Wat te doen in Florence

Op naar het hart van Toscane: 7x wat te doen in Florence?

Florence is een stad die aanvoelt als een groot museum waar je doorheen wandelt. De stad kent een rijke historie en herbergt veel cultureel erfgoed uit de Renaissance. Ik vond het heerlijk om een paar dagen door Florence te struinen en mijzelf onder te dompelen in alle kunst en cultuur. Hierbij mijn beste tips over wat te doen in Florence om het meeste uit je tripje te halen.

7 x Wat te doen in Florence

→ Hotel tip: The Social Hub
Boek je complete stedentrip naar Florence met TUI

1. Ontdek meer over de historie van Florence via een Free Walking Tour

Een leuke manier om meer over de geschiedenis van de stad te leren en de symboliek in haar gebouwen is door een ‘free’ walking tour te doen. Ik deed er eentje via Sandeman’s New Europe en betaalde naar wat ik het waard vond een bedrag aan onze guide. Florence is een stad die mede gesticht is onder het gezag van de Medici familie en tijdens de tour leer je meer over deze familie, de tijd waarin Florence tot haar hoogtepunten kwam en waar de naam Firenze vandaan komt. Het geeft ook veel informatie over beroemde plekken in de stad als de kathedraal, museums en de Ponte Vecchio, wat leuk is om mee te nemen als je deze plekken gaat bezoeken tijdens je verblijf in de stad.

Wat te doen in Florence

2. De kathedraal en haar koepel van Florence

Een van de absolute highlights in Florence is een bezoek aan Piazza del Duomo om hier de welbekende bouwwerken uit de 13e eeuw te bezichtigen. Start met een rondje lopen rondom de immense gebouwen om te bewonderen hoe deze gebouwd zijn. Je kunt verschillende tickets boeken, reserveren van tevoren raad ik enorm aan! Je kunt met verschillende toegangspassen ervoor kiezen welke werken je wilt bezichtigen. Mijn tip zou zijn om de beroemde koepel van de kathedraal, de Cupola del Brunellschi’s, te bezoeken om de kunst en het uitzicht te bewonderen. Verder biedt de klokkentoren, Campanille di Giotto, ook een geweldig uitzicht na een uitdagende klim naar boven. Bijhorend kun je de kathedraal, haar ondergrondse opgravingen, het museum en het baptisterium bezoeken indien je de tijd en interesse ervoor hebt.

Duomo Florence Wat te doen in Florence, DuomoFlorence, Duomo

3. Het beroemdste museum van Italië: Galleria Uffizi

Een absolute must-see voor de kunstliefhebbers is het Uffizi museum. Dit museum ligt aan de Arno rivier en is het thuis voor vele bekende kunstwerken. Je vindt hier werken van grote namen als Botticelli, Leonardo da Vinci, Giotto en Caravaggio. Wandel rond door het museum en bewonder terwijl je dit doet de plafonds die volstaan met schilderingen en de Romeinse sculpturen die verspreid door het museum staan. Wanneer je klaar bent in het Uffizi museum maak dan een stop bij All’ Antico Vinaio voor een heerlijk broodje. Je moet er even voor in de rij staan maar het is het zeker waard. En anders is een goede tip om bij Ditta Artigianale neer te ploffen voor een goed kop koffie of bij Gelateria dei Neri een heerlijk Italiaans ijsje te halen.

Uffizi Florence Uffizi, wat te doen in Florence Uffizi

4. Palazzo Vecchio

Dit museum staat vlak bij het Uffizi museum en schittert ook in de film Inferno naar het boek van Dan Brown. Het diende vroeger als een van de belangrijkste overheidsgebouwen van de stad en nu vind je hier schitterende kunstwerken. Een hoogtepunt is de Zaal van Vijfhonderd met topwerken van Vasari en ook is het dodenmasker van Dante in dit museum gehuisvest. Er zijn tours mogelijk (zoek op Corridoio Vasariano) voor het bezoeken voor de geheime doorgangen tussen het Palazzo, Uffizi en de Ponte Vecchio. Bij de entree van het palazzo vind je een replica van Michelangelo’s David (het origineel is te vinden in Galleria dell’Accademia, een ander museum in Florence die op je lijstje kan om te bezoeken).

