auto volledig en zonder eigen risico is verzekerd, levert dat al snel een groot voordeel op. Tijdens onze reis was het helaas voorgevallen dat een andere auto met uitparkeren wat krassen en een deuk op de zijkant van onze auto had veroorzaakt (jammer genoeg waren we er niet bij toen het gebeurde), maar de klantenservice heeft ons achteraf goed gerustgesteld en alles op een prettige manier afgehandeld en het proces voor ons zo prettig mogelijk gemaakt. Met lokale verhuuders kan een taalbarrière toch wat onhandig zijn en ook al ga je natuurlijk nooit uit van schade of tegenvallers, is het toch wel heel fijn als je op deze manier te hulp wordt gestaan. Een goede afsluiter van de reis dus!

Roadtrip maken in de bergen van Dolomieten

Meer informatie over de prachtige regio Zuid-Tirol in de Dolomieten vind je hier en voor het huren van een auto via Sunny Cars kan je hier terecht.