Cederberg klipopmekaar in zuid-afrika

10 redenen om het bloedmooie Cederberg in Zuid-Afrika aan je reisplannen toe te voegen

In de Westkaap in Zuid-Afrika vind je het magische Cederberg, een bergachtig gebied op ongeveer 300 kilometer ten noorden van Kaapstad af. Hier bevind je je tussen fascinerende rode rotsen, sta je ’s avonds onder de mooiste sterrenhemel die je misschien ooit zult zien en in Cederberg ben je op de enige plek ter wereld waar Rooibos groeit. Benieuwd waarom je Cederberg nog meer aan je Zuid-Afrika planning moet toevoegen? Hieronder vind je alle 10 redenen!

10 redenen om Cederberg aan je Zuid-Afrika plannen toe te voegen

Cederberg Zuid-Afrika Rock art

1. Muurschilderingen & Rock Art

Het gebied Cederberg staat bekend om haar Rock Art. Niet alleen bij Bushmans Kloof, maar op allerlei plekken kun je in dit gebied eeuwen oude muurschilderingen vinden. De meeste zijn gemaakt met oker door de San (ook wel Khoisan genoemd of bushmen), de oorspronkelijke bewoners en nomadenvolk in Cederberg. Er worden in het gebied allerlei hikes georganiseerd die je meenemen naar de mooiste muurschilderingen, maar het is eventueel ook mogelijk om gewoon zelf op pad te gaan en een wandeling te maken in het gebied. De meeste Rock Art bestaan uit tekeningen van dieren, zoals elanden, olifanten of half-mens half-dier figuren. Sommige dieren hadden een symbolische betekenis en andere tekeningen laten vooral een gebeurtenis zien die heeft voorgevallen. Wanneer je deze tekeningen ziet, goed verborgen tussen de rotsen, is het een bizar idee om te bedenken dat deze schilderingen honderden jaren terug al zijn gemaakt in een compleet andere tijd.

Rooibos velden in Cederberg Zuid-Afrika Cederberg Zuid-Afrika rooibos Rooibos gezond velden in cederberg zuid-afrika

Rooibos tee in een pot cederberg zuid-afrika

2. Rooibos

Wist je dat Rooibos alleen in Zuid-Afrika groeit? En niet zomaar overal in Zuid-Afrika, maar alleen in het gebied Cederberg? Als je een theeleut bent en vaak van een kopje Rooibosthee geniet, moet je hier eigenlijk echt een keer zijn geweest. De Rooibos-theeplantages zien er ook totaal anders uit dan de theeplantages in Azië. Het is ook eigenlijk wel gek om te bedenken dat je precies weet hoe een wijngaard eruit ziet in Australië of Frankrijk, een rijstveld in Indonesië of een theeplantage in Sri Lanka of Maleisië. Maar dat je je niet echt een beeld kan vormen van een Rooibos-veld… Terwijl Rooibosthee toch echt ongekend populair is in Nederland, in de vorm van warme thee van Pickwick maar denk ook aan de kleurige blikjes icetea van BOS!

Je kan in Cederberg naar de Rooibos-fabriek gaan, maar ook een bezoekje aan Rooibos-velden wil je niet missen. Ze zien er namelijk heel anders uit dan je zou denken! De bosjes Rooibos zijn namelijk niet rood van kleur, wat je misschien zou verwachten, het is een soort fynbos dat eruit ziet als droge groene struikjes. Pas zodra de Rooibos geplukt is en helemaal droog, krijgt het die diep bruin, rode herfstkleur. Super bijzonder om te zien en vervolgens is het ook extra lekker om het daar te proeven. In Clanwilliam kun je naar de Rooibos fabriek genaamd “Rooibos LTD / Rooibos Limited” en dit zit op de straat Rooitee Street. Maar je kan ook naar een boerderij. Toen wij in Cederberg naar Heuningvlei gingen, om daar een nachtje te slapen in dit klein dorpje in the middle of nowhere, hebben wij met een plaatselijke boer zijn Rooibos-velden bekeken tijdens een rit met zijn ezels.

