wat te doen in leeuwarden

Op naar Friesland: 11 x wat te doen in Leeuwarden

Ga je een weekendje naar Friesland? Dan mag je Leeuwarden zeker niet overslaan. In dit artikel vertellen we je wat te doen in Leeuwarden en waar te overnachten! Leuk weetje: In 2018 was Leeuwarden Culturele Hoofdstad van Europa. In datzelfde jaar stond Leeuwarden op nummer 3 in de Best of Europe lijst van Lonely planet! Reden genoeg om deze stad te bezoeken. We geven je maar liefst 11 tips!

→ Leuke hotels in Leeuwarden: Alibi HostelPost Plaza Hotel

Wat te doen in Leeuwarden?


Wat wil je zien en doen in Leeuwarden:

 


1. Historische binnenstad

Van 1584 tot 1747 was Leeuwarden Hofstad van Nederland en dat zie je nu nog steeds terug wanneer je door deze prachtige stad wandelt. Door dit verleden zijn er namelijk heel wat bezienswaardigheden in Leeuwarden. Zo vind je maar liefst twee oude paleizen in de stad; Het stadhouderlijk hof en het Princessehof. In het centrum van de stad vind je de Nieuwestad die in tweeën wordt gedeeld door de stadsgracht. Ook vind je aan de Nieuwstad en in de omliggend kleine winkelstraatjes leuke winkels. Achter prachtige geveltjes bevinden zich vaak kleine boetiekjes. De Kleine Kerkstraat is zelfs al eens benoemd tot mooiste winkelstraat van Nederland.

Historische binnenstad van Leeuwarden

2. Leef in Leeuwarden als een koning(in)

Verder staat de stad bol van geschiedenis. In de Grote of Jacobijnerkerk is nog een grafkelder van de Nassaus te vinden. Het paleis het Stadhouderlijk Hof is tot 1971 in gebruik geweest van de koninklijke familie en kent een rijke historie, tegenwoordig kun je hier overnachten. Zo waan je jezelf een koning/koningin.

Bezienswaardigheden Leeuwarden, Stadhouderlijk Hof

3. Musea in Leeuwarden

In Leeuwarden zijn verschillende musea te vinden. Het Princessehof is tegenwoordig een museum met daarin de mooiste keramiek. Je loopt het museum binnen via de tuin aan de Groeneweg. Dit is grenzend aan de Prinsentuin. Op de begane grond staan twee exposities die een inkijkje geven in het leven van de twee beroemde bewoners van Het Princessehof, namelijk: Maria Louise van Hessen-Kassel en de Prinses van Oranje Nassau (de voorouder van Koning Willem-Alexander).

Andere musea in Leeuwarden zijn het Fries Museum, dit is een dynamisch museum in een van de meest moderne gebouwen van de stad en een moderne collectie. Of bezoek het natuurmuseum Fryslan (ook leuk voor kids) of Museum de Grutterswinkel waar je je even terug in de tijd waant.

Bezienswaardigheden Leeuwarden, Princessenhof

4. Oldehove

Het icoon van de stad is de Oldehove. Deze is haast niet te missen bij een bezoek aan Leeuwarden. Deze toren staat er al sinds 1529 en staat nog schever dan de Toren van Pisa! De toren is van binnen én buiten te bezoeken. In 2011 is er een lift gebouwd die je brengt tot aan de eerste verdieping. Mocht je hoger willen, dan kun je de wenteltrap nemen om tot aan het dak te klimmen. Bovenaan heb je een prachtig uitzicht over de stad.

De bezienswaardigheid van Leeuwarden, Oldehove

5. De Kanselarij

Tegenwoordig fungeert de Kanselarij als plek waar onderwijs, bedrijfsleven en de overheid elkaar ontmoeten. Voorheen heeft het gebouw niet alleen gediend als ziekenhuis (1814), maar ook als kazerne (1814-1824), als huis voor burgerlijke en militaire verzekering (1824-1892) en zelfs als Fries Museum. Het Fries Museum vind je trouwens tegenwoordig aan het Wilhelminaplein, door de Leeuwarders ook wel het Zaailand genoemd.

