Panoramaroute zuid afrika

Panoramaroute Zuid Afrika: Hier wil je stoppen!

Vertel je aan iemand dat je naar Zuid-Afrika op reis gaat, dan beginnen heel wat mensen tips te strooien. Het ene gebied is immers nog mooier dan het ander en op sommige routes kom je vanzelf highlight na highlight tegen. Zonder moeite te doen. Zo ook op de Panoramaroute in het noorden, vlakbij Johannesburg en Kruger Park. Op de Panoramaroute vind je verbazingwekkend mooie viewpoints waar het uitzicht eindeloos lijkt en giga indrukwekkende watervallen waar je maar wat graag naar wilt blijven kijken. Je kan één dag uittrekken om dit stukje ZA te zien, maar wij namen er twee dagen de tijd voor. Je hebt dan net wat meer ruimte bij elke bezienswaardigheid en het reist iets relaxter. Soms is het ook nog even zoeken naar waar iets precies is, dus daar heb je dan ook net wat meer tijd voor. Benieuwd wat je zoal tegenkomt? Je leest alles over de mooiste stops hieronder!

Wat is de Panoramaroute?

De Panoramaroute is eigenlijk een weg, een roadtrip route, in het noorden van Zuid-Afrika. Het loopt grofweg vanaf Sabie via Graskop tot aan The Three Rondavels. De meeste stops liggen langs de R532 of niet ver daarvan af en die stops bestaan uit mooie watervallen en uit panorama’s.

Check onderstaande kaart voor de tofste stops op de Panama Route

Hier wil je stoppen op de Panoramaroute in Zuid-Afrika

We beginnen onze roadtrip over de Panoramaroute in het zuiden, bij Sabie. Als je vanuit Johannesburg komt, is dit namelijk een fijn startpunt. Nadat je de route hebt afgelegd kun je naar het oosten rijden. Daar vind je namelijk het Krugerpark waar je fantastisch op safari kunt, lees hier meer over het Kruger Park. Wat trouwens ook tof is om te doen, voordat je aan dit stuk Zuid Afrika begint, eerst nog naar Pilanesberg. Ook daar kun je fantastisch op safari én malariavrij! But first things first, ontdek eerst wat je moet zien op deze route:

1. Lone Creek Falls

Het begin van de Panoramaroute: Lone Creek Falls! De allereerste waterval die je zal zien op deze route, hij ligt vlak buiten het plaatsje Sabie, en het is eigenlijk ook meteen een super mooie. Je parkeert je huurauto (als je trouwens een goede plek zoekt om een auto te huren, kijk eens bij EasyTerra) op een parkeerplaatsje dichtbij de waterval, nadat je de entry gate bent gepasseerd (let op: Je moet hier een toegangskaartje kopen), en vervolgens maak je een wandelingetje over een kronkelend weggetje van zo’n 200 meter door de jungle. En dan ineens, uit het niets, hoor je keihard gekletter. Voel je waterdruppels. Zie je een bruggetje. En wanneer je opkijkt, dendert daar een waterval van 70 meter hoog naar beneden. Zo tof! En je kan er gevoelsmatig bijna onder staan, er is een soort poeltje onder de waterval waar je zo in lijkt te kunnen lopen.

Lone Creek Falls

Panoramaroute zuid afrika Lone Creek falls-0259

2. Mac Mac Falls

Bijna net zo imposant als Lone Creek, maar toch echt 5 meter minder hoog, de Mac Mac Falls. Vanaf Lone Creek Falls rij je er zo naartoe, de waterval ligt namelijk 13 kilometer na Sabie aan de R532 richting het dorpje Graskop (goede plek om een overnachting te boeken!). De Mac Mac waterval bekijk je vanuit een heel andere invalshoek dan de Lone Creek Falls. Waar je bij Lone Creek gevoelsmatig bijna onder de waterstraal staat, kijk je er bij Mac Mac juist op van bovenaf. Enige dat een beetje jammer is, is dat je in een soort kooi staat. Wel veilig natuurlijk, maar het maakt het ergens toch net wat minder tof en avontuurlijk. Oh en kom je in het natte seizoen bij dit stukje natuurgeweld, dan stroomt het water nog harder en is de waterval flink groter dan in het droge seizoen. Toe aan een frisse duik? Dan moet je naar de Mac Mac Pools, dit zijn natuurlijke zwembaden waarin je heerlijk kunt pootjebaden of zwemmen en het is een fijne plek om te picknicken.

3. Graskop

Hier wil je stoppen voor je overnachting! Het is een leuk plaatsje, met restaurants en een supermarkt, en je kunt er goed overnachten via Airbnb (boek je via hier dan krijg je 30 euro korting!) of slaap juist in hotel Rustique.

4. The Pinnacle

Nadat wij een nachtje in Graskop hadden geslapen in een Airbnb, was dit onze eerste to do op de planning: The Pinnancle. Zoals de naam al doet vermoeden is het een soort los staande reusachtige rots in een weids landschap. Je kan hier een leuk wandelingetje maken (best fijn na al dat autorijden) en naast het genieten van het uitzicht op de 30 meter hoge rots kun je er ook mooie bloemen zien en een kleinere waterval vanaf boven bekijken. Er is ook een klein marktje bij de parkeerplaats, dus mocht je nog souvenirs willen shoppen, dit is je kans!

