Zagreb interrail kroatie tips

Met interrail naar Kroatië, dit wil je doen tijdens je stop in Zagreb

Binnen 2,5 uur ben je met je interrail-pas vanuit Ljubljana in Zagreb, de hoofdstad van Kroatië. De stad ligt in het noorden van Kroatië dicht tegen de grens van Slovenië aan. Een ware wereldstad vol theaters, culturele- en historische monumenten, modieuze mensen en gezelligheid. Het duurde niet lang voor deze stad mijn hart had gestolen. Ook verliefd worden op Zagreb? Hieronder vind je 7 to do’s voor Zagreb én een paar tips voor als je meer van Kroatië wilt zien tijdens je interrail.

7 x doen in Zagreb tijdens je interrail stop

interrail naar kroatië zagreb plein

1. Bezoek deze bijzondere bezienswaardigheden in Zagreb

In Zagreb zijn nog aardig wat historische bezienswaardigheden en bouwwerken te vinden, hierdoor is het de perfecte stad voor architectuurliefhebbers. Bezoek bijvoorbeeld de kathedralen, het nationale theater of het Ban Jelacic Square. Wat extra tof is aan het Ban Jelacic Square is dat het plein autovrij is. Verder vind je hier veel terrasjes en gezellige cafeetjes, waardoor het een ideale plek is om even uit te rusten van je stadswandeling. Shopliefhebbers kunnen hier trouwens ook terecht, want aan het plein ligt ook een fijne winkelstraat.

2. Sint Stefanus Kathedraal in Zagreb

Sla ook de Sint Stefanus kathedraal niet over. Deze kathedraal is ontworpen door een Duitse architect Herman Bollé, welke de imperfectie van de natuur als inspiratiebron gebruikte voor het ontwerp van deze kathedraal. Dit is tegenwoordig nog duidelijk te zien aan de twee torens van de kathedraal die niet even hoog zijn. Het ontwerp van de Sint Stefanus kathedraal is overigens relatief nieuw, aangezien de officiële kathedraal grotendeels werd verwoest tijdens een aardbeving in 1880.

3. Dit museum in Zagreb wil je niet missen

Bezoek tijdens je bezoek aan Zagreb ook het Museum of Broken Relationships. Niet echt de meest aantrekkelijke plek om met je lover naartoe te gaan, maar hilarisch is het zeker! Dit museum symboliseert de emotie van gebroken relaties. Kapotte vazen, afgeknipt haar of een stiletto met scherpe hak? Niets is te gek en vanalles is hier te vinden.

4. De hipste straat van de stad: Tkalciceva

Zagreb telt zo’n 800.000 inwoners waarvan zo’n 10% studenten zijn. Deze studenten zijn vooral te vinden in de meest hippe straat van de stad: Tkalciceva. Hier loopt iedereen er stijlvol bij. Kroaten in Zagreb zijn te vergelijken met de Italianen, everyday is a stylish day! Dus zet je dure zonnebril maar op zodat je perfect past in de ambiance van de stad. In de sfeervolle straat Tkalciceva wandel je ook langs veel hippe eettentjes en volle terrasjes. Lokale gerechten, internationale dishes of gewoon een standaard hamburger? Het is er allemaal verkrijgbaar. Wij kozen voor een tentje waar het meest vriendelijke personeel werkt dat we de gehele reis zijn tegengekomen: Royal India. We bestelde twee heerlijke curry’s, wijn en natuurlijk Rakija en dat voor nog geen 20 euro.

5. Drink een glas Rakija als je in Kroatië bent

Rakija, een traditionele sterke drank uit Kroatië, is een echte aanrader en wil je hebben geproefd als je in Zagreb bent. Je vindt Rakija in allerlei smaken. Volgens de Kroaten is dit drankje het geheime wapen tegen alle virussen en bacteriën, misschien vernietigd het sapje ook wel alles want het alcoholpercentage is gigantisch en valt tussen de 20% en de 60%! Naast het feit dat het sterk is, is het natuurlijk ook gewoon lekker. Rakija komt in allerlei smaken voor, denk aan truffel, mango of bijvoorbeeld watermeloen, eigenlijk is niets te gek!

