Olifanten in Addo Elephant Park

Addo Elephant Park: Hier ga je op de safari van je dromen!

Wie zijn droom is het nou niet om op safari te gaan? In Addo Elephant Park komen deze dromen uit! Naast dat het park op zich al prachtig is, kijk je hier je ogen uit en zie je de meest geweldige dieren bijna op ‘aai-afstand’. Het park is met zijn 180.000 hectare het derde grootste nationale park van Zuid-Afrika. En een echte must-see als je naar Zuid-Afrika gaat! Lees hieronder alle tips voor een bezoek aan het park.

Addo Elephant Park

Huur een auto om door het Addo Elephant Park te rijden
→ Overnachtingstip: Sundune Guesthouse

Addo Elephant Park, zeebra veulenOverstekende Zeebra's, Addo Elephant Park

Hoe te bezoeken?

Eén van de leukste dingen aan Addo Elephant Park is dat je het kan bezoeken met je eigen huurauto, hoe fantastisch is dat! De wegen zijn goed begaanbaar, een 4×4 is niet nodig. Je kan op eigen gelegenheid het park verkennen, dit is makkelijk te doen zonder gids. Mocht je nou geen huurauto hebben of toch onder leiding van een gids het park willen bezoeken, dan kan je uiteraard ook een tour boeken. Hiervoor zijn verschillende mogelijkheden. Vergeet trouwens niet voorafgaand aan je bezoek je auto vol te tanken!

→ Tip: huur een auto via Sunny Cars, dan heb je altijd een all-in prijs

dieren spotten vanuit de huurautoolifanten op de wegOlifant van dichtbij

Handige info voor als je naar Addo Elephant Park gaat

Openingstijden & kosten: Het park is dagelijks geopend vanaf 07:00 uur tot 18:30 uur (kan per seizoen wisselen). Bij de receptie koop je de kaartjes, het is niet nodig om deze vooraf online te reserveren. De kosten zijn 397 rand per persoon (€19,00). Let op: je moet je paspoort bij de ingang tonen, dus vergeet deze niet!

Dieren spotten: Ook ontvang je bij de ingang een plattegrond, op de achterkant staan foto’s van alle dieren die er te spotten zijn. Per dier kan je een aantal punten verdienen als je deze spot. Vergeet dus geen pen mee te nemen om alles direct af te kunnen strepen! Ook hangt er bij de ingang een bord met ‘today’s sightings’. Hierop plakken bezoekers kleurtjes (ieder dier is een kleur) op de plekken waar de dieren deze dag gespot zijn. Erg handig!

Zo ga je om met de wilde dieren: Besef je goed dat je in een park met wilde dieren bent. Blijf dus in je auto, ga niet schreeuwen, niet toeteren, geef de dieren geen eten, houd je aan de maximale snelheid van 40 km/h, heb respect voor het park (gooi bijvoorbeeld geen afval uit het raam), blijf op de paden, geef dieren de ruimte en jaag ze niet op met je auto. Nog iets wat goed is om te weten: rijd niet over de olifantenpoep heen! Waarom niet? Op de olifantenpoep zitten vaak mestkevers en dit is een beschermd dier in Zuid-Afrika.

Malariavrij: Ook een groot voordeel aan Addo Elephant Park: in tegenstelling tot sommige andere nationale parken in Zuid-Afrika is dit park geheel malariavrij.

zandweg Addo Elephant ParkWeg door Addo Elephant Park Badderende olifanten olifant in de struikjes

Routes die je kan rijden in Addo Elephant Park

Addo Elephant Park heeft twee ingangen: Addo Main Camp (noordkant) en Matyholweni Camp (zuidkant). Aangezien de kans groot is dat je door townships moet rijden als je naar de noordkant gaat, zouden wij aanraden om je route te beginnen bij de ingang aan de zuidkant.

