Cinque Terre, Italië

Cinque Terre bezoeken: Ontdek de kleurrijke dorpjes aan de Italiaanse Kust

Een plek die hoog op mijn lijstje stond om te bezoeken was het Cinque Terre gebied aan de Italiaanse kust. De kleurrijke idyllische kustdorpen zijn beroemd om de prachtige uitzichten en foto’s die rondgaan over de hele wereld. Een toeristische stroom aan mensen ontkom je dan ook niet bij een bezoek aan dit gebied. Echter kan je met goed plannen veel zien in relatieve rust en is het een must om deze plek een keer in je leven gezien te hebben. Vooral in het voor- en naseizoen is het wat rustiger.

Wat zijn de Cinque Terre dorpjes?

Cinque de Terre is een kustgebied dat onderdeel is van de UNESCO werelderfgoedlijst en bestaat uit de volgende dorpen: Monterosso Al Mare, Vernazza, Corniglia, Manarole en Riomaggiore. Elk dorp heeft zijn eigen stijl en dingen om te doen, maar alle dorpen zijn beroemd om de kleuren. Ik neem jullie mee langs de verschillende dorpen en vertel jullie alles over wat te doen in Cinque Terre.

Alles over het bezoeken van de Cinque Terre dorpjes

→ Lees ook: Cinque Terre – de leukste B&B’s in deze prachtige dorpjes

1. Monterosso Al Mare

Dit dorp ligt aan het einde van de Cinque Terre route en ik raad aan om hier te starten om een paar redenen. Monterosso Al Mare heeft een groot strand dus voor de liefhebbers kan je hier lekker op het strand neerploffen en de omgeving tot je nemen. Voor de liefhebbers kan je vanuit Monterosso ook een mooie wandeling maken over de officiële kustroute naar het volgende dorp Vernazza. Dit schijnt een hele mooie wandeling te zijn, waarbij een paar stevige schoenen aanbevolen zijn om te dragen. Tot slot starten veel grote toeristengroepen in de populaire dorpen dus als je achteraan begint heb je kans op meer rust wanneer je aankomt in deze dorpen. Mijn advies is om een kop koffie op een terras te drinken of een lekker broodje bij de bakker aan de kust te halen, de kerken te bezoeken, de winkels in te duiken om vervolgens je weg te vervolgen.

Monterosso

2. Vernazza

Het eerste dorp wat een ‘wauw’ effect bij mij opriep. Vernazza heeft een haven/pier waar veel mensen langs zitten en de gekleurde huizen bewonderen. Daarnaast zijn er tal leuke restaurants om neer te ploffen en kent Vernazza veel smalle straatjes die de hoogte opzoeken waar vandaan je een nog mooier uitzicht hebt over de kust. Ik at bij 5TerreBistrot lokale pasta pesto die echt verrukkelijk smaakte. Door velen wordt Vernazza ook wel gezien als een van de mooiste dorpen van Cinque Terre dus houdt er rekening mee dat het ook een van de drukkere dorpen zal zijn tijdens je bezoek aan Cinque Terre.

Vernazza

3. Corniglia

Een dorp dat hoger ligt dan de andere dorpen. Vanaf het treinstation moet je een stuk hiken maar dan heb je ook een mooi uitzicht. Corniglia is een van de rustigere dorpen van Cinque Terre en wordt vaak overgeslagen door toeristen die weinig tijd hebben. Ik ben zelf ook niet in Corniglia geweest in verband met tijdsgebrek dus ik kan jullie helaas niet veel vermelden over deze plek.

Cinque Terre

4. Manarole

Manarole is mijn absolute favoriet! Dit dorpje is zo schitterend en je kunt de rust opzoeken om te genieten van een fantastisch uitzicht over de kustlijn met alle gekleurde huizen. Ik liep naar boven door een soort terras die mij deed denken aan de rijstvelden in Vietnam. Langs deze route kun je genieten van een prachtig uitzicht en kom je bij het populaire restaurant Nessun Dorma uit waar veel mensen in de rij staan om een drankje en hapje te doen terwijl ze van het uitzicht genieten. Mijn tip is om elders heen te gaan daar het goedkoper is en minder lang wachten (en de views kan je tijdens het wandelen ook in je opnemen). In Manarole is er ook ruimte voor de durfal om de rotsen te beklimmen en hiervan af te springen in het zeewater onder luid gejuich van de menigte. Je kunt natuurlijk ook gewoon voor anderen juichen. Een leuke activiteit om te doen onder genot van een heerlijk Italiaans ijsje.

Cinque Terre, Manarole Manarole Cinque Terre Manarole

5. Riomaggiore

Tot slot Riomaggiore. Een dorp dat bekend staat om de kleine haven en de prachtige gekleurde huizen. Er zijn hier veel mogelijkheden om een rondvaart met de boot te maken. Ook vind je in Riomaggiore genoeg winkels en restaurants om te genieten van het uitzicht en de kleuren. Het is een vrij toeristisch dorp en verwacht daarom ook de nodige drukte als je hierheen gaat.

Riomaggiore

Hoe kom je bij Cinque Terre?

De handigste verbinding is de trein naar La Spezia te pakken en vanaf hier de speciale trein naar de dorpen te nemen. Je kan een dag ticket kopen of per rit betalen voor de dorpen die je wilt zien. Let op dat dit wel redelijk aan prijs is (€5,- per rit) en dat je dus moet bedenken of een dagpas voordeliger is of dat je bepaalde dorpen niet wilt bezichtigen.

Daarnaast is er een mogelijkheid tussen alle dorpen om te wandelen langs de kustroute die uitgezet zijn. Houd er rekening mee dat er enkele paden gesloten zijn voor restauratie na een aardverschuiving en bij slecht weer het tevens niet altijd mogelijk is om via deze routes te wandelen. Check daarom de officiële website van Cinque Terre voor meer informatie of vraag het na bij een ticketpoint. Voor het wandelen moet je ook een pas aanschaffen om toegang te krijgen tot de paden. Wil je alle dorpen bekijken maar niet het hele eind lopen, dan kun je de trein en het wandelen ook afwisselen. Een stuk wandelen is sowieso wel aan te raden, want de kustlijn en uitzichten zijn hier prachtig!

Tot slot kun je er natuurlijk ook voor kiezen om in een van de dorpen te overnachten. Op tijd boeken is hiervoor aanbevolen, zeker in de drukke seizoenen. Op deze manier heb je meer ruimte en tijd om in alle rust de plekken te bezichtigen en te genieten van deze unieke plek in Italië.

Overnachten in Cinque Terre

Veel mensen kiezen ervoor om niet in Cinque Terre zelf te overnachten omdat het vaak wat prijziger is. Wil je in de buurt slapen, ga dan bijvoorbeeld naar la Spezia. Daar slaap je bijvoorbeeld heerlijk bij Affittacamere Casa Dane. Wil je graag kamperen? Dan zijn er rondom Cinque Terre genoeg campings te vinden. Campeggio il Rospo ligt bijvoorbeeld prachtig aan de kust.

Wil je toch in Cinque Terre overnachten en de dorpjes ook in de avond of ‘s ochtendsvroeg bewonderen, dan kan dat ook. Ik zet een paar leuke plekken op een rijtje:

→ Lees ook: De leukste B&B’s in deze prachtige Cinque Terre dorpjes


→ Bekijk hier alle artikelen over Italië