bezienswaardigheden oslo

De 11 tofste bezienswaardigheden in Oslo + andere reistips

De levendige hoofdstad van Noorwegen is een must see. Als weekendje weg of als begin of einde van je rondreis. Een paar uur vliegen en je bent er al. Voor iedereen is er iets te vinden in deze stad van de Nobelprijs. De natuur is prachtig, de architectuur fascinerend, veel musea en historie. Uitblinker voor mij was een sauna zoals ik deze niet ken in Nederland. Ik heb zelf geen musea bezocht, maar je kan denken aan musea van Munch, Vikingschiphuis en het Noors volksmuseum. Bij mooi weer zou ik zeker de parken opzoeken, Ekebergparken of Vigelandpark. Deze laatste staat vol met 212 beelden van Gustav Vigeland. Hieronder geef ik je een aantal tips om te doen in Oslo.

Bezienswaardigheden Oslo

Vind hier je vliegticket-deals naar Oslo
→ Hotel tip voor Oslo: Citybox Oslo, Clarion hotel of The Verdandi Hotel

1. SALT

Om maar meteen met de voor mij indrukwekkende sauna te beginnen. SALT is gelegen aan het Oslofjord. Daarover straks meer. SALT heeft drie sauna’s. Waarvan er een heel klein is en een heel groot. In de grootste zie je mensen met notitieblokjes hun gedachten opschrijven, vrienden met elkaar bijkletsen en er is zelfs al eens een TedX talk gehouden. Dit alles onder het genot van een biertje! Er hangt een hele relaxte sfeer. Buiten staan foodtrucks waardoor je genoeg keuze hebt om een hapje te eten als je dat wil. Bij de bar helpen ze je graag aan handdoeken en slippers. Let op, neem wel badkleding mee, dat is in Noorwegen dus ook anders dan in Nederland. Een bikini of zwembroek is verplicht. Na een zit in de sauna kan je het Oslofjord in duiken of je onderdompelen in een van de regentonnen met koud water. Naast SALT heb je ook floating sauna’s. Die drijven in het Oslofjord. Je kan ze afhuren of gewoon voor een tijdsbestek boeken. Zijn niet heel groot, maar zien er wel bijzonder uit.

2. Fisketorget

Fisketorget is de vismarkt van Oslo. Naast, je raad het al, het Oslofjord. Het is niet groot, maar wel erg charmant om even overheen te lopen. Ze hebben allerlei soorten vis en het is er gezellig. Oslo is duur en wil je betaalbaar eten dan kan dit op deze vismarkt. Sommige kraampjes hebben achter hun stalletje tafeltjes waar je plaats kan nemen. Ze maken dan van de verse vis die ze verkopen een heerlijk maaltijd. Die eet je daar op met waanzinnige uitzicht over het Oslofjord.

oslo Oslofjordoslo bezienswaardigheden tipsUitzicht Operahuis oslofjord

3. Oslofjord

De naam is al een paar keer gevallen, Oslofjord. Oslo is gelegen aan een fjord. Je kijkt uit over het water naar de bergen. In dit water drijven sauna’s en een kunstwerk. Je kan ook een boottocht maken en zo vanuit Oslo een fjordentocht beleven. Bij het toeristenbureau zag ik ook tours gecombineerd met eten. Een soort foodtour met de boot.

→ Tip: Boek via GetYourGuide je fjord boottocht

4. Koninklijk paleis

Noorwegen is een monarchie en heeft daarom ook een koninklijk paleis. Gelegen buiten de stad omgeven met een prachtige tuin. In deze tuin kan je een fijne wandeling maken. Uiteraard hoort bij een konink paleis ook de wisseling van de wacht. In Oslo wordt het koninklijk paleis 24 uur per dag bewaakt door Hans Majestet Kongens Garde. Elke dag om 13.30 uur is er een wisseling van de wacht buiten voor het paleis. De ceremonie duurt ongeveer 40 minuten.

