Roadtrip Belgie

Roadtrip België: Hoogtepunten, tips & handige weetjes

Ontdek tijdens een 14-daagse roadtrip door België alle hoogtepunten die je bij onze zuiderburen kunt vinden! In dit artikel geven we je antwoord op al je vragen: Wat ga je allemaal zien? Wat heb je nodig? Hoe maak je het budgetproof? En wat zijn de handige tips voor deze reis? Lees gauw verder en plan de ultieme roadtrip door Belgique!

Wat ga je allemaal zien tijdens deze roadtrip door België?

Tijdens deze 14-daagse autoreis maak je een ronde door België. Je kunt natuurlijk zelf de route bepalen, maar voor een enigszins logische volgorde, raad ik je deze route aan:

Wat heb je nodig deze reis?

Voor deze roadtrip kan je zelf kiezen hoeveel je mee neemt omdat je niet gebonden zit aan een koffer met een maximaal aantal kilo’s, net zoals je dat wel hebt bij vliegreizen. Toch vond ik het handig dat ik al mijn spullen in één backpack had én dat deze niet te zwaar was. Zo hoef je niet te veel met je tas te sjouwen. Daarnaast raad ik je aan om te denken aan oordopjes en een oogmasker voor rustige nachten. Muziek en een navigatiesysteem, voor onderweg en een tijdschrift voor de relaxmomenten. Natuurlijk moet je ook een geldig legitimatiebewijs (id-kaart of paspoort) meenemen, want ondanks dat België dichtbij is, ga je toch naar het buitenland toe. Als laatste is het belangrijk om kleding mee te nemen die comfortabel zitten. Je bent veel onderweg en goede loopschoenen kunnen dus ook van toepassing zijn.

Hoe maak je je roadtrip door België budgetproof?

Om de vakantie niet al te duur te laten worden, heb ik ook nog een aantal tips. Ga niet iedere dag uit eten, maar ga ook eens naar de supermarkten toe en kook zelf, wees creatief. Bedenk vooraf wat je sowieso wilt gaan zien/doen/beleven, stel prioriteiten. Overnacht in hostels (kun je boeken via Booking.com, deze zijn vaak goedkoper dan een hotel bijvoorbeeld. Mocht je toch graag in een hotel willen slapen, neem dan eens een kijkje op de volgende website/ app: Agoda of Booking.com. Als laatste tip: ik heb de auto vaak geparkeerd op een gratis parkeerplaats, net buiten het centrum bijvoorbeeld. Hier haalde ik mijn backpack uit de auto en nam ik het (goedkope) openbaar vervoer om naar mijn verblijfplaats toe te gaan. Ook goed om te weten: zorg dat je tankt in kleinere dorpen. Dat is een stuk goedkoper dan langs de snelweg en ook stukken goedkoper dan in Nederland.


roadtrip in belgie

De route van deze ultieme roadtrip door België

De route begint in Antwerpen. Vanuit Utrecht is dat ongeveer 125 km, dat rijd je in anderhalf uur.

1. Antwerpen

Antwerpen heeft een bruisend stadscentrum, maar daar later meer over. Eerst wil ik je iets vertellen over ‘Eilandje’. Eilandje is een buurt met hele oude én nieuwe gebouwen, waardoor de mooie architectuur in deze buurt meteen naar voren springt. Naast alleen mooie gebouwen is er ook veel graffiti te vinden. Voor de gangmakers onder ons, is hier ook Club Villa gevestigd. Dé uitgaansplek voor vele influencers (van bijvoorbeeld Temptation Island). Het is lekker vertoeven in deze buurt, maar vergeet zeker ook niet naar het stadscentrum te gaan. Er is een grote winkelstraat met smalle zijstraatjes (en ook ‘the smallest waffle shop in the world’). Daarnaast zijn er vele pleinen met een enorm aanbod aan terrassen.

Antwerpen heeft een goed bereik met het openbaar vervoer, zo rijden er veel bussen en treinen, maar ook trams. Waar ik vooral veel gebruik van heb gemaakt. Breng zeker een bezoekje aan Centraal Station Antwerpen. Een prachtig gebouw van buiten én binnen! Vlakbij het centraal station is ook Chinatown te vinden, de enige officiële in heel België. Vanuit het centraal station kun je ook beginnen met winkelen, de lange winkelstraat begint namelijk meteen buiten het station. Onderweg kom je de Onze Lieve Vrouwekathedraal tegen, deze is zeker een bezoekje waard. Wanneer je de straat helemaal uitloopt, totdat je echt niet meer verder kan, dan loop je zo tegen de Schelde aan. Dit is de rivier die langs Antwerpen afloopt.

