Berlijn bezienswaardigheden

Wat te doen in Berlijn? De tofste bezienswaardigheden & tips

Berlijn. De stad van cultuur, veel historie, prachtige gebouwen, musea en mooie parken. De Duitse hoofdstad staat natuurlijk bekend om de Muur, de vele gedenkplaatsen over de Tweede Wereldoorlog, de Brandenburger Tor, Reichstag en de Tiergarten midden in de stad. Maar welke bezienswaardigheden in Berlijn móet je zien? En waar overnacht je goed? De tofste tips op een rijtje voor een stedentrip naar Berlijn!

12x wat te doen in Berlijn

Vind de beste vliegticketdeals of ga met de trein van Nederland naar Berlijn
→ Overnachtingstip: Hotel ZOE by AMANO Group en Lux 11
→ Mega handig: boek een complete stedentrip naar Berlijn

Metro in Berlijn

Ontdek de tofste bezienswaardigheden van Berlijn

Deze bruisende stad is een plek waar je in verschillende seizoenen heel goed terecht kunt voor een bezoekje. Meer weten over wat te doen in Berlijn? We delen 12 tips. Je hoeft ze niet in een keer te bezoeken, want Berlijn is zo’n stad waar je graag nog eens komt. Wissel het wat af met de seizoenen. In het voorjaar en de zomer breng je meer tijd door in de parken, terwijl je in het najaar juist de musea en winkeltjes kunt opzoeken. Maar wanneer je ook naar Berlijn gaat, vanuit Nederland kun je gemakkelijk met de trein. Reis je meteen wat duurzamer!

1. Bezoek de Brandenburger Tor in Berlijn

Een van de bekendste iconen van Berlijn is de Brandenburger Tor. Deze enorme triomfboog en stadspoort staat vol van de geschiedenis. Het is de enige historische stadspoort die overeind is gebleven en het werd het symbool van de Koude Oorlog waarbij de stad in Oost- en West-Berlijn werd verdeeld. Sinds de val van de muur, is de Brandenburger Tor ook het symbool van de vereniging van Duitsland. De toren is van zandsteen gemaakt en is een voorbeeld van neoclassicistische architectuur.

De Brandenburger Tor is tussen 1788 en 1791 gebouwd en is ontworpen door Carl Gotthard Langhans. Het ontwerp is gebaseerd op de ingang van de Acropolis in Athene. De poort is zesentwintig meter hoog, ruim vijfenzestig meter lang en elf meter diep. Twee rijen van zes pilaren ondersteunen de poort. In 1946 stond de Brandenburger Tor in de Sovjet-sectie van de stad. Toen de Berlijnse Muur in 1961 opgetrokken werd, konden veel mensen de poort niet meer bezoeken. In 1989, toen de muur viel, kwamen honderdduizend mensen bij elkaar bij de poort. Iedereen kon weer samenkomen bij deze poort en daardoor is de Brandenburger Tor zo’n symbool voor de hereniging geworden.

Bij de Brandenburger Tor vind je ook de VVV van Berlijn, waar je alle informatie over de poort en andere bezienswaardigheden in de stad kunt vinden.

Brandenburger Tor

2. Fernsehturm in Berlijn

Ook de Fernsehturm in Berlijn is een iconische bezienswaardigheid. Vanaf deze toren heb je een prachtig uitzicht over de hele stad. De toren is 368 meter hoog en staat op de Alexanderplatz. Het is niet alleen een spectaculaire toren voor de stad zelf, maar het is ook het hoogste gebouw in Europa dat open is voor het publiek.

De Ferhsehturm is in 1969 opgericht en was toentertijd een symbool voor het communisme en de GDR. Hermann Henselmann ontwierp de toren en samen met een aantal architecten is de toren gemaakt. Na de hereniging van Duitsland werd de TV-toren een integraal element van het nieuwe Berlijnse landschap. Ook deze toren is een typisch symbool voor de stad. Vanaf het uitkijkpunt op tweehonderd meter heb je een prachtig uitzicht over de stad en er zitten een panoramabar en een restaurant in de toren. Met een supersnelle lift ben je in veertig seconden boven. Een ticket voor de Fernsehturm kun je het beste vooraf online kopen.

