wat te doen in leeuwarden

Op naar Friesland: 20 x wat te doen in Leeuwarden

Ga je een weekendje naar Friesland? Dan mag je Leeuwarden zeker niet overslaan. In dit artikel vertellen we je wat te doen in Leeuwarden en waar te overnachten! Leuk weetje: in 2018 was Leeuwarden Culturele Hoofdstad van Europa. In datzelfde jaar stond Leeuwarden op nummer 3 in de Best of Europe lijst van Lonely Planet! Reden genoeg om deze stad te bezoeken. We geven je maar liefst 20 tips!

→ Leuke hotels in Leeuwarden: Alibi HostelPost Plaza Hotel

→ Boek een complete 3-daagse stedentrip naar Leeuwarden

→ Overnacht net buiten de stad in een huisje in de Friese natuur

Wat te doen in Leeuwarden?


Wat wil je zien en doen in Leeuwarden:

 


1. Historische binnenstad

Van 1584 tot 1747 was Leeuwarden Hofstad van Nederland en dat zie je nu nog steeds terug wanneer je door deze prachtige stad wandelt. Door dit verleden zijn er namelijk heel wat bezienswaardigheden in Leeuwarden. Zo vind je maar liefst twee oude paleizen in de stad; Het stadhouderlijk hof en het Princessehof. In het centrum van de stad vind je de Nieuwstad die in tweeën wordt gedeeld door de stadsgracht. Ook vind je aan de Nieuwstad en in de omliggend kleine winkelstraatjes leuke winkels. Achter prachtige geveltjes bevinden zich vaak kleine boetiekjes.

Ga je met de trein naar Leeuwarden? Dan kom je aan op een prachtig oud station. Net buiten het station vind je juist weer een nieuwe toevoeging aan de stad. In 2018 is in alle Elfsteden een fontein geplaatst. Die van Leeuwarden staat voor het station en bestaat uit twee grote hoofden die elkaar een kus geven, terwijl ze gehuld zijn in de mist.

Historische binnenstad van Leeuwarden

2. Leef in Leeuwarden als een koning(in)

Verder staat de stad bol van geschiedenis. In de Grote of Jacobijnerkerk is nog een grafkelder van de Nassaus te vinden. Het paleis het Stadhouderlijk Hof is tot 1971 in gebruik geweest van de koninklijke familie en kent een rijke historie, tegenwoordig kun je hier overnachten. Zo waan je jezelf een koning/koningin.

Bezienswaardigheden Leeuwarden, Stadhouderlijk Hof

3. Het Fries Museum

In Leeuwarden zijn verschillende musea te vinden. De meest bekende is waarschijnlijk het Fries Museum. Dit is een dynamisch museum in een van de meest moderne gebouwen van de stad. De collectie bestaat uit veel klassieke stukken uit de Friese geschiedenis, ook zijn er regelmatig wisselende tentoonstellingen. Het museum is van dinsdag tot en met zondag van 11:00 – 17:00 uur geopend.

4. Overige musea

Het Princessehof

Naast het Fries Museum zijn er nog veel meer mooie musea in Leeuwarden. Het Princessehof was vroeger een stadspaleis en is tegenwoordig een museum met daarin de mooiste keramiek. Op de begane grond staan twee exposities die een inkijkje geven in het leven van de twee beroemde bewoners van Het Princessehof, namelijk: Maria Louise van Hessen-Kassel en de Prinses van Oranje Nassau (de voorouder van Koning Willem-Alexander).

Natuurmuseum Fryslân

Natuurmuseum Fryslân is een natuurhistorisch museum dat in 1923 is opgericht door een aantal Friese natuurliefhebbers. Inmiddels is het een museum met prachtige zalen bomvol informatie. Het museum is ook heel leuk om te bezoeken met kinderen, voor hen is er van alles te doen en te beleven.

Museum de Grutterswinkel

Museum de Grutterswinkel is een winkel en museum in een, waar je je echt even terug in de tijd waant. De schappen van het winkeltje staan vol met voorraadblikken en producten en die zijn ook nog te koop. Boven is er een expositie die een inkijkje geeft in de geschiedenis van het kruideniersbedrijf. In het koffielokaal schuif je aan voor koffie en echte Friese gebakjes.

Het Museumhuis van Eysinga


Weten hoe een adelijke familie woonde in de achttiende eeuw? Dat kun je beleven in het Museumhuis van Eysinga. In het huis mag je alle hoekjes en gaatjes bekijken en de vrijwilligers weten je veel te vertellen over de familie en het huis.

Fries Landbouwmuseum


Friesland is natuurlijk een provincie met een rijke boeren geschiedenis. Dat zie je terug in het Fries Landbouwmuseum. Dit museum is gevestigd in een gerestaureerde boerderij en je vindt er veel historische landbouwwerktuigen en leert er alles over de geschiedenis van het boerenleven in Friesland.