Tips

  • Overnachten: Yust Antwerp (héél luxe én budgetproof hostel)
  • Activiteiten: Zoo Antwerpen, Bierbrouwerij de Koninck (naast Yust Antwerp Hostel)
  • Eten/ drinken: ‘The smallest waffle shop in the world’
  • Extra: Voor een sneller bezoek aan Antwerpen zijn er op verschillende plekken fietsen te huur

2. Leuven

Vanuit Antwerpen naar Leuven is 66 km. Leuven is een kleinere stad dan Antwerpen, maar daardoor niet minder mooi. Ik ben er in de covid-19 periode geweest waardoor de kroegen helaas gesloten waren. Leuven staat namelijk bekend als studentenstad en om het uitgaansleven.

Voordat je ergens een borrel gaat halen, is het aan te raden een beetje cultuur te snuiven bij de Abdij van Park. Hier wonen nonnen en monniken. De kerkdienst is net afgelopen als ik aan kom wandelen, dus ik loop een grote ronde in de omgeving en vertrek vervolgens naar het stadscentrum toe.

Leuven heeft een prachtig Stadhuis, zeker een bezoekje waard. Het is namelijk één van de bekendste stadhuizen ter wereld. De eerste steen werd gelegd in 1439, de bouw duurde dertig jaar en kende drie bouwmeesters! Daarnaast is er ook nog de Oude Markt. De Oude Markt wordt ook wel ‘De Langste Toog van Europa’ genoemd. Nergens vind je meer horecazaken bij elkaar dan op dit plein. Het stadhuis, de oude markt en de grote markt zijn dé trots van Leuven.

Tips

  • Activiteiten: Abdij van Park, Klein Begijnhof, Groot Begijnhof (Unesco Werelderfgoed)

Bezoek Leuven tijdens een roadtrip door Belgie

3. Brussel

Rijd vanaf Leuven door naar Brussel, dit is ongeveer 29 km. Brussel kent veel mooie bezienswaardigheden die een bezoek zeker waard zijn! Een aantal van deze bezienswaardigheden zal ik in het kort even beschrijven:

Het Atomium is eigenlijk de Eiffeltoren van België. Een immens groot gebouw met verschillende glinsterende zilveren bollen eraan. Het gebouw is prachtig om op de foto te zetten vanuit verschillende hoeken, maar nog leuker is dat je ook in het gebouw kan, waardoor je een uitzicht krijgt over de stad.

Het Atomium is een groot verschijnsel, maar niet de enige mooie bezienswaardigheid. In het Lubelpark kun je heerlijk wandelen en picknicken. Daarnaast is ook het stadscentrum zeker de moeite waard om doorheen te wandelen. Hier en daar tussen de winkels door, vind je prachtige gebouwen en pleinen. Zoals onder andere Grand Place. Als je geluk hebt wordt hier in de avond een lichtshow gegeven, super mooi! Daarnaast is niet alleen Manneke Pis te vinden in het bruisende centrum van Brussel, maar ook Jeanneke Pis. Maar waar….? Ik zal je een tip geven; loop het gezellige knusse straatje in bij Delerium Village. Vergeet tijdens een bezoek aan deze stad ook niet het Koninklijk Paleis en Paleis van Justitie te bezoeken.

Tips

  • Overnachten: Staysafes Brussels (midden in het stadscentrum én budgetproof hostel)
  • Activiteiten: Bezoek aan/in het Atomium, de lichtshow bij Grand Place
  • Eten/drinken: Een chocolaatje bij Leonidas, een biertje (of meerdere) bij Delerium Village, een échte wafel en natuurlijk een écht Vlaamse maaltijd die is ontstaan in Brussel; een Mitraillette.
  • Extra overnachtings-tip: Geen hostel tip, maar een mooi hotel is Bloom Hotel

