Dagje Gent tips

Dagje Gent: Dit wil je sowieso doen!

Wie denkt aan Gent, denkt aan de woorden bourgondisch, historie en authentiek. De geschiedenis van Gent gaat ver terug en de stad heeft daarom zowel prachtige historische gebouwen als moderne architectuur. Van het Gravensteen tot hippe streetart, Gent heeft het allemaal. Ik verbleef 1 nachtje in deze gezellige Belgische stad en neem je in dit blog graag mee naar mijn favoriete plekjes zodat jij ook een tof dagje Gent kan beleven (en check deze 7 to do’s voor Gent)!

Tips voor jouw dagje Gent:

→ Leuke hotels in Gent: Pillows, Ibis Budget, Edgar Guesthouse of Treck Hostel
→ Tip: Met de trein naar Gent

1. Eet een hapje op de Vrijdagmarkt

Aangekomen in het hotel (wij sliepen in het Ibis Budget, maar Gent kent echt veel meer leuke adresjes) ontvangen we een leuke stadsgids en een aparte plattegrond. Na een autorit van bijna 2 uur hebben we inmiddels goede trek gekregen, dus we besluiten op zoek te gaan naar een leuk tentje om te eten. Na een wandeling van een klein kwartiertje komen we aan op de Vrijdagmarkt, een van de oudste pleinen van de stad, zoeken een leuk restaurantje uit en eten snel een hapje.

→ Leuke hotels in Gent: Pillows, Edgar Guesthouse, Ibis Budget of Treck Hostel

gent dagje weg bierproeverij

2. Gruut Brouwerij voor de echte bierliefhebbers

Als mede Bourgondiër en een liefde voor lokale brouwerijen kon een bezoekje aan de Gruut Brouwerij niet missen tijdens ons dagje Gent. We hebben er een rondje gelopen, zonder rondleiding, en een proeverij van drie biertjes gehad. Het rook wat muffig, de biertjes waren niet geheel mijn smaak. Al met al leuk om gezien te hebben, maar voor mij geen must-see, ben je een doorgewinterde bierliefhebber dan is het misschien wel iets voor jou.

Dagje Gent tips

3. Gent vanaf het water

Na een rondje wandelen door het historisch centrum, werd het tijd om de voetjes te laten rusten en een rondvaart over het water te doen. De gids vertelt tijdens de rondvaart over de geschiedenis van Gent. Vanaf de Korenlei en de Graslei vertrekken diverse rondvaarten. De stands zijn eigenlijk niet te missen. Vanaf het water zie je de stad vanaf een andere kant, gezellige restaurantjes aan het water en mooie kleurrijke historische huizen. Een aanrader dus!

Dagje Gent

4. Volg ‘s avonds al wandelend de Lichtjesroute

Op de plattegrond die we in ons hotel (Ibis Budget centrum Dampoort) hebben gekregen staat een wandelroute omschreven voor als het donker is, de zogenaamde lichtjesroute. Gent is een mooie stad in het daglicht, maar in het donker wordt het nog zo veel mooier. Het is bijna magisch hoe de zee van lichtjes de stad doet opleven. De wandeling duurt ongeveer 20 minuten, maar door de lichtjes blijf je overal langer plakken om te genieten en uiteraard ook om het juiste plaatje te schieten.

wat te doen in gent dagje tips lichtjesroute

5. Dinnertime!

Inmiddels is het tijd om de buik te vullen en de voetjes te laten rusten. We gaan naar Uncle Babe! Van een bekende hebben we de tip van dit restaurant gekregen, overheerlijke cocktails met malse burgers! Wat wil eens mens nou nog meer? We werden dan ook niet teleurgesteld. Extra tip: loop de smalle zijstraatjes in en je komt nog meer leuke restaurantjes tegen! Na het eten hebben we tot slot nog wat gewandeld, de nodige biertjes gedronken, en uiteindelijk kwamen we voldaan en gelukkig weer terug in onze hotelkamer.

→ Lees ook: Ontdek alles over de tofste hotspots in Gent

dajge gent viewpoint

6. Waterhuis aan de Bierkant & Trollekelder

Wie aan speciaalbier denkt, denkt al snel aan België. Het is dus niet verrassend dat Gent ook talloze kroegjes heeft, waar je ook maar kijkt zie je wel een leuk cafeetje. Het Waterhuis aan de Bierkant en de Trollekelder zijn twee bekende voor zowel toeristen als de inwoners van Gent zelf en deze spots wil je dan ook niet missen tijdens je dagje Gent. Ze hebben beide een speciaalbierkaart waar je dagenlang van kan blijven genieten!

dagje gent streetart

7. Gravensteen

Gravensteen is een van de grootste historische panden in Gent waar je doorheen kunt dwalen. Je betaalt een entreeprijs en heb daarbij de keuze of je een audiotour wilt doen of niet. Via deze tour loop je via alle kamers en krijg je de daar bijbijhorende achtergrondinformatie over. Vanaf het hoogste punt heb je tot slot een fantastisch mooi uitzicht over Gent. Een persoonlijke favoriet van mij, waar ik ook kom, ik wil vanaf het hoogst beschikbare punt bekijken!

lichtjesroute wandelen gent avond

8. Streetart spotten

Uiteindelijk hebben we nog even lekker door het centrum gewandeld en daarbij hebben we de graffiti en streetart steegjes niet overgeslagen. Ontzettend gaaf om te zien! Lees hier meer over de streetart in Gent en waar je de tofste spots vindt. Nog tijd over? Je dagje Gent kun je ideaal afsluiten in het centrum waar je fantastisch kunt shoppen!

dagje gent restaurants kaasbar

9. Gek op kaas? Schuif aan bij Edgar Kaasbar

Ben je gek op kaas? Dan wil je aanschuiven bij Edgar Kaasbar in Gent! Van kaasplankjes tot kaaskroketjes of loeihete raclette en kaasfondue, je vindt hier kaas op alle soorten en manieren. Leuk om naartoe te gaan tijdens lunch, voor de borrel of juist als diner. Je vindt dit restaurant op Steendam 62!

dagje gent hotels

10. Slaap in een tof hotel in Gent

Gent barst van de toffe hotels, dus als je hier een dagje naartoe gaat is het eigenlijk zonde als je ook niet blijft logeren. Een van onze favoriete hotels? Dat is Edgar Guesthouse! Het hotel is super tof ingericht (veel meubels zijn bijvoorbeeld ook bedacht door eigenaar Steven!), de kamers hebben een gave minimalistische look & feel maar zijn uiteraard ook van elk gemak voorzien. Het is bovendien een kleinschalig guesthouse, waardoor je je meteen thuis voelt.

Andere leuke adresjes waar je goed kan logeren, is bijvoorbeeld het wat luxere Pillows Hotel. Hier kom je echt voor speciale gelegenheden. En reis je juist met een wat beperkter budget? Boek dan bijvoorbeeld bij Treck Hostel een bed!

Meer lezen over Gent of andere toffe plekken in België?

Lees ook:

→ Bekijk hier al onze België artikelen