Etretat krijtrotsen frankrijk

Ontdek de krijtrotsen van Etretat

Etretat. Met haar gigantische krijtrotsen. Waar meeuwen langs razen en de golven tegen aan klotsen. Waar de toeristen kano’s huren wanneer het vloed is, zodat ze onder het gebogen krijtgesteente heen kunnen varen. Waar de Fransen door weer en wind het koude water van de zee trotseren. Etretat. Een plek waar de tijd een beetje stil lijkt te staan. We vinden deze bijzondere kustplaats in het zuiden van Haute-Normandie, een regio waar veel meer te doen is dan je waarschijnlijk in eerste instantie denkt. Zo schreven we ook: “Wat te doen in Haute-Normandie tijdens een weekendje weg?” al zoomen we deze keer alleen even in op Etretat. Dat dorpje dat hoort bij het arrondissement van le Havre en een plek waar Fransmannen nog met baguette onder de arm op zaterdagochtend naar huis lopen wanneer ze bij de plaatselijke bakkerij zijn geweest.

Ontdek Etretat

Etretat, meer dan alleen mooie krijtrotsen

Wanneer iemand de naam Etretat hoort, schieten gelijk beelden van die waanzinnige kustlijn voorbij. Maar wist je dat dit dorpje ook qua architectuur een rijke historie kent? Dit zie je terug wanneer je loopt door de kronkelige straatjes waarin de meest schattige huisjes staan. Maar daarnaast kom je ook een aantal mooie gebouwen tegen, waarbij de overdekte markthallen een toeristisch hoogtepunt vormen. En zoals bij meer toeristische hoogtepunten, staan ook deze hallen vol met souvenirwinkeltjes. Hoe dan ook is het nog steeds de moeite waard om even binnen te lopen. Het dak bestaat namelijk uit een waanzinnige grote houten constructie. Een ander mooi gebouw dat niet te missen is, is het “Manoir de la Salamandre”. Niet te omzeilen vanwege alle restaurantjes die eronder en in dezelfde straat zijn gevestigd. Maar laat je daardoor niet afleiden en blijf gewoon even stil staan om omhoog te kijken, want dat is waar je het mooiste gedeelte van dit gebouw goed kunt bekijken.

Krijtrotsen van Etretat

L’aiguille, de beroemde krijtrots van Etretat

De hele kust van Etretat is zo beroemd vanwege die gigantische krijtrotsen, maar met name één gedeelte heeft deze plek op de kaart gezet en dat is “L’aiguille”. Deze gebogen krijtrots waarnaast een uitstekend gedeelte uit de zee oprijst, heeft iets weg van olifant en een slurf. Ook de andere gebogen krijtrotsen en de naald zorgen voor de meest waanzinnige uitzichten waar Etretat zo beroemd om is. Deze zie je trouwens het best als je aan de zuidkant de bergen wat verder oploopt. Vanaf de boulevard gaat er een trap en weg naar boven toe die zich verder en verder vervolgt langs de krijtrotsen. Hierdoor kun je dus ook gemakkelijk een langer durende wandeling maken, mocht je dat leuk vinden. Op verschillende plekken zijn uitkijkpunten te vinden en een aanrader is om wat lekkers te eten mee te nemen wanneer je naar boven gaat, want er zijn genoeg prima plekken om even te picknicken!

Een dagje Etretat? Dat ziet er ongeveer zo uit

Wat laatste praktische tips voor Etretat

Van plan om een dagje of weekend naar Etretat toe te gaan? Dan nog wat laatste praktische tips:

Een tip voor een restaurant in Etretat?

Voor lunch raden we je aan om bij bij de plaatselijke boulangerie een pain au chocolat of baguette te kopen met daarbij een stuk brie of andere Franse kaas. Klim vervolgens de bergen op rond Etretat en ga daar lekker picknicken. Voor een goed kopje koffie (vermijd de cappuchinos, want die maken ze hier niet met melkschuim maar met slagroom! Een goed alternatief? Een noissette!) kruip je gewoon ergens op een strandstoel op de boulevard. En een restaurant voor avondeten? Dan zouden we misschien toch La Salamandre aanrader of iets met uitzicht op zee. Dat is wel het meest typisch Etretat!

Wandelen door het dorpje Etretat

Slapen op de camping bij Etretat?

Op de weg naar Etretat kun je verschillende campings vinden, als er dus wilt blijven slapen is dat mogelijk. Denk aan de Camping Municipal van Etretat bij 69 rue Guy de Maupassant. Deze ligt redelijk dichtbij het stadje. Of aan de camping La Ferme du Manoir dat iets meer basic is en wat verder weg ligt bij 2 Route de Saint-Clair. Of de camping L’Aiguille Creuse bij 24 Résidence Aiguille Creuse, al heeft deze camping ook wel iets meer huisjes en stacavarans erop waardoor de eerste dus wellicht de leukste camping is om te kiezen bij Etretat. Slaap je liever in een hotel? Dan kun je ook nog voor het Dormy House bij Etretat kiezen.

Etretat en haar krijtrotsen

Het weer en de beste reistijd?

Zoals wel vaker in Haute-Normandie kan het ook in Etretat heel wat regenen. Daardoor is het weer niet altijd optimaal. De beste reistijd en daarmee het beste weer vind je in de maanden mei tot en met augustus. Dan is de temperatuur aangenaam en de kans op regen het kleinst. Wij waren er ook in die periode en zie hierboven het resultaat op de foto’s!