Cederberg klipopmekaar in zuid-afrika

3. Cederberg mountains & Bouldering

Waar je ook komt in Cederberg, de bergen domineren hier het landschap en sommige rotsformaties hebben waanzinnige vormen. Denk bijvoorbeeld aan de veel gefotografeerde Maltese Cross of de Wolfberg Arch. Ook het gebied bij Matjiesrivier, een natuurreservaat, is machtig om te zien. Ga dus zeker hiken als je in Cederberg bent maar stop ook tijdens het roadtrippen voldoende met de auto om eventjes rustig te kunnen genieten van het ruige landschap.

Omdat Cederberg zo vol gigantische bergen staat, is bouldering hier onwijs populair. Hoogtevrees moet je er niet voor hebben en als je het nooit hebt gedaan, moet je ook echt met een gids op pad gaan maar dat bouldering hier perfect kan is een feit. Voor de beste spots ga je naar de CapeNature’s Rocklands site, dit ligt vlakbij de Kliphuis camping. In de hele wereld staat dit bekend als een van de beste spots om aan bouldering te doen. Wil je zelf aan bouldering doen, hou er dan rekening mee dat je een permit nodig hebt.

4. Bushmans Kloof

Als je over-de-top uber-deluxe wilt overnachten dan moet je 1 nachtje (en als je het kan betalen nog iets langer) naar Bushmans Kloof in Cederberg. Hier slaap je in fantastisch mooie huisjes, er zijn hele chille zwembaden, je maakt game drives waarbij je onder andere bonte bokken en zebra’s kunt zien en je kan met een ranger mee om Rock Art te bekijken. Een hele toffe, heerlijke, bijzondere en relaxte ervaring! Ohja en ze hebben fantastisch eten… Niet alleen ‘s avonds, maar ook in de middag is er een soort high tea. Daar komt nog eens bij dat het ontbijt subliem is (vaak eet je dat pas na je morning-safari) en als je met een safari-tour mee gaat kun je ook nog eens drankjes doen tenmidden van de wildernis. Heb je zin om nog meer te doen? Pak dan een fiets en ga een stukje rijden of pak een kano en ga zelf het water op in het gebied rondom de huisjes van Bushmans Kloof!

zonsondergang cederberg zuid afrika

Zuid-Afrika cederberg sterren 's nachts

5. Sterrenhemel

Als je bij plekjes als Heuningvlei slaapt, zul je ‘s avonds meteen zien hoe overweldigend mooi de sterrenhemel in Cederberg is. Maar als je echt benieuwd bent naar de sterrenhemel is het ook tof om naar The Cederberg Observatory te gaan. Dit vind je ongeveer 2 kilometer vanaf Dwarsrivier. Je kan hier onwijs veel leren over sterren, de melkweg en planeten. Er zijn telescopen waardoor je naar de sterren kunt kijken en er wordt op zaterdag een soort show gegeven vanaf 20:00u tenzij het te dichtbij volle maan is. Niet per se behoefte aan een tour? Zorg dan dat je gewoon even naar buiten gaat als je in Cederberg overnacht en kijk naar boven. Ohja en van de zonsondergang moet je ook zeker genieten, want die is net zo goed heel vaak waanzinnig mooi!

Klipomekaar cederberg in zuid-afrika poeltje Klipomekaar rooibos velden BOS Cederberg rivier watervallen

6. Cederberg Wine

Naast dat je in Cederberg kopjes vol rooibos thee moet drinken, is er nog iets dat je niet kan en wil missen… Want denk je aan Zuid-Afrika, dan denk je niet alleen aan The Big Five of Kaapstad maar ook aan wijn. Hele goeie wijn! Wijngaarden vind je niet alleen rondom Stellenbosch, ook in Cederberg zijn wijngaarden te vinden. Daarvoor ga je naar Cederberg Private Cellar bij Dwarsrivier. Deze wijngaard is zo bijzonder omdat het wat hoger ligt dan veel andere wijngaarden in Zuid-Afrika, maar ook omdat het in the middle of nowhere ligt. Plan dus zeker wat tijd in voor een bezoekje aan Cederberg Private Cellar als je in dit gebied vindt en sla meteen wat wijn in die je kan drinken als je van de sterrenhemel gaat genieten ‘s avonds!