Bezienswaardigheden Leeuwarden, Princessenhof

5. Oldehove

Het icoon van de stad is de Oldehove. Deze is haast niet te missen bij een bezoek aan Leeuwarden. Deze toren staat er al sinds 1529 en staat nog schever dan de Toren van Pisa! Het had de hoogste toren van Leeuwarden moeten worden en verschillende bouwers hebben zich aan de toren gewaagd. Helaas staat de toren op niet al te stevige grond, waardoor deze is verzakt. Er is na de eerste verzakking nog een poging gedaan weer recht te bouwen, maar ook dat mocht niet baten. Wel zit er daardoor een lichte knik in het gebouw. De toren is van binnen én buiten te bezoeken. In 2011 is er een lift gebouwd die je brengt tot aan de eerste verdieping. Mocht je hoger willen, dan kun je de wenteltrap nemen om tot aan het dak te klimmen. Bovenaan heb je een prachtig uitzicht over de stad.

De bezienswaardigheid van Leeuwarden, Oldehove

6. De Kanselarij

Tegenwoordig fungeert de Kanselarij als plek waar onderwijs, bedrijfsleven en de overheid elkaar ontmoeten. Voorheen heeft het gebouw als ziekenhuis (1814), als kazerne (1814-1824), als huis voor burgerlijke en militaire verzekering (1824-1892) en zelfs als Fries Museum. Het Fries Museum vind je tegenwoordig aan het Wilhelminaplein, door de Leeuwarders ook wel het Zaailand genoemd.

De Kanselarij in Leeuwarden

7. De rust opzoeken in verborgen hofjes

Wil je even uit de drukte van de stad? Dan kan dat in Leeuwarden natuurlijk ook. Er zitten prachtige hofjes en gasthuizen verborgen in de binnenstad. Kijk eens bij Luilekkerland, het Sint Anthony Gasthuis en Boshuisengasthuis. Hier vind je een oase van rust!

Wat te doen in Leeuwarden, hofjes

8. Miniatuur poppetjes & streetart

Op een andere manier wandelen door Leeuwarden, dat kan ook! Een inwoner van Leeuwarden is namelijk een project gestart waarbij je op zoek kunt gaan naar Miniature People (miniatuur poppetjes). Hij zet ze zelf op de foto en heeft ze laten staan, zodat ook jij de poppetjes kunt vinden. Op 38 locaties staan er poppetjes die je kunt bewonderen én waarmee je op de foto kunt gaan! Kun jij ze allemaal vinden? De locaties staan aangegeven in Google Maps (Miniature People Leeuwarden – Google My Maps). Bekijk je de locaties liever op een papieren kaart dan kan dat ook. De kaarten zijn op vele plekken in Leeuwarden te koop voor €1,-. Jouw gemaakte foto’s kun je delen op Instagram onder de #MPL058! Naast deze miniatuur poppetjes zijn er ook mega veel toffe murals te vinden in de stad. De ene streetart heeft een nog gaver verhaal dan de ander en je komt hier ook al snel langs als je de Miniature People route volgt.

Wat te doen in Leeuwarden, Miniature People

9. De oude gevangenis: de Blokhuispoort

Aan de rand van de binnenstad staat een heel bijzonder gebouw, de Blokhuispoort. Dit is een voormalige gevangenis uit de 16e eeuw. Waar voorheen boeven zaten, zit er nu het Alibi Hostel, creatieve ondernemers, een bibliotheek, allemaal kleine winkeltjes en twee restaurants; De Bak en Proefverlof. Ik sliep in het Alibi hostel, dikke aanrader!

Boek hier jouw nachtje in het Alibi Hostel

Nog even wat informatie over de geschiedenis: het gebouw werd in 1499 gebouwd als fort om de Friezen en Leeuwarders onder controle te houden. In 1580 werd de Blokhuispoort een gevangenis. Dit is zo gebleven tot 2007. Daarna is het gebouw veranderd in een museum, maar na enige tijd moest het museum worden ontruimd. Het heeft toen lang leeg gestaan, maar rondom Leeuwarden Culturele Hoofdstad werd het gebouw nieuw leven ingeblazen.

Slapen in de Blokhuispoort
De Blokhuispoort

10. Stadshaven Prinsentuin & Varen rondom Leeuwarden

Het verbaasd je waarschijnlijk niet als we zeggen dat je in Friesland fantastisch kunt varen, maar wist je ook dat je midden in de stad Leeuwarden een prachtige haven vindt bij de Prinsentuin? Hier kun je gewoon aanmeren met je bootje, aanleggen en de nacht doorbrengen. Ideaal als je dus op vaarvakantie bent in Friesland. Bovendien kun je in een paar uur ook naar prachtige natuurgebieden varen zoals Alde Feanen maar ook dichterbij Leeuwarden of in het centrum zelf is het al heel tof om het water op te gaan. Niet zo’n zin om echt met een bootje te gaan? In de stad zijn ook leuke SUP mogelijkheden!

De Prinsentuin zelf is trouwens ook een fijne plek. Het is één van de beste plekjes van Leeuwarden om tot rust te komen. En een van de meest populaire parken van de stad. Af en toe vinden er ook optredens plaats in de muziekkoepel en in het park vind je ook een restaurant.

