Panoramaroute zuid afrika

Panoramaroute Zuid-Afrika: Hier wil je stoppen!

Vertel je aan iemand dat je naar Zuid-Afrika op reis gaat, dan beginnen heel wat mensen tips te strooien. Het ene gebied is immers nog mooier dan het ander en op sommige routes kom je vanzelf highlight na highlight tegen. Zonder er enige moeite voor te doen. Zo ook op de Panoramaroute in het noorden, vlakbij Johannesburg en het Kruger Park. Op deze route vind je verbazingwekkend mooie viewpoints waar het uitzicht eindeloos lijkt en giga indrukwekkende watervallen waar je maar wat graag naar wilt blijven kijken. Je kan één dag uittrekken om dit stukje ZA te zien, maar wij namen er twee dagen de tijd voor. Je hebt dan net wat meer ruimte bij elke bezienswaardigheid en het reist iets relaxter. Soms is het ook nog even zoeken naar waar de highlights precies zijn, dus daar heb je dan ook net wat meer tijd voor. Benieuwd wat je zoal tegenkomt? Je leest alles over de Panoramaroute en de mooiste stops hieronder!

Overnachten langs de route kan bij hotel Rustique

Je boekt je huurauto via SunnyCars

Vergelijk vliegtickets naar Zuid-Afrika

Wat is de Panoramaroute?

De Panoramaroute is eigenlijk een weg, een roadtrip route, in het noorden van Zuid-Afrika. Het loopt grofweg vanaf Sabie via Graskop tot aan The Three Rondavels. De meeste stops liggen langs de R532 of niet ver daarvan af en die stops bestaan uit mooie watervallen en uit panorama’s.

Check onderstaande kaart voor de tofste stops op de route

Hier wil je stoppen op de Panoramaroute in Zuid-Afrika

We beginnen onze roadtrip over de Panoramaroute in het zuiden, bij Sabie. Als je vanuit Johannesburg komt, is dit namelijk een fijn startpunt. Ook fijn: nadat je de route hebt afgelegd kun je naar het oosten rijden. Daar vind je namelijk het Kruger Park waar je fantastisch op safari kunt. Op de blog lees je meer over het Kruger Park.

Voordat je aan deze route begint, kun je trouwens eerst nog naar Pilanesberg. Ook daar kun je fantastisch op safari én het is malariavrij!

But first things first, ontdek eerst wat je moet zien op deze route:

1. Lone Creek Falls

Het begin van de route: Lone Creek Falls! Dit is de allereerste waterval die je zal zien op deze route. Hij ligt vlak buiten het plaatsje Sabie, en is eigenlijk ook meteen een super mooie. Je parkeert je huurauto (als je trouwens een goede plek zoekt om een auto te huren, kijk eens bij EasyTerra) op een parkeerplaatsje dichtbij de waterval, nadat je de entry gate bent gepasseerd (let op: je moet hier een toegangskaartje kopen). Vervolgens maak je een wandelingetje over een kronkelend weggetje van zo’n 200 meter door de jungle. En dan ineens hoor je keihard gekletter, voel je waterdruppels, zie je een bruggetje en wanneer je opkijkt, dendert daar een waterval van 70 meter hoog naar beneden. Zo tof! En je kan er gevoelsmatig bijna onder staan, er is een soort poeltje onder de waterval waar je zo in lijkt te kunnen lopen.

Lone Creek Falls

Panoramaroute zuid afrika Lone Creek falls-0259

2. Mac Mac Falls

Bijna net zo imposant als Lone Creek, maar toch echt 5 meter minder hoog, de Mac Mac Falls. Vanaf Lone Creek Falls rij je er zo naartoe, de waterval ligt namelijk 13 kilometer na Sabie aan de R532 richting het dorpje Graskop (goede plek om een overnachting te boeken!). De Mac Mac waterval bekijk je vanuit een heel andere invalshoek dan de Lone Creek Falls. Waar je bij Lone Creek gevoelsmatig bijna onder de waterstraal staat, kijk je er bij Mac Mac juist op van bovenaf. Enige dat een beetje jammer is, is dat je in een soort kooi staat. Wel veilig natuurlijk, maar het maakt het ergens toch net wat minder tof en avontuurlijk. Oh en kom je in het natte seizoen bij dit stukje natuurgeweld, dan stroomt het water nog harder en is de waterval flink groter dan in het droge seizoen. Toe aan een frisse duik? Dan moet je naar de Mac Mac Pools, dit zijn natuurlijke zwembaden waarin je heerlijk kunt pootjebaden of zwemmen en het is een fijne plek om te picknicken.

