Kotor in Montenegro: Alles dat je wilt weten voor je bezoek!

Kotor in Montenegro is een oude havenstad. Het is één van de belangrijkste trekpleisters in het land. Het stadje ligt in een diepe inham van de Adriatische zee. Om de stad heen ligt een vestingmuur. De stad zelf staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en is daarom ook zéker een bezoek van een aantal dagen waard wanneer je in Montenegro gaat rondreizen! Je kunt er naartoe voor onder andere ontspanning aan het water en avontuur op het water. Of ga sportief de bergen in.

Kotor bezienswaardigheden en activiteiten

Om je bezoekje aan Kotor tot een succes te maken delen we de leukste Kotor bezienswaardigheden en activiteiten met je. De favorieten vind je hieronder!

1. Verken het centrum van Kotor

Kotor is een verzameling van prachtige gebouwen. Op iedere hoek is een bijzonder plein, restaurant of kerk te vinden. Vroeger had ieder plein zijn eigen functie, zo was er bijvoorbeeld een vleesplein en een groenteplein. Tegenwoordig is daar weinig meer van te zien, behalve in de naam van de pleinen. Verdwalen kan heel gemakkelijk in dit stadje omdat er ontzettend veel smalle steegjes zijn, maar ver verdwalen zal je niet. Kotor is vrij klein en er liggen grote stadsmuren om de stad. Het stadscentrum is volledig autovrij, wat het ronddwalen in het centrum extra fijn maakt.

Bij de hoofdingang van het centrum van Kotor staat een klokkentoren uit de 17e eeuw en voor deze unieke klokkentoren staat een schandpaal. In de vele straatjes in het oude stadscentrum staan een aantal gebouwen die je zeker niet mag missen. Het grootste en meest indrukwekkende gebouw van Kotor is de Kathedraal van St. Tryphon. Deze kerk werd oorspronkelijk al in de 8e eeuw gebouwd, de nieuwe kerk volgde in de 12e eeuw. Wat opvallend is aan deze kathedraal is dat de torens niet symmetrisch zijn. De torens zijn beschadigd geraakt tijdens de aardbeving van 1979. De kathedraal is grotendeels hersteld, maar door te weinig budget was het onmogelijk om beide torens weer in oorspronkelijke staat terug te brengen. Andere kerken die tijdens het verdwalen in de straatjes zeker waard zijn, zijn onder andere de Orthodoxe Sveti Luka en de 20e eeuwse Sveti Nikola.

Kotor bezienswaardigheden

2. Bezoek Kotor als dagtrip of blijf er een nachtje logeren

In Kotor kan het ontzettend druk worden. Er zijn veel dagjesmensen die het prachtige stadscentrum willen bezichtigen. Deze toeristen komen vaak per cruiseschip aan, ze bezoeken de stad en verlaten aan het einde van de dag de stad weer om verder te reizen per schip. De eerste keer dat ik in Kotor kwam, was als dagtocht van het MSC Cruiseschip. Ik vond het hartstikke mooi en wist zeker, hier ga ik nog vaker terug. Een overtocht naar Kotor kan je hier boeken. Een aantal jaar later heb ik Kotor opnieuw bezocht, ditmaal mét overnachting. Want in de namiddag en avond, wanneer alle dagjes mensen de stad weer verlaten, heerst er een heerlijke rust over de stad.

Toffe hotels in Kotor:

Hotel Forza Terra
Hotel Casa del Mare
Huma Kotor Bay Hotel and Villas

Kotor Montenegro cruiseschip

3. Sportief de berg op

Via een lange trap (ook wel ‘’ladder’’ genoemd) met haarspeldbochten naar boven kom je bij de oude San Giovanni-vesting uit (Kotor Fortress). Vanuit hier heb je een prachtig uitzicht op de stad, de stadsmuren, de haven én de Baai van Kotor. Deze tocht kun je alleen te voet afleggen (1350 treden). Een beetje conditie en lef is nodig om aan de klim te kunnen beginnen, maar met een aantal pauzes tussendoor kan bijna iedereen het aan. Het uitzicht geeft zeker een gevoel van overwinning! Ongeveer halverwege de klim ligt een kleine kerk: de Church of Our Lady of Remedy. Deze kerk is niet langer in gebruik als kerk. Het dient nu als een interessante plek voor een pauze op weg naar Kotor Fortress.