Er zijn veel verschillende routes die je door het park kan rijden. Zo kan je regelmatig loops nemen en even stoppen bij een uitkijkpunt (je mag hier op eigen risico je auto verlaten). Op de plattegrond worden alle routes en namen duidelijk aangegeven. Ook in het park zelf zie je overal bordjes met deze informatie. De meeste dieren zijn te vinden bij de waterholes, deze worden ook op de plattegrond weergegeven. Het is dus aan te raden om een route uit te stippelen die je langs de meeste waterpoles brengt. Het is niet nodig om vooraf een hele route op te stellen, dit kan je heel makkelijk ter plekke beslissen. Op plekken waar geen waterholes zijn zul je weinig dieren tegenkomen, zeker op een warme dag. Blijf natuurlijk altijd wel goed om je heen kijken want je weet het nooit! De waterholes waar wij de meeste dieren gespot hebben waren Lismore Waterhole, Hapoor Dam en Rooidam. Over het algemeen zijn de meeste dieren te spotten aan de noordkant van het park.

Welke dieren zijn er te spotten?

De naam zegt het al ‘Addo Elephant Park’: in dit park zijn véél olifanten te vinden, meer dan 600 zelfs! Uiteraard zijn er nog véél meer dieren te spotten. Denk aan: zebra’s, verschillende soorten vogels, buffels, luipaarden, leeuwen, elanden, apen, slangen, struisvogels, wrattenzwijnen, bosbokken en vossen. Sommige dieren (zoals de luipaard en leeuw) zijn zeldzaam, dus om deze te spotten zal je geluk moeten hebben.

Olifanten in Addo Elephant Park Zeebra's langs de weg, Addo Elephant Parkeverzwijn in Addo Elephant Park

Faciliteiten in het park

Ongeveer in het midden van het park is een picknick area gelegen, Jack’s Picnic Site. Dit is een omheind gedeelte waar je uit je auto kan, heerlijk kan picknicken in één van de knusse hoekjes en gebruik kan maken van de toiletten. Let op: hier is geen eten en/of drinken te koop. Het is een aanrader om voor het bezoek even langs de supermarkt te gaan en voldoende eten en drinken voor de hele dag in te slaan.

Bij de Addo Main Camp ingang is een restaurant. Daarnaast zijn hier ook toiletten, een souvenirwinkeltje (ook eten/drinken te koop) en een tankstation te vinden.

Verblijven nabij Addo Elephant Park

In principe heb je voldoende aan één hele dag in het park, je kan dan op een rustig tempo veel zien. Mocht je toch nog meer dieren willen spotten, dan kan je er een extra dag aan vast plakken.

Een ideale uitvalbasis is het dorpje Colchester, dit is op 5 minuten van ingang Matyholweni Camp. Een aanrader om te overnachten is Sundune Guesthouse. Dit is een heel fijn guesthouse met een lieve eigenaresse en lekker ontbijt. De kamers beschikken over airco en een grote badkamer. Tegenover het guesthouse is de Spar en een tankstation gelegen, perfect dus voordat je aan de safari begint. Weer terug van de dag safari? Neem dan nog even een duik in het zwembad twee huizen verderop. Hiervan mag je gratis gebruik maken als je in Sundune Guesthouse verblijft.

→ Boek je overnachting bij Sundune Guesthouse

buitenmuur Sundune Guesthouse Sundune Guesthouse, Addo Elephant Park Zwembad Sundune Guesthouse

Het is ook mogelijk om in het park zelf te verblijven! Er zijn verschillende kampen (o.a. Addo Rest Camp) waar je kan verblijven in accommodaties zoals een safaritent, boshut of luxe chalet. Voor ieder wat wils dus. Hier vind je een overzicht van alle mogelijkheden.

Restaurant

In Colchester is één restaurant te vinden, A Taste of Africa. Dat is ook helemaal niet erg, want het restaurant is top! Je hebt zowel een binnen als buitengedeelte en het is aan te raden om een reservering te maken. Je bestelt cocktails al vanaf €2,50 en ze hebben een menukaart met veel verschillende gerechten zoals burgers, pizza’s en een aantal vegetarische opties. Het restaurant is al vroeg geopend dus je kan er ook terecht voor een ontbijtje.

Hamburgers van a taste of africa Terras restaurant in Colchester

Zet Addo Elephant Park op je bucketlist, dit park wil je niet missen!→ Bekijk hier alle artikelen over Zuid-Afrika