Fietsen door Wenen

Wat te doen in Wenen? Zo ontdek je de leukste plekken!

Tijdens onze stedentrip naar Wenen besloten wij per fiets de stad te ontdekken. Natuurlijk kan dat ook prima lopend of met het openbaar vervoer, maar de zon scheen en het was mega zomers weer, waardoor de fiets de ideale keuze was voor ons. Benieuwd waar we allemaal zijn geweest welke toffe plekken jij ook niet mag missen? Hieronder vind je precies wat te doen in Wenen tijdens een weekendje weg!

6 x wat te doen in Wenen plus een heleboel andere tips

1. Naschmarkt & Belvedere

Zaterdagochtend. We pakken bij Hotel Daniel, dat naast het mooie Belvedere ligt, onze huurfiets. Met een kaart van de Oostenrijkse hoofdstad en een zomers zonnetje boven ons hoofd stappen we op. Stop nummer een? De Naschmarkt. Onze wekker is al vroeg gegaan om hier op tijd te kunnen zijn (lees: 7 uur opstaan, 8 uur het hotel uit). Niet alleen om al het lekkere eten te bewonderen en proeven, want wat kan dat goed bij de ‘Maag van de Stad’, maar ook om nog even tijd te hebben om de beroemde vlooienmarkt van Wenen te bezoeken. We starten een zoektocht naar een oud zakkompas, maar helaas voldoet niks aan de verwachting dus zonder een goed potje afdingen verlaten we al het vintage.

Naschmarkt

wat te doen in wenen Naschmarkt pioenrozen

wat te doen in wenen

2. Na het Belvedere en de Naschmarkt naar Cafe Sperl & Phil

Na een hapje hier, hapje daar en een uurtje snuffelen, besluiten we dus onze fiets opnieuw op te stappen. Al maken we eerst een quick stop bij Cafe Phil voor we echt verder gaan, aan de overkant van het welbekende Cafe Sperl. Twee tegenpolen, want waar Phil een hotspot is, is Cafe Sperl een klassiek koffiehuis. Het leuke van Phil is overigens dat je hier niet alleen wat kunt drinken of eten, maar ook de ruimte krijgt om in een van de boeken te bladeren die in de winkel worden verkocht. Daarmee is het niet alleen een gezellige plek om met mensen af te spreken, maar kun je er ook relaxed lezen of werken. Je vindt Cafe Phil bij Gumpendorfer Straße 10 – 12.

Hotspot Cafe Phil

3. Via het Museum Quartier en Kirchengasse naar het Donau Canal

Na onze verse mango lassi bij Cafe Phil sturen we onze fietsen richting het Donau Canal. Via het Museum Quartier en de Kirchengasse (dichtbij de grote winkelstraat Lindengasse) rijden we de juiste kant op. In de Kirchengasse vind je allerlei leuke restaurantjes als Treu Bleiben of Figar en ook hippe winkels als Disaster Clothing, Kauf dich glücklich en Le Shop. Als je in een shopbui bent of zin hebt in een lekkere lunch: Zeker even stoppen hier! Rust je liever uit in de buurt van het Museum Quartier? Dan vind je hier Corbaci met het meest mooie betegelde plafond, Halle of Glacis Beisl in een verborgen groene tuin (mits het zomer is natuurlijk, in de winter wordt er gebruik gemaakt van een binnentuin). Bij het Museum Quartier vind je trouwens ook kunst automaten zoals de gele hieronder. Uit die automaten trek je niet zoals bij de Febo een kroket uit de muur, maar krijg je juist voor een paar euro een beetje kunst! Oh en als je kunt, rijd dan ook even langs de Volksgarten en bekijk daar de mooie rozentuin.

Museum Quartier en meer Wenen

4. De streetart bij het Donau Canal

Eenmaal aangekomen bij het Donau Canal sturen we onze fietsen naar beneden, zodat we direct langs het water kunnen fietsen. De wanden zijn er niet grijs, maar voorzien van allerlei soorten streetart. Langs het water zien we ook allerlei mensen zitten, helemaal nu het zo’n zonnige dag is. De een in bikini, de ander met een picknickmand of juist even bijkomend van het uitlaten van een hond. Even verderop ontdekken we ook nog allerlei leuke cafeetjes als Slow Taco’s en een zwembad! Bij Badeschiff kun je namelijk een frisse duik nemen in een fel blauw bad dat vast gemaakt is aan een bood waar je op het dek ook kunt zonnen en binnen kunt eten.

Fietsend langs het Donau Canal

Wat te doen in wenen Zwembad Badeschiff wenen

5. Op naar de artistieke Hundertwasser huizen

We vervolgen onze tocht naar het Hundertwasser haus en het Kunsthaus Wien dat tevens is gevestigd in een complex van de hand van Hundertwasser. Bij beide gebouwen lijkt het groen uit de muren te komen die geschilderd zijn in verschillende kleuren. Omdat het zulk lekker weer is, besluiten we niet naar het museum van Kunsthaus Wien te gaan. Maar we lopen wel even binnen bij het terrasje dat in de tuin is te vinden. Daar bestellen we bij Tian wat te drinken en een Apfelstrudel (met vanille saus, yum!), want eenmaal in Wenen kun je eigenlijk niet weg voordat je daar een stuk van hebt gegeten.

Hundertwasser

wat te doen in wenen Appartement hundertwasserhaus wenen

6. Naar het reuzenrad van Prater en het groene Donau Insel

Tot slot gaan we naar Prater. Daar vind je de welbekende zweefmolen en reuzenrad van Wenen. Het reuzenrad van Prater is bijna 65 meter hoog en staat trots boven de bomen van het park uit. Wat leuk is aan Prater is dat je gewoon gratis dit pretpark in kunt rijden (yes, gewoon met de fiets) en als je ergens in wilt, betaal je gewoon per attractie (ongeveer 4,- euro per ritje). Maar om het pretpark Prater heen, vind je ook gewoon een groot groen park waar je super relaxed kunt chillen. Een leuke combinatie dus. Uiteindelijk hadden wij ook nog zin om nog even naar het Donau Insel te rijden, dus dat was het einde van onze fietstocht!

Prater & Donau Insel

Benieuwd hoe we zijn gefietst en Wenen hebben gezien?

Hieronder vind onze highlights op de kaart van Wenen. Zo kun je dus ongeveer zien hoe we zijn gefietst. We zijn begonnen bij Hotel Daniel dichtbij Belvedere en uiteindelijk eindigde we bij Prater en het Donau Insel.

Wat te doen in Wenen tips

Ook een keer een fietstocht maken in Wenen?

Je kan ook met Bajabikes op pad gaan en met hun een fietstocht maken. Zij geven georganiseerde tours in Wenen en een gids verteld je tijdens het fietsen dan meer over de stad.

Zo kom je in Wenen

Je kan natuurlijk gemakkelijk naar Wenen vliegen, check hier vliegticket-deals naar Wenen. Maar het is natuurlijk ook een optie om vanuit Nederland naar Wenen te rijden. Zorg dan alleen wel dat je een vignet hebt, vaak kun je dat gemakkelijk online bestellen.

→ Bekijk hier al onze Oostenrijk artikelen