Palazzo FlorencePalazzo, wat te doen in FlorenceFlorence Palazzo Palazzo

5. Uitkijken over de stad: Piazzale Michelangelo

Dit is een mooi uitzichtpunt over Florence, waarbij ik aanraad om vroeg op de dag te komen voor het beste uitzicht. Rondom dit punt vind je mooie tuinen om te wandelen, bijvoorbeeld Giardino delle Rose (tuin van de rozen). Een fijne omgeving om lekker rond te lopen en genieten van het uitzicht onder genot van een lekker drankje. Rondom het kruispunt van Via di S. Niccolò en Via S. Miniato vind je genoeg leuke barretjes om te relaxen.

6. Geniet van de Toscaanse keuken

Italië staat natuurlijk bekend om haar fantastische keuken en elke regio heeft haar eigen specialiteiten. Specifiek in Toscane komen mensen naast het eten ook voor de wijnen (bijvoorbeeld de Chianti). Wil je lekker eten in Florence? Ik raad je aan om naar het plein bij de foodhallen te gaan eten (Mercato Centrale). Je vindt hier heerlijke restaurants zoals Trattoria Za Za of Da Nicola Pesce & Carne. In de foodhallen doe je zelf verse boodschappen en rondom vind je genoeg kraampjes voor souvenirs inkopen. Wil je cocktails drinken? Dan kan ik de bar Mad – Souls & Spirits aanraden!

Pasta in Florence Toscaanse keuken

7. En verder?

Florence is zo’n veelzijdige stad dat ik eigenlijk door kan blijven schrijven over bezienswaardigheden. Helaas heb ik zelf niet alles kunnen zien en doen tijdens mijn verblijf in Florence (ik was er drie volle dagen), dus ik deel mijn overige tips waarbij je zelf kan overwegen of je het wellicht de moeite waard vindt om te bezoeken. De Santa Croce kathedraal is een ander bekend kathedraal in Florence waar de tombes van Michelangelo en Galileo gehuisvest liggen. Galileo heeft een eigen museum waar je meer kunt leren over de wetenschapper en objecten uit die tijd. Het huis van Dante is een museum in de oude woning van de dichter die tentoonstellingen over zijn werk en leven aanbiedt. Palazzo Medici is het oude paleis van de Medici familie waarin ook kunst te bezichtigen is. Daar vlakbij bevindt zich de Basilica di San Lorenzo waar ook de familie Medici begraven ligt. Basilica di Santa Maria Novella staat ook bekend om haar bouwwerk en fresco’s. Tot slot heb je aan de andere kant van het water de Palazzo Pitti met bijhorende Boboli tuinen waar je heerlijk kan genieten van de kunst en mooie tuinen.

Hoe kom ik in Florence?

Florence heeft een vliegveld vanwaar je makkelijk met de tram naar het centrum reist. Echter zijn vluchten op Florence vrij prijzig en is het vaak voordeliger om op Pisa te vliegen en vanaf daar een trein naar Florence te pakken (ongeveer 1 uur reistijd). Vergelijk vooral vooraf de vliegtickets. Een andere optie is om met Florence te reizen met de trein of met een bus. Tickets kun je vinden via NS International. Als je op doortocht in Toscane bent is Florence een goede tussenstop om te maken, check wel parkeergelegenheden bij je verblijf daar er in een groot deel van de stad geen autoverkeer rijdt. Vroeg boeken van vervoer en verblijf wordt aanbevolen. Florence is een belangrijke, toeristische stad en jaarlijks komen er vele bezoekers op af om haar schoonheid te aanschouwen.

→ Hotel tip: The Social Hub
Boek je complete stedentrip naar Florence met TUI

Wanneer je een weekend weggaat is er heel wat te doen in Florence. Je kunt de stad natuurlijk ook een bezoekje brengen wanneer je in Toscane op vakantie bent.


→ Bekijk hier alle artikelen over Italië