11. Grote of Jacobijnerkerk

Deze kerk is het oudste gebouw van Leeuwarden en alleen al vanwege het orgel is het de moeite waard om er een kijkje te nemen. Achterin de kerk vind je ook nog een oranjepoortje, het deurtje waar de Stadhouder en zijn familie de kerk binnen kwamen. De muurschilderingen uit de zestiende eeuw zijn ook prachtig!

12. De Waag

Middenin de stad vind je de Waag, vroeger één van de belangrijkste plekken van Leeuwarden. Het was de plek waar handelswaar van kooplieden gewogen werd voordat ze het op de markt konden verkopen. Nu zit er een restaurant in het gebouw en op een zonnige dag zit je er heerlijk op het terras.

13. Geboortehuis van Mata Hari

Mata Hari is een beroemde – of beruchte – vrouw uit de Friese geschiedenis. Na een beetje een onstuimige jeugd, belandde ze met haar echtgenoot in Nederlands-Indië. Hier kwam ze in aanraking met de Indische cultuur en exotische dansen. Terug in Europa heeft ze in veel verschillende steden opgetreden. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd ze door zowel de Fransen als de Duitsers beschuldigd van spionage en daarom is ze door de Fransen geëxecuteerd. Het is tot op de dag van vandaag nog altijd onduidelijk of ze wel echt spion was, waardoor er nog altijd veel over haar te doen is. In het geboortehuis is nu weer een hoeden- en pettenwinkel gevestigd zoals haar vader daar ooit had. Ook is er een expositie ruimte voor een Friese kunstenaars.

14. AquaZoo

Wist je dat Leeuwarden een eigen dierentuin heeft? AquaZoo ligt een stukje buiten de stad en is leuk voor jong en oud. Ooit ontstaan als park om de otterstand weer op peil te brengen, nu een dierentuin vol prachtige dieren. Je vindt er onder andere krokodillen, een tijger, pinguïns, ijsberen en nog veel meer.

Wat te doen in Leeuwarden, AquaZoo AquaZoo, wat te doen in Leeuwarden AquaZoo Leeuwarden

15. Elfstedenhal

Friesland en schaatsen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Ben je in de winter in de stad? Dan mag een rondje op de ijsbaan eigenlijk niet ontbreken. De Elfstedenhal ligt dichtbij de start van de officiële elfstedentocht en ook in de hal zelf doet je daar aan denken. Leuk voor een paar actieve uurtjes!

16. Kleine kerkstraat


In Leeuwarden kun je ook goed shoppen! Op de Nieuwestad vind je vooral veel winkels van de bekende ketens, maar in de zijstraatjes daarvan vind je veel leuke boetiekjes. Neem vooral een kijkje in de Kleine Kerkstraat, deze straat is al meerdere keren uitgeroepen tot leukste winkelstraat van Nederland!

17. Volg een stadstour

Wie door de stad wandelt met een gids, ontdekt altijd nog net een beetje meer. Zo’n gids weet je allerlei leuke weetjes en feitjes te delen en neemt je mee naar belangrijke stukken van de stad. Je kunt onder andere een stadstour doen met A Guide to Leeuwarden. Zij hebben veel verschillende stadswandelingen, andere andere een free walking tour en ook eentje gericht op de prachtige streetart.


18. Maak een rondvaart

Niet alleen Amsterdam en Utrecht hebben mooie grachten, ook in Leeuwarden vind je die. Een rondvaart is daarom een prachtige manier om de stad vanaf het water te bekijken. Daarin zijn er veel verschillende mogelijkheden. Vaar mee met een echte ouderwetse praam, ontdek de stad in een Venetiaanse gondel, ga mee op palingtocht met een visser of kies voor een rondvaart met een proeverij!

19. Hotel tips voor Leeuwarden

Ik deel ook graag een paar hotel tips voor Leeuwarden en ik noemde net al even het Alibi Hostel in de Blokhuispoort, een super toffe en bijzondere plek om te overnachten. Maar wil je net wat luxer slapen, dan is het Post Plaza hotel ook echt een aanrader. Hier slaap je in een voormalig postkantoor dat er echt spectaculair uit ziet!

→ Tip: je kunt ook een compleet arrangement bij het Post Plaza Hotel boeken

20. Eten & drinken

Leuke hotspots om aan te schuiven voor je ontbijt, een koffietje, lunch of diner zijn:

  • Roast (hebben ook een mooie binnentuin en is leuk voor drankjes & diner!)
  • Lazy Lemon
  • Stek (zit aan het water, vooral tof voor lunch)
  • ‘t Pannenkoekenschip (pannenkoeken smaken nog net wat beter op een oud schip)
  • Loop bij een bakkerijtje binnen en scoor suikerbrood, dúmkes of oranjekoek

Zo zie je maar, er is heel wat te doen in Leeuwarden! Heb jij nog andere leuke tips voor deze fijne Friese stad? Laat ze hieronder weten!→ Lees alles over Nederland op de blog