Met de camper naar Kroatie slaapplek

Met de camper naar Kroatië: Ultieme route + handige vanlife tips

Iedereen is ondertussen wel bekend met de #Vanlife movement. Een lifestyle die steeds populairder wordt. De tweedehands bestelbusjes voor zelfbouw campers zijn niet aan te slepen en je vraagt je waarschijnlijk af waarom jij er eigenlijk nog niet eentje hebt? Maar wat is er nu eigenlijk zo leuk aan het hele ‘vanlife’? Wij wonen nu al 1,5 jaar in onze zelfbouw camper genaamd Pet en leggen het graag aan je uit. In dit blog geven we je handige vanlife-tips én delen onze ultieme route voor wanneer je een camperreis door Kroatië gaat maken.

Met de camper naar Kroatië: Onze route + toffe slaapplekken

Onze mooiste plekken om te wildkamperen in Kroatië én de highlights die we hebben bezocht zie je in onze YouTube film. Dit is een tweedelige aflevering over de ultieme camperreis door Kroatië van onze serie ‘Onderweg naar Turkije’. Een serie met tips en highlights over vanlife in Europa, en deze aflevering dus over vanlife Kroatië.

→ Tip: Bestel de Lonely Planet van Kroatië
→ Handig: Check Travelhome.nl voor huurcampers

Check de video voor onze Kroatië route

Onze camper route: Van noord-west naar zuid-oost Kroatië

Aangezien wij een camperreis naar Turkije maken, is het logisch dat we Kroatië van noord-west naar zuid-oost rijden. Wij kiezen hierbij voor een roadtrip langs de kust, want we zijn er in het hoogseizoen. Het is dus vrij warm: hallo verfrissende duik in de zee! Verder schieten we af en toe het binnenland in voor wat toffe highlights en ook het binnenland stelt zeker niet teleur!

Route camperreis Kroatië

 1. Rovinj
 2. Pula
 3. Vojak berg, Uçka Natuurpark
 4. Nationaal park Plitvice
 5. Gospič
 6. Zadar
 7. Pag eiland
 8. Dugi Otok
 9. Tisno
 10. Krka Nationaal park
 11. Šibenik
 12. Split
 13. Pasjača strand
 14. Dubrovnik
 15. Prevlaka, oud-militaire basis

→ Meer inspiratie? Check hier alle blogs over Kroatië

Dé tip als je met de camper in Kroatië bent: Ga off the beaten track

Het leuke van met de camper door Europa reizen is dat je makkelijk kan afwisselen tussen de bekende steden of natuurparken en de onbekende dorpjes of stukjes “niemandsland” (die laatste zijn trouwens echt dé vanlife-pareltjes). Laat je niet verleiden om van bekende plek naar bekende plek te reizen en daar te overnachten. Maar kies er juist voor om je camper ergens tússen die plekken in te zetten en dag tripjes te maken naar de highlights. Wij merken dat je de mooiste plekken dan helemaal voor jezelf hebt. Hierdoor ben je ook niets of niemand tot last en ga je dure campings, boetes of parkeerplekken in de stad uit de weg. En we kunnen je verzekeren; dat onbekende strand is net zo mooi, dan wel niet fijner, dan die hele bekende!

→ Handig: Neem de Lonely Planet van Kroatië mee op reis

Met de camper naar Kroatie marc loes Met de camper naar Kroatie slaapplek met de camper naar kroatie tips Met de camper naar Kroatie Met de camper naar Kroatie water

Hoe vind je de beste slaapplekken als je met de camper in Kroatië bent?

Wanneer je een hotel of appartement boekt, liggen die meestal in bekende gebieden of aan de bekende (dan wel niet bekend gemaakte) stranden. Met de camper heb je juist het voordeel dat je hier niet aan bent gebonden. Gebruik dit voordeel. Maar… We horen je al denken: hoe vind ik die plekken dan?

