Roadtrip noorwegen zuiden Bergen

De ultieme route voor een roadtrip door het zuiden van Noorwegen

Nu we je hebben laten zien hoe makkelijk (en fijn!) het is om met de auto naar Noorwegen te gaan, is het natuurlijk tijd om onze belofte in te willigen: de ultieme route voor een rondje Zuid-Noorwegen. Stap je in?

Roadtrip route door het zuiden van Noorwegen

roadtrip zuiden noorwegen Aankomst in Oslo

Roadtrip rit 1: Oslo – Kristiansand (321 km, ongeveer 4,5 uur rijden)

Zodra we van het schip van Color Line in Oslo afkomen, besluiten we de stad direct te verlaten. We willen de natuur in! Ons Airbnb ligt vlak bij Grimstad, net onder Kristiansand. Een route die zo’n vier uur duurt. Binnen no-time laten we het drukke verkeer van de stad achter ons en zakken we af naar het zuiden. Rond lunchtijd maken we een tussenstop in het plaatsje Tønsberg, waar het gezellig druk is. De zon schijnt en de terrassen zitten vol. Wij halen een koffietje bij Bare Barista. Aanrader! Vanaf Tønsberg rijden we naar onze eerst overnachtingsplaats. Onze accommodatie is een typisch Noors, rood huisje. Het is klein, maar van alle gemakken voorzien, en de perfecte plek voor onze eerste nacht. Asle raadt ons aan naar het nabijgelegen natuurgebied Kalvehageneset te rijden. We volgens zijn tip graag op, en na de uren stilzitten in de auto, is het hier heerlijk wandelen. Tip: ook leuk op deze route is de stad Arendal, waar de film Frozen op is geïnspireerd!

noorwegen roadtrip Airbnb vlak bij GrimstadNatuurgebied vlak bij Grimstad noorwegen zuidenAirbnb-vlak-bij-Grimstadnoorwegen roadtrip Airbnb vlak bij Grimstad huisje

Roadtrip rit 2: Kristiansand – Stavanger (235 km, ongeveer 3,5 uur rijden)

De volgende ochtend vervolgen we onze roadtrip. We hebben een nacht geboekt in Flørli aan het Lysefjord. Een plek die enkel per ferry te bereiken is. Omdat we al vroeg uit de veren zijn, en de ferry pas aan het eind van de middag vertrekt, hebben we de tijd om Stavanger te verkennen. Het enige waar we alleen geen rekening mee hadden gehouden, is dat Stavanger op zondag redelijk uitgestorven is; alle winkels zijn dan namelijk gesloten. We wandelen wat rond, en halen koffie. Dan is het tijd om op de ferry naar Flørli te stappen en de auto achter te laten op de parkeerplaats. Het Lysefjord is vooral bekend vanwege Preikestolen, een enorme overhellende rotspartij. Helaas hebben wij geen tijd om de wandeling naar dit bijzondere natuurfenomeen te maken, maar ook vanaf de ferry ziet het er spectaculair uit. We overnachten bij Flørli 4444, een plek die wordt gerund door de Nederlandse Hessel en bestaat uit zowel een hostel als huisjes. De naam komt van de 4444 houten traptreden die sportieve mensen hier maar wat graag beklimmen. Wij genieten echter liever van het uitzicht van ons huisje. De voorgevel is namelijk van glas gemaakt, waardoor we geweldig uitzicht over het fjord hebben. Starend naar de prachtige natuur steken er zelfs twee zeehondjes met hun kop boven water!

Lysefjord in noorwegen zuiden

Lysefjord roadtrip noorwegen zuiden

Roadtrip rit 3: Stavanger – Bergen (209 km, ongeveer 5 uur rijden)

Omdat we vandaag flink wat kilometers moeten maken en er maar twee ferry’s per dag terug naar de parkeerplaats gaan, besluiten we de vroege te pakken. Dat betekent op tijd uit bed! Maar dat is absoluut geen straf, want zodra je je ogen opendoet, word je weer getrakteerd op het fantastische uitzicht. Drie kwartier later staan we weer op de parkeerplaats en is het tijd om wat stedelijk leven op te zoeken; we gaan namelijk naar Bergen! Bergen is de tweede stad van Noorwegen, en misschien wel een van de fotogeniekste steden wereldwijd. Met name het oude centrum Bryggen (bekend van de gekleurde houten huisjes). Wij hebben een Airbnb geboekt in Bergenshus, op ongeveer een half uur lopen van het centrum. Hier kunnen we onze auto makkelijk kwijt en we ontdekken al snel dat het absoluut geen straf is om hier te overnachten. De wandeling naar het centrum voert je door een chique villawijk en een ontzettend groen gedeelte van Bergen. We drinken een koffietje bij Det lille Kaffekompaniet en struinen door de idyllische straatjes. Wat een heerlijk stadje!

