Wandelen Dolomieten Puez Geisler Roselinde

Wandelen in de Dolomieten? Deze onvergetelijke hikes in Val Gardena wil je ook een keer ervaren

We wandelen in de Dolomieten, ergens middenin de dromerige vallei tussen de zomer en het herfstseizoen. Het is al eind september, maar zelfs bovenin de Italiaanse bergen is het nog dik twintig graden. Hier en daar worden de blaadjes al geel, maar voor de zekerheid smeer ik een extra laag zonnebrand op mijn neus. Na een paar minuten klimmen neem ik een pauze en kijk even rond. Ik zet mijn gefilterde zonnebril af, want alles lijkt eigenlijk nét te mooi om waar te zijn. Maar tevergeefs, zelfs zonder zonnebril lijken mijn hersens nog steeds niet te registreren dat ik naar een levensecht landschap sta te kijken, en niet naar een romantisch schilderij van een idyllisch paradijsje. Ja, ik beloof dat ik niet overdrijf. De hikes in de Val Gardena regio in Zuid-Tirol zijn zo onvergetelijk mooi dat jij ze absoluut ook een keertje moet ervaren.

Wandelen in de Dolomieten

→ Mooi overnachten: Hotel Alpin Garden of Apartment Smidl
→ Wist je dat je bij Tui.nl hele fijne vakanties naar de Dolomieten vindt?

Wandelen dolomieten val gardena Puez Geisler Seceda Wandelen Dolomieten Puez Geisler Roselinde Dorpje vanaf boven Puez Geisler wandelen dolomieten

Val Gardena wandelen dolomieten wandelen dolomieten avond Val Gardena

Wandelen in de Dolomieten: Hike naar de Seceda-berg in Naturpark Puez-Geisler

Dag één van mijn wandelavontuur begint in de rode gondellift die ons naar het beschermde natuurpark Puez-Geisler (Parco naturale Puez Odle) brengt. Onder leiding van twee gidsen ga ik in een groepje naar de machtige Seceda-berg (2518 m) hiken. Boven staan gidsen Paul en Andrea ons al op te wachten, samen met hun enthousiaste ‘berghond’ Aica. Paul blijkt een talentvolle jodelaar, Andrea is een lopende encyclopedie wat betreft inheemse flora, en Aica vindt het vooral prachtig om op konijntjes te jagen.

Onderweg komen we alles tegen waar je bij een epische bergwandeling op hoopt: laatbloeiende edelweiss, verweerde berghutten die ’s winters onder de sneeuw verdwijnen, ‘wilde’ paarden die je gewoon mag aaien, dramatische rotsformaties voor je fleeky Insta-feed, en zelfs ezels met vrolijke koeienbellen (maar geen koeien). Na een uitgebreide lunch bij berhut Baita Trojer klimmen we het laatste stukje omhoog en bereiken we de spreekwoordelijke climax. Het bizarre uitzicht vanaf de spetterende Seceda doet bijna pijn aan mijn ogen, zo fenomenaal.

Boek via Bookatrekking.com je huttentocht in de Dolomieten

Lunch wandelen Dolomieten Puez Geisler Seceda dolomieten val gardena wandelen Puez Geisler wandelen dolomieten ezel PuezGeisler wandelen Dolomieten Wandelen Dolomieten Puez Geisler Aica wandelen dolomieten val gardena Puez Geisler Wandelen dolomieten val gardena Puez Geisler Gids en Aica

Steek de Seiser Alm over, de grootste alpenweide in Europa

De volgende dag schuif ik gretig de gordijnen open, klaar voor nog zo’n onvergetelijke dag wandelen in de Dolomieten. Het lijkt wel een andere wereld. De helderblauwe lucht is nergens te bekennen en de brandende zon verstopt zich achter gigantische, fluwelen wolken met gouden randjes. Yes! De mistige berglandschappen, ondergedompeld in een mysterieuze deken van bewolking, is precies waar ik op gehoopt had. Vandaag gaan we namelijk een totaal andere hike doen, deze keer naar het Monte Pana-plateau. We nemen de Mont Sëuc-gondellift en gaan de Seiser Alm (Alpe di Siusi) oversteken; de meest uitgestrekte alpenweide van Europa. De groene weide barst van de charismatische koeien, brutale geiten en nóg meer laatbloeiende bloemetjes. Mijn tweedaagse wandelavontuur is meer dan compleet.

→ Hotel in de buurt van Seiser Alm: Seiser Alm Urthaler

Seiser Alm beesten dolomieten Seiser Alm val gardena dolomieten bloemen dolomieten wandelen Seiser Alm wandelen dolomieten Seiser Alm hout voorraad wandelen dolomieten Seiser Alm val gardena

Praktische info: hoe plan ik mijn trip naar Val Gardena & het wandelen in de Dolomieten?

Transport: Vanuit Nederland kun je het beste vliegen op Innsbruck in Oostenrijk. Daarna kost het je ongeveer 1,5 tot 2 uur om naar een van de drie valleien in Val Gardena te rijden, waar je waarschijnlijk een huurauto voor nodig zal hebben. De drie belangrijkste dorpen in Val Gardena zijn Ortisei (Urtijëi), Selva Val Gardena (Wolkenstein in Gröden) en Santa Cristina Valgardena (Santa Cristina Gherdëina). Check hier vliegticketdeals naar Innsbruck!

Timing: De lente- en zomermaanden (mei tot oktober) zijn in principe allemaal geschikt voor een wandelvakantie. Toch zou ik je aanraden om juist in september of oktober in Val Gardena te gaan hiken. Het begin van het herfstseizoen zorgt namelijk voor de allermooiste zonsondergangen met een vurige gloed. Dit natuurspektakel heeft zelfs een naam gekregen: Burning Dolomites.

Taal: Val Gardena ligt in Zuid-Tirol, de noordelijkste provincie van Italië. De regio ligt dus in het grensgebied van Italië en Oostenrijk en er wordt zowel Italiaans als Duits gesproken. Veel locals zijn bovendien drietalig en beheersen ook nog een eigen taal, het Ladinisch.

Accommodatie: Een overdaad aan hostels ga je in Val Gardena niet vinden, dus reizigers met een kleiner budget kunnen het beste een kamer boeken in een van de gezellige pensions of gasthuizen. Er zijn ook iets luxere hotels en wellness resorts met zwembaden en spa’s, zoals Hotel Alpin Garden in het dorpje Ortisei. Daar sliepen we zelf, en alles was tot in de puntjes verzorgd! Houd er wel rekening mee dat het een ‘adults only’ hotel is (ik weet het, klinkt héél spannend, maar dat valt reuze mee), en dus niet geschikt is voor families met kinderen. Wil je wat meer budgetproof overnachten? Dan is Apartment Smidl ook erg leuk! Alle aanraders zijn:

Georganiseerd op pad: Wil je niet helemaal hoeven nadenken over je hike en trip naar de Dolomieten? Check dan eens Bookatrekking.com. Daarop kun je allerlei hikes in de Dolomieten boeken, zij regelen dan alles voor je trip.

Dit artikel is geschreven i.s.m. Val Gardena en CommuniGate. Bedankt voor het organiseren van deze mooie reis!