Roadtrip Volterra toscane

8x wat te doen in Volterra: De gaafste bezienswaardigheden in de stad van de Etrusken

Laten we eerlijk zijn: veel mooiere Toscaanse stadjes dan Volterra zijn er eigenlijk niet te vinden in Italië. Volterra ligt bovenop een heuvel, omringd door indrukwekkende kliffen en glooiend groene heuvels. De pittoreske steegjes zijn een feest voor het oog en op elke hoek van de straat liggen de sporen uit de oudheid geduldig op je te wachten. Duizenden jaren geleden was Toscane namelijk niet alleen het territorium van de Romeinen, maar ook van de mysterieuze Etrusken. Volterra was een van hun belangrijkste steden.

Nog steeds weet niemand helemaal zeker waar de eerste Etrusken vandaan kwamen, maar de sporen die ze in de Toscaanse steden hebben achtergelaten kunnen ons veel vertellen over hun cultuur. Volterra is daarom de uitgewezen plek om het beste van Toscane te combineren: de hemelse keuken, de pracht en praal van de Italiaanse architectuur, en de fascinerende nalatenschap van de Etrusken. Benieuwd naar wat je allemaal kan doen in deze unieke stad? Dit zijn de 8 gaafste bezienswaardigheden in Volterra!

8 x doen in Volterra & bezienswaardigheden om niet te missen

Museo Etrusco

wat te doen in Volterra Museo Etrusco bezienswaardigheden

1 Het Museo Etrusco Guarnacci

Volterra was vroeger dus een belangrijke Etruskische (en later Romeinse) stad, wat betekent dat de echte geschiedenis nerds hier sowieso gaan smullen van alle historische hotspots. De beste plek om meer te weten te komen over de Etrusken is het Museo Etrusco Guarnacci. Hier vind je honderden objecten, waaronder een hele collectie aan goed-bewaarde sarcofagen met sculpturen van de overledenen. Zo sta je oog in oog met de gezichten van de Etrusken die duizenden jaren geleden in Toscane leefden, een bijzondere ervaring!

Het echte topstuk in het museum is overigens de ‘Avondschaduw’, een uitzonderlijk Etruskisch bronzen beeldje uit de derde eeuw voor Christus. Het beeldje heeft een uitgerekt lichaam en een soort unieke surrealistische stijl die in die tijd bijna niet voorkwam.

Theater

doen in Volterra toscane

2 Het Romeinse Theater

Het is een apart gezicht: je loopt door de straten van Volterra en bereikt de rand van de heuvelstad. Je leunt over de balustrade, en daar liggen plotseling de resten van een gigantisch Romeins theater. Het theater komt waarschijnlijk uit de eerste eeuw voor Christus, maar de plek werd na al die eeuwen langzaamaan bedolven. Het theater stond nog wel op oude kaarten van Volterra, dus in 1958 hebben ze de plek gelukkig weer opgegraven. Het theater van Volterra is vergeleken met andere steden nog redelijk intact, dus je mag ‘m eigenlijk niet overslaan!

Palazzo dei Priori

wat te doen in volterra bezienswaardigheden het Palazzo

3 Het Palazzo dei Priori

Het 13e-eeuwse Palazzo dei Priori is een van de oudste stadshuizen van Italië, maar het gebouw staat nog trots in het midden van de stad. Een leuk feitje om te weten: het palazzo in Volterra was de inspiratiebron voor het Pallazo Vecchio in Florence. Bezoekers mogen de oude zalen van het palazzo vanbinnen bekijken, en je kunt zelfs de kloktoren beklimmen voor een ‘cityscape’ uitzicht van Volterra en het omringende landschap.

Alab’arte

4 Alab’arte

In het centrum van Volterra ligt een verborgen pareltje voor kunstliefhebbers, achterin een steegje: Alab’arte. In deze kunststudio maken Roberto Chiti en Giorgio Finazzo kunstwerken van albaststeen. Deze lokale steensoort is bijna transparant wit en wordt al duizenden jaren gebruikt om allerlei kunstobjecten te maken. De Etrusken gebruikten de steen bijvoorbeeld om urnen te maken voor hun overledenen. Roberto en Giorgio zijn allebei meesterbeeldhouwers die de albastkunst in stand houden. De ambacht werd tijdens de middeleeuwen bijna vergeten, en er zijn nog maar weinig experts over. Dat maakt een bezoekje aan hun indrukwekkende studio extra bijzonder.

Beppino

Volterra eten bij Da Beppino

Volterra stad bezienswaardigheden tips

5 Ristorante da Beppino

Als ik een artikel over Volterra ga schrijven, zou het onacceptabel zijn als ik niet een uitstekende foodie tip zou geven voor de pastaliefhebbers. Maar maak geen zorgen, ik heb er eentje gevonden: je moet ’s avonds aanschuiven bij Ristorante da Beppino. Dat was niet alleen mijn favoriete adres in Volterra, maar ook mijn leukste pasta-ervaring in heel Toscane. Bij Da Beppino hebben ze zelfs een kleine pastificio (pastafabriek) naast het restaurant, waar ze zelf alle pasta, gnocchi en ravioli maken. Daar geeft het team (meestal pasta-expert Reka: @foodieintuscany), ook regelmatig toffe workshops.

Panoramapunt

Roadtrip Volterra toscane

6 Het mooiste panoramapunt in Volterra

Volterra is een heuvelstad die vlak naast de ‘Balze’ kliffen ligt, en dat zorgt uiteraard voor oogverblindende uitzichten. Je hebt een aantal plekken aan de rand van de stad waar je de typische Toscaanse heuvels kan bewonderen, wat je trouwens vooral moet doen tijdens het ‘golden hour’. Het dansende licht van de zonsondergang is zó mooi dat het landschap op een schilderij lijkt. Het mooiste panoramapunt in Volterra is niet super vanzelfsprekend, maar onze lokale gids wist ons de weg te wijzen naar de (nu niet meer zo geheime) plek. Via deze link kan je de exacte locatie van het panoramapunt vinden!

Acropoli & cisterna

Wat te doen in volterra Akropolis volterra bezienswaardigheden Cisterne

7 De Acropoli Etrusca en de Cisterna Romana

De oude Akropolis van de Etrusken is iets minder indrukwekkend dan het Romeinse theater, maar de echte oudheidfans zullen deze bezienswaardigheid in Volterra niet willen missen. Vlak naast de Akropolis ligt bovendien de Cisterna Romana, diep in de grond. Dit was de cisterne (waterkelder) die de Romeinen bouwden om het regenwater van Volterra op te vangen. Zolang het waterpeil niet te hoog staat, kun je met een smalle trap naar beneden afdalen om de oude constructie vanbinnen te bekijken.

Porta all’Arco

Etruskische Poort bezienswaardigheden volterra

8 De Etruskische Poort (Porta all’Arco)

De Porta all’Arco, oftewel de Etruskische Poort, was in de oudheid een van de belangrijkste toegangspoorten tot de stad. Tegenwoordig is het een van de meest bekende architectonische monumenten in Volterra. Sommige delen van de boog komen zelfs uit de 4e eeuw voor Christus. Je hebt maar een paar minuten nodig om de poort te bewonderen, maar als je een wandeling gaat maken door de stad zou het zonde zijn als je er niet even onderdoor loopt. Bovendien heb je aan de andere kant van de poort een prima uitzicht op de omgeving.

Deze toffe reis werd georganiseerd door IDEM Servizitalia i.o.v. Toscana Promozione, bedankt voor de mooie trip!