Straatbeeld Assisi

Assisi: wat te doen in deze Italiaanse pelgrimsstad in Umbrië?

Middenin Italië, in Umbrië, ligt halverwege de bergwanden van Monte Subasio de indrukwekkende stad Assisi. Al van verre doemt deze plek vol kerken, huisjes met wit-roze stenen en prachtige torens op. De stad van de Heilige Franciscus en daarmee van de vele pelgrims, nonnen en fraters. In Assisi dompel je je onder in historie. Welke plekken mag je niet missen? En waar overnacht je goed in deze Italiaanse stad? De beste tips voor Assisi op een rij.

Assisi is oorspronkelijk een echte Umbriaanse stad, maar een groot deel werd beïnvloed door de Romeinen die er lang overheersten. Dat is nog altijd terug te zien in het centrum, waar resten van een amfitheater en een Forum Romanum te zien zijn. Het meest bekend en populair is Assisi door Francesco di Assisi, die in 1228 door de Paus heilig is verklaard, twee jaar na zijn overlijden. San Francesco is de oprichter van de Franciscaner orde en daar zijn altijd nog veel volgers van over de hele wereld.

Ook Santa Chiara (Clara) werd hier geboren. Zij is de oprichtster van de Clarissen, die ook over de hele wereld nog kloosters hebben. Niet zo gek dus dat er in deze stad veel zusters, fraters en pelgrims rondwandelen. Daarnaast is Assisi een prachtig stadje vol schattige steegjes, pleinen en mooie uitzichten en is het sinds 2000 onderdeel van UNESCO’s werelderfgoed.

Ontdek Assisi in Italië

→ Hotel tips: Hotel PallottaLa Ghirlanda of Hotel Ideale

Straatbeeld Assisi bloemen Straatbeeld Assisi Straatbeeld met bloemen

Assisi, Italië

1. Bezoek de Basilica di San Francesco

Verreweg het meest indrukwekkende en grootste complex van de stad: Basilica di San Francesco. Net buiten het historische centrum ligt dit complex dat uit twee kerken en een groot plein eromheen bestaat. De ingang voor beide kerken is beneden, waar je meteen de tombe van de heilige vindt. Van 1228-1230 is de onderste kerk gebouwd en in 1818 kwam de crypte voor San Francesco daarbij. Beide kerken zijn van binnen prachtig om te zien, want ze zijn beschilderd met kleurrijke fresco’s. Italiaanse schilders uit de 13e en 14e eeuw zoals Giotto, Cimabue en Cavallini maakten de werken.

San Francesco van afstandSan Francesco dichterbijBasilica San Francesco binnenFresco's San Francesco Crypte San Francesco

2. Verwonder je in Basilica di Santa Maria Degli Angeli

Wanneer je met de trein in Assisi aankomt, ben je nog niet in het centrum van de stad. Dat is nog zo’n vijftig minuten lopen (omhoog) of tien minuten met de bus. Wél vlakbij het station: Basilica di Santa Maria Degli Angeli. Een imposante kerk met daarin zowaar nog een kerkje,’Porziuncola’ genoemd. Dit is de plek waar San Francesco zijn orde stichtte. Sowieso een kerk vol mooie schilderingen die erg de moeite waard zijn om te bekijken. Vlakbij de basilica zitten verschillende restaurantjes en bars waar je even kunt lunchen en vanaf deze locatie neem je gemakkelijk de bus naar het historische centrum van Assisi.

3. Struin door Assisi en bewonder Piazza del Comune

Hoewel je vaak flink omhoog (of omlaag) zult lopen, is het straatbeeld van Assisi geweldig. Kleine, smalle straatjes, huizen met wit-roze stenen en bakken vol weelderige bloemen aan de balkons en veel kerken. Het is een echt pelgrimsoord en de kerken zijn oprecht bijzonder om te zien. Op Piazza del Comune, hét centrale plein van Assisi, vind je de Tempio di Minerva, een Romeinse tempel met een interieur vol bladgoud. Op dit plein staan ook de Torre del Popolo, die overal bovenuit steekt, Palazzo del Capitano del Popolo, de VVV en Palazzo Comunale. Daarnaast zitten hier verschillende terrasjes en gelaterie waar je even kunt uitpuffen na een wandeling omhoog.

Piazza del ComuneTempio di Minerva plafond Tempio di Minverva altaar

4. Wandeling langs de meest bijzondere kerken

In het historische centrum van Assisi kun je er niet omheen: imposante kerken. Welke wil je zeker niet missen? Basilica di Santa Chiara met een prachtige wit-roze gevel en in gotische stijl gebouwd van 1257-1265. In deze kerk vind je de crypte van Santa Chiara. Een plek waar veel mensen komen om een kaarsje aan te steken om de heilige te eren.