Fernsehturm, Berlijn bezienswaardighedenFernsehturm

3. Tiergarten en Zoologischer Garten Berlin

Een dierentuin en een gigantisch park midden in de stad? In Berlijn kun je naar de dierentuin en meteen genieten van de groene omgeving van het park erbij. Het Tiergarten Park is namelijk een megapark waarin je goed kunt rondwandelen, picknicken of even bijkomen van alle indrukken. Het park begint bij de Brandenburger Tor en loopt helemaal door tot aan het treinstation Zoologischer Garten. In het Tiergarten Park staat een carillon dat op zondag speelt, veelal in de zomer. De Zoologischer Garten Berlin is dan weer de dierentuin zelf, die grenst aan het Tiergarten Park. Hier vind je verschillende diersoorten van over de hele wereld.

De Siegessäule, ook wel bekend als de overwinningszuil, is ook in de Tiergarten te vinden. Deze 66 meter hoge zuil is gebouwd om de overwinning van Pruisen in de oorlog van 1864 te herdenken.

Tiergarten BerlijnSiegessäule, Berlijn bezienswaardigheden

4. Reichstag in Berlijn

Het gebouw waarin de Reichstag nu zit, is helemaal vernieuwd toen het parlement van Duitsland naar Berlijn verhuisde. Vandaag de dag is Reichstag vooral bekend om de grote glazen koepel waardoor je een mooi uitzicht hebt over de hele stad. Elk jaar komen er duizenden toeristen om het gebouw te bezoeken en dat is niet voor niets. Tijdens je bezoek zie je meteen de politici aan het werk, terwijl je op de glazen vloer staat boven in het gebouw en van het uitzicht over de stad geniet.

Het originele gebouw is ontworpen door Paul Wallot en is ontworpen naar het model van de Memorial Hall in Philadelphia. In 1894 is het gebouw opgeleverd. In 1916 zijn de woorden ‘Dem Deutschen Volke’ in de voorgevel gegraveerd. In 1933 is het gebouw hevig beschadigd door een brand en als Hitler aan de macht komt, raakt het gebouw helemaal in verval. Na de oorlog kwam het parlement van West-Duitsland in Bonn terecht en in 1964 is de Reichstag pas hersteld. Het gebouw heeft heel wat historie in zich, waaronder graffiti die is aangebracht door Sovjetsoldaten.

→ Trek gekregen? Check hier de beste foodtrucks van Friedrichshain

Reichstag, wat te doen in Berlijn

5. Holocaustmonument in Berlijn

Niet van de Reichstag en de Brandenburger Tor af ligt het Holocaustmonument. Dit monument is een plek voor bezinning en herdenking. In 1999 besloot het Duitse parlement dat er een centrale herdenkingsplek zou komen voor Europese joden die zijn vermoord tijdens de Holocaust. In 2005 is het monument officieel geopend. De New Yorkse architect Peter Eisenman ontwierp het monument. 2711 cementen blokken van verschillende hoogten en breedtes vormen het gedenkteken.

Holocaustmonument, berlijn bezienswaardighedenHolocaustmuseum

6. Berliner Dom en Unter den Linden

Vanaf het Holocaustmonument kun je een hele lange straat uitlopen, Unter den Linden, die uiteindelijk uitkomt bij onder meer de Berliner Dom. Deze boulevard is een hele geschikte plek om lekker overheen te wandelen en je komt onderweg langs diverse indrukwekkende gebouwen, zoals de Staatsoper. Aan het einde kom je bij de Berliner Dom uit, een imposante kathedraal die zeker de moeite waard is om van binnen te bewonderen.