3. Graskop

Graskop is een pittoresk stadje waar je zeker wil overnachten tijdens je roadtrip! Vanaf hier rijd je gemakkelijk door naar de volgende highlights langs de route, al zou je ook wat langer kunnen blijven hangen om te gaan wandelen, mountainbiken, abseilen, raften op de Sabie-rivier of zelfs een luchtballonvaart maken.

Je vindt hier heel fijne restaurants, waar je heerlijk kunt eten. Hierna kom je die op de route niet meer tegen, dus sla hier ook genoeg drinken en snacks in voor het vervolg van je route. Verder vind je hier ook goede hotels, lodges, pensions en campings. Aanrader is hotel Rustique.

4. The Pinnacle

Nadat wij een nachtje in Graskop hadden geslapen bij Molly’s Garden Cottage, was dit onze eerste to do op de planning: The Pinnancle. Zoals de naam al doet vermoeden is het een soort los staande reusachtige rots in een weids landschap. Je kan hier een leuk wandelingetje maken (best fijn na al dat autorijden) en naast het genieten van het uitzicht op de 30 meter hoge rots kun je er ook mooie bloemen zien en een kleinere waterval vanaf boven bekijken. Er is ook een klein marktje bij de parkeerplaats, dus mocht je nog souvenirs willen shoppen, dit is je kans!

The Pinnacle

Panoramaroute zuid afrika The Pinnacle-0281 Panoramaroute zuid afrika Pinnacle waterval-0289 Panoramaroute zuid afrika The Pinnacle bloemen-0272 Panoramaroute zuid afrika Pinnacle-0284

5. God’s Window

God’s Window is een uitkijkpunt met super mooie panoramische uitzichten op het omliggende landschap. Vanaf hier zie je de Blyde River Canyon – de tweede grootste kloof van de wereld – heel goed! Als het helder is kun je zelfs zo ver kijken als de vlaktes van Kruger National Park.

Bij het uitkijkpunt zijn wandelpaden die je dichter bij de rand van de kliffen brengen. Kijk af en toe ook eens in de lucht, want je kunt hier verschillende vogelsoorten spotten. Erg tof en zeker niet overslaan!

6. Lisbon Falls

De allerhoogste waterval op de Panoramaroute? Dat is Lisbon Falls! Hij is net geen honderd meter hoog, maar telt 94 meters! Je vindt deze waterval ten noorden van Graskop aan de R532. Je kan hier een hike helemaal naar beneden maken, maar vanaf boven heb je ook verschillende plekken van waaraf je een geweldig uitzicht hebt op het watergeweld. Hier stroomt het water ook niet echt in één rechte baan naar beneden zoals bij Lone Creek, maar via verschillende stromen.

7. Blyde River Canyon

De Blyde River Canyon is een van de meest spectaculaire bezienswaardigheden langs de Panoramaroute. Het is de op twee na grootste canyon ter wereld en de uitzichten hier zijn magisch mooi.

Even wat weetjes op een rij: de Blyde River Canyon strekt zich uit over ongeveer 26 kilometer en is op sommige plaatsen meer dan 800 meter diep. Door de kloof slingert de Blyde River.

Je kunt de kloof verder verkennen door er te wandelen, mountainbiken, boottochten te maken op de Blyde Dam en zelfs wildwatervaren op de Blyde River. Of je kunt de volgende plekken ontdekken:

8. Bourke’s Luck Potholes

Een van onze lievelingsplekken op deze route, de Bourke’s Luck Potholes! Hier heeft het water zo hard gestroomd, dat er door erosie prachtige cilindervormige gaten zijn ontstaan in de rotsen. Bijna perfecte ronde waterpoelen waardoor de rotsen en het water super mooi om te zien zijn. Je kan hier sowieso leuk rondlopen en met je voeten in het koude water afkoelen van de hitte. Zeker bij stoppen dus!