Oslo bezienswaardigheden operahuis

5. Nationale Opera & Ballet

Naast het Oslofjord ligt een bijzonder pand. Het lijkt bijna verrezen uit het fjord. Het is het Operahuis, waar de nationale opera en het ballet optreedt. Door het dak op te klimmen kan je over het Oslofjord heen kijken en heb je panoramische uitzichten over de stad. Het is gratis en een lekkere plek om even te genieten. Je staat er niet alleen, maar toch geeft het een weids beeld van Oslo.

6. Gamlebyen (de oude stad)

De oude stad van Oslo geeft een goed indruk van hoe het heel vroeger er uit gezien moet hebben in Oslo. In 1624 is de oude stad verwoest door een brand en moest het opnieuw opgebouwd worden. Hierover lees je op sommige plekken in de oude stad meer. Het zijn kleine nauwe straatjes met winkeltjes in de gebouwen en soms een kroeg. Als je doorloopt kom je op een pleintje waar in een van de gebouwen iets meer verteld wordt over de geschiedenis van de oude stad en de brand die er gewoed heeft.

oslo bezienswaardigheden Radhus-2oslo bezienswaardigheden Radhus

7. Rådhus

Het Rådhus is het stadhuis van Oslo. Kenmerkend aan het gebouw zijn de twee torens voor de ingang. De Nobelprijs voor de Vrede wordt hier jaarlijks uitgereikt. De overige Nobelprijzen worden in Zweden uitgereikt. Bij het Rådhus waren we getuige van een bijzondere tafereel. Een lange rij vol met Osloërs in traditionele kleding. Daar raakten we in gesprek met een dame die ook gekleed was in traditionele kleding en vroeger in Nederland bij de nonnen in Vugt was geweest. Ze kon zelfs een klein beetje Nederlands. Zij vertelde ons dat al deze mensen kwamen voor de commune van vaak hun kinderen of kleinkinderen. Het Rådhus is gratis te bezoeken. Wij konden er op dat moment niet in, maar het moet zeker een bezoek waard zijn. De bouwstijl is bijzonder, er zijn muurschilderingen en er zijn een aantal werken te vinden van Munch.

8. Akershus

Akershus ligt aan de rand van het centrum van Oslo, maar nog op loopafstand. Toen wij er waren was er een middeleeuwse markt en dat typeert het gebied. Het is een oud kasteel gebouwd in een vesting. Deze vesting was er om de stad te beschermen. Er staan meerdere gebouwen en is interessant om door heen te lopen. Naast het kasteel kan ook het Noors strijdkrachtenmuseum en verzetsmuseum worden bezocht.

oslo Akershus

9. Foodhall

Oslo heeft verschillende foodhalls. Om te borrelen zijn we Vippa binnen gewandeld. Heel relaxte sfeer en een typische foodhall met allerlei kraampjes met eten van over de hele wereld. Een andere foodhall die goed aangeschreven staat is Mathallen. En een derde is Oslo Street Food. Helaas kan ik je niet vertellen welke ik je zou aanraden, maar wellicht kan je ze alle drie zelf proberen en laat me vooral hieronder weten welke je het beste vond.

10. Sørenga sjøbad

Een aanrader waar ik zelf niet ben geweest omdat het geen zomer was is ‘sørenga sjøbad’. Dit is een zeewater zwembad en ziet er op de foto’s erg gezellig uit. Dit is de kans om in gesprek te raken met een lokale Olsoër of gewoon even lekker af te koelen.

11. Maak een treinreis van Oslo naar Bergen

Zelf kwam ik aan in Oslo nadat we de tour ‘Norway in a Nutshell’ hebben gedaan. Een absolute aanrader die je ruim van te voren moet boeken. Je gaat van Oslo naar Bergen of viceversa. Je maakt een van de mooiste treinreizen ter wereld naar Flam, vaart in een fjord, wordt vervoerd per bus, boot en trein. En dat allemaal in één dag.

Wil je ook naar Oslo? Zo regel je je trip!

→ Tip: Vind via Skyscanner je vliegtickets naar Oslo
→ Hotel tip voor Oslo: Citybox Oslo, Clarion hotel of The Verdandi Hotel


→ Bekijk hier alle artikelen over Noorwegen