Berliner Dom

7. Gedenkstätte Berliner Mauer

Wil je meer weten over de Berlijnse Muur? Dan kun je het beste naar de Bernauer STrasse, want daar staat een gedenkteken voor de slachtoffers van de Muur, een documentatiecentrum en een kapelletje. Ook vind je er een stuk van de Muur die is blijven staan en de uitkijktoren die erbij hoorde. Wanneer je in Berlijn bent, is dit zeker een aanrader om te bezoeken. Bij de East Side Gallery zie je nog meer stukken van de Berlijnse Muur, met een grote openluchtexpositie met verschillende muurschilderingen over het verleden van de stad.

Ben je van al het slenteren door de stad moe geworden? Plof dan even neer in het Mauerpark. Hier zie je niet veel van de muur zelf, maar wel van hoe Berlijn nu is. Het park is namelijk geliefd bij de locals en er zijn veel mensen die hun muziekinstrumenten erbij pakken voor een gratis optreden in de soort van ‘arena’.

Berliner Mauer

8. Checkpoint Charlie

Checkpoint Charlie was tussen 1961 en 1990 de enige grensovergang tussen Oost- en West-Berlijn. Er is weinig van overgebleven, alleen een waarschuwingsbord is nog origineel. Toch is het wel de moeite waard om een kijkje te nemen en om het Checkpoint Charlie Museum bezoeken. Koop daarvoor online je tickets, dat scheelt weer even in de rij staan.

Andere interessante musea rondom Checkpoint Charlie zijn BlackBox en Haus am Checkpoint Charlie, ook wel het Mauermuseum genoemd. In BlackBox zie je foto’s van Checkpoint Charlie op verschillende momenten in de geschiedenis. In het Mauermuseum zie je hoe de muur er vroeger uitzag en op welke manieren er vluchtpogingen werden gedaan.

Checkpoint Charlie

9. Museumsinsel

Museumsinsel is een deel van het Spree-eiland middenin de rivier de Spree. Het staat sinds 1999 op de Unesco Werelderfgoedlijst en je vindt er vele musea: Altes Museum, Neues Museum, Alte Nationalgalerie, Pergamon Museum en Bode-Museum.

In het Altes Museum vind je veel Oud-Griekse, Etruskische en Romeinse kunst en gebruiksvoorwerpen. In het Neues Museum vind je een deel van de collectie uit het Altes Museum. Het Altes Museum was namelijk wat te klein geworden. Je vindt hier vooral prehistorische en Egyptische kunst.

In de Altes Nationalgalerie vind je 19de eeuwse Europese (schilder)kunst. Meer geïnteresseerd in beeldhouwkunst? Dat vind je onder andere in het Het Bode-Museum.

De grootste publiekstrekker is het Pergamon Museum, vernoemd naar het beroemde Pergamon Altaar dat er te bewonderen is. In dit museum vind je drie uitgebreide collecties: beeldhouwwerken en kunst uit de klassieke oudheid, een indrukwekkende verzameling gewijd aan het Midden-Oosten, en een apart museum gewijd aan islamitische kunst. Erg tof om te zien!

Wat zijn leuke wijken in Berlijn? Dit zijn 2 van onze favorieten!

10. Hackesche Höfe

Zin om je even onder te dompelen in het hedendaagse Berlijn? Ga naar de Hackesche Höfe. Dit hofje bestaat uit twee pleinen die met elkaar verbonden zijn. Hier vind je mooie winkels, gezellige terrasjes en een bioscoop. Aan de Hackesche Höfe vind je ook de mooiste Art-Nouveau-gebouwen die te vinden zijn in Europa. Ga als je er toch bent ook het station Hackescher Markt, het oudste station in Duitsland en tevens een beschermd monument.

