Roadtrip Frankrijk

Roadtrip Frankrijk: ontdek de mooiste routes en goed voorbereid op reis

Frankrijk is niet voor niets de nummer 1 vakantiebestemming van menig Nederlander. Allerlei type reizigers kunnen er terecht. Zo vinden zonaanbidders genoeg leuke stranden in het zuiden, kunnen stadsmensen terecht in Parijs of Lille maar ook avontuurlijke wandelaars of surfers mogen er hun reizigers hart ophalen. Bovendien rijd je vanaf Nederland binnen een paar uur la douce France al binnen en voor je het weet duurt je roadtrip geen weekje maar trek je heerlijk langzaam door Frankrijk en blijf je al gauw een maand weg. Benieuwd geworden welke plekken leuk zijn om te bezoeken tijdens een roadtrip door Frankrijk, hoe je het best van noord naar zuid Frankrijk kunt rijden, waar je aan moet denken als je een roadtrip gaat maken en welke route een aanrader is? Je leest het allemaal in de roadtrip tips hieronder.


Over welke Frankrijk roadtrip & tips wil je meer lezen?

 


De leukste plekken om te bezoeken tijdens een roadtrip door Frankrijk:

Roadtrip Route europa frankrijk

Meer over de leukste vakantiegebieden in Frankrijk:

Frankrijk kent allerlei soorten vakantiegebieden. Denk aan grootse steden, maar ook aan fijne stranden of mooie wandelgebieden. Verschillende type vakantiegebieden die je niet wilt missen tijdens een roadtrip hebben we hieronder voor je op een rij gezet:

Parijs

De stad van de liefde, Parijs, is natuurlijk een van de leukste steden in Frankrijk. Parijs vind je op zo’n 5 a 6 uur rijden vanaf het midden van Nederland en kun je perfect combineren met een bezoek aan Disney. Als je een roadtrip maakt kun je het best je auto parkeren bij Camping Indigo Bois de Boulogne (2, allée du Bord de l’Eau) en daar ook je tent opzetten. Deze camping ligt wat buiten het hart van de stad, maar er zijn goede busverbindingen waardoor je zo op de Champs Elysees staat. Slaap je liever in het centrum? Dan is het aan te raden om voor een hotel te gaan (met parkeergarage) of een gezellig appartementje.

→ Lees hier alles over Parijs

Binnenland van Frankrijk

In het zuidelijke binnenland kun je mooi wandelen en zwemmen in bergrivieren. Ga daarvoor naar bijvoorbeeld naar Vallon Pont d’Arc. Bezoek je liever oude gebouwen en historische bouwwerken die behoren tot de welbekende UNESCO werelderfgoedlijst? Dan is Le Puy-en-Velay of de plek waar je naartoe moe.

→ Lees hier onze roadtrip route van west naar oost Frankrijk

Nice & Monaco

Een van de populairste badplaatsen is Nice. Deze kustplaats wordt gekenmerkt door een uitgestrekt strand en je kan vanaf daar een leuke dagtocht maken naar Monaco. Dat bij heel wat mensen bekend staat vanwege de Formule 1 races die daar plaatsvinden.

→ Lees hier al onze tips voor Nice

Lille

Na Parijs is Lille een van de leukste steden in Frankrijk. Deze stad vind je in het noorden van Frankrijk en is gevuld met allerlei mooie bouwwerken, musea en veel (heel veel!) winkels. Lille staat namelijk niet alleen bekend als bierstad, je kan er namelijk veel goede Belgische bieren drinken, maar ook als echt shopwalhalla. Vanaf Nederland is het minder dan drie uur rijden naar Lille, dus dit maakt Lille eigenlijk een goed startpunt van een lange roadtrip door Frankrijk.

→ Lees al onze tips voor Lille

Festival van Avignon

Avignon vind je in het zuiden van Frankrijk. Deze stad is vooral leuk in de zomer als het Festival van Avignon (Festival d’Avignon) in de stad bezig is. De hele stad is dan gevuld met muzikale optredens en theatershows. In 2014 vind het festival in juli plaats van 4 juli tot en met 27 juli. Als je dus van plan bent om een roadtrip door Frankrijk te maken is het aan te raden om deze dan te plannen zodat je niet alleen de Provence en kust van zuid Frankrijk kunt bezoeken maar ook Avignon.

Montpellier

Naast Lille en Parijs is ook Montpellier een leuke Franse stad. Het is overigens ook een bekend startpunt voor veel roadtrips die pas echt starten in het zuiden van Frankrijk. Vanaf Montpellier kun je namelijk een mooie tocht maken langs de kust tot aan Nice.