Ook prachtig: Cattedrale di San Rufino. Een kerk uit 1140 met drie grote bloemvormige werken in de gevel. Ook van binnen is deze kerk erg de moeite waard om te bekijken. Chiesa Nuova is een andere aanrader, die op de restanten van het huis van Francesco’s ouders zou zijn gebouwd. Daar vlak naast is de oude deur van het huis nog te zien en op het plein waaraan de kerk ligt, staat een standbeeld van zijn ouders.

In de buurt van de Basilica di San Francesco ligt Abazia di San Pietro, vanwaar je meteen een mooi uitzicht hebt over de Umbrische binnenlanden. Meer kerken zien? Chiesa di Santa Maria Maggiore, Chiesa di Santo Stefano en Chiesa di San Margherita zijn ook aan te raden.

Santa ChiaraCrypte Santa Chiara Santa Chiara binnenChiesa Nuova buiten Chiesa NuovaAbazia di S.PietroKaarsje aansteken bij Abazia di S. Pietro

5. Bezoek Castello van Assisi en geniet van het uitzicht

Naast de vele kerken, heeft Assisi meer te bieden. Twee kastelen sieren het beeld van de stad: Rocca Maggiore en Rocca Minore. Beide torenen hoog boven de stad uit en een wandeling naar Rocca Maggiore geeft je meteen de gelegenheid om door de straatjes te struinen. Loop je via Via Porta Perlici de trappen omhoog, dan kom je een schattig barretje tegen waar je eet en drinkt met een uitzicht over de stad: Bar Giardino San Lorenzo. Bij je bezoek aan het middeleeuwse kasteel, dat een stukje verder omhoog ligt, geniet je ook van prachtige uitzichten.

Van Rocca Maggiore loop je over de Via della Rocca richting Rocca Minore. Onderweg kom je een deel van een oud Romeins amfitheater tegen aan Via dell’Anfiteatro. Wanneer je verder loopt in de richting van Monte Subasio, kom je bij Rocca Minore. Vooral van buiten te bekijken, want verder is deze niet meer in gebruik.

Rocca Maggiore dichtbij Rocca Maggiore Uitzicht vanaf Rocca Maggiore Uitzicht vanaf Rocca

6. Eten en drinken in Assisi

Na deze wandeling zin gekregen in een hapje en drankje? Assisi staat bekend om de olijfolie en wijnen en bij Bibenda in het oude centrum kun je beide proeven. Niet ver daarvandaan ligt La Lanterna, waar je goede pizza’s eet. Ook bij Trattoria Pallotta, Ristorante Pizzeria Otello en Trattoria de Eminio kun je uitgebreid lekker dineren. Bij Enoteca Mazzini kun je terecht voor een goed wijntje en een fijne maaltijd.

Eten bij Otello Pizza bij La Lanterna Pizza close-up

7. Bezoek het San Domiano klooster

Heb je nog tijd over? Dan is een bezoekje aan Il Santuario di San Damiano een aanrader. Dit klooster ligt 1,5 kilometer buiten het centrum en alleen de wandeling ernaartoe is al erg inspirerend. Voordeel: de trappen die je vanuit de stad naar beneden loopt tot aan de ingang van het terrein, kun je terug met de roltrap doen (of gewoon met de trappen). Het klooster is gesticht door Santa Chiara en het is de plek waar San Francesco de stem van Christus hoorde. Je kunt er de kerk bezoeken waar verschillende muurschilderingen over zijn leven vertellen. Daarnaast zie je de plekken waar Chiara heeft geleefd en de plek waar ze stierf en wandel je door de kloostertuin. Het gehele klooster bezoek je in stilte.

Weg naar San DamianoKlooster San Damiano Kloostertuin San DamianoKerkje San Damiano Muurschilderingen San Damiano

8. Overnachten in Assisi

In Assisi wil je zeker twee à drie dagen doorbrengen om alles te zien. Een fijn hotel is daarom belangrijk. Hotel Pallotta ligt heel centraal, heeft fijne kamers en een uitkijkpunt over de hele stad. Ook Hotel La Ghirlanda vind je midden in het centrum en dit hotel heeft ruime suites die sfeervol zijn ingericht en een eigen badkamer hebben. Hotel Ideale ligt vlakbij Cattedrale di San Rufino en heeft panoramisch terras waar je lekker kunt zitten en genieten van het uitzicht. Alle kamers hebben een uitzicht op de vallei of de tuin en je hebt een eigen badkamer die door een lokale kunstenaar is gedecoreerd.

Hotel PallottaGhirlandaAssisi Hotel Ideale

Lijkt het jou ook gaaf om Assisi in Italië te bezoeken? Ik hoor het graag! Laat je reactie hieronder weten!


→ Bekijk hier alle artikelen over Italië