Winter in Venetië zonder toeristen

Venetië zonder hordes toeristen, zo doe je dat!

Oké, laat ik maar meteen eerlijk zijn: compleet ontsnappen aan toeristen in Venetië, dat lukt je niet. Zelfs in de verste uithoeken van de stad kwam ik vaak nog één of twee verdwaalde toeristen tegen. Maar met deze tips ontloop je in ieder geval de ergste tourist traps. Want als er een ding is waar ik een hekel aan heb dan is het achter een horde andere toeristen aan stommelen, te veel betalen voor slechte kwaliteit eten en uren in de rij staan voor bezienswaardigheden. Met deze vijf tips ontdek je Venetië zonder de massa.

5 tips om Venetië te ontdekken zonder de massa

Venetie plein in de winter zonder toeristen Winter in Venetië zonder toeristen

1. Ga in de winter (of lente of herfst)

Venetië doet al snel denken aan een warme en zomerse bestemming. Toen ik mijn tripje voor december aan het plannen was kreeg ik dan ook vaak de opmerking: ‘oh dat zal wel lekker warm (warmer dan in Nederland) zijn daar nu’. Niets is minder waar, want Venetië ligt in Noord-Italië en kent daardoor redelijk strenge winters, vergelijkbaar met die in Nederland. Toen ik daar was, was het dan ook goed aankleden en af en toe even doorbijten met de koude en vochtige wind. Voordeel hiervan is wel dat het meteen een stuk minder aantrekkelijke bestemming wordt voor toeristen deze periode van het jaar terwijl de stad hierdoor naar mijn idee allen maar magischer wordt. Andere rustige perioden blijken volgens de inwoners oktober/november en maart/april te zijn (mits je buiten feestdagen en vakanties gaat).

Winter Venetië Venetie winter

2. Eten en drinken in de wijken San Polo en Accademia

Italië staat natuurlijk bekend om haar fantastische keuken en je zou denken dat ze die traditie in ere willen houden. Toch zijn er zaken in het (toeristische) centrum die middelmatige pasta’s en pizza’s serveren voor een hoge prijs terwijl als je weet waar je moet zijn een veel betere deal kunt krijgen. Mij werd aangeraden om te eten in de wijken San Polo en Accademia, twee wijken waar ook veel studenten komen (lees lage prijzen). Hier heb ik echt heerlijke plekjes gevonden om te eten zoals Osteria da Baba (osteria met een hippe, artsy twist) en Bacaro 22 vintido (een knus wijncafé met kleine, ultraverse menukaart). Andere plekken waar je goed kunt eten zijn Osteria di Alberti (heerlijke pasta!) en Pizzeria la Perla (fantastische pizza in een family-style restaurant).

Venetie Chicetti bar

3. De Venetiaanse tapas: Cichetti

Een specifieke traditie voor de locals in Venetië zijn het eten van Cichetti, een soort tapas. Cichetti worden gegeten in kleine barretjes (bàcari) die er eigenlijk uit zien als een soort slijterijen. De wanden staan dan ook vol met verschillende flessen drank (voornamelijk wijn) en er zijn geen stoelen en tafels. De barretjes kun je verder herkennen aan het aanbod aan Cichetti die meestal op de bar ten toon staan. Meestal bestaan deze uit stukjes wit brood met daarop een stukje vis, kaas of vlees en je kunt er zoveel bestellen als je wilt naast uiteraard een glas Italiaanse wijn. Rond een uurtje of zes à zeven ’s avonds lopen deze barretjes vol met mensen en wordt en flink gedronken, gegeten en gesocialised door voornamelijk de lokale bevolking.

Venetie Uitzicht San Giorgio Maggiore Winter venetie Uitzicht San Giorgio Maggiore

4. San Giorgio Maggiore

Een van de belangrijkste bezienswaardigheden in Venetië is de Campanile di San Marco, de klokkentoren op het San Marco plein. Helaas staat er daardoor vaak ook een eindeloze rij waardoor soms wel een uur of langer moet wachten tot je naar boven kunt gaan. Gelukkig kreeg ik de tip om de vaporetto (waterbus) te nemen naar San Giorgio Maggiore te nemen waar een bijna net zo hoge toren staat, alleen dan aan de overkant van het water. Het voordeel hiervan is dat je dus een uitzicht op het San Marco plein en een groot deel van de rest van de stad én dat de rij hier maar een kwartiertje duurt. Echt een aanrader dus!

Venetie in de winter Osteria binnenpleintje

5. Struinen door straatjes

Wat eigenlijk de leukste manier is om het echte Venetië (zonder al te veel toeristen) te verkennen is, is simpelweg gaan struinen door de vele smalle straatjes en steegjes die de stad rijk is. Wijk een keer van de hoofdstraat af, neem een paar willekeurige afslagen naar links en rechts en zie maar eens waar je uitkomt en wat je ontdekt. Zo hebben wij de meest leuke dingen ontdekt zoals leuke tratorria’s en osteria’s, knusse binnenhofjes, bijzondere kerkjes, drijvende markten en uitzichten op de vele kanalen.

→ Bekijk hier al onze artikelen over Italië