Etretat

Hier vind je misschien wel de meest indrukwekkende kustlijn van heel Frankrijk. Etretat in Normandië ligt in het noorden van Frankrijk en staat bekend om haar imponerende krijtsteenrotsen. Het uitzicht hier zal je niet gauw vergeten.

→ Lees al onze tips voor Etretat

Provence

Met haar velden gevuld met paars lavendel, pittoreske dorpjes en middellandse zee is de Provence een van de meest mooie & populaire vakantiegebieden in Frankrijk. Je vindt de Provence in het oosten van zuid Frankrijk aan de kust en ook bij steden als Marseille, Nice, Cannes en Toulon. Veel roadtrips door Frankrijk gaan richting de Provence.

Franse alpen

Wie gek is op bergen trekt naar de Franse alpen. Hier kun je grandiose hikes maken en onvergetelijke bergavonturen beleven.

→ Lees al onze tips voor de Franse alpen

Surfen bij Mimizan of Biarritz

Bij de west kust van Frankrijk vind je allerlei plekken waar je goed kunt surfen. De meest noordelijke surfspots vind je al bij Dieppe in Normandië, maar ook Bretagne staat bekend om haar surfbare golven. Zoek je liever wat drukkere plekken op waar ook genoeg plekken zijn om uit te gaan? Ga dan naar Biarritz of Mimizan. Naar Mimizan worden bijvoorbeeld ook speciale surfreizen georganiseerd voor jongeren.

→ Lees meer over surfspots in Frankrijk

Corsica

Maak je roadtrip door Frankrijk nog spectaculairder door vanaf Marseille, Toulon of Nice de ferry te nemen naar Corsica. Dit eiland ligt dichtbij het Italiaanse eiland Sardinië en kent daardoor niet alleen Franse invloeden maar ook heel wat Italiaanse. Voor 2 volwassenen en een auto betaal je voor de overtocht iets minder dan 200,- euro. Zo’n overtocht kun je online reserveren maar eventueel ook op de plek zelf reserveren.

→ Lees hier al onze tips voor Corsica

Bekijk al onze Frankrijk tips

 

roadtrip frankrijk

Kamperen tijdens je roadtrip door Frankrijk:

Door heel Frankrijk vind je campings. De ene keer kun je slapen op het weiland van een boer, de andere keer staat je tent vrijwel op het strand maar je hebt ook grote familiecampings of naturistencampings middenin de natuur. Als je een roadtrip gaat maken is het aan te raden om een campingboek (zoals de boeken: Rustiek Kamperen in Frankrijk of de campingboeken van ACSI) mee te nemen of van te voren al wat leuke adresjes op te schrijven of juist van te voren te boeken. In het hoog seizoen kan het zomaar zo zijn dat campings al vol zijn. Door van te voren dan al iets te reserveren ben je verzeker van een plek. Handige websites vind je hieronder op een rij.

Hoe & waar vind je leuke campings in Frankrijk?

Zoek je kleinere familie campings? Vraag eens rond in Facebookgroepen zoals “Kleinschalige campings in Frankrijk” of “Campings Frankrijk” hier worden vaak kleinschaligere campings in gedeeld. Of check het overzicht hieronder. Daar vind je een lijstje met leuke campingwebsites met kampeerplekken in Frankrijk. De linkjes openen in een andere pagina, dus klik ze gerust allemaal aan:

Meenemen voor het kamperen in Frankrijk

Als je gaat kamperen tijdens je roadtrip kun je een tent of bungalow huren op verschillende campings, maar natuurlijk kun je ook je eigen tent meenemen. Zorg alleen wel dat je naast een tent ook erop let dat je onder andere een ondergrond zeil mee neemt, haringen, een hamer, campingstoeltjes, een tafeltje, koelbox, gasbrander, keukengerei, waslijn en een gaslamp of zaklamp. Verder kan tijdens je roadtrip sowieso een Tom Tom of ander navigatiesysteem van pas komen om de weg te vinden of juist niet te verliezen. Gebruik je graag een kaart op je smartphone of tablet? Installeer dan de gratis reisapp NavFree Frankrijk. Deze kun je namelijk ook offline gebruiken en is gratis te downloaden in de appstore. Check ook ons vakantielijstje als je zeker wilt weten dat je niks vergeet tijdens het inpakken.

Met de tent door Frankrijk, maar welke tent neem je mee?