4. Gent

Na Brussel is het tijd voor Gent, dit is ongeveer 58 km. Ik heb hier overnacht in Jeugdherberg Hostel Gent. Vanaf hier kun je het openbaar vervoer (de bus) naar het stadscentrum nemen, prima verbinding zonder overstap. In het centrum van Gent zijn verschillende kathedralen te vinden. Daarnaast kun je ook het Belfort ‘beklimmen’, dat een prachtig uitzicht geeft over het centrum van Gent. Aan de binnenkant leer je ook nog eens iets over de geschiedenis van Gent. Er gaat een lift naar boven toe en de terugweg naar beneden is te wandelen, valt best mee dus! In Gent zijn leuke smalle straatjes vol boetiekjes, chocolatiers en graffiti art. Heerlijk om in te verdwalen! Daarnaast kun je ook je jeugd herbeleven in het centrum, want hier en daar zijn een aantal kleine trampolines geplaatst om de energie weg te springen. Ook is er een prachtige burcht, Gravensteen, dat een bezoek waardig is.

Tips

  • Overnachten: Jeugdherberg Hostel Gent (stuk uit het centrum, maar super grote studio voor 2 personen)
  • Activiteiten: Kanoën door het centrum
  • Eten/drinken: Avondje bij de Dulle Griet! Proef ‘onze Max van het huis’ voor een optimale beleving

Roadtrip Belgie

5. Brugge

Na Gent rijd je door naar Brugge, dit is 48 km. Brugge is een prachtig stadje. Naast dat het centrum van Brugge erg mooi en knus is vol met winkels en horeca. Is Brugge ook een prima centraal punt om korte uitstapjes te maken naar de kust. Zo kan je tijdens het verblijf in Brugge ook een dagje met de trein naar Knokke en/of Oostende toe om even te relaxen aan het strand of op de boulevard. Een fijne afwisseling na al die dagen citytrippen.

Het strand in Knokke is ruim en het water is heerlijk om in te zwemmen. Wat fijn is, is dat het ook niet ver lopen is vanaf het treinstation naar het strand toe, ultieme gelegenheid om even langs te gaan dus! Denk bij Oostende aan uitwaaien, chillen, hardlopen, drankjes drinken, zwemmen… Het kan er allemaal. Oostende strand is makkelijk te voet te bereiken vanuit het centraal station, dus een bezoekje met de trein kan prima. Ontkom ook hier even aan de drukke steden en verzet je gedachten alsof je heel ver weg op vakantie bent.

Tips

  • Overnachten: Lybeer Traveller’s Hostel
  • Activiteiten: De Halve Maan (Bierbrouwerij)
  • Eten/drinken: Gentse Neuzen (suikerbommen) en Pauls Boutique voor heerlijke burgers!
  • Extra: Controleer vooraf de treintijden naar de kust, deze zijn heel wisselend

Strand van Oostende

6. Ieper

Van Brugge naar Ieper is het 75 km. Na een aantal dagen citytrippen en uitrusten op het strand, is het tijd voor iets meer verdieping. Ieper is hier een heel geschikte stad voor. In Ieper kun je veel te weten komen over de geschiedenis van de stad/ het land. Het meest indrukwekkende gebouw in deze stad is De Lakenhalle, een door UNESCO beschermd monument. De bouw begon omstreeks 1260 en was klaar in 1304. In de veertiende eeuw was dit het grootste gebouw in de westerse wereld, maar tijdens de eerste wereldoorlog werd dit gebouw bijna helemaal verwoest. Het voorgebouw is 125 meter lang en de belforttoren 70 meter hoog. Volgens een eeuwenoude traditie werden tijdens de Ieperse jaarmarkt een drietal katten levend van de belforttoren gegooid. Dit gebruik verdween in 1817 maar werd in 1938 hervat tijdens de Kattenstoet. Gelukkig werpt de stadsnar sindsdien met speelgoed katten.

In de belforttoren bevindt zich een beiaard met 49 klokken. Deze hebben een totaalgewicht van 11.892 kg. Om het kwartier speelt een automatisch spel het Iepers Tuindaglied. Kwart voor en kwart over speelt een korte versie, op het half uur een langere en op het uur zelf hoor je het volledige lied.

De Menenpoort is een stadspoort aan de oostzijde van de oude stad. De poort werd gebouwd als Brits oorlogsmonument en draagt de namen van 54.896 vermiste soldaten, onderofficieren en officieren van het Britse Gemenebest. Elke dag om acht uur ’s avonds wordt de Last Post er gespeeld door de leden van de Last Post Association, als herinnering aan de gesneuvelden in Ieper. De naam verwijst naar de stad Menen, een stad waar je vanuit Ieper-centrum via de Menenpoort naartoe kan. Op de Menenpoort heeft de vorm van een Romeinse triomfboog.

