wereldreis plannen

Wereldreis plannen: Hier vind je alle dingen waar je op moet letten!

Wanneer je op wereldreis wilt, zul je van te voren een en ander moeten voorbereiden. Welke route wil je bijvoorbeeld bereizen? Hoeveel geld heb je nodig als je gaat wereldreizen en hoeveel wil je uitgeven tijdens je reis? Om je te helpen bij dit soort vragen en het plannen van je wereldreis hebben wij een aantal tips op een rij gezet. Zo lees je hier alles over de kosten die je zult maken tijdens een wereldreis, hoe je een goede backpack kiest, waar je voordelige vliegtickets koopt en andere algemene dingen die je moet weten als je bezig bent met het plannen van een reis rondom de wereld:

10 tips om je wereldreis te plannen

wereldreis plannen tips

1. Wereldticket boeken of losse vluchten?

Toen wij op wereldreis gingen hebben we bij reisorganisatie WTC een wereldticket gekocht. Helaas kan dit niet meer via hen, maar bij reisorganisaties als Kilroy gelukkig nog wel! Je kan dan het best via hun een afspraak maken en op kantoor (of via zoom of de telefoon) je wensen bespreken. Zij kunnen dan voor je berekenen wat mogelijk is, maar je ook handige tips geven als je voor het eerst ver op reis gaat. Een andere optie is natuurlijk om zelf allerlei losse vluchten te boeken, dit kan bijvoorbeeld via KLM of Skyscanner.

Je vindt bij Skyscanner een super handige multi-city optie. Je kan hierdoor dus precies checken hoe duur het is om van bestemming A naar B te vliegen en vervolgens van B naar C en zo verder. Hierdoor kun je zelf heel gemakkelijk je eigen wereldticket creëren.

→ Meteen checken: Bekijk op Skyscanner hoe duur jouw wereldreis route is

2. Backpack kopen

Wie gaat backpacken of een wereldreis gaat maken heeft één ding zeker nodig, een goede rugzak oftewel een backpack! In dit artikel vind je tips voor het kopen van een backpack. Van goede merken, tot inpaktips en voor welke grootte je moet gaan. Zo weet je waar je op moet letten in de winkel als je een backpack aan het uitzoeken bent.

→ Lees ook: Hier wil je op letten als je een nieuwe backpack gaat kopen

3. Vakantie checklist

Om te voorkomen dat je iets vergeet in te pakken, hebben we ook een vakantie checklist gemaakt. Wanneer je dit vakantielijstje bij de hand houdt tijdens het inpakken van je backpack is de kans klein dat je iets vergeet.

Als je bang bent om te veel mee te nemen, is het ook slim om alles wat je mogelijk wilt inpakken eerst op je bed, de grond of op tafel uit te stallen. Zo krijg je goed overzicht van wat er in je backpack moet passen. Probeer jezelf te dwingen om kritisch naar alles te kijken. Heb je het écht nodig? Ga je het écht gebruiken? Kan je het mogelijk achter laten op reis of kan je iets juist later ook nog wel kopen?

Een andere slimme inpak truc: Rol je kleding op! Hiermee bespaar je echt enorm veel ruimte. Ook is het slim om in je backpack weer losse tasjes te doen. Bijvoorbeeld 1 tasje met ondergoed en 1 tasje met korte broeken. Zo houd je je tas gemakkelijk georganiseerd. Je kan hiervoor WeAreTravellers tasjes gebruiken, packing cubes of plastic zakken.

→ Lees ook: Vakantielijstje – Hierin staat precies wat je moet meenemen op reis

4. Kosten wereldreis: Hoeveel geld heb je nodig?

Als je een wereldreis gaat of wilt maken, is het handig om van te voren een inschatting te maken van de kosten. Hoeveel een wereldreis kost hangt echter wel af van hoe lang je weg gaat, wat voor type reiziger je bent én het wordt bepaald door de plekken waar je naartoe wilt gaan. Check dus goed je eigen reisgewoontes en verwachtingen. Maak bijvoorbeeld een excel en begin daarin een overzichtje en berekeningen bij te houden.

→ Lees ook: Deze kosten kun je verwachten als je op wereldreis gaat

5. Visa aanvragen voor je wereldreis

Als je op wereldreis gaat zul je meer dan eens moeten overstappen. Als je dan buiten het vliegveld wilt, moet je een transit visa aanvragen. Maar hoe doe je dat? En wat moet je doen als je visa bijna verloopt? Ontdek alles over visa runs, doorreis visa in de antwoorden op onze visum vragen.