Gebruik de app Park4Night

Wij gebruiken de app Park4Night om de mooiste en meest afgelegen plekken te vinden. Het leuke aan deze vanlife app is dat iedereen locaties met foto’s kan toevoegen, waaronder vervolgens ook weer reviews achter worden gelaten. Hierdoor kan je zien of het een geschikte slaapplek is voor jouw camper en welke faciliteiten er wel of niet zijn. Want ja, de eeuwige zoektocht naar locaties waar we schoon water kunnen krijgen houdt ons dagelijks bezig. Een hele waardevolle app dus gevuld door de vanlife community!

Of… zoek je eigen camper spot

Sinds kort vinden wij het ook leuk om onze eigen plekken te zoeken door in te zoomen op de satelliet landkaart van Google maps en gewoon op ontdekking te gaan! Dat is het avontuur wat je aan kan gaan en in welke gradatie je dit doet, daar kies je natuurlijk zelf voor.

Wildkamperen in Kroatië met de camper?

Aangezien het officieel verboden is om te wildkamperen in Kroatië moet je een beetje opletten waar je gaat staan. Als je net als wij een lange tijd op reis bent, is geen optie om iedere dag op een prijzige camping te overnachten. Wij kiezen er daarom voor om soms het risico op een boete te nemen. En als we eerlijk zijn, de mooiste plekken zijn vaak niet op een camping. Ons advies: kies voor wild-parkeren in plaats van wild-kamperen. Je staat inderdaad niet op een camping, ben je dus bewust van je omgeving. Helaas zien we te vaak busjes overdwars en dubbel geparkeerd staan op plekken waar dat niet gepast is. Kan je je voorstellen dat jij als local een dagje naar het strand wilt en er een batterij aan dubbel geparkeerde campers voor zorgen dat jij niet kan parkeren? Precies. Rekening houden dus. Een ongeschreven regel is dat je normaal parkeert en je zonnescherm in houdt. Kies er voor om je achterdeuren open te zetten en daar lekker te zitten. Of nog beter, leg een kleedje op het strand en geniet vanaf daar!

slaapplek met de camper naar kroatie Met de camper naar Kroatie kampeerplekviewpoint Met de camper naar Kroatie

Nog wat extra vanlife tips voor als je met de camper naar Kroatië gaat

Ah en dan nog een huishoudelijke tip; sommige mensen vinden een toilet overbodig, maar je snapt wat er met een plek gebeurd als er dagelijks vanlifers ‘de bosjes als toilet gebruiken’. Zorg dus dat je een toilet mee neemt. Wij hebben een porta-potti waarbij we het gebruik van de veelgebruikte chemische middelen overslaan.

Denk aan een toilet, maar ook aan energie

We hebben bij de bouw van onze bus flink geïnvesteerd in zonnepanelen en accu’s (de video daarvan staat trouwens op ons YouTube kanaal. Wij zijn hier mega blij mee want dit zorgt ervoor dat we niet afhankelijk zijn van campings voor stroom en dat we doorgaans groene stroom gebruiken. En… genoeg stroom zorgt voor ultieme vrijheid!

Bestel de beste camper zonnepanelen via Bol.com

2,5 maand ultieme vrijheid

Tijdens onze camperreis door Kroatië hebben we in 2,5 maand uiteindelijk maar op 2 campings gestaan. We gaan altijd op zoek naar mooie en rustige plekken. En ja, uiteraard delen we soms het magische moment wanneer de zon onder gaat met andere vakantiegangers of locals, maar zijn we vaak wel de enige die kunnen blijven staan als de zon onder is.

Ook het wakker worden op de meeste unieke plekken geeft zo’n kick! Dan ben je namelijk wel altijd alleen, tenzij je natuurlijk met andere vanlifers samen reist. Stel je eens voor, je staat direct aan het strand, bovenop een berg of je ligt heerlijk vanuit je bed naar de prachtige zonsopkomst te kijken terwijl de vogeltjes beginnen te zingen.

Vanuit bed zet je een kopje koffie en de eerste zonnestralen verwarmen je gezicht. Kan het beter dan dit? Oké, om je even wakker te schudden uit deze ultieme droom… je staat ook gewoon de helft van je tijd de afwas te doen, het toilet te legen, watertanks te vullen en dat eeuwige zand uit je bus te vegen. Maar dat is het allemaal dubbel en dwars waard!

Meer lezen over het wonen in een camper?

→ Bekijk hier alle artikelen over Kroatië