Een aantal tips voor het hiken rondom Kotor:

  • Ga in de ochtend, voor de grootste hitte van de dag.
  • Trek stevige schoenen aan, lees hier meer over goede wandelschoenen.
  • Neem wat te drinken mee. Onderweg staan er wel een aantal verkopers mocht je nog te kort komen.
  • Vergeet je camera en/of telefoon niet, om foto’s te maken van de hike én het uitzicht!

4. Ontspanning aan het water

Na een middag stad struinen, een flinke hike of een avontuurlijke boottocht kun je heerlijk ontspannen aan ‘het strand’ van Kotor. Neem je handdoek, waterschoenen, een balletje en een snorkelsetje mee voor een middag relaxen. Er is helaas geen zandstrand in Kotor, maar wel flinke rots/betonblokken waar je vanaf kunt springen om vervolgens het water in te plonsen. Het water is heerlijk op temperatuur in de zomer, net genoeg om een beetje af te koelen! Mocht je geen genoeg krijgen van het water, kun je ook een eindje verderop het water ontdekken vanaf één van de vele boottochten.

Ontspanning in het water van Kotor

5. Avontuur op het water

Vanuit Kotor kun je met bootjes verschillende tochten doen op het water. Zo kun je bijvoorbeeld varen naar twee kleine eilandjes; St. Joris (Sveti Djordje) en Onze Vrouwe van de Rots (Gospa od Skrpjela, Lady of the Rock) of naar de blue Cave (Plava Spilja). Tijdens de tocht naar de Blue Cave bezoek je grotten en baaien. In de zomermaanden heb je hier ongeveer een uur de tijd om te zwemmen en snorkelen op verlaten plekjes. Misschien kom je net als wij ook nog in de vleermuizengrot terecht, een hele beleving! Onderweg krijg je allerlei informatie over de plaatsen waar je langs vaart. Daarnaast zijn er ook boottochten te combineren. Informeer bij de vertrekplaats van de bootjes, daar staan de kraampjes met informatie. Zo maak jij jouw eigen boottocht op maat!

Avontuur op het water van Kotor

6. Borrel én diner

Na een dag struinen door het stadscentrum of varen op het water krijg je vast trek in een lekker hapje en drankje. In Kotor zit je dan zeker op de goede plek. Op ieder plein zijn zeker één, maar vaak meerdere restaurants te vinden. Op veel plekken is Cevapi (worstjes die bekend zijn in de hele Balkan) te koop, een absolute must om te proberen als je hier bent. Daarnaast staan op de menukaart vooral lokale gerechten als zeevruchten, vis en Njegusi Proscuitto (dit is dungesneden ham). Maar ook een pizza of pasta is overal te vinden!

Borrelen in Kotor Montenegro

Uitstapjes maken vanuit Kotor naar de rest van Montenegro?

Mocht je een verblijf hebben in Kotor en nog iets meer willen zien van de omgeving? Dat kan natuurlijk ook! Vanuit Kotor kun je gemakkelijk met de auto (een huurauto huur je bijvoorbeeld gemakkelijk via Sunny Cars), het openbaar vervoer (bussen) of taxi naar één van de dorpen in de buurt. Budva is een grote badplaats en ook zeer bekend onder de toeristen. Hier is wél een groot zandstrand te vinden. Tivat is daarentegen een luxe stadje met mooie havens, ook zeker een bezoek waard! Het openbaar vervoer én de taxiritten in Montenegro zijn super goedkoop. Het enige nadeel is dat niet in alle bussen airco aanwezig is, in de taxi daarentegen weer wel.

Tips voor reizen naar Kotor als je in Montenegro bent

Ik reisde vanuit de hoofdstad Podgorica met het openbaar vervoer (bus) naar Kotor toe. De hoofdstad Podgorica is leuk om eens gezien te hebben, maar niet echt een must. Ik vond de stad vooral oud en vies met weinig bezienswaardigheden. Montenegro heeft veel meer én mooiers te bieden dan dat. Mijn tip is om vooral niet te lang in de hoofdstad te blijven hangen maar te gaan genieten van wat Montenegro allemaal nog meer te bieden heeft.

Montenegro beschikt over busjes die rijden tussen verschillende steden, informeren kan gewoon bij de lokale bevolking. Het mooie aan deze rit was het zien van allerlei dorpjes tussen de heuvels, bergen en aan zee. Daarnaast is het openbaar vervoer in Montenegro ook helemaal niet duur.

Zo kom je in Montenegro

Vliegtickets naar Montegro kun je gemakkelijk boeken via Skyscanner.nl en wil je toch een eigen huurauto? Check dan Sunny Cars.

Podgorica Montenegro

→ Bekijk hier al onze artikelen over Montenegro