→ Meteen checken: Al onze antwoorden over veelgestelde visum vragen

6. Vaccinaties

Het is ook belangrijk om te checken welke vaccinaties je nodig hebt als je lang op reis gaat. Voor de ene bestemming heb je misschien meer inentingen nodig dan voor de ander. Controleer ook of je malaria tabletten nodig hebt op reis. Om te controleren welke vaccinaties jij precies nodig hebt en om je vaccinaties te regelen voor je wereldreis, kun je vaak het best contact opnemen met je huisarts of de GGD. Zij kunnen je het beste adviseren. Zorg ook dat je een geel boekje mee krijgt waarin vermeld staat welke inentingen je hebt gekregen!

7. Hoe kun je een wereldreis het beste plannen?

Je wilt op wereldreis, maar je hebt niet zo’n groot budget. Hoe zorg je dan toch dat je op wereldreis kunt gaan en ook veel kan doen? Ontdek onze budget tips: van het tijdelijk verhuren van je kamer tot hoe je kunt besparen op je algemene uitgaven tijdens de reis zelf. Zo kun je toch een paar maanden weg, ook al heb je het niet ruim.

→ Lees ook: Hier moet je op letten als je een wereldreis gaat plannen

8. Overnachten tijdens je wereldreis

Tijdens onze wereldreis hadden we eigenlijk alleen de eerste paar dagen geregeld en daarvoor een hostel geboekt. Verder zochten we gewoon gedurende de reis nieuwe slaapplekken op via onze mobiel of laptop. Je kan hiervoor heel makkelijk Booking.com gebruiken, maar ook sites als Hostelworld of Airbnb. Ook was het op verschillende plekken mogelijk om ter plekke wat te regelen, soms als we een bus uitkwamen (bijvoorbeeld in Vietnam of Brazilië), stonden er mensen bij de halte te wachten en via hen konden we dan een slaapplek regelen. Doordat zij lastminute nog plek hadden was afdingen dan ook vaak wat makkelijker.

→ Tip: Heb je echt een droom accommodatie op het oog? Dan is het natuurlijk wel slim om al eerder wat te regelen. Vooral als het druk bezocht is. Ook wanneer je langere tijd ergens wilt verblijven kan het slim zijn om dit wat meer vooraf te boeken tijdens je worldtrip.

9. Wereldreis routes

Er zijn allerlei verschillende wereldreis routes. De meest goedkope gaan via Azië en de duurdere via Zuid Amerika of Afrika. Wij hebben de meest populaire wereldreis routes voor je op een rij gezet, maar deze zijn eventueel nog aanpasbaar. Bekijk dus eens wat populair is en denk vervolgens eens na waar je allemaal zelf heen zou willen gaan. Lees verder

→ Lees ook: Dit zijn populaire wereldreis routes

10. Taalreizen in het buitenland

Als je op wereldreis gaat, kan het leuk zijn om je reisavontuur te beginnen met een taalcursus. Zo leer je aan het begin van je wereldreis snel nieuwe mensen kennen, maar het is ook nog eens erg handig om Spaans of Engels te kunnen in het buitenland.

→ Lees ook: Dit zijn de tofste plekken om een taalcursus te doen in het buitenland

wereldreis plannen   Kosten wereldreis  wereldreis wereldticket around the world ticket   backpack kopen

Benieuwd hoe duur de wereldreis route is die jij in je hoofd hebt?

Bij Kilroy kun je vrijblijvend advies aanvragen voor wereldtickets. Handig om een keer te testen als je op wereldreis wilt, want wie weet is het wel voordeliger dan als je alle vluchtne los zelf boekt. Zij zitten onder andere in Utrecht, Groningen, Amsterdam en Den Haag en kunnen je super goed adviseren als het om het maken van een wereldreis aan komt. Je kan dus ook een keer langs gaan op kantoor! Tip: Vraag hen welke bestemmingen goedkoop zijn om naartoe te vliegen en je bespaart gauw al heel wat op je ticket (zo kwamen wij er bijvoorbeeld achter dat Bangkok, LA of Sydney in vergelijking redelijk goedkope bestemmingen zijn, deze plekken kun je vervolgens uitbreiden met eigen losse vluchten via meer budget airlines).

Lees meer over het maken van een wereldreis: