Plitvice Meren in Kroatie bezoeken

De Plitvice Meren bezoeken in Kroatië? Zo plan je je bezoek!

Ga je de Plitvice Meren bezoeken? Bereid je voor op een prachtig natuurwonder! Dit nationale park is sinds 1979 op de werelderfgoedlijst van UNESCO gezet (ik houd de tel niet meer bij zoveel UNESCO werelderfgoed is er tegenwoordig) en trekt naar horen zeggen duizenden bezoekers per jaar. Mijn verwachtingen waren dan enorm en werden eigenlijk in een mum van tijd al overstegen. De gigantische watervallen en de hemelsblauwe meren zijn absoluut fantastisch om te zien.

Voordat je de Plitvice Meren gaat bezoeken…

De Plitvice Meren hebben een oppervlakte van 296.8 vierkante kilometer en is daarmee het grootste Nationale Park van Kroatië. Het is daarnaast het oudste nationale park van Zuidoost-Europa. Er zijn zestien meren welke zijn verdeeld over de beneden meren (Donja) en de boven meren (Gornja). Ze zijn 46 meter diep en het grootste laag gelegen meer genaamd Jezero Milanovac is wel 470 meter lang. Het natuurgeluid op de achtergrond wordt gecreëerd door ongeveer 90 adembenemende watervallen. Een bijzonder geluid. De kans dat je een bruidsjurk spot bij de hoogste waterval van 78 meter is trouwens ook zeker aanwezig, met name de Veliki Slap (de hoogste waterval in Plitvice) is namelijk een zeer populaire trouwlocatie.

De wandelpaden, zo baan je je een weg langs de Plitvice Meren tijdens je bezoek

Er zijn twee ingangen waarbij alle informatie van het park wordt aangegeven. Zo zijn er plattegronden, wandelpaden en personeel om je persoonlijk advies te geven over de route welke het beste bij jouw dagplanning past. De routes kan je in zijn geheel lopen, maar je kan er ook voor kiezen om delen met een treintje te doen of een boottochtje te pakken. Er is voor ieder wat wils!

Ingang 1 is het startpunt voor routes A, B, C en K

  •  Route A – (2-3 uur) het lage deel van het park
  • Route B – (3-4 uur) het lage deel van het park plus boottocht
  • Route C – (4-6 uur) hoge en lage deel, plus boottocht en treinrit
  • Route K – (6-8 uur) wandelen door het hele park zonder boottocht of treintje

Ingang 2 is het startpunt voor routes E, F, H en K

  • Route E – (2-3 uur) hoge deel van het park plus boottocht en treinrit
  • Route F – (3-4 uur) lage deel van het park plus boottocht en treinrit
  • Route H – (4-6 uur) hoge en lage deel plus boottocht en treinrit
  • Route K – (6-8 uur) wandelen door het hele park zonder boottocht of treintje

Mocht je willen hiken of toch verdwalen, houd dan rekening met de wilde dieren. Denk hierbij aan herten, wolven, beren én schattige musjes. Je bent in een natuurgebied en je kan deze dieren plots tegenkomen. Wij kozen zelf op dag 1 voor route E en op dag 2 voor route F toen we bij de Plitvice Meren waren.

Tips voor als je Plitvice gaat bezoeken:

Entree: De entree voor het park is seizoen afhankelijk. Wij betaalde in het laagseizoen  150 kuna (€ 20,33)  Als student zouden wij 100 Kuna (€ 13,56,-) betalen. In het hoogseizoen kan dit oplopen tot 180 Kuna  ( € 24.40 )  (Neem je studenten pas mee! )

Foodies: Neem zelf wat te eten en te drinken mee. Er zijn een aantal restaurantjes te vinden maar hoe fijn is het als jij zelf kan bepalen hoelaat jij je water of proteïnen aanvult.

Wanneer kan je de Plitvice Meren het beste bezoeken?

