Must do op Sicilië: de Etna vulkaan bezoeken!

Het symbool van Sicilië, de Etna vulkaan. Wie aan dit Italiaanse eiland denkt, denkt automatisch ook meteen aan dit imposante natuurmonument. Wij zijn een weekje op Sicilië wanneer we de vulkaan Etna bezoeken. Het is een heldere dag en vanaf ons vakantiehuisje dat dichtbij Siracusa ligt, rijden we richting de zuidkant van de Etna: Etna Sud. Dat klinkt iets gemakkelijker dan het is, want het GPS systeem in onze huurauto (die huurden wij trouwens via Sunny Cars, wat echt een aanrader is) herkent niet direct waar we heen willen. We rijden er dus uiteindelijk naartoe op gevoel, door borden te volgen, naar de Etna te kijken en in gebrekkig Italiaans locals zo nu en dan om hulp te vragen. Na een paar uur rijden komen we aan op een weg waar oude lavastromen nog goed zichtbaar zijn en stijgen steeds meer. We stoppen even voor we daadwerkelijk bij de kabelbaan zijn, kleden ons om want onze zomerse outfit voelt al gauw te koud aan en rijden vervolgens verder naar de plek waar we met de kabelbaan naar een hoger punt van de Etna vulkaan kunnen.

Met de kabelbaan de Etna vulkaan op

Etna sud kabelbaan etna vulkaan bezoeken

De prijs die je betaalt om de Etna vulkaan te kunnen bezoeken

We stijgen en stijgen totdat we boven de wolken uitkomen. Helemaal naar de top gaan we echter niet met de kabelbaan, want die neemt je namelijk mee tot een bepaalde hoogte (2500 meter). Vanaf daar kun je vervolgens verder lopen (ongeveer 3,5 tot 4 uur naar de krater van de Etna en terug) of met een gigantische truck verder omhoog gaan (tot bijna 3000 meter hoogte). Tijdens ons kabelbaan-ritje zien we mensen beneden ons wandelen, wat ook logisch is, want de kaartjes voor de kabelbaan zijn best prijzig te noemen. Volgens mij lag de prijs voor de kabelbaan bij de Etna rond de 35 euro (retour ticket) en wanneer je zowel de kabelbaan als truck tot aan de krater retour neemt, kost je dat 65 euro. Wij waren met z’n vieren bij de Etna, dus reken maar uit op wat voor totaal prijs je dan uitkomt. Wij hebben uiteindelijk alleen voor de kabelbaan gekozen en zijn daarna een stuk omhoog gelopen de Etna op.

de Etna vulkaan bezoeken

Leven op actieve Etna vulkaan

De gigantische trucks die naar de top van de Etna gaan, razen ons voorbij als we beginnen met lopen vanaf de kabelbaan. Na een wandeling van een klein uurtje komen we aan bij een krater. Op de Etna vulkaan zijn meerdere kraters te vinden en wij rusten even uit bij een die op het midden van de vulkaan lijkt te liggen. Op sommige plekken voelt de grond warm aan en komt stoom omhoog. De Etna leeft en dat voel je. De Etna vulkaan is (als we Wikipedia mogen geloven) op de Stromboli vulkaan na (die tevens tot Italië behoort) de actiefste vulkaan van Europa, maar ook een van de actiefste vulkanen ter wereld. Al was de laatste uitbarsting alweer een paar jaar terug, dus zorgen maken hoef je je niet echt als je zo op Mount Etna staat. Al waait het wel hard als wij er zijn en moet je soms moeite doen om rechtop te blijven staan.

→ Vind voordelige vakanties naar Sicilië bij TUI

 

Etna vulkaan bezoeken sicilie

De Etna vulkaan is niet alleen zwarter dan zwart

Iets waar we ons over verwonderen, is dat we op sommige plekken kleine plantjes spotten, maar ook heel veel lieveheersbeestjes zien en gekleurd lava gesteente. De Etna is veel meer dan alleen de kleur zwart. Een van de kraters die we zien, is bijvoorbeeld ook bijna helemaal roodbruin gekleurd. Iets dat je toch niet gauw verwacht als je op de top van een vulkaan staat. Wij hadden het beeld van zwart vernietigend lava in ons hoofd. Ook zien we zo nu en dan steentjes die bijna goud lijken. We horen dat we die in een zacht papiertje moeten wikkelen, willen we de glinstering behouden, dus dat is dan ook wat we doen en we nemen een klein aandenken mee.

Rode etna vulkaan vulkanisch gesteente

Na een paar uurtjes boven gaan we terug naar beneden

Na een paar uur op de vulkaan, besluiten we dat we de kabelbaan terug willen pakken. De beste manier om een krater af te komen? Rennen! Je voeten zakken zo ver het zand in, dat je het liefst zo snel mogelijk naar beneden rent. Zo’n krater afrennen is leuk, maar het resultaat is wel dat je hele schoenen vol zitten met vulkanisch gesteente. Even uitschudden dus voor we de kabelbaan instappen.

Wil je ook de Etna vulkaan bezoeken?

De Etna vulkaan bezoeken, is echt een aanrader als je naar Sicilië gaat. Wanneer je slaapt aan de oostkust van Sicilië kun je er ook gemakkelijk heen rijden. Wij hadden een huurauto om naar de Etna vulkaan te kunnen, maar slaap je in een toeristische omgeving dan zijn er ook tours die je naar de Etna vulkaan kunt boeken. Je kan natuurlijk ook een paar dagen in de buurt van de Etna overnachten, maar er zijn ook genoeg leuke hotels aan de kust en vanuit daar kun je dan gewoon je huurauto pakken.