Als je met de tent door Frankrijk wilt reizen en je maakt een roadtrip met twee, drie of vier personen dan zijn de kleine Quechua tenten echte aanraders. Deze tenten gooi je zo uit en je vouwt ze vervolgens ook weer snel op als je weg gaat. Geen gedoe dus met tentstokken of vervelende tentdoeken, je bent met een Quechua tent echt weinig tijd kwijt en ze nemen ook weinig ruimte in beslag. Als je dus met de tent door Frankrijk gaat, zijn tenten van dit merk echt aanraders.

Waar kun je goede tenten kopen?

Hier vind je een lijstje van kampeerwinkels die goede tenten verkopen:

Roadtrip frankrijk maken

Tol betalen tijdens je roadtrip door Frankrijk of niet?

Als je een roadtrip maakt door Frankrijk moet je rekening houden met de tol. De meeste autosnelwegen zijn namelijk tolwegen en om daarvan gebruik te maken moet je bij de zogenoemde peage tol betalen. Natuurlijk kun je dit ook niet doen, maar dan moet je wel rekenen op een langere reistijd en wellicht slechtere wegen. Als je wel van de tolwegen gebruik wilt maken moet je erop letten dat je van te voren contant geld mee neemt of een creditcard. Hiermee kun je namelijk betalen bij de peage. Als er een peage aankomt op de snelweg wordt dat ruim van te voren aangegeven en wanneer je aan komt rijden zie je ook al snel waar je met je auto naar toe moet. Je hebt namelijk 3 verschillende ingangen bij de peage:

1. Tol betalen bij de gewone peage

Veel Franse maken gebruik van Telepeage, maar als toerist kun je het best op het bordje afrijden waarop contant geld staat afgebeeld. Daar kun je de tol namelijk met contant geld betalen of met een creditcard. Creditcards die worden geaccepteerd zijn bijvoorbeeld American Express, Visa of Euro- / Mastercards. Hoeveel de tol kost verschilt vaak per peage en verschilt ook omdat het per autorijder verschilt waar deze vandaan komt. De tolprijzen staan meestal bij het peage betaalhokje al aangegeven maar anders hoor je van de medewerker hoeveel je moet betalen.

2. Tol in Frankrijk betalen met de Telepeage

Vaak moet je als toerist niet op de oranje letter “T” afrijden, omdat deze doorgang alleen bedoeld is voor mensen die gebruik maken van Télépéage (dit wordt ook wel Liber-T genoemd). Dit kun je alleen gebruiken als je een bepaald abonnement hebt en dit moet je afsluiten bij een Franse tolmaatschappij. Zij voorzien je auto dan van een badge waardoor je gemakkelijker en sneller door de peage kan en automatisch betaald.

TIP: Sinds kort kun je het abonnement waarmee je door de ‘T’ kunt rijden, ook bij de ANWB winkel afsluiten. Je moet hiervoor wel naar de winkel, maar daar kun je zo’n Tolbadge Frankrijk regelen. Om zo’n tolbadge te kunnen kopen heb je het volgende nodig, dus neem dit mee naar de ANWB winkel:

  • Legitimatiebewijs
  • Kentekenbewijs en nummer
  • Geldige bankpas (IBAN- en BIC banknummer)
  • ANWB-lidmaatschapspas (om in aanmerking te komen voor korting)
  • Geldig emailadres (mag ook van familielid of kennis zijn)

3. Geen tol betalen tijdens je roadtrip in Frankrijk

Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om helemaal geen tol te betalen tijdens je roadtrip. Je maakt dan geen gebruik van de tolwegen (autosnelwegen), maar neemt meer binnenlandse wegen. Dit kan meer tijd in beslag nemen, maar je komt misschien wel bij minder druk bezochte Franse dorpjes of natuurgebieden uit. Het heeft dus zo zijn voor- en nadelen. Je kunt dit gemakkelijk instellen op je GPS, namelijk onder ‘tolwegen vermijden’.

Milieuzones in Frankrijk

In een heel aantal Franse steden vind je milieuzones, ook wel “Zones à Circulation Restreinte” (ZCR) of “Zones à Faibles Émissions” (ZFE) genoemd. Sommige gebieden hebben daardoor beperkingen voor bepaalde voertuigen, vooral als die niet zo milieuvriendelijk zijn, zoals oude diesels. De zones zijn bedoeld om de luchtvervuiling te verminderen en de luchtkwaliteit in steden te verbeteren. Je vindt deze zones vooral in steden als Parijs, Lyon, en Grenoble. Maar ook steeds kleinere steden zoals Reims en Rouen hebben tegenwoordig zo’n zone. Het is soms behoorlijk onduidelijk omdat er veel verschillende regels zijn die regelmatig verander.