Mocht je buiten het hoogseizoen kunnen gaan, doen! Tot onze verbazing waren er geen duizenden bezoekers bij Plitvice, maar waren wij op vele paden de enige wandelaars. Op een gegeven moment waren wij zelf bang dat we verkeerd waren gelopen aangezien we in al zeker geen uur tijd mensen hadden gezien. In de stromende regen ga je toch elkaar afvragen of er zo direct geen beer voor je neus staat… Maar gelukkig was dat niet het geval en zagen we vooral een prachtig uitzicht vol blauwe meren waar miljoenen visjes in rond zwommen. We kwamen tientallen soorten vogels tegen en op de achtergrond hoorden we een muziekje van diverse watervallen. Echt een absolute aanrader, óók in de regen!

Plitvice Meren in Kroatie bezoeken

Plitvice meren bezoeken laag seizoen

Overnachten in de buurt van Plitvice?

Overnachten bij de Plitvice Meren is niet het goedkoopste. Het is natuurlijk een groot park midden in de natuur waar je geen hostel kan vinden. Wel zijn er buiten het park campings te vinden en in het park drie hotels, je moet daar alleen wat meer voor neer leggen.

Je kan boeken bij Hotel Bellevue, Hotel Jezero en Hotel Plitvice. Met de auto zou je eventueel makkelijk wat verder uit de buurt kunnen blijven slapen. Voor interrailers adviseren wij om een hotel in het park te boeken. Dit heeft één groot voordeel; boek je een overnachting bij één van deze drie hotels, dan krijg je twee dagen entree voor de prijs van één. Een stempel voor je 2e dag gratis entree ontvang je bij de receptie van jouw hotel. Zo spaar je toch nog wat uit.

Wij kozen ervoor om twee dagen door te brengen in het park en boekten daarom een nacht in het Plitvice Hotel voor €61.50 per persoon per nacht. Deze hotels kan je beter ook niet een nacht van tevoren boeken aangezien ze 9 van de 10 keer volgeboekt zijn. Een uitje naar de Plitvice Meren kan je dus het beste een paar dagen van tevoren plannen.

Wat moet je aan en meenemen als je Plitvice gaat bezoeken?

Bij de Plitvice Meren kan je zelf bepalen hoeveel je loopt. Aangezien de wandelroutes tussen de 1.5 uur en de 6 uur duren is een comfortabele outfit het beste aan te raden. Goede schoenen is een must. In welk seizoen je ook gaat, je gaat sowieso veel lopen. De vlonders liggen vrij ver uit elkaar waardoor het stromende water vaak door het palet heen stroomt, zorg dus ook voor waterdichte schoenen. Mocht het net zoals bij ons de eerste dag regenen zal je ook veel lopen door de modder. Een regenjas is dan ook geen overbodige luxe. De tweede dag hadden wij gelukkig volop zonneschijn. Een joggingbroek, t-shirtje en zonnebril and you are ready to go! Vergeet je Nikon J5 niet mee te nemen, de sensationele omgeving wil jij natuurlijk vastleggen voor de meest spectaculaire foto’s!

Plitvice meren bezoeken

Zo kom je tijdens je interrail bij de Plitvice Meren vanuit Split

Vanuit Split pak je de bus van zo’n 4 uur rijden naar Plitvice entrance 2. Dezelfde bus stopt ook bij entrance 1.  Deze rechtstreekse bus kost 290 Kuna ( € 39,16 )  voor 2 personen .  Tip: Download de Eurrail Interail Rail Planner app. Met de Eurrail app kan je makkelijk reistijden vinden, E-tickets reserveren en kortingen vinden voor oa hotels!

Hoe kom je er het beste weer weg?

Interrailers hebben pech, je zal altijd de bus moeten nemen. De makkelijkste optie is de bus naar Split (maar daar komen wij al vandaan) of naar Zagreb. Wij kiezen ervoor om over Zagreb te reizen ondanks dat wij daar al zijn geweest. Vanuit Zagreb kan je makkelijk verder reizen met de trein.  De busreis naar Zagreb is ongeveer 2 uur rijden en kost 150 Kuna ( € 20.33 ) voor 2 personen. Wij overnachten in Zagreb en gaan de volgende dag door via Ljubljana (2 uur met de trein) door met de bus (anderhalf uur rijden) naar Trieste, Italie.