Een eindje verderop van Ieper ligt de Franse militaire begraafplaats Saint-Charles de Potyze. Hier liggen meer dan 4000 gesneuvelde Franse soldaten uit de Eerste wereldoorlog. Er worden ongeveer 4800 doden herdacht, waarvan ruim 1300 niet geïdentificeerd konden worden. Ontzettend indrukwekkend om te zien.

Tips

  • Activiteiten: Dwaal te voet rond in het stadje, het is er niet heel erg groot en makkelijk te bezoeken in één dag.

Roadtrip Belgie, centrum van Ieper

7. Dinant

Vanuit Ieper gaat de roadtrip door België naar Dinant. Dit is ee stukje verder, namelijk 219 km. Het laatste stuk is berg op, berg af, door smalle straatjes en met een flinke hellingproef. Daarna eindigde ik voor een prachtig chateau wat voor een aantal nachtjes mijn overnachtingsplaats is geweest (tip!). Vanuit dit chateau is het een klein eindje wandelen naar het centrum van Dinant toe. En wat is het prachtig. Omdat het chateau wat hoger gelegen is, kijken we over de rivier de Maas en het centrum heen, recht tegen de eyecatcher van deze stad: Citadel van Dinant. In de elfde eeuw werd het eerste verdedigingswerk bovenop de rots gebouwd. Helaas werd in 1466 de stad én de Citadel met de grond gelijk gemaakt door Karel de Stoute. Hierbij sneuvelde 900 inwoners en nog eens 800 inwoners werden twee aan twee aan elkaar gebonden in de Maas geworpen. In de daarop volgende eeuwen werd de Citadel herhaaldelijk verwoest én weer opgebouwd. Voor het laatst gebeurde dit in 1820. De Citadel is nog steeds te beklimmen en in de zomer is er ook een werkende stoeltjeslift die je 120 meter naar boven brengt, om vervolgens rustig te genieten van een prachtig uitzicht. Tussen de toren en de citadel ligt de Franse militaire begraafplaats met het gedenkteken Le Poilu á l’Assaut.

De stad Dinant heeft ook hele mooie en vrolijke verhalen te vertellen. Zo is de uitvinder van de Saxofoon (Adolphe Sax) hier geboren en daarom staan er in het hele stadje grote kunstwerken van saxofoons tentoongesteld. Zelfs het huis waar hij vroeger gewoond heeft wordt nog goed aangeduid als je ronddwaalt in de straten.

Tips

  • Overnachten: Splendid Palace Dinant (een beetje studentachtig maar goed te doen voor een aantal nachtjes én budgetproof).
  • Activiteiten: Maison Leffe (bierbrouwerij). Een boottocht, ontdek de Ardennen vanuit het water.
  • Eten/drinken: Dinantse koek

Citadel van Dinant

8. Luik

98 km ten noorden van Dinant ligt Luik. Halverwege de 20e eeuw was Luik het centrum van de mijnbouw en staalindustrie. Dit is dan ook zeker nog goed terug te zien wanneer je nu in Luik rondwandelt. Luik is niet heel hip en modern, maar er zijn wel veel winkels te vinden. Ideaal dus als je een dagje wilt gaan shoppen. Breng ook eens een bezoekje aan het station van Luik; Treinstation Luik-Guillemins. De architectuur die hier gebruikt is, is echt prachtig. Om een mooi uitzicht te krijgen over Luik is het de moeite waard om de trappen te beklimmen van Montagne de Bueren (de Buerenberg), te vinden aan de noordzijde van het centrum.

Tips

  • Eten/drinken: de Luikse wafel

Brussels wafel tijdens je roadtrip door Belgie

9. Spa

Het dorpje Spa, is net zoals het dorpje Chaudfontaine heel leuk om even doorheen te rijden of te wandelen. Het ligt op 47 km van Luik. Deze dorpjes liggen redelijk vlakbij elkaar en staan beide bekend om hun watermerk. Spa wordt ook wel de Parel van de Ardennen genoemd. Het is een fris, gezellig, klein en knus dorp en je komt er door het rijden van bergweggetjes. Spa is de wereldhoofdstad van het minerale water. Engelsen, Amerikanen en Japanners hebben geen eigen woord om mineraal bronwater te beschrijven, zij noemen dit ‘Spa’. In het centrum van Spa is een panoramische kabelbaan te vinden die het centrum verbindt met het kuuroord op de Annette-et-Lubin heuvel. De kabelbaan is iedere dag geopend (ook als je niet naar het kuuroord wil) van 10.00-21.00 uur en kost €1,- per rit.

