Wat te doen in Split kroatie

Bijzondere activiteiten om te doen in en rondom Split

Ken je dat gevoel dat je uit een vliegtuig stapt, de warme lucht je gezicht raakt en je verwelkomd wordt door een prachtig uitzicht van, in mijn geval, gigantische bergen? Dat je even diep in- en uitademt, je eerste stappen op de grond zet en ein-de-lijk weer dat vakantiegevoel kan omarmen. Ja, dát gevoel: dat had ik toen ik landde in het prachtige Split in Kroatië. En dat gevoel is alleen maar sterker geworden in de dagen dat ik daar was, want man-o-man, wat is dat een prachtige plek. Ik geef je een paar van mijn favoriete hotspots in en rondom Split, van het bezoek naar een chocoladefabriek tot de lekkerste cocktails en het maken van je eigen Soparnik.

Wat te doen in Split activiteiten kroatie Wat te doen in split haven Wat te doen in Split bergen

Split activiteiten

Ga een dagje naar Trogir

Trogir is ongeveer 27 km verwijderd van Split en in dertig minuutjes makkelijk te bereiken met de auto. Gelegen aan het einde van de baai, verwelkomt het stadje je meteen met een frisse zeelucht. Trogir wordt ook wel ‘Little Venice’ genoemd, door haar charmante oude stadsmuren en schattige oude bootjes die aan het water liggen.

Het leukste aan deze stad vind ik dat je de geschiedenis overal kan terugzien: de gigantische stadsmuren die de middeleeuwse kern van de stad beschermen, oude christelijke kunst die je overal kan zien en de prachtige kerk van Sint-Laurentius. Het is net alsof je door een museum loopt. Nog iets leuks: de muren in het historische gedeelte van de stad, binnen de stadsmuren, zijn erg nauw. Daardoor kunnen mensen die daar wonen hun schone was gewoon door de straten op hangen, met een touwtje vast aan het huis van hun buren. Dat zorgt voor enorm kleurrijke straatjes!

doen in Split Trogir Split activiteiten Trogir

Bezoek chocoladefabriek Nadalina

Het was héél moeilijk om me in te houden tijdens m’n bezoek aan deze fabriek, maar het is gelukt. Soort van.

Nadalina is een kleine chocoladefabriek in Split, die bekend staat om de vele prijzen die ze hebben gewonnen en om het feit dat ze de grootste chocoladereep ter wereld hebben gemaakt. Ja, echt: ze zijn erkend door Guinness World Records.

De eigenaar van deze fabriek, Marinko is, naast enorm vriendelijk, een mega chocolade-fanaat: naast het feit dat hij zijn eigen chocoladefabriek heeft, zingt hij in zijn eigen band ‘The Cacoa All Star’ en hebben ze zelfs een chocolade plaat waar je echt muziek mee af kan spelen!

chocoladefabriek split chocoladefabriek Nadalina split activiteiten activiteiten split chocoladechocoladefabriek Nadalina split chocoladereep split chocoladefabriek Nadalina

De Molens van Grab

De molens van Grab, die vernoemd zijn naar de sprookjesachtige rivier Grab die door het dorpje Trilj stroomt, zijn een echte aanrader om te bezoeken. De rivier functioneert als energiebron voor de eeuwenoude molens, waar families generaties lang meel maken. Tijdens je bezoek leer je hoe ze hier meel maken, wat voor lekkere hapjes ze daarmee bereiden en kan je ondertussen nog even met de kat spelen die daar rondloopt. En Ika, de oudste en gezelligste man van de familie, kletst je graag de oren van het hoofd: dus saai wordt het zeker niet.

Split molens grab split locals molens

Eettip: Soparnika

Wat je echt moet eten als je in Kroatië bent, is het overheerlijke gerecht Soparnika. Een echte specialiteit van de regio Dalmatië: een gigantische soort pizza, met heel veel ui, peterselie, olijfolie en knoflook. Dus dat wordt geen zoenen daarna!

Vroeger werd het gezien als eten voor de armen, nu is het wel in elk restaurant en cafe te koop en wordt het zelfs op festivals verkocht! Ik ging langs bij een lieve mevrouw die al jarenlang Soparnika maakt voor haar familie. Ze liet in dertig minuutjes zien hoe ze dit maakt, waarna iedereen er van mocht eten. En dat was héél lekker.

locals split activiteiten restaurantje Soparnika aan het maken in split Soparnika maken split split activiteiten local Soparnika

Nog een paar praktische tips voor als je naar Split gaat:

  • Vliegen naar Split is prima te doen: je kan vliegen vanaf Schiphol, Rotterdam en Eindhoven. Het is niet goedkoop, maar als je slim plant kost het je rond de 200 euro!
  • Split is een prachtige stad, maar de kleine dorpjes en steden eromheen zijn ook zeker het bezoeken waard. Ik raad dus aan om een auto te huren: openbaar vervoer is een optie, maar lang niet altijd even praktisch.
  • Dagje in het oude centrum van Split? Ga lunchen bij Mazzgoon Food. Heerlijk eten ‘zoals onze moeders dat maakte’ en hun cocktails zijn zeker de moeite waard!

Wil je naar Kroatië?

Gespot voor jou:

Vliegticket-deals naar Kroatië De leukste hotels in Split


→ Bekijk hier al onze artikelen over Kroatie