tips roadtrip auto autovakantie

Met deze tips ben je binnen no time een echte roadtrip-goeroe

Kort geleden hebben wij in Griekenland een ouder stel ontmoet dat met hun kleine campertje, die overigens meer deed denken aan een omgebouwde survival jeep, de hele wereld over reisden. Ze woonden in Frankrijk, maar sinds ze beide met pensioen waren maakte ze de meest bizarre autovakanties. Via oost-Europa reden ze richting Rusland, maar ook reden ze ooit vanuit la douce France een keer neer Iran waarbij ze onderweg voldoende stopten om dingen mee te maken. Waanzinnige reizen en dat allemaal zonder vliegtuig. Nadeel is alleen dat je wel een aantal uurtjes in een auto moet zitten. Zij vertelde ons een aantal roadtrip hacks en op basis van die tips en een aantal eigen inzichten hebben wij dit artikel geschreven. Lees dus gauw verder en wordt net als dit Franse stel een roadtrip-goeroe!

Een paar tips die van jou binnen no time een roadtrip-goeroe maken

Roadtrip oregon Usa

Wat is voordeliger, rijden of vliegen?

Misschien is het allereerst goed om te bedenken wat voordeliger is: Rijden of vliegen? Soms denk je dat een autovakantie naar Italië goedkoop is, maar vlieg je met een budget airlines dan kan juist het tegenovergestelde waar zijn. We ontdekte de site TravelMath.com waar je gemakkelijk een soort vergelijking kan maken, zo wordt er uitgerekend hoeveel tijd je er over doet en of er vliegvelden in de buurt zijn van je bestemming. In hoeverre het voordelig is, hangt natuurlijk ook af van wat je wilt doen op je bestemming. Wil je gewoon naar één plek in bijvoorbeeld Spanje, dan lijkt het logischer om het vliegtuig te pakken. Heb je juist zin om op pad te gaan en onderweg ook veel te stoppen, dan is een roadtrip een aanrader.

Zorg dat je een autoband kan vervangen!

Les nummer een volgens het Franse stel: Weet hoe je een autoband moet vervangen. Wij moeten toegeven dat we het zelf eigenlijk nooit hebben gedaan, maar hoe vaker je met de auto op pad gaat hoe verdomde handig het kan zijn als je het een keer hebt geleerd. Het kan immers maar zo een keer voorkomen dat jij in the middle of nowhere, zonder een wifi, met een kapotte band komt te zitten. Geen YouTube tutorials om je heen om je te helpen en al helemaal geen automonteur.

Neem een reservewiel mee

Tegenwoordig zijn er heel wat auto’s waarin een spuitbusje is te vinden waarmee je banden kan plakken, maar volgens onze Franse roadtrip goeroes is het wel degelijk van belang om een reservewiel mee te nemen als je op reis gaat. Stop dus niet je auto alleen maar vol met kampeerspullen of ander bagage, maar zorg ook dat je een extra wiel bij je hebt. Je vindt bovendien al redelijk goedkope banden in online shops, dus wat dat betreft zou het je ook niet moeten tegenhouden.

Zonder (gezonde) snacks is geen roadtrip compleet

Autodrop, zo lekker het zou verboden moeten worden. En zo is het maar net. Als je gaat roadtrippen is het natuurlijk handig om wat snacks mee te hebben, maar snoep dan wel met mate. Neem bijvoorbeeld ook een zak wortels mee, belegde boterhammen of kleine tomaatjes. Geloof ons, na een zak chips en bakje autodrop heb je op een gegeven moment echt geen zin meer in die zoete troep!

Maak een roadtrip leuker door af en toe te stoppen bij random dingen

Zo nu en dan stoppen als je uren in de auto zit is niet alleen goed, maar kan ook leuk zijn. Helemaal als je gebruik maakt van de website en de app Roadtrippers.com. Hier kun je namelijk de route van je roadtrip invoeren en vervolgens kun je kijken wat er onderweg allemaal te doen is. Van weird shit tot natural wonders, van alles kun je zo ontdekken. Hierdoor is het dus niet alleen maar een must om te stoppen, maar is het ook echt leuk om even een break te nemen. In Amerika kwamen wij bijvoorbeeld uit het niets ineens langs de Horse Shoebend en zagen we op een stuk land opeens eindeloos veel Cactussen.

Neem je oude cd-collectie mee

Steeds meer auto’s hebben een ingang waarmee je je telefoon of iPod op de radio kan aansluiten, maar hoe leuk is het om je oude cd-collectie weer eens uit de kast te halen en die op te zetten. Good memories komen dan zeker weten weer boven drijven en dat je kan meezingen is zo bijna voor 100% gegarandeerd.

Vergeet geen tom tom of een kaart mee te nemen

Roadtrippen is leuk, maar wordt al gauw ontzettend vervelend als je verdwaald. Ga je dus de weg op, zorg dan ook dat je een tom tom of een kaart meeneemt. Al is het ook een optie om bijvoorbeeld een gratis navigator op je telefoon te installeren. Niets is in ieder geval zo vervelend als niet weten waar je heen moet, al hebben wij de afgelopen tijd in Slovenië ook wel geleerd dat het ook effectief is om even aan iemand langs de weg te vragen wat de juiste kant is. Dan kan je ook zo weer onderweg zijn!

Tank bij goedkope tankstations of in goedkopere landen

Onderweg is het altijd handig om zo nu en dan de prijs voor benzine te checken. Als je eenmaal in je hoofd hebt wat een gemiddelde prijs is, herken je het ook meteen als iets stukken goedkoper is. Niet zo goed in opletten? Dan zijn er ook apps te vinden, denk bijvoorbeeld aan GasBuddy! Deze app vind de goedkoopste tankstations op jouw route. Enige nadeel, deze app kan je alleen in de USA of Canada gebruiken, dus ga je op vakantie in Europa dan zal je gewoon op moeten blijven letten.

Bereid jezelf erop voor dat je misschien wel een nachtje in je auto door moet brengen

Het kan wel eens voorkomen dat je je bestemming niet haalt en dat je geen idee hebt waar je moet gaan slapen. Bereid je er dan op voor dat je misschien wel een keer een nachtje in je auto moet doorbrengen. De ultieme oplossing? Een slaapzak-pak of  koop een opblaas bed voor in je auto. Slaap lekker!

Wat is jouw ultieme roadtrip-tip?