Roadtrip Nederland willemstad burgh-haamstede

Roadtrip Nederland: Van Willemstad naar Burgh-Haamstede

Of het nou hoog zomer is of een kleurrijke herfstdag, dichtbij huis, gewoon in ons eigen land, is ook genoeg te zien en te beleven. Je moet alleen wel op pad gaan om dat te zien! Wij besloten daarom een korte roadtrip in Nederland te maken, van Willemstad in Noord-Brabant naar Burgh-Haamstede in Zeeland. Een weekend vol mooie natuur, historie en natuurlijk veel lekker eten en drinken!

Roadtrip Nederland: Van Willemstad naar Burgh-Haamstede

roadtrip nederland burgh-haamstede strand

First stop: Willemstad in Noord-Brabant

Op een zaterdag reden we richting Willemstad, deze naam doet je waarschijnlijk denken aan de tropische hoofdstad van Curaçao, maar deze stad ligt ook gewoon in Nederland. Willemstad is eigenlijk een soort drie provinciën punt, omdat deze stad in Noord-Brabant ligt en grenst aan Zuid-Holland en Zeeland. De vestingstad is in 1583 gesticht en kreeg de naam Willemstad, vernoemd naar Willem van Oranje, en heeft daarmee een lange geschiedenis. De zoon van Willem van Oranje, Prins Maurits, heeft gezorgd voor een aantal mooie gebouwen in het kleine stadje (ja, Willemstad heeft stadsrechten). Wij waren echt verrast door Willemstad vanwege de historie en de gemoedelijke sfeer die er in het stadje hangt; vakantie in eigen land in optima forma!

Hotel tip Willemstad

Na aankomst in Willemstad hebben we onze spullen gedropt bij Hotel Mauritz, onze slaapplek voor vanavond. Dit klassieke hotel ligt middenin de stad en is van alle gemakken voorzien. Nadat we alles in onze kamer hebben gelegd besluiten we het stadje in te gaan.

Wandelend door Willemstad

Zoals hierboven aangegeven heeft Willemstad best een rijke geschiedenis. We beginnen onze wandeling bij de vestingwallen die de stad omringen in een stervorm/zeshoek. Deze vestingwallen zijn in 1583 gesticht door Willem van Oranje als verdediging tegen de Spanjaarden. Het gave is dat de vestigingswallen in de loop der jaren zijn gerestaureerd en je ze helemaal kan aflopen. Bij elke hoek vind je een bastion wat diende als verdedigingswerk. Loop vervolgens nog langs de Koepelkerk met haar mooie gebrandschilderde ramen, het Oude Raadhuis en het Mauritshuis. Een drankje heb je na deze wandeling wel verdiend en dit kan je doen in de jachthaven met mooi uitzicht!

Uit eten bij Hotel Mauritz

Na een heerlijke wandeling in Willemstad keren we terug bij Hotel Mauritz, we frissen ons op en gaan naar het restaurant van het hotel. Dat is wat mij betreft wel ideaal aan het verblijven in een kleine plaats of hotel met goed restaurant. Je bent na het dineren zo weer op je hotelkamer! Bij het Restaurant van Hotel Mauritz vind je klassieke (Franse) gerechten, zoals Bouillabaisse (vissoep), Steak Tartaar en Aardbeien Romanov, maar ook heerlijke verse visgerechten. Kortom, een aanrader!

roadtrip nederland willemstad

Las een dagje of stop in bij: de Biesbosch

Een aanrader in de buurt van Willemstad, wat we graag even willen benoemen, is de Biesbosch. Dit Nationaal Park is één van de mooiste en meest diverse natuurgebieden van Nederland. Je kan hier goed wandelen en fietsen, maar het mooist is de Biesbosch misschien wel vanaf het water. Je kan een eigen boot/sloep huren, maar je kan ook kiezen voor een 2-uur durende rondvaart met panorama dak via Zilvermeeuw.nl. Tijdens deze rondvaart kan je lekker relaxed zitten en word je via de intercom meer verteld over de geschiedenis en flora & fauna van de Biesbosch. Of huur een kano of SUP en ga daarmee zelf op pad!

roadtrip nederland willemstad Biesbosch

On the road again, next stop: Burgh-Haamstede

Na een heerlijk uitgebreid ontbijtje gaan we op pad richting onze volgende stop op deze Nederland roadtrip en dat is Burgh-Haamstede op het Zeeuwse eiland Schouwen-Duiveland. In ongeveer 50 minuten kom je vanuit Willemstad in deze kustplaats aan. De route gaat door het prachtige Zeeuwse landschap en langs het water.

Wandelen & zonsondergangen in Burgh-Haamstede

We hebben Burgh-Haamstede als laatste stop gekozen, omdat je hier een heerlijke wandelroute vindt. Deze route beschikt namelijk over onze favoriete combinatie; bossen, duinen en strand. Boswachterij Westerschouwen is het grootste bos van Zeeland en je vindt er naast schitterende en ongerepte natuur, ook veel verschillende vogels. Daarnaast kan je er damherten en wilde shetlandpony’s spotten. Je hebt vanaf één van de beginpunten keuze uit verschillende routes van kort tot een semi-lange route van 12 kilometer (groene route; alleen volledig toegankelijk tussen 15 juli en 15 maart vanwege het broedseizoen). Deze laatste route is wel echt een aanrader door de rust en de dynamiek van het landschap. Aangezien wij er dit keer binnen het broedseizoen waren, kozen we voor onze eigen eigenwijze route (stiekem is dat toch het leukst!) waardoor we heen door de bossen liepen en terug via het strand. Lekker struinen door de duinen! Na onze wandeling hebben we wat gegeten bij één van de strandpaviljoens, je hebt de keuze uit een aantal leuke plekjes. En als afsluiter van onze mini-roadtrip hebben we nog genoten van de ondergaande zon; deze is ook dichtbij huis heel indrukwekkend.

Roadtrip Nederland willemstad burgh-haamstede roadtrip nederland burgh-haamstede

Wil je meer lezen over toffe plekken om naartoe te gaan in Nederland?

Lees ook:

Verliefd op Nederland banner 2

→ Lees meer Nederland in het boek ‘Verliefd op Nederland’