met de auto naar Toscane

Met de auto naar Toscane: dit wil je weten & doen!

Ik probeer mijn verre reizen naar Azië of Zuid-Amerika af te wisselen door in september in Europa op vakantie te gaan. Europa is zó mooi, mijn blog over Kroatië is daar ook een goed voorbeeld van. De streek Toscane in Italië stond al een tijdje hoog op mijn lijstje, dit met name doordat veel mensen daar ook erg enthousiast over zijn. Dus ja, ik wilde dat wel met mijn eigen ogen zien. Ik had al eerder een roadtrip op Sardinië en Sicilië gedaan, dus dit moest ook wel lukken. Maar dit was toch wel wat anders, ik ben zelf naar Toscane gereden! Dus geen ‘Fly & Drive’ maar alleen ‘Drive’. Lees hier de tips en ervaringen van mijn reis met de auto naar Toscane! Ik ben 17 dagen onderweg geweest en reed zo’n 3.800 kilometers door dit prachtige gebied.

Met de auto naar Toscane? Dit wil je vooraf weten!

Boek de tofste hotels in Toscane
→ Tip: Ga naar Toscane met Eliza was here

met de auto naar Toscane Pisa, met de auto naar Toscane

Dit wil je weten als je met de auto naar Toscane gaat

Een paar dingen om rekening mee te houden als je met de auto naar Toscane gaat:

Kostenafweging

Ik schrok bij het voorbereiden van de reis nogal van de kosten van Toscane, zeker na mijn laatste vakanties naar Bali en Beijing. Om eerlijk te zijn begon ik best te twijfelen of ik wel zou gaan. En zo kwam de beslissing om geen losse ticket te kopen en auto te huren, maar er zelf heen te rijden. Ik had mijn Mini Cooper toch al voor de deur staan en die rijdt als een malle. Maar als je zelf gaat rijden kost het natuurlijk weer extra tijd (overnachtingen), benzine, vignet en tolwegen (als je die neemt). Maar de weg er naartoe is ook al vakantie toch!? De vrijheid en comfort van je eigen auto is ook echt wat waard. En als je met meerdere personen in de auto zit, kan je de kosten delen, wat het wel voordeliger maakt.

Leuk vinden om te rijden

Het is wel belangrijk dat je autorijden leuk vindt als je een roadtrip gaat maken. Ik heb de reis in mijn eentje gedaan, dat is best intensief. Nu ben ik gek op autorijden en met mijn halfopen dakje, voelde ik me helemaal happy. Als je het autorijden kan afwisselen, is dat wel een voordeel en misschien ook wel gezelliger. Het is wel een lange maar mooie rit naar Milaan toe (ongeveer 1.200 kilometer) en ook nog de rit door Toscane zelf. Ik vond de overnachtingen in Zwitserland echt heel mooi, dus geniet ook van de reis! Houd wel je hoofd erbij, wees alert en laat je niet gek maken door de toch wel heethoofdige Italianen op de weg.

Verzekering en voorbereidingen

Om mij zekerder te voelen onderweg, heb ik een extra ‘Pech Onderweg Verzekering’ afgesloten voor de periode dat ik wegging. Natuurlijk niet nodig gehad, maar toch voelde het beter en voor 15 EUR kon ik de ‘Pechhulp’ bij mijn huidige autoverzekering toevoegen. Verder heb ik voordat ik wegging, de auto weggebracht voor een kleine beurt. Hier checken ze toch de hoognodige onderdelen, bandenspanning en vullen ze de vloeistoffen bij. Nog even een goede wasbeurt en het interieur uitzuigen en mijn bakkie was er helemaal klaar voor!

Tip: Ik had mijn auto maar voor de helft volgetankt, de benzine in Duitsland is stukken goedkoper, dus meteen over de grens de eerste plasstop en goedkoop volgegooid met benzine!