11. Tempelhof luchthaven

De Tempelhof luchthaven was ooit de grootste luchthaven van Berlijn en speelde een belangrijke rol als luchtbrug die West-Berlijn bevoorraadde. Inmiddels doet de luchthaven niet meer dienst voor vluchten, maar je kunt het wel bezoeken met een gids. Je neemt dan onder andere een kijkje in de geheime gangen en bunker. Ook zijn de landingsbanen nu een park waar je vrij kunt wandelen en fietsen.

wat te doen in Berlijn, Tempelhof

12. Uitgaan in Berlijn

Berlijn heeft een mega interessante geschiedenis en het is zeker de moeite waard om daar even helemaal in te duiken. Toch is een stedentrip naar Berlijn niet alleen de moeite waard voor dat wat vroeger was. Tegenwoordig is het een super hippe stad vol toffe winkels, alternatieve cafés en restaurants en kun je ontzettend goed uitgaan in de stad.

Het bruisende en uitgebreid nachtleven trekt ieder weekend heel wat mensen naar de stad. Vooral voor de technofeestjes, maar er zijn ook andere toffe plekken om uit te gaan. Meer weten? Check ons artikel over uitgaan in Berlijn!

Plan je tripje naar deze bezienswaardigheden in Berlijn

Zin gekregen om naar Berlijn te gaan en deze bezienswaardigheden te zien? Check dan onze tips om een tripje naar Berlijn te plannen hieronder:

Zo kom je in Berlijn

Je kunt op verschillende manieren naar Berlijn toe reizen. Wanneer je zelf met de auto gaat rijd je er vanaf Utrecht in ongeveer zeven uur naar toe. Op Duitse wegen zijn er wel vaak werkzaamheden die je reis wat kunnen vertragen. Houd daar dus rekening mee.

Rijd je liever niet zelf zo lang? Je kunt ook met het vliegtuig naar Berlijn. Je vliegt er dan in ongeveer anderhalf uur naar toe. Vliegtickets kun je met elkaar vergelijken en boeken via Skyscanner. Een duurzamer alternatief is met de trein. Via NS International boek je je tickets, ook kun je daar de verschillende routes met elkaar vergelijken. Dat kan behoorlijk schelen in je reistijd.

→ Zo kom je in Berlijn: Met het vliegtuig of reis met de trein

Overnachten in Berlijn

Wil je een weekendje doorbrengen in deze toffe stad? Boek dan een kamer in het Hotel ZOE by AMANO Group. Dit hotel ziet er heel tof uit, alle kamers hebben een eigen badkamer en je hebt iedere ochtend een fijn ontbijtje. Het hotel ligt bij de Hackescher Markt. Een andere goede accommodatie vind je bij Lux 11. Hier vind je kamers en appartementen met een kitchenette. Het Rosa-Luxemburg Platz en de Hackescher Markt liggen om de hoek. Ook The Social Hub Berlin Alexanderplatz is een fijn hotel dat heel centraal gelegen is. Alle kamers hebben een eigen badkamer en zien er stijlvol uit. Er is dagelijks een ontbijtje voor de gasten en er zit een mooi terras bij.

Meteen boeken:

Lux 11Hotel ZOEThe Social Hub

Vervoer in Berlijn

Berlijn is super groot en het is dus handig om te weten hoe je je het beste door de stad begeeft. Allereerst is de stad goed te verkennen per fiets. Er zijn zat plekken waar je een fiets kunt huren. Tijdens het fietsen door van wijk naar wijk kun je veel van de stad zien.

→ Tip: Via BajaBikes boek je een fietstocht door de stad, een gids kan je dan nog veel meer vertellen!

Ook met het openbaar vervoer verplaats je je gemakkelijk door de stad. Bussen, trams, metro’s en treinen zijn goed georganiseerd. Met een Easy CityPass Berlijn kun je gemakkelijk rondreizen. Ter plekke een kaartje voor bijvoorbeeld de metro kopen kan ook. Met behulp van Google Maps en een blik op de routekaarten reis je gemakkelijk door de stad.

→ Ook leuk: op de elektrische step door Berlijn

Vervoer in Berlijn



→ Bekijk hier alle artikelen over Duitsland