wijnliefhebbers zuid afrika

Zuid Afrika tips voor wijnliefhebbers

Zuid-Afrika zou niet alleen populair moeten zijn vanwege haar waanzinnige natuur, big 5 en indrukwekkende stranden. Dit land kent namelijk ook een hele cultuur gericht op wijnliefhebbers. Zo vind je in Zuid Afrika wijnfestivals, prachtige wijngaarden en allerlei andere activiteiten voor wijnliefhebbers. Ontdek hieronder wat je niet mag missen:

Wijnland Zuid-Afrika

De leukste wijnfestivals in Zuid Afrika

Mei – Breng in de maand mei een bezoek aan het wijnfestival Riebeek Valley Olive Festival. Dit festival vindt jaarlijks plaats van 1 tot en met 3 mei. Het is niet zomaar een feest, want dit festival is verkozen tot een van de beste food festivals van Zuid Afrika. Dit komt doordat je er zoveel heerlijke olijven vindt, maar ook wijnen, kazen en andere lokale producten.

Juni – In de maand juni kun je naar twee wijnfestiviteiten tijdens de Old Mutual Trophy Wine Show. Dit is een zeer prestigieuze wijnshow in Zuid Afrika en in juni vinden er twee proeverijen plaats. In Kaapstad kun je wijnen proeven op de 12e van juni en in Johannesburg op 18 juni.

September – Tijdens september breekt in Zuid Afrika eindelijk de lente aan. Doordat het dan wat warmer wordt is September een perfecte maand om de tuinroute af te trekken en in die periode vindt ook het Franschhoek Uncorked Wijnfestival plaats. Gedurende dit wijnfestival kun je op wijnboerderijen in de Franschhoek vallei allerlei wijnen proeven en wijngaarden bezoeken.

November – Een van de meest bekende wijnplekken in Zuid Afrika is Het Swartland en in november vind je hier ook een soort wijnfestival terug. Dit is van 6 tot 7 november en dan kun je naar Swartland Revolution.

Bring your own (wine) restaurants

Net zoals in Londen, kun je in Zuid Afrika ook naar sommige restaurants je eigen wijn mee nemen. Dit soort restaurants worden ook wel bring your own restaurants genoemd. Je betaalt dan alleen een corkage fee, oftewel een ‘kurkvergoeding’, en deze wordt gevraagd door de obers voor het openen van een fles wijn en het gebruiken van glazen in het restaurant. Als je dus net naar een wijnfestival bent geweest of naar een wijngaard en je hebt daar een lekker flesje rood of wit gekocht, dan kun je die fles dus mee nemen naar zo’n restaurant en drinken tijdens het eten. Het enige waar je dan op moet letten, is of het betreffende restaurant wel mee doet aan zulke  ‘corking fees’ of iets  gerelateerds. Check het op het menu of vraag het even aan de bediening als je het niet zeker weet.

Oh en weet je niet wat je moet eten bij al die lekkere wijnen? Check dan eens het gerecht ‘Samosa’, dit wordt vooral in Durban veel gegeten en is een Indiase gerecht. Het bestaat uit gefrituurde of gebakken pasteitjes met daarin een hartige vulling gemaakt van bijvoorbeeld kip of lamsvlees en dat is gemixt met ui, groenten en veel verschillende kruiden. Uiteraard is een vegetarische variant ook mogelijk, daarbij wordt het vlees dan vervangen door aardappel.

Bike ‘n Wine tour

Een andere tip voor Zuid Afrika in combinatie met wijn, is het maken van een Bike ’n Wines tour (www.bikesnwines.com). Je gaat dan met een local op pad om een fietstocht te maken door het wijnland. Samen met de lokale gids fiets je door de bijzondere wijnvelden, ruik je de druiven in de gaarden en proef je de wijn die gemaakt is bij de wijnboerderijen. Ook kun je tijdens zo’n tocht vaak een kijkje nemen bij de wijnkelders en eventueel wat wijn uit het vat proeven.

Wil je naar Zuid-Afrika?

Handige links:

Vliegtickets naar Zuid-Afrika Hotels in Zuid-Afrika

→ Bekijk hier al onze artikelen over Zuid-Afrika