Plan je route

Er zijn natuurlijk meerdere wegen die naar Rome leiden ;-), maar ik had toch voor de snelste route gekozen, door Zwitserland. Zowel voor de route door Zwitserland als Oostenrijk heb je een vignet nodig, dus houd daar rekening mee. Het vignet voor Zwitserland kan je bij de ANWB halen (kosten 44,95 EUR voor een jaar), of onderweg, maar ik raad je aan het vooraf te regelen. Omdat ik buiten het seizoen ging rijden, ben ik door de Gotthard tunnel gereden, maar ik hoor verhalen dat het in de zomer behoorlijk druk kan zijn met files van een paar uur voor deze ouderwetse tunnel. Het alternatief over de Gotthard Pass of via Oostenrijk kan ook nog een optie zijn. Ook dan heb je een vignet nodig die je vooraf kunt kopen of bij het eerste tankstation over de grens. Het is een hele rit maar de weg is werkelijk fantastisch mooi zo door de bergen van Zwitserland, ik heb echt genoten. Neem de tijd en geniet er ook van zou ik zeggen!

→ Tip: Houd wel in de gaten of de Gotthardtunnel open is, het is een oude tunnel en gedurende mijn verblijf in Toscane is die ook een paar dagen dicht geweest voor onderhoud.

Cipressenroute, met de auto naar Toscane Chianti RouteMini Cipressen

Navigatie vs Google Maps

Mijn auto heeft eigen navigatie maar ik heb in sommige gevallen toch echt wel mijn telefoon erbij gehouden voor een back-up navigatie. Het was soms makkelijker in Google om de adressen van mijn accommodaties te vinden, dan in te toetsen in mijn autonavigatie. De grote afstanden deed ik vaak via de auto en de wat kortere details via mijn telefoon. Het netwerk van je telefoon is geldig in heel Europa, dus voor je databundel maakt het niet uit.

Wegen in Italië

De wegen zijn erg afwisselend in Italië, van mooie maar soms erg drukke snelwegen met en zonder tol, tot grindpaden met gaten. De wegen zijn niet altijd even goed onderhouden, dus let daar wel op bij het rijden. De wat meer b-routes zijn prachtig om te rijden maar daar ook oppassen voor de inhalende tegenliggers. De Italianen rijden niet heel erg rustig; zacht uitgedrukt. Ook het verkeer met de vele vrachtwagens maakt het rijden soms niet gemakkelijk, maar neem je tijd het is tenslotte vakantie!

De A-wegen zijn vaak tolwegen in Italië, die kun je ter plekke bij de tolpoortjes betalen. Wil je dat voorkomen? Zet dan je navigatie op snelwegen of tolwegen vermijden. De routes kunnen dan ontzettend mooi zijn, maar soms leiden ze je ook door eindeloze industriegebieden, dus kijk vooral even waar je dit wel en niet wil.

Prachtige Routes

Er zaten toch echt wel prachtige routes in mijn rondreis door Toscane. De A1 weg van Bologna naar Florence door de bergen is indrukwekkend, ook al was het een tolweg. Denk dat de b-route nog spectaculairder zal zijn. Ik vond de Chianti route, oftewel de SR222 ook echt super, onderweg stoppen voor een wijnproeverij (Let wel op: ‘Don’t Drink and Drive!’) en inkopen te doen. Verder is de route van Siena naar Pienza door de cipressenlandschappen (SP60) heel leuk om te rijden. Kijk niet gek op als je achter een tractor komt te zitten, daardoor kan je wel extra van het uitzicht genieten. Verder zijn er talloze mooie plekjes om een mooi plaatje te schieten. Ik heb hier een suggestie voor een route bijgedaan, waar alle highlights van Toscane in staan, inclusief een paar dagen relaxen op het strand van het prachtige eiland Elba.

Florance Duomo Florance Duomo, met de auto naar Toscane Florance Burg

Walhalla voor Fietsers

Als je van fietsen houdt kun je ook je hart ophalen in Toscane. Ik heb heel veel fietsclubjes gezien onderweg. Geen idee of ze dan de bagage laten vervoeren via een aparte auto, maar ik zag verschillende opties; van elektrische fiets groepen maar ook hardcore trappen; respect! Let wel op met het autorijden, zeker op de tweebaanswegen is het best opletten met de fietsers op de baan. Ze hebben in Italië geen aparte fietspaden zoals we die in Nederland kennen. Misschien heb je wel een bagagedrager achterop je auto en kan je je eigen fietsen meenemen!

Auto op de Boot

Als echte ‘beach girl’, wilde ik ook wel van de mooie stranden met azuurblauw water genieten deze vakantie. Elba voldoet zeker aan deze eisen! Veel supermooie baaien met felblauwe en heldere kleuren. Elba deed me aan Sardinië denken, ook niet heel gek, want Sardinië ligt niet ver van Elba af, Corsica ligt er nog tussen. De boottocht van Piombino naar Portoferraio duurt ongeveer een uur en gaat vrij soepel. Auto mee op de boot is een hele ervaring, krap en vergeet je handrem niet! De kosten voor een retour naar Elba met Moby Lines of Toremar in september voor een kleine auto ~138 EUR.

