Wat te doen in Palermo

Wat te doen in Palermo: tips van locals voor een stedentripje naar Sicilië

Een zeebries, de hitte die als een warme deken om je heen valt, heen en weer deinende bladeren van palmbomen op pleintjes, de geur van cannoli en veel indrukwekkende gebouwen; Palermo heeft het allemaal. De hoofdstad van Sicilië is een kleurrijke stad, vol kleine straatjes, streetfood en historie. Maar waar moet je zijn? Waar kun je het beste eten en drinken? De Italiaanse Federica Minia, die in Palermo opgroeide, vertelt ons alles over wat te doen in Palermo en ze deelt de beste culinaire tips.

De hoofdstad van Sicilië?

Palermo is een van de grootste steden van het eiland Sicilië en dus ook de hoofdstad van het eiland. Sicilië ligt aan de Tyrreense en Middellandse Zee en je vindt het eiland aan de westkant van de punt van de laars van Italië. Palermo ligt in het noordwesten van Sicilië en staat bekend om de vele invloeden van verschillende culturen. De binnenstad van de stad is UNESCO werelderfgoed.

8x wat te doen in Palermo, Sicilië

→ Lees ook: Ontdek de prachtige oostkust van Sicilië
→ Hotel tips: La Querencia of Ai Tre Mercati

1. Niet te missen: de zee en wandelen door het historische centrum van Palermo

“Het eerste dat ik doe als ik in Palermo aankom, is naar Isola delle Femmine o Capaci gaan. Daar kun je de zee goed zien en ruiken. Dat is voor mij het ultieme gevoel van Palermo: de zee ruiken en zien”, vertelt Federica. “Daarnaast mag je het historische centrum van Palermo zeker niet missen. De kathedraal, I Quatro Canti, La Vucciria e Ballaro, Teatro Politeama en Teatro Massimo zijn allemaal mooie plekken om te bezoeken. Ook Le Catacombe dei Cappuccini zijn indrukwekkend om te bekijken.”

Straatbeeld Palermo Wat te doen in Palermo

2. De kathedraal bezoeken

“De kathedraal oftewel Cattedrale della Santa Vergine Maria Assunta stamt uit de twaalfde eeuw en de kerk ziet er spectaculair uit omdat er veel verschillende soorten bouwstijlen in zijn verwerkt. Van binnen zitten de kathedraal ook prachtig uit. Je vindt er ook verschillende koninklijke tombes. De kerk ligt aan de Via Vittorio Emanuele, vlak bij mijn vroegere middelbare school.”

Kathedraal Palermo, Sicilië Kathedraal Palermo

3. Slenteren over pleintjes en markten

“I Quatro Canti ligt niet al te ver van de kathedraal vandaan en het is een mooi plein om overheen te wandelen. Dit plein verdeelt de stad als het ware in vier verschillende districten, want het ligt precies op een kruising. Er staat een indrukwekkende fontein, je ziet er mooie, historische gebouwen en je vindt er prachtige standbeelden. Het plein heeft een achthoekige vorm en er vinden vaak evenementen plaats”, zegt Federica. “La Vucciria en Ballaro zijn allebei sfeervolle markten waar je allerlei typisch Siciliaanse producten kunt kopen. La Vucciria vind je rondom Piazza Caracciolo en Ballaro loopt vanaf Piazza Casa Professa tot aan Porta Sant’Agata.”

quattro-canti, wat te doen in Palermo

4. Theaters bezoeken in Palermo

“Teatro Massimo is de grootste opera van Italië en de derde grootste van Europa, na Parijs en Wenen. Het gebouw is imposant en de bouwstijl komt uit de Art Nouveau periode. De monumentale trappen en de grote zuilen voor de ingang maken veel indruk. Een avondje uit naar dit theater is echt een beleving”, zegt de Italiaanse. “Teatro Politeama is ook een indrukwekkend theater, dat tussen 1867 en 1874 is gebouwd. Een triomfpoort is onderdeel van de entree en daarbovenop staat een gigantisch bronzen standbeeld van een koets. Officieel heet het de Politeama Garibaldi, nadat Garibaldi, een bekende Italiaanse figuur in de historie, stierf.”