Heuningvlei Zuid-Afrika Cederberg

ontbijt heuningvlei cederberg zuid-afrika

7. Heuningvlei

Via reisorganisatie Footprint Travel ontdekten wij het inimini dorpje Heuningvlei. Gevoelsmatig waren we hier echt aan het einde van de wereld beland. Een flinke lange dirt road nam ons namelijk mee naar dit dorpje en tijdens het rijden hebben we meer dan eens gedacht dat we fout bezig waren en het nooit gingen vinden. Het duurde even, maar uiteindelijk bleken we toch de juiste weg te hebben gepakt en eenmaal in Heuningvlei werden we we opgevangen door een aantal meiden uit het dorp. Vervolgens installeerden we ons in de backpackers lodge die er speciaal voor toeristen is gebouwd en kregen we een rondleiding door het kleine plaatsje. Ook maakten we een ezelsritje met een lokale boer en zagen we zijn Rooibos-velden. Wat we kregen voor ontbijt? Hele bijzondere asbroodjes met een portie jam die verrassend lekker waren!

Landschap cederberg zuid-afrika bergen

8. Highlights in Cederberg Wilderness Area: Maltese Cross & Wolfberg Arch

Het landschap in Cederberg is waanzinnig mooi. Als je vanaf Kaapstad drie uur naar het noorden rijdt, kom je vanzelf Cederberg Wilderness Area in rollen. Ook al ligt het maar drie uurtjes vanaf Kaapstad, je bevindt je hier echt in een totaal andere wereld. Het landschap wordt gedomineerd door bergen die de mooiste kleuren hebben. Goud geel, diep oranje, zonovergoten groen of terracotta bruin. Herfstkleuren domineren hier het landschap. Spectaculaire hoogtepunten in het gebied? De Maltese Cross en de Wolfberg Arch! Via een hike kun je naar Maltese Cross. Een bijzondere rotsformatie die zoals de naam al doet vermoeden de vorm van een soort kruis heeft. Machtig en imposant om te zien. De Wolfberg Arch is juist een gigantische boog, natuurlijk gevormd door de rotsen in het gebied. Het zijn beide twee super fotogenieke plekjes, dus vergeet zeker je camera niet als je hierheen gaat!

Bontebokken bushmans kloof

vogelnestjes vogels cederberg zuid afrika

9. Voor wildlife hoef je echt niet per se naar Kruger, maar kun je ook in Cederberg terecht

Wil je per se The Big Five zien dan moet je inderdaad naar Kruger of Pilanesberg, maar als je “gewoon” wildlife wilt zien kun je ook prima in Cederberg blijven. Als je hier op safari gaat zie je bontebokken, zebra’s, tientallen soorten vogels, baboons, wilde katten of vossen. Neem dus zeker je verrekijker mee als je hier op reis gaat en hou je ogen open, want ook hier kan wildlife je echt verrassen.

Rooibos thee maken in cederberg zuid-afrika

10. Clanwilliam

Een van de grootste “steden” (we schrijven steden expres met haakjes want zo onwijs groot is het niet) in Cederberg is Clanwilliam. Dit is de plek waar je een van de grotere Rooibos fabrieken vindt (Rooibos Limited) en waar je geheid langsrijdt als je richting Cederberg een roadtrip maakt. Wij zijn hier kort doorheen gereden en niet al te lang gebleven. Het voornaamste wat we hebben gedaan in Clanwilliam is de winkel van de rooibos fabriek bezoeken zodat we daar wat thee in konden kopen voor tijdens onze reis en thuis. Andere highlights die tof zijn om in Clanwilliam te bezoeken is de Clanwilliam Dam en er is een museum waar je eventueel meer kan leren over het verleden: Ou Tronk Museum. In het museum leer je niet alleen meer over Rooibos, maar ook over het maken van schoenen! Het museum is normaal gesproken open van 08:00 tot 13:00 en op zaterdag van 08:00 tot 12:00. Het liefst waren we trouwens naar een boerderij als KlipOpMekaar gegaan, maar die zijn niet echt open voor bezoek. Wat wel tof is om te weten: Vanuit de boerderij van KlipOpMekaar komt veel rooibos thee die gebruikt wordt voor de Ice-Tea in de felgekleurde BOS Icetea blikjes!

→ Bekijk hier al onze artikelen over Zuid-Afrika

 

Een aantal van bovenstaande foto’s mochten wij gebruiken van BOS Brands.