Bergen roadtrip noorwegen zuiden

Bergen in noorwegen roadtrip zuiden

Roadtrip noorwegen zuiden Bergen

Roadtrip rit 4: Bergen – Flåm – Geilo (244 km, 3 uur en 45 min rijden)

Na Bergen gaan we eigenlijk alweer beginnen aan de terugweg richting het oosten, naar Oslo. We hebben een plek in het midden uitgezocht, het plaatsje Geilo. Maar voordat we daar heen togen, besluiten we Flåm aan te doen. We hadden vorig jaar tijdens onze Interrailtrip al veel over dit plaatsje gehoord. Het is ons wat te toeristisch, maar mooi is de omgeving absoluut. Flåm ligt aan het Aurlandsfjord, de binnenste arm van ‘s-werelds diepste, en het op een na langste fjord, het Sognefjord (204 kilometer lang, 1308 meter diep). Cruiseschepen manoeuvreren zich dagelijks door de smalle wateren, wat een bijzonder plaatje oplevert tegen de achtergrond van enorme rotspartijen.

Vanaf Flåm rijden we door naar Geilo. Een bijzondere route, je komt namelijk door de Lærdalstunnel. Dit is de langste autotunnel ter wereld. Je rijdt maar liefst 24,5 kilometer door het donker. Om de rit wat aangenamer te maken, hebben ze op drie plekken in de tunnel een soort daglichtillusie gecreëerd. Erg speciaal! Je merkt op deze route ook dat het landschap steeds meer verandert. Voor het eerst rijden we echt door het binnenland en dat betekent dat we flink de hoogte in gaan. Op sommige plekken ligt zelfs nog sneeuw! We doorkruizen heel wat gezellige wintersportdorpjes en genieten van het bijzondere, veranderende landschap. Houd er op deze route wel rekening mee dat je weinig benzinestations tegenkomt en je tank er snel doorheen gaat door de hoogteverschillen. Op tijd bijvullen dus!

Noorwegen Flam zuiden roadtrip

Roadtrip-noorwegen-Huisje-vlak-bij-Geilo

Geilo – Oslo (219 km, 3 uur en 20 min rijden)

Omdat we niet het risico willen lopen de boot (letterlijk) te missen van Oslo naar Kiel, besluiten we al een dag van te voren weer naar Oslo te rijden. Hierdoor hebben de laatste dag nog wat uurtjes in de Noorse hoofdstad te pakken. Omdat we al eens in Oslo zijn geweest, besluiten we al onze favoriete adresjes op te zoeken:

  • Paleet, een mini shoppingmall met mooie merken en fijne winkels
  • The Thief, restaurant van het gelijknamige hotel
  • Supreme Roastworks, fijn koffiezaakje
  • Grünerløkka, een van de hipste wijken van de stad
  • Grand Hotel, voor een luxe overnachting
  • Wünderburger, voor goede burgers
  • Mathallen, dé foodhallen van Oslo
  • Granit, winkel met betaalbaar leuks voor in huis
  • Operagebouw, geweldige architectuur

En dan is het alweer tijd om op de boot te stappen (lees hier over onze ervaringen met Color Line op de route Kiel-Oslo en hoe we met de auto naar Noorwegen zijn gegaan). Wij reden deze route in een week, maar we raden je aan íets langer uit te trekken voor de roadtrip. Op die manier kun je namelijk net iets meer genieten van de prachtige natuur en gezellige Noorse plaatsjes.

Oslo-Wunderburger-roadtrip-noorwegen

OsloSupreme-roastworks-2

Noorwegen roadtrip zuiden Oslo Supreme-roastworks-1

Budgettip voor als je denkt dat een roadtrip door het zuiden van Noorwegen te duur is

Wil je de kosten drukken tijdens een roadtrip door – het toch wel prijzige – Noorwegen? Neem dan flink wat voorraad aan eten en drinken mee. Zoek van te voren huisjes uit waar een keukentje bij zit, zodat je je niet blauw betaalt aan boodschappen en etentjes.

Meer weten over de ferry tussen Noorwegen en Duitsland (Oslo – Kiel)?

Neem dan een kijkje op de website van Color Line en lees het artikel: Met de auto naar Noorwegen? Zo regelden wij onze roadtrip en ferry overtocht.

Roadtrip Noorwegen door het zuiden

→ Bekijk hier al onze Noorwegen artikelen

 

Wij maakten deze roadtrip door het zuiden van Noorwegen op uitnodiging van Color Line, waarvoor heel veel dank!