5. Palazzo dei Normanni

“Ook Palazzo dei Normanni is mooi. Hier vind je de regionale regering van Sicilië en de mozaïeken in de Cappella Palatina laten zien dat de Normandische invloed hier belangrijk was. Je kunt het paleis, de kapel en de verschillende ruimtes bezoeken, maar alleen met gids.

6. Le Catacombe dei Cappuccini

“Een heel bijzondere plek om te bezoeken, zijn Le Catacombe dei Cappuccini, aan Piazza Cappuccini. Onder het convent van de Cappuccini fraters, is een grote ruimte waarin ruim 8000 gemummificeerde lichamen te zien zijn. Sinds 1599 is deze begraafplaats in gebruik en het is een indrukwekkend maar ook gruwelijk beeld om te zien. De lichamen van de mensen die overleden zijn ingebalsemd, dus bij sommige skeletten zie je zelfs nog haren”, zegt Federica. “Van Cappuccini fraters tot aan nobele families, allerlei mensen werden hier bijgezet. Daarnaast ligt er ook een gemummificeerd meisje dat nog heel goed bewaard is gebleven.”

7. Streetfood in Palermo

“Typisch eten uit Palermo is cassata (traditioneel of in de oven gebakken, een soort cake), cannoli, panelle en crocche (gefrituurde snacks), pasta con le sarde (pasta met saus van sardientjes en venkel), paranza (gefrituurde vis), panino con la milza (broodje met milt), arancine (soort risottoballen met verschillende ingrediënten) en stigghiola (lam)”, vertelt Federica. “Eten is zo belangrijk in Italië, daarom is Palermo ook zo mooi, je kunt er overal eten.”

“In Palermo kun je in het centrum op heel veel plekken goed en goedkoop eten. Vooral street food is hier heel populair. Ik ga graag naar Franco u’ Vastiddaru aan Corso Vittorio Emanuele, vlakbij Porta Felice om echt Siciliaans te eten en je eet daar echt street food uit Palermo”, vertelt de Italiaanse. “Maar, eigenlijk kun je overal in Palermo goed eten en vaak zijn restaurants 24 uur per dag geopend. Zeker in de Champagneria, tegenover Teatro Massimo, kun je bijna altijd terecht voor goed eten en drinken.”

“Je eet goede pizza bij Frida Pizzeria vlakbij via Maqueda en leuke cafés zijn: Storto, Monkeys, Moltivolti, Corrieri, Botanico, Agave en Mazzini 30.”

Streetfood Palermo

8. Drankjes doen in de Siciliaanse hoofdstad

“Voor de leukste plekken om wat te drinken, ga je naar Vucciria, Ai Chiavettieri, Piazza Rivoluzione, in de buurt van Cala of Ai Grilli. Maar in het centrum zijn veel plekken heel geschikt om een drankje te doen. In de zomer zijn Mondello en Baia del Corallo toffe plekken om naartoe te gaan. Net buiten het centrum van Palermo, vind je Cefalù, Capaci, Piana Degli Albanesi (waar je cannoli groter dan je handen vindt!), waar je ook leuk kunt zitten en ronddwalen.”

Mondello, Palermo

Overnachten in Palermo

Wanneer je meerdere dagen in Palermo doorbrengt, is een goed hotel belangrijk. Zo is La Querencia een fijne plek om te overnachten. Dit hotel is stijlvol ingericht en alle kamers hebben een eigen badkamer, airco en een koelkast. Het hotel ligt heel centraal in Palermo. Ook bij Ai Tre Mercati overnacht je fijn. Deze bed & breakfast ligt vlakbij de authentieke markten van Palermo en heeft mooi ingerichte kamers. Het ontbijt zit bij de prijs inbegrepen. Bij Residenze Chamur- Grattacielo overnacht je heel stijlvol. In dit hotel vind je kamers met een hottub en alle kamers hebben een eigen badkamer en koelkast. Dit hotel ligt in het centrum van Palermo, vlakbij de kathedraal.

La Querencia PalermoAi Tre Mercat, PalermoResidenze Palermo

Je ziet, volgens deze local is er heel wat te doen in Palermo. Wanneer ga jij?


→ Bekijk hier alle artikelen over Italië