De Kanselarij in Leeuwarden

6. De rust opzoeken in verborgen hofjes

Wil je even uit de drukte van de stad? Dan kan dat in Leeuwarden natuurlijk ook. Er zitten prachtige hofjes en gasthuizen verborgen in de binnenstad. Kijk eens bij Luilekkerland, het Sint Anthony Gasthuis en Boshuisengasthuis. Hier vind je een oase van rust!

Wat te doen in Leeuwarden, hofjes

7. Miniatuur poppetjes & streetart

Op een andere manier wandelen door Leeuwarden, dat kan ook! Een inwoner van Leeuwarden is namelijk een project gestart waarbij je op zoek kunt gaan naar Miniature People (miniatuur poppetjes). Hij zet ze zelf op de foto en heeft ze laten staan, zodat ook jij de poppetjes kunt vinden. Op 38 locaties staan er poppetjes die je kunt bewonderen én waarmee je op de foto kunt gaan! Kun jij ze allemaal vinden? De locaties staan aangegeven in Google Maps (Miniature People Leeuwarden – Google My Maps). Bekijk je de locaties liever op een papieren kaart dan kan dat ook. De kaarten zijn op vele plekken in Leeuwarden te koop voor €1,-. Jouw gemaakte foto’s kun je delen op Instagram onder de #MPL058! Naast deze miniatuur poppetjes zijn er ook mega veel toffe murals te vinden in de stad. De ene streetart heeft een nog gaver verhaal dan het andere streetart en je komt hier ook al snel langs als je de Miniature People route volgt.

Wat te doen in Leeuwarden, Miniature People

8. De oude gevangenis: Blokhuispoort

Aan de rand van de binnenstad staat een heel bijzonder gebouw, de Blokhuispoort. Dit is een voormalige gevangenis uit de 16e eeuw. Waar voorheen boeven zaten, zit er nu het Alibi Hostel, creatieve ondernemers, een bibliotheek, allemaal kleine winkeltjes en twee restaurants; De Bak en Proefverlof. Ik sliep in het Alibi hostel, dikke aanrader!

Boek hier jouw nachtje in het Alibi Hostel,

Slapen in de Blokhuispoort
De Blokhuispoort

9. Stadshaven Prinsentuin & Varen rondom Leeuwarden

Het verbaasd je waarschijnlijk niet als we zeggen dat je in Friesland fantastisch kunt varen, maar wist je ook dat je midden in de stad Leeuwarden een prachtige haven vindt bij de Prinsentuin? Hier kun je gewoon aanmeren met je bootje, aanleggen en de nacht doorbrengen. Ideaal als je dus op vaarvakantie bent in Friesland. Bovendien kun je in een paar uur ook naar prachtige natuurgebieden varen zoals Alde Feanen maar ook dichterbij Leeuwarden of in het centrum zelf is het al heel tof om het water op te gaan. Niet zo’n zin om echt met een bootje te gaan? In de stad zijn ook leuke SUP mogelijkheden!

10. Hotel tips voor Leeuwarden

Last but not least, een paar hotel tips voor Leeuwarden. We noemden net al even het Alibi Hostel in de Blokhuispoort, een super toffe en bijzondere plek om te overnachten. Maar wil je net wat luxer slapen, dan is het Post Plaza hotel ook echt een aanrader. Hier slaap je in een voormalig postkantoor dat er echt spectaculair uit ziet!


11. Eten & drinken

Leuke hotspots om aan te schuiven voor je ontbijt, een koffietje, lunch of diner zijn:

  • Roast (hebben ook een mooie binnentuin en is leuk voor drankjes & diner!)
  • Lazy Lemon
  • Stek (zit aan het water, vooral tof voor lunch)
  • Loop bij een bakkerijtje binnen en scoor suikerbrood, dumkes of oranjekoek

Zo zie je maar, er is heel wat te doen in Leeuwarden! Heb jij nog andere leuke tips voor deze fijne Friese stad? Laat ze hieronder weten!→ Lees alles over Nederland op de blog