Elfstedentocht met de auto, Hindeloopen

Roadtrip door Friesland: alles over de Elfstedentocht met de auto

Ieder jaar is het de vraag: giet it oan? Heeft het hard genoeg gevroren? De Elfstedentocht, ook wel de tocht der tochten genoemd, is uiteraard de meest bekende schaatswedstrijd van Nederland. Deze route van ruim 200 kilometer in Friesland kun je naast schaatsend ook fietsend, steppend, wandelend, op de motor of met de auto af leggen. Zin om in een paar dagen tijd de Elfstedentocht met de auto te rijden ? De beste tips voor deze fijne autotocht op een rij.

→ Lees ook: Elfstedentocht route – Zo leg jij de tocht der tochten zelf af (ook zonder schaatsen)

Doe de elfstedentocht met de auto!

Sinds 1909 bestaat de Elfstedentocht al en sindsdien is de tocht vijftien keer op het ijs verreden. De laatste keer was in 1997, want toen vroor het lang genoeg om de tocht door te laten gaan. Wil jij de steden zien waarlangs de Elfstedentocht komt? Stap dan lekker warm in de auto en rijd de tocht eens op die manier. De route is als volgt: Leeuwarden – Sneek – IJlst – Sloten – Stavoren – Hindeloopen – Workum – Bolsward – Harlingen – Franeker – Dokkum – Leeuwarden. Je begint en eindigt dus in de hoofdstad van Friesland en de start is in de Zwettehaven. De hele route vind je op RouteYou.

Leeuwarden: begin – en eindpunt van de Elfstedentocht

De Friese hoofdstad is niet alleen de start en finish van de tocht der tochten, maar het is ook een mooie stad om meteen wat langer te blijven als je de route hebt gereden. Er zijn veel leuke restaurantjes, je kunt er suppen op het water en lekker winkelen. Wil je hier overnachten? Boek dan een kamer in Notiz Hotel Leeuwarden. Dit hotel ligt in het centrum en je kunt er gratis parkeren. Horecastudenten van de internationale hotelschotel runnen dit hotel. De kamers zijn sfeervol ingericht en perfect om even bij te komen van een lange tocht.

→ Meer weten? Hier lees je over wat er allemaal te doen is in Leeuwarden.

Notix Hotel Leeuwarden

Sneek: watersportstad

De eerste stop van de Elfstedentocht is in Sneek. Deze stad staat bekend om de vele watersporten die je er kunt doen. Je kent Sneek vast ook van de Sneekweek. Het is een historische plek waar je mooi doorheen kunt rijden. Na Sneek rijd je door naar IJlst, Sloten en Stavoren. Het stadje Stavoren is een leuke plek om even te stoppen. Je ziet hier het beeld van ‘het vrouwtje van Stavoren’ in de haven.

De tocht is in totaal zo’n 200 kilometer, dus dat kun je in één dag rijden, maar als je onderweg regelmatig stopt, kun je de route in meerdere dagen afleggen. Blijven slapen in deze streek? In Warns, vlakbij Stavoren vind je dit heerlijke vakantiehuis. Je slaapt direct aan het IJsselmeer en het huisje is voorzien van een knusse woonkamer mét houtkachel, dus relaxte vakantievibes zijn hier meteen binnen handbereik zodra je binnen stapt.

→ Meteen boeken: Heerlijk vakantiehuisje aan het IJsselmeer

Stavoren Haven

Harlingen: connectie met de Waddeneilanden

Vanuit Stavoren rijd je naar Hindeloopen, Workum en Bolsward. In Workum vind je veel plekken om watersport te doen. Ook vind je hier een leuk koffietentje: El Cafetin. Ook Hindeloopen is een gezellig stadje om te stoppen en doorheen te wandelen. Ondanks dat het heel klein is en minder dan duizend inwoners heeft, is het toch een stad. De schattige bruggetjes en smalle straatjes maken dit een populaire plek om als toerist heen te gaan.

Bolsward – Harlingen – Franeker – Dokkum

Je gaat vanuit Bolsward verder richting Harlingen. In deze stad kun je de boot naar Vlieland of Terschelling nemen, maar het is ook een fijne plek om te winkelen, uit eten te gaan en aan het strand te liggen. De volgende stop van de Elfstedentocht is Franeker. Dit is één van de grote steden van Friesland. De binnenstad zit vol geschiedenis; bekijk het stadhuis, een oud klooster en de Martinikerk hier. Het Eise Eisinga Planetarium is ook de moeite waard. Het is de oudste nog werkende ter wereld en is gemaakt tussen 1774 en 1781.

Fontein HarlingenPlanetarium Franeker

Ontdek Dokkum, het keerpunt voor de schaatsers

Na Franeker volgt Dokkum. Dit was vroeger een echte handelsstad. Deze stad is de laatste stop voor je weer terugkeert naar Leeuwarden. In het centrum langs de gracht staat aan beide kanten een bankje in de vorm van een schaats. Dit is het keerpunt voor de schaatsers.

Wil je hier een nachtje blijven slapen? Boek dan een hotelkamer in Hotel de ABDIJ. Deze sfeervolle plek ligt in het centrum van Dokkum en je kunt er gratis parkeren. De kamers zijn allemaal licht en stijlvol ingericht en er zit een ontbijtje bij de prijs inbegrepen.

Fontein Dokkum Centrum Dokkum, keerpunt elfstedentochtHotel de ABDIJ Dokkum

Laatste etappe voor als je met de auto de Elfstedentocht doet: terug naar Leeuwarden

Bij de laatste etappe kom je – net als de schaatsers – twee keer langs het bruggetje van Bartlehiem. Heen van Franeker naar Dokkum en terug van Dokkum naar Leeuwarden. Deze brug is door de Elfstedentocht bekend geworden en is de moeite waard om even te bekijken.

Net iets verder is het Elfstedenbruggetje. Deze brug is betegeld met fototegels waarop oud-deelnemers staan. Vanuit de verte is het een foto van schaatsende mensen. Er is ook een tegeltje te vinden met een foto van Koning Willem-Alexander.

In Leeuwarden aan de Bonkevaart, eindigt de Elfstedentocht met de auto. Net als de schaatsers heb je een tocht van ruim 200 kilometer gemaakt.

Tips voor als je de elfstedentocht met de auto gaat doen

→ In elke stad van de Elfsteden staat een fontein. Die zijn geplaatst toen Leeuwarden culturele hoofdstad was. Leuk om ze allemaal te bekijken.

→ Heb je een camper? Je kunt ook de Elfstedentocht met de camper rijden. Net als de schaatsers verzamel je dan in iedere stad een stempel. Meer informatie vind je op de website. Ook vind je daar nog veel meer informatie per stad.

→ Zorg dat jij helemaal ready bent voor deze roadtrip, fix leuke hotelletjes voor onderweg (we hebben hierboven een paar toffe adresjes vermeld), regel een goede autoverzekering & check alle leuke tips die we hebben voor Leeuwarden of plak er ook een vaarvakantie in Friesland aan vast!


→ Bekijk hier alle artikelen over Nederland