Hoe overleef je een lange roadtrip?

Met de auto op vakantie en een roadtrip maken is natuurlijk fantastisch. Maar waar je niet aan denkt, als je droomt over al die mooie bestemmingen waar je naartoe gaat of als je denkt aan het slapen in een tent of onder een sterrenhemel, is dat je vaak heel veel uren in de auto moet door brengen. En of het nu je eigen auto of een huurauto is: De ervaring leert, dat mensen tijdens de meeste roadtrips toch een beetje houden van lekker snel doorrijden. Ga je naar het zuiden van Frankrijk? Dan stop je immers hooguit één keer in het midden van la douce France. Maak je een tour in Amerika? Dan ga je niet in the middle of nowhere stoppen als je weet dat een uur verder rijden een gigantisch mooi natuurpark is te vinden. Dus. Vandaag vind je hier tips om lange roadtrips te overleven, want in the end zit je er toch echt uren in.

1. Neem voldoende snacks en drinken mee

Een autovakantie zonder snacks kan eigenlijk niet. Al die uren dat je in de auto zit, moet je toch echt wat eten en drinken. Neem bijvoorbeeld wat fruit mee, zoals een appel of banaan voor de nodige vitamines. Maar vergeet ook zeker niet water om voldoende vocht binnen te krijgen. Drink vervolgens bij een rustpauze een koffietje of kies voor een energydrink als je nog net dat beetje extra energie nodig hebt om bij je eindbestemming aan te komen. Maar lekkere trek of boterhammen kunnen ook niet vergeten te worden. Niet alleen omdat tankstations soms mega duur zijn, maar ook omdat je dan wat hebt mocht je vast komen te zitten of als er zelfs helemaal geen tankstation is. Een zakje haribo en boterham met kaas doet het dus altijd goed. Neem overigens ook niet te zwaar eten mee, maar licht verteerbare snacks, want anders wordt je alsnog slaperig. Iets met een after dinnerdip enzo…

2. Maak van je iPad een autobioscoop op de achterbank

Rijden is zwaar, maar misschien is achterin zitten en meerijden nog wel veel saaier. Uren lang zit je op die bank, een beetje naar buiten te kijken, af en toe te kletsen of je zingt wat mee met een nummer. Hoe kom je dan toch die uren door? Onze tip: Maak van je achterbank een autobioscoop! Bind bijvoorbeeld je iPad aan de hoofdsteun van de voorrijders vast en kijk net als in het vliegtuig film na film na film. Kun je ook weer die ene serie afkijken of er mee beginnen en zo dood je de tijd nog eens stukken sneller.

3. Geen roadtrip zonder goede muziek

Wat ons betreft kun je geen roadtrip zonder goede muziek hebben. Meezingers, hitjes of juist die ene cd die je al tijden wilde luisteren… Het kan van alles zijn, als er maar muziek op staat tijdens die lange ritten. Neem sowieso ook zelf een smartphone mee met muziek of cd’s, want in het buitenland (denk bijvoorbeeld eens aan Frankrijk) komt het nog wel eens voor dat de radio veelal muziek speelt in de taal van het land. Of je moet enorme fan zijn van Franse Chansons, dat kan natuurlijk ook, maar anders is het wel aan te raden om wat liedjes paraat te hebben. Ook is het leuk om een luisterboek op te zetten, Storytel heeft daar echt een heel aanbod voor. Of download bijvoorbeeld een cabaretshow om vooral goed te lachen tijdens je rit of kies voor een luistercursus, kun je die uren in de auto ook nog eens omzetten in iets productiefs!

4. Zorg dat je auto roadtripproof is

Super leuk, zo’n autovakantie, maar autopech… dat is het tegenovergestelde van leuk. Voorkom autopech (en dat je roadtrip dus nog langer duurt) door je auto van te voren en tijdens de rit goed te checken. Is je oliepeil nog goed? En hoe staat het met de koelvloeistof? Heb je gekeken naar de staat van de banden en je bandenprofiel? Maar vergeet ook niet zoiets kleins als reservelampen, je wilt immers niet zonder lichten komen te rijden. Het is belangrijk om dit soort zaken te hebben en als je dit soort spullen mist, kun je die vaak ook nog eens gemakkelijk kopen bij online shops. Verder is je rijbewijs uiteraard van belang om mee te nemen, maar heb je ook gedacht aan gevarendriehoek voor als je pech krijgt? Je autopapieren? Of een schadeformulie? Sommige autoverzekeraars hebben ook een handige vakantiechecklist, zoals Allsecur. Daarin staat namelijk ook nog eens per land wat je allemaal bij je moet hebben en wat verboden is. Best handig! Want wist je bijvoorbeeld dat het in Bulgarije, Griekenland, Hongarije, Kroatië en Slowakije verboden is om brandstof in een jerrycan te vervoeren? En dat in Duitsland een milieuvignet verplicht is? Oh en als je een huurauto hebt, dan heb je vaak geluk want dan is er meestal wel een reparatiecenter in de buurt.

5. Take some breaks

Aan één stuk doorrijden is soms heel aanlokkelijk, maar voldoende pauzes nemen is echt belangrijk tijdens een roadtrip. Je kan het beste aanhouden dat je voor 2 uur autorijden, minimaal 15 minuten pauze moet nemen. Zo’n pauze kan je ook weer energie geven. Vooral omdat je tijdens zo’n pauze even kan rondlopen, de benen strekken en als jij de rijder bent wilt je medereiziger je wellicht zelfs even een ontspannende nek massage geven. Je bloed gaat dan weer beter stromen en daardoor kan je vaak weer frisser verder rijden.  Bovendien kun je tijdens zo’n pauze ook even tanken en bij je auto checken of alles nog werkt.

6. Wissel met je medereizigers

Een gevalletje van last but not least, maar als meer mensen kunnen autorijden tijdens de vakantie dan is het echt aan te raden om af en toe te wisselen van postiei. Even uitrusten op de achterbank kan zo fijn zijn als je een paar uur lang hebt auto gereden. Als je dan een uurtje bent uitgerust, kan je daarna weer verder knallen en ben je binnen no time waar je moet zijn.