Burano Venetie

Van Venetië naar Burano: bezoek het kleurigste eiland van Italië!

Je bezoek aan Venetië een extra dimensie geven? Ga dan naar het buureiland Burano! Waarschijnlijk is Burano het meest kleurige eiland van Italië en vanaf Venetië vaar je hier binnen een uurtje zo naartoe. Alle huisjes zijn er geschilderd in de meest felle kleuren en wanneer de zon schijnt en de schone was van de inwoners met een touw tussen de huisjes is gespannen, is Burano net een levend schilderij waar je doorheen wilt blijven lopen.

Ontdek alles over het eiland Burano

→ Hotel tips voor Burano: Casa Burano Experience of Night Galleria – bed & art
→ Handig: Vliegticket-deals naar Venetië
→ Kies voor een complete Venetië stedentrip

van venetie naar burano

Van Venetië naar Burano

Het is 11 uur ‘s ochtends en de zomerzon schijnt al volop boven Venetië. De avond ervoor hebben we bij ons hotel nagevraagd hoe we het beste naar het eiland Burano kunnen gaan en ons is verteld dat we de boot moeten pakken bij Fondamente Nove. Een van de langste boulevards en straten van Venetië, waar het zwart ziet van de toeristen, het water met geweld tegen de kade klotst en zorgt dat de gondels harder schommelen dan ooit.

Wanneer we naar een van de kaartverkoop huisjes lopen van de waterbus, blijkt al gauw dat we verkeerd zijn en bij F.te Nove “D” zijn in plaats van F.te Nove “A”. We lopen verder, vragen voor de zekerheid nog eens bij F.te Nove “B” of we juist zijn en horen dat we met de brug de Rio del Gesulti moeten oversteken. We lopen voor ons gevoel de hele Fondamente Nove af, maar uiteindelijk komen we aan bij de juiste plek en daar zijn al gauw twee kaartjes voor lijn 12 gekocht.

We gaan binnen zitten, in de schaduw en delen onze vierzits met twee echte Italianen. Een stel dat een tikkeltje decadent en ijdel is. Zij met haar gigantisch grote zonnebril en rood gestifte lippen, hij met zijn nette pantalon en zo’n trui die losjes over zijn schouders hangt. Een groot contrast met de twee slapende backpackers die achter ons zijn gaan zitten en die voor vertrek nog vlug aan ons vroegen of ze wel echt in de boot naar Burano zaten.

Het tochtje duurt iets langer dan verwacht, we stoppen bij Murano en dommelen daarna door de warmte even weg, maar ineens horen we enthousiaste geluiden en als we onze ogen openen zien we in de verte kleurige huisjes opdoemen. Burano! We zijn er!

Burano Venetie

Burano naar Venetie

Wat kun je allemaal doen op het eiland Burano?

Dus, je bent op Burano. Wat valt hier dan eigenlijk allemaal te doen? Wij zijn vooral gaan rondlopen. De straatjes en huisjes an sich zijn namelijk al ontzettend mooi. Alles is in de meest felle kleuren geschilderd, van oogverblindend geel tot diep roze of blauw. Op sommige plekken zie je de was van de inwoners tussen de huisjes hangen, op andere plekken is iemand de straat aan het vegen of werkt een Italiaan aan zijn boot. Burano is niet groot en op het eiland wonen zo’n 3000 inwoners. Je loopt dus in principe zo het eilandje rond. Leuke plekken om even te stoppen zijn de San Martino kerk, maar slenter ook even langs het water via de Fondamenta S. Maura of Fondamenta degli Assassini.

Winkeltjes, restaurants en… kant!

Burano is inmiddels een echte toeristische trekpleister geworden, zorg dus ook dat je zeker even van de grotere straten af gaat en de wat kleinere steegjes in duikt. Winkeltjes en restaurants vind je op Burano ook volop. Iets wat typisch van Burano komt, is het kant dat je vroeger vaak aan kleding vond. Dit kant wordt nog steeds op Burano gemaakt en op sommige plekken kun je vrouwtjes het nog steeds zien klossen. Een van de beste plekken om kant te zien is de kantklosschool. Inmiddels is dit een kant museum dat de naam Museo del Merletto draagt.

Een uurtje Burano, een uurtje foto’s maken

Uiteindelijk zijn wij een uurtje op Burano geweest. We besloten er niet te lunchen, omdat het daar net te druk voor was en voor ons gevoel iets prijziger dan in Venetië. In het uur dat we er waren hebben we eigenlijk vooral onwijs veel foto’s gemaakt. Burano is waarschijnlijk niet alleen het meest kleurige, maar ook het meeste fotogenieke eiland van Italië. Neem dus voldoende ruimte op je SD-kaart en energie op je batterij mee! Oh en mocht je ergens nog een huisje willen kopen, toen wij er waren stonden heel wat panden op Burano te koop! Kijk maar eens hoeveel bordjes met “Vendesi” je spot als je er rond wandelt.

Van venetie naar Burano eiland

Welke waterbus moet je nemen van Venetië naar Burano?

We zeiden het hierboven al even, maar je moet bij de straat / boulevard Fondamente Nove bij het station F.te Nove “A” zijn als je van Venetië naar Burano wilt. Daar pak je de lijn 12 en deze waterbus wordt georganiseerd door Vaporetto en de ticketverkoop verloopt via ACTV. Je moet trouwens niet meteen de eerste halte uitstappen, het boottochtje duurt namelijk tussen de 3 kwartier en 1 uur. Je vaart waarschijnlijk onder andere via Murano, maar om naar Burano te gaan moet je uitstappen bij de halte Burano en dus niet die met de M als voorletter. Qua afstand leg je zo’n 10 kilometer af van Venetië naar Burano.

Waterbus van Venetie naar Burano

Tip: Neem een andere waterbus terug van Burano naar Venetië

Wij hebben in Venetië bij Fondamente Nove de waterbus naar Burano genomen, maar op de terugweg zijn we net even anders gevaren. Door een andere lijn te pakken, werden we afgezet op een voor ons onbekende plek in Venetië. Dit kon gewoon met hetzelfde kaartje en deden we expres, zodat we een ander deel van Venetië konden ontdekken. Doordat we een kaart hadden (maar ook overal bordjes “Per Rialto” en “Per S. Marco” hangen) lukte het ook gemakkelijk de weg terug te vinden, maar zo zagen we wel net even iets meer van Venetië dan wanneer we precies dezelfde route terug hadden genomen. Als je niet gauw verdwaald en een beetje richtingsgevoel hebt, is dit dus zeker een aanrader!

Burano Venetie

Burano Venetie

Burano op jouw bucketlist?

En, staat een tripje Burano inmiddels op je bucketlist? Wij vonden het in ieder geval een echte toevoeging voor ons Venetië reisje! Lees hier meer over het hotel waar we verbleven in Venetië of ontdek het mooie buurland Slovenië, dat we ook bezochten tijdens dezelfde reis.

→ Hotel tips voor Burano: Casa Burano Experience of Night Galleria – bed & art