Bourke’s Luck Potholes

Panoramaroute zuid afrika Bourke Luck Potholes-0332 Panoramaroute zuid afrika Bourke's Luck Potholes-0294 Panoramaroute zuid afrika Bourke Luck Potholes-0344 Panoramaroute zuid afrika Bourke's Luck Potholes-0339 Panoramaroute zuid afrika rivier Bourke's Luck Potholes-0311

9. Berlin Falls

Next up: Berlin Falls! Dit heeft niks met de Duitse hoofdstad te maken, maar mooi is hij wel. Vooral als het flink heeft geregend is de waterval super bombastisch. De waterval waterval is ongeveer 80 meter hoog en het water stort neer in een smalle en diepe kloof, omringd door steile rotswanden begroeid met weelderig groen.

Er zijn verschillende uitzichtpunten langs de rand van de kloof die je een prachtig zicht bieden op de waterval en de omringende natuur. Om er te komen maak je trouwens een korte wandeling vanaf de parkeerplaats. De wandelpaden zijn goed onderhouden en zijn goed begaanbaar. Als het nat is, moet je wel een beetje uitkijken.

10. Three Rondavels

De laatste stop van dit rijtje: Three Rondavels. Hier vind je een uitzicht van honderden meters hoge heuvels. Wel duimen voor mooi weer als je hier heen gaat, want het kan wel eens mistig zijn waardoor het uitzicht een stuk minder spectaculair is dan zou moeten. Van dit uitzicht kun je helemaal gratis genieten, al is het er altijd vrij druk omdat deze stop zo populair is, en wil je toch wat uitgeven dan is er een heel leuk marktje waar je allerlei souvenirs kunt scoren. Zorg ook zeker dat je langs alle plekjes loopt vanwaar je kunt uitkijken, want het ene hoekje kan nog mooier zijn dan het andere.

Three Rondavels

Panoramaroute zuid afrika Three Rondavels-2 Panoramaroute zuid afrika Panoramaroute zuidafrika Three Rondavels

Naar de Panoramaroute tijdens je Zuid-Afrika reis

Je zou de Panoramaroute in één keer kunnen doen, maar het is relaxter om ook een overnachting in te plannen en de highlights over twee dagen te verspreiden. De afstand lijkt niet heel groot, maar je verkijkt je daar echt op. Bovendien moet je bij sommige stops ook even lopen en is het niet enkel uitstappen en een foto maken. Zorg dus dat je tijd hebt, dat is wel het leukst.

Een auto huren voor deze roadtrip

Wij hebben onze auto bij Sunny Cars gehuurd om de Panoramaroute te ontdekken (andere goede site is trouwens EasyTerra). Waarom via Sunny Cars? Omdat je via hen altijd all-in huurt. Dus je komt ter plekke niet voor gekke verrassingen, zoals extra kosten voor onverwachte verzekeringen of iets dergelijks, te staan. Voor deze reis wil je trouwens echt een eigen huurauto hebben, want zo kom je overal gemakkelijk en je kan dan zelf bepalen hoe lang je overral wilt blijven. Wij hadden expres een wat grotere auto gehuurd, die wat hoger op de weg lag. Dan heb je net wat meer overzicht, wat fijn is op de wegen in Zuid-Afrika en je zit wat ruimer wat ook chill is omdat je zoveel in je huurauto doorbrengt.

Overnachten op de Panoramaroute

Wij sliepen zelf in het gunstig gelegen Graskop in een huisje, bij Molly’s Garden Cottage, hier kon je met 4 of 6 mensen slapen, er was een mooie tuin en fijne woonkamer. Chill aan Graskop is bovendien dat er ook een supermarkt is, al kun je er eventueel ook uit eten. Hotels zijn er ook zeker, aanrader is bijvoorbeeld Rustique wat hele mooie ingerichte kamers heeft. Andere leuke plekken waar je eventueel kan blijven slapen of kunt pauzeren zijn Pilgrim’s Rest en Hazyview.

Entree tickets?

Voor sommige highlights moet je een entree ticket kopen. Het is dus handig om wat cash geld mee te nemen hiervoor, zodat je gemakkelijk bij de gates kunt betalen.

Combineren met Kruger Park, Johannesburg of Pilanesberg

Je kan de Panoramaroute het beste combineren met andere highlights in het noorden van Zuid-Afrika, zoals het malariavrije Pilanesberg of het ultieme Kruger Park waar je beide goed op safari kunt.

Wil je naar Zuid-Afrika?

Gespot voor jou:

Vliegtickets naar Zuid-Afrika Boek hier toffe ho(s)tels in Kaapstad Huur je auto in Zuid-Afrika bij: SunnyCars of EasyTerra

→ Bekijk hier al onze artikelen over Zuid-Afrika