6. Overnachten in Zagreb

Wij sliepen in een prachtig knus appartementje genaamd ‘Picollo Appartement’. Ondanks dat het erg klein was, was dit het beste appartement waar wij onze gehele interrail-reis hebben geslapen. Schoon, modern, hartje centrum en van alle kleine dingen voorzien. Dit voor de prijs van €25,- per nacht voor 2 personen.

7. Nachtelijke capriolen in La Bodega

Op ongeveer 10 minuten lopen van ons appartementje vinden wij de hippe tent La Bodega. De muziek stond net een tikkeltje te hard, maar dat maakte het feestje misschien des te bester! Een prachtige wijntent waar je wordt omringt door mooie mensen die graag een goed wijntje drinken. De muziekstijl is een soort hippe versie van jaren 80 muziek waar zelfs wij millennials een dansje op durven te wagen. En de wijnkaart is ook niet verkeerd. Voor een fles Syrah betaalde wij €30,-. Maar dat was deze kruidige krachtpatser van een wijn meer dan waard! Ze noemen de Syrah niet voor niets de grote blauwe druif van de Rhône, Frankrijk.

interrail kroatie zagreb bezienswaardigheden

doen in zagreb tijdens interrail kroatie

Zo kom je tijdens je interrail in Kroatië

Je kan een rechtstreekse trein naar Zagreb nemen vanuit Ljubljana (Slovenië) welke erg frequent rijdt. De trein doet er zo’n 2.5 uur over, dus dat is zeker geen gigantisch lange rit als je lang aan het interrailen bent. Benieuwd wat je na je interrail stop in Kroatië kan doen? Neem bijvoorbeeld een rechtstreekse trein vanuit Zagreb naar Belgrado in Servië.

Tijdens je interrail-stop in Zagreb meer zien van Kroatië?

Zagreb is een goede uitvalbasis voor een bezoek aan de Plitvice Meren, een van dé highlights in Kroatië. Dit kan makkelijk met een dagtour vanuit je hostel of een lokale touroperator die je goed kunt vinden in Zagreb. Voldoende budget? De Plitvice meren zijn ook makkelijk bereikbaar met een auto, dus als je voldoende budget hebt is het aan te raden een auto te huren. Liever low-budget er naartoe? De meeste interrailers gaan met de bus. Wat je ook kan doen, is vanuit Kroatië eerst verder reizen naar Servië en de Plitvice Meren vervolgens aan tikken op de ‘terugweg’. Doordat wij deze keuze hadden gemaakt moesten wij wel vanuit de Plitvice meren terug naar Zagreb reizen.

De Plitvice Meren bezoeken in Kroatië? Zo plan je je bezoek!

Blijf wel opletten want je wilt niet dat dit gebeurd tijdens het interrailen naar Kroatië…

Hetgeen wat ieders grootste nachtmerrie is: je telefoon laten liggen in de trein. Ik kwam er zo’n 10 minuten later achter. Weliswaar 10 minuten te laat. Na het besef ontstaat er paniek. Hoe sneller je handelt, hoe groter de kans dat je jouw telefoon ooit nog terugvindt. Helaas baal je er op dat moment van dat niemand om je heen Engels spreekt. Een minuut eerder zou je dit nog als avontuurlijk en cultureel hebben beschouwd, maar dat gaat nu niet meer op. Probeer maar eens met handen en voeten uit te leggen dat je geliefde Samsung mogelijk in de verkeerde handen is gevallen. Een lost & found? Vriendelijke gezichten die je proberen te helpen? Of een simpel formulier waarmee ze uit de voeten kunnen? Aangezien het een internationale trein betreft hoef je hier allemaal niet op te rekenen. Na wat moeite ontdek je een nummer van een soort van klantenservice waar een perfect Engelssprekende dame je helpt om alles te noteren. 24 uur later ontvang je alleen een standaard mail dat de mobiel niet gevonden is. Mocht je daar nog op willen reply- en, verwacht dan een reeks aan identieke mailtjes terug. Wat ze eigenlijk willen zeggen: ‘helaas pindakaas, eigen schuld’.


→ Bekijk hier al onze artikelen over Kroatie