Elba Elba, met de auto naar ToscaneMirja op prive strand

Parkeren

In de meeste steden in Italië is het betaald parkeren, je moet vooraf aangeven hoe lang je er wilt staan, wat ik altijd lastig vond om te bepalen. Meestal parkeerde ik de auto net iets verder weg, maar wel gratis. Dan liep ik een extra stukje, goed voor de stappen en je bespaart er best wel wat geld mee als je 2 à 3 weken op vakantie gaat. Verder zijn de historische binnensteden vaak autovrij gemaakt. Je mag dan wel even de koffers afgeven in deze ‘Zona Traffico Limitato (ZTL)’, maar dan moet je hotel je wel aanmelden. Ik had maar een kleine rolkoffer en rugzak bij me, dus die trok ik achter me aan naar de accommodatie. Dit vond ik gemakkelijker dan met de auto door de smalle eenrichtingsverkeerstraten van bijv. Siena heen te rijden. In Florence heb ik de auto in een overdekte parkeergarage geparkeerd voor 15 EUR per dag. Gelukkig hebben de Agriturismo’s genoeg parkeerruimte om je auto vrij, overdekt en gratis te parkeren. De afwisseling stad en platteland vond ik trouwens fantastisch.

Planning

Ik had vooraf al een kleine planning gemaakt van wat ik wilde zien, maar ik had nog niets geboekt qua accommodaties of boot. Ik wist ook niet hoe ik me voelde en wanneer ik vermoeid zou worden van het rijden. Maar ik heb me redelijk gehouden aan de planning. Ik denk dat niet veel mensen mijn schema zouden nadoen, maar daarom fijn dat ik het wel alleen kon doen. Ik ben vaak maar 1 à 2 dagen ergens gebleven. Zo reed ik bijvoorbeeld van Florence via de Chianti route naar San Gimignano. Onderweg ergens lunchen, accommodatie vinden, daar wat chillen bij zwembad, stadje bezoeken en daar eten, terug naar hotel en volgende ochtend na ontbijt weer rustig gaan rijden naar de volgende plek. Ik keek wel waar ik uitkwam en of ik daar de volgende dag weer weg ging, wat meestal wel zo was. Behalve op Elba daar ben ik drie volle nachten geweest, maar ook daar wel weer verschillende stranden bezocht. Dus ja, zo kom je wel aan de 3.800 kilometers!

Typisch Italiaans Siena, met de auto naar Toscane Balsamico Druif Modena

Afwisseling stad, platteland, strand

Ik schreef net al dat ik wel afwisseling wilde in mijn reis. Toscane heeft heel veel mooie historische steden; Florence, San Gimignano, Siena, Pienza, Montpulciano, Pisa en Lucca natuurlijk. Het zijn net open lucht musea! Ik wisselde het slapen in de stad af met het platteland en bij het strand. Zo heb ik in de kustplaats Viareggio geslapen (in een top B&B trouwens Mi Garba) en vanuit daar Lucca en Pisa gedaan. Zo rijd je in verhouding wel meer, maar ook wat meer rust in je reis. Veel mensen kiezen misschien een vaste plek om te slapen en vanuit daar de verschillende plaatsjes te bezichtigen, is ook een optie natuurlijk. Ik heb de luxe buiten het seizoen te reizen en maar voor een nacht een accommodatie te vinden, wat prima te doen is.

Een aantal accommodaties op mijn route

Toscane is zeker geen goedkope bestemming, maar je kan het natuurlijk zo duur maken als je zelf wilt. Kamperen of met de camper zijn natuurlijk ook opties om de kosten te drukken. Veel accommodaties die ik zag op Booking, waren ook wat oubollig en ouderwets, soms wel leuk maar ik houd toch meer van iets moderner en strakker, maar die waren ook iets duurder over het algemeen. Mijn gemiddelde overnachting buiten het seizoen in september, was ~125 EUR per nacht. Florence was mijn duurste overnachting in The Social Hub van 200 EUR per nacht, wel met een rooftop zwembad en prachtig uitzicht op de Duomo. Mijn goedkoopste maar zeker niet mindere overnachting was bij Agriturismo Il Fontanile, 60 EUR met een top ontbijt van de Nonna (oma) uit de tuin van de accommodatie.