Met een milieuvignet ben je wel verzekerd van toegang tot de zones. Het vignet noemen ze het “Crit’Air-vignet”. Dit vignet heeft verschillende kleuren die aangeven hoe milieuvriendelijk je auto is, gebaseerd op de uitstootnormen. Auto’s die geen of een lage Crit’Air-klasse hebben, mogen soms niet binnen deze zones rijden op bepaalde tijden of dagen, vooral als er een verhoogde luchtvervuiling is. Het idee is om de luchtkwaliteit te verbeteren door de meest vervuilende voertuigen te beperken.

Check dus van tevoren of je onderweg door milieuzones zult komen en of jouw auto aan de vereisten voldoet. Een vignet kan je voor de reis vooraf online bestellen via verschillende sites. Doe dit zeker, anders loop je het risico op een boete als je toch die zone binnenrijdt zonder het juiste vignet. Voldoet je auto niet aan de eisen? Vaak kan je buiten de zones parkeren en verder reizen met het ov, maar soms ben je de zone al ingereden voordat je er zelf erg in hebt. De kans dat je direct op de bon wordt geslingerd valt mee, maar beter kan je het voorkomen.

Met je eigen roadtrippen in Frankrijk of een auto huren?

Als je een roadtrip gaat maken in Frankrijk moet je er natuurlijk ook over nadenken of je met je eigen auto gaat vanuit Nederland of dat je een auto huurt. Als je vooral in het zuiden een roadtrip wilt maken, kan het fijn zijn om eerst naar het zuiden van Frankrijk te vliegen en daar een auto te huren. Als je een auto wilt huren in Frankrijk kun je kijken bij EasyTerra.

Vergeet niet een goede verzekering af te sluiten!

Naast dat een reisverzekering belangrijk is, is het ook nodig om een goede autoverzekering af te sluiten als je met je eigen auto op pad gaat in Frankrijk. Je kan online heel makkelijk reisverzekeringen en een autoverzekering vergelijken zodat je de beste keuze voor jou vindt.

Roadtrip frankrijk maken t

Roadtrip in een camper

Een roadtrip door Frankrijk is ook fantastisch in een camper. Het land is goed ingericht voor camperaars met vele campings, maar ook vele gratis camperplaatsen in de kleinere dorpen. Daar zijn ook vaak servicestation waar je water kan bijvullen of de vuilwatertank kan legen. Ook fijn: tijdens een roadtrip in een camper heb je altijd je hele huisje bij je. Zie je een perfecte plek om te gaan lunchen? Dan pak je gewoon je stoeltjes erbij, zet je een vers bakje koffie en genieten maar.

Je kan onder andere een camper huren via Travelhome.

Roadtrip Frankrijk


Lees meer over Frankrijk in ons boek:

Verliefd op Europa reisboek

→ Bestel ons boek ‘Verliefd op Europa’

Maak je roadtrip extra leuk met deze activiteiten

Een roadtrip maken is eigenlijk al leuk genoeg op zich. Met een auto reizen geeft je al snel het gevoel alsof de wereld aan je voeten ligt, omdat je kunt gaan en staan waar je wilt. Maar er zijn toch nog dingen die je roadtrip net dat beetje extra kunnen geven. Ga bijvoorbeeld…:

1. Een wijnwandelreis maken tijdens je roadtrip

Reisorganisatie ANWB verzorgt allerlei wijnwandelreizen in Frankrijk (en Spanje of Italie). Laat Frankrijk nou net het wijnland bij uitstek zijn en daardoor de perfecte bestemming om een wijnwandelreis te maken.

2. Een culinaire uitspatting maken tijdens je roadtrip

In Frankrijk vind je ook allerlei plekken waar je kookcursussen kunt volgen of speciale proeverijen (waarbij je iemand anders voor je laat koken, handig!). Zoiets is natuurlijk ook leuk om te doen tijdens je roadtrip bij een zwoele zomeravond. Volg een kookcursus waarbij je echte Franse gerechten leert maken of geniet van een wijnproeverij of luxe gangen diner waar ook volop Franse kazen aan bod komen.

3. Volg een taalcursus Frans tijdens je roadtrip

Heb je echt lang de tijd in Frankrijk? Denk er dan eens na om de Franse taal wat beter te leren tijdens een taalcursus! Kijk daarvoor bijvoorbeeld eens bij Travelactive.

4. Maak een fietstocht door een Franse stad als Nice of Parijs

Met Bajabikes kun je de leukste fietstochten maken in grote steden. Ze voeren je langs allerlei locale hotspots, echte bezienswaardigheden en rijden gewoon lekker rond door de stad.

 

Lees meer over roadtrips in Europa!