De thermen van Spa zijn druk bezocht omdat dit een topattractie is. Het is dan ook een tip om hier door de weeks en/ of in de ochtend hier naartoe te gaan.

In de omgeving van Spa is er meer te doen dan alleen relaxen. Zo kun je ook de grotten bezoeken. Bijvoorbeeld de Grot van Remouchamps, gelegen op 15 minuutjes rijden met de auto. Deze wordt al sinds 1828 bezocht door toeristen en is erg populair. De tocht begint in de eerste zaal, gaat vervolgens naar een kathedraal en eindigt met een boottripje en dat allemaal in de grotten zelf. Het adres van deze grotten is: Rue de Louveigné 3, 4920 Sougne-Remouchamps.

Voor nóg meer actie moet je naar het circuit van Spa-Francorchamps. Het mooie is dat de toegang vaak gratis is, ook op racedagen. Van half maart tot eind november worden er begeleide rondleidingen gehouden op het circuit. Op deze manier krijg je alle belangrijke plekken te zien zoals het podium, de commentaarhokjes en de pitstraat. Het is ook mogelijk om zonder gids het circuit rond te wandelen. Wanneer je de bordjes volgt naar Eau Rouge, de bekendste bocht ter wereld, krijg je een mooi uitzicht over een deel van het circuit.

Tips

  • Activiteiten: een dagdeel heerlijk genieten in één van de vele kuuroorden.
  • Eten/drinken: een glaasje Spa natuurlijk.

High Rope in Trooz

10. Polleur

Nog eens 11 km verderop ligt het kleine dorpje Polleur. Hier is heel veel te beleven, vooral de sportievelingen kunnen hier hun gang gaan. Je vindt hier namelijk het Spa Adventure; een Nederlands/Belgisch bedrijf dat activiteiten organiseert voor toeristen. Er is voor ieder wat wils, te denken aan; quad rijden, mountainbiken, klimmen, survivallen en abseilen, speleologie, boog- en buksschieten, kajakken of wat rustiger; een gps tocht wandelen. Het adres van Spa Adventure is: Route du Congrès de Polleur 53, 4910 Polleur. Ik heb zelf gekozen voor de High Rope, dit is een gevarieerd en uitdagend touwbrug parcours hoog in de bomen. Het parcours hangt op +- 6 meter hoogte waarbij er een mix is tussen stabiele en onstabiele bruggen. Aan het einde van het parcours kon je via een 80 meter lange baan naar beneden toe tokkelen, dikke aanrader!!

Tips

  • Overnachten: Vip Room 209, is een klein stukje rijden vanaf Polleur maar goed te combineren met bovenstaande activiteiten. De kamer was super netjes en verzorgd, zelfs met Netflix! Het adres is: Grand rue 209, 4870 Trooz.

Eindpunt roadtrip door Belgie, Vaalserberg

11. Vaalserberg

Vanuit Trooz rijd je in een uur (43 km) naar Vaalserberg; het Drielandenpunt. Op het Drielandenpunt in Vaals komen de grenzen van België, Nederland én Duitsland samen. Dit is ook het hoogste punt van Nederland (323 meter). Het is een mooie omgeving om lekker te wandelen, maar daarnaast zijn er ook verschillende activiteiten te doen. Zo kun je de 34 meter hoge Wilhelminatoren beklimmen met bovenin een skywalk. Er is een Labyrint waarin je de weg naar de uitgang weer mag zoeken én de Boudewijntoren ter hoogte van 50 meter is te bezichtigen. Natuurlijk is er ook een restaurant aanwezig om nog een keer te proosten op de geweldige vakantie die jullie hebben gehad! Vanuit Vaalserberg naar Utrecht is het 201 km.

En, zin gekregen om ook een roadtrip in België te maken?

Van welk plekje ben jij het meest enthousiast geworden? Of vind je juist dat wat mist in bovenstaande tips? We horen het heel graag. En als je deze trip zelf gaat uitproberen: Geniet dan 100% van je eigen roadtrip door België!

→ Bekijk hier al onze België artikelen

 

Deze blog & tips zijn geschreven door Eva Sprenger, wil je meer zien van haar trips? Volg haar dan via @xevasprenger!