Eiland vis Kroatie

Het eiland Vis: dé onontdekte parel van Kroatië!

De Plitvice watervallen, Dubrovnik, het eiland Hvar… slechts een kleine greep uit de vele populaire plekken in het prachtige Kroatië. Op zoek naar een iets minder bekende plek, maar minstens net zo mooi? Het eiland Vis met haar diepturquoise zee, groene olijfgaarden, terracotta dorpjes en magisch blauwe grotten zal je niet teleurstellen. Op twee uur afstand van het imposante Split, onder andere bekend van meerdere Game of Thrones scenes, ligt dit zeer charmante eilandje. Nu we het toch over televisie hebben, nog een grappig feitje: wist je dat de film Mamma Mia 2, die deze zomer uitkomt, bijna helemaal is opgenomen op het eiland Vis? Het verhaal speelt zich zogenaamd af in Griekenland, maar in feite zijn alle zonnige plaatjes in het echt te bewonderen op Vis! Genoeg reden om nog even te wachten met het boeken van die vliegticket naar Kos of Zakynthos, en snel dit artikel verder te lezen!

Dit zijn de allermooiste plekjes op het eiland Vis in Kroatië

Met 2800 zonuren per jaar en 100% instagramwaardige vakantie hotspots, kunnen wij geen reden bedenken waarom je dit eilandje niet een bezoekje zou moeten brengen. Nog niet overtuigd? Geen probleem. Bij deze delen wij de allermooiste plekjes op Vis met jou!

Van Split naar Eiland vis in kroatie

Split

Oké, dit is een beetje valsspelen – Split ligt natuurlijk niet op Vis. Wel zal je deze plek sowieso bezoeken als je besluit naar het eiland te gaan: vanaf hier pak je namelijk de ferry. Deze ferry duurt ofwel 2.5 uur (slow ferry) of 1 uur en een kwartier (fast ferry). Het is zeker geen straf om hiervoor het historische Split te verkennen: de stad werd gesticht door de oude Grieken, en hoogstwaarschijnlijk vernoemd naar de heerlijk geurende gele bloem Spalatos, een type orchidee. De stad heeft een rijke geschiedenis, intrigerende smalle steegjes en gezellige pleintjes met cafés en winkeltjes. Oh, en een gouden tip: de Bell Tower biedt fantastisch uitzicht over de stad!

Viska Luka eiland vis vis haventje kroatie Viska luka op het eiland vis kroatie

Viska Luka (de haven van Vis)

Wanneer je aankomt in de haven van Vis, snap je meteen waarom wij dit een “verborgen paradijsje” noemen. Na een aantal uur op de ferry (wij namen de slow ferry) bevind je je opeens in een inham met prachtig blauw water, glooiende groene heuvels en een betoverend haventje. Op de rand gooit een visser zijn hengel uit, een schippersvrouw schenkt koffie in op het dek van haar zeilboot en op de kade voetballen een aantal kinderen. Afgezien daarvan zijn er (nog) niet veel toeristen te vinden. Echt goed shoppen doe je in deze haven niet, maar je kunt hier heel leuk op een terrasje zitten en smullen van vers gevangen vis of een schepijsje.

Stiniva eiland vis kroatie

Eiland vis Kroatie

Stiniva

Bij Stiniva kun je eigenlijk alleen per boot komen: als je je vaarbewijs hebt, kun je hierheen zeilen, maar het is ook mogelijk om een rondvaartboot(je) te boeken. Dit verborgen strand in één van de inhammen van het eiland Vis was duizenden jaren geleden een grot. Op een bepaald moment is het “dak” ingestort, en heeft zich uiteindelijk dit prachtige strandje gevormd.

Stoncica

“Hè? Hoe kan die zee daar groen, donkerblauw én lichtblauw zijn?” Tja, dat is een vraag waar ik eigenlijk geen antwoord op heb, maar ik kan je wel vertellen dat dit een heerlijke plek is om een dagje te vertoeven. Je hebt hier een fijn strand waar je je handdoekje uit kunt rollen en heerlijk kunt relaxen. Ook zit er een restaurantje dat al decennia wordt gerund door dezelfde familie. Ze grillen elke dag vers vlees en vis op een gigantische overdekte barbecue. Liever actief bezig? Je kunt in deze omgeving ook mooie wandelingen maken.

eiland vis kroatie blue cave eiland vis kroatie grotten

Blue Cave op het eiland naast Vis

Blauwer dan dit wordt het niet. Echt niet. Deze grot hoort officieel niet bij het eiland Vis, maar bij het kleinere Bisevo; toch ligt dit zo dichtbij dat wij deze plek wel meenemen in dit artikel. Helaas is deze grot al erg toeristisch; hoe kan het ook anders met zo’n prachtig natuurverschijnsel? Voor een tientje heb je een retourtje naar de grot vanaf het vasteland, en kun je de magische grot vanbinnen bekijken.

Komiza

Het is stil, bijna té stil. Hoe kan dit eiland zo rustig zijn? De warme zonnestralen en het subtiele windje creëren de perfecte temperatuur, waar een aantal katten ook achter zijn gekomen: een aantal liggen heerlijk te slapen op straat in Komiza. Boven de straat hangt een waslijn met felgekleurde was, en op het strandje naast een duikcentrum liggen een aantal kano’s ready to be used. Ook op het pleintje wordt duidelijk: toeristen zijn hier nog nauwelijks, de faciliteiten allemaal wel!

→ Bekijk hier al onze artikelen over Kroatie

 

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Zoover en het toerisme bureau van Vis (thanks voor de gave reis!)