Nog een paar accommodatie tips

  • Castelvetro di Modena: B&B Locanda Del Feudo; in supermooie omgeving tussen de balsamico wijnranken ligt dit kleine historische plaatje op een berg met een kerk en kasteel. De B&B was modern en ontbijt fantastisch. Echt een toevalstreffer!
  • Elba, Lacona: B&B Il Grecale; net nieuwe B&B met zeezicht en het beste ontbijt van de hele vakantie.
  • San Gimignano: B&B Ponte a Nappo San Gimignano: B&B heeft een perfecte ligging met uitzicht op het stadje en heeft een geweldig zwembad.
  • Siena: B&B Palazzo Bruchi ligt in het centrum van Siena, mooie loft met mooie sfeervolle inrichting, prima ontbijt.

B&B Il Grecale Elba B&B Ponte a Nappo San Gimignano The Social Hub Florance

Eten & Drinken

Als je aan Italië denkt, denk je aan eten! De producten zijn vers van het land, lekker bereid, sfeer is goed en prima service. Ook hier kan je het zo duur maken als je zelf wilt. Ik heb de heerlijkste pizza en cecina gegeten, waar de lokalen zelfs in de rij stonden, voor 6 euro! Pasta is afhankelijk van locatie en wat je erin hebt, maar voor 12-18 euro ben je klaar. Ik hield het vaak bij een klein voorgerecht en een pasta (Primi) en nam geen hoofdgerecht (Secondo), dat werd echt te veel. De prijs van een cappuccino verschilde ook wel van 1,50 tot 3,50 euro, allemaal afhankelijk van locatie: plaats, uitzicht, terras of bar. Wat ik heel lekker vond waren de aperitivo’s; de heerlijk plankjes met kaas en vleeswaren met een wijn of Aperol Spritz erbij. Als ik tussen de middag al een pasta had gegeten was een aperitivo mijn avondmaal, met een echt Italiaans ijsje toe. De wijnen zijn natuurlijk ook niet te versmaden, zeker de heerlijke Chianti, waar je eerder met de auto doorheen bent gereden. Verder heb ik ook balsamicoazijn gekocht bij een balsamicoboer, deze wordt in de streek rond Modena verbouwd. Prima om mee te nemen voor thuis, alhoewel je natuurlijk hier in Nederland alles kan kopen, maar toch leuk als herinnering of als geschenk. Het voordeel van met je eigen auto gaan is, dat je die helemaal kan volladen met wijn, pasta en andere Italiaanse lekkernijen!

Cappuccino, met de auto naar Toscane Aperativo Siena, met de auto naar Toscane Truffel Ravioli

Musea in Toscane

Alhoewel september niet het hoogseizoen is, was het nog wel erg druk. De Italianen vinden juni en september ook de fijnste maanden zeggen ze, ik snap ze wel. Niet te warm en ook minder druk. Maar in Pisa, Lucca en Florence had ik het gevoel dat het hoogseizoen was. In het Uffizi Museum (entree 30 EUR) was het hutje mutje, achter elkaar aan sjokken langs de topstukken en meesterwerken die daar hangen. De pleinen ook vol en de rijen voor de musea waren lang. Dus als je wilt gaan, vooraf kaartjes kopen is wel aan te raden. Dit had ik als enige vooraf thuis al gedaan. Maar de timing op een zondag in het Uffizi Museum is misschien niet de handigste dag, omdat de musea op maandag dicht zijn. Maar druk of niet, het is altijd de moeite waard om cultuur op te snuiven! Een heel ander museum waar ik ben geweest was het Ferrari Museum in Maranello. Voor Formule 1 fans een ‘Must See’, ook als je niet voor Ferrari bent. Naast de F1 wagens ook oude en moderne straat modellen (die je misschien al op de heenweg in Zwitserland hebt kunnen spotten), zeker leuk om gezien te hebben (entree 22 EUR).

Venus Uffizi MuseumIk hoop dat je wat hebt aan deze tips en inspiratie om met de auto naar Toscane te rijden. Ik zou het zo weer doen en misschien toch iets rustiger aan haha! Safe Travels!!


→ Bekijk hier alle artikelen over Italië