The Pinnacle

Panoramaroute zuid afrika The Pinnacle-0281 Panoramaroute zuid afrika Pinnacle waterval-0289 Panoramaroute zuid afrika The Pinnacle bloemen-0272 Panoramaroute zuid afrika Pinnacle-0284

5. Lisbon Falls

De allerhoogste waterval op de Panoramaroute? Dat is Lisbon Falls! Hij is net geen honderd meter hoog, maar telt 94 meters! Je vindt deze waterval ten noorden van Graskop aan de R532. Je kan hier een hike helemaal naar beneden maken, maar vanaf boven heb je ook verschillende plekken van waaraf je een geweldig uitzicht hebt op het watergeweld. Hier stroomt het water ook niet echt in één rechte baan naar beneden zoals bij Lone Creek, maar via verschillende stromen.

6. Blyde River Canyon

Nu je de mooiste watervallen hebt gezien, is het tijd voor de mooiste uitzichten. Die vind je geheid bij de Blyde River Canyon. Hier tref je een waanzinnig weids landschap, mega groen, waar de blauwe Blyde river ogenschijnlijk rustig doorheen stroomt.

7. Bourke’s Luck Potholes

Een van onze lievelingsplekken op deze route, de Bourke’s Luck Potholes! Hier heeft het water zo hard gestroomd, dat er door erosie prachtige cilindervormige gaten zijn ontstaan in de rotsen. Bijna perfecte ronde waterpoelen waardoor de rotsen en het water super mooi om te zien zijn. Je kan hier sowieso leuk rondlopen en met je voeten in het koude water afkoelen van de hitte. Zeker bij stoppen dus!

Bourke’s Luck Potholes

Panoramaroute zuid afrika Bourke Luck Potholes-0332 Panoramaroute zuid afrika Bourke's Luck Potholes-0294 Panoramaroute zuid afrika Bourke Luck Potholes-0344 Panoramaroute zuid afrika Bourke's Luck Potholes-0339 Panoramaroute zuid afrika rivier Bourke's Luck Potholes-0311

8. Berlin Falls

Next up: Berlin Falls! Ze hebben niks met de Duitse hoofdstad te maken, maar mooi is hij wel. Vooral als het flink heeft geregend is de waterval super bombastisch.

9. Three Rondavels

De laatste stop van dit rijtje: Three Rondavels. Hier vind je een uitzicht van honderden meters hoge heuvels. Wel duimen voor mooi weer als je hier heen gaat, want het kan wel eens mistig zijn waardoor het uitzicht een stuk minder spectaculair is dan zou moeten. Van dit uitzicht kun je helemaal gratis genieten, al is het er altijd vrij druk omdat deze stop zo populair is, en wil je toch wat uitgeven dan is er een heel leuk marktje waar je allerlei souvenirs kunt scoren. Zorg ook zeker dat je langs alle plekjes loopt vanwaar je kunt uitkijken, want het ene hoekje kan nog mooier zijn dan het andere.

Three Rondavels

Panoramaroute zuid afrika Three Rondavels-2 Panoramaroute zuid afrika Panoramaroute zuidafrika Three Rondavels

Naar de Panoramaroute tijdens je Zuid-Afrika reis

Je zou de Panoramaroute in één keer kunnen doen, maar het is relaxter om ook een overnachting in te plannen en de highlights over twee dagen te verspreiden. De afstand lijkt niet heel groot, maar je verkijkt je daar echt op. Bovendien moet je bij sommige stops ook even lopen en is het niet enkel uitstappen en een foto maken. Zorg dus dat je tijd hebt, dat is wel het leukst.

Een auto huren voor deze roadtrip

Wij hebben onze auto bij Sunny Cars gehuurd om de Panoramaroute te ontdekken (andere goede site is trouwens EasyTerra). Waarom via Sunny Cars? Omdat je via hen altijd all-in huurt. Dus je komt ter plekke niet voor gekke verrassingen, zoals extra kosten voor onverwachte verzekeringen of iets dergelijks, te staan. Voor deze reis wil je trouwens echt een eigen huurauto hebben, want zo kom je overal gemakkelijk en je kan dan zelf bepalen hoe lang je overral wilt blijven. Wij hadden expres een wat grotere auto gehuurd, die wat hoger op de weg lag. Dan heb je net wat meer overzicht, wat fijn is op de wegen in Zuid-Afrika en je zit wat ruimer wat ook chill is omdat je zoveel in je huurauto doorbrengt.

Overnachten op de Panoramaroute

Wij sliepen zelf in het gunstig gelegen Graskop in een Airbnb, bij Molly’s Garden Cottage, hier kon je met 4 of 6 mensen slapen, er was een mooie tuin en fijne woonkamer. Boek je via hier dan krijg je 30 euro korting op je Airbnb overnachting. Chill aan Graskop is bovendien dat er ook een supermarkt is, al kun je er eventueel ook uit eten. Hotels zijn er ook zeker, aanrader is bijvoorbeeld Rustique wat hele mooie ingerichte kamers heeft. Andere leuke plekken waar je eventueel kan blijven slapen of kunt pauzeren zijn Pilgrim’s Rest en Hazyview.

Entree tickets?

Voor sommige highlights moet je een entree ticket kopen. Het is dus handig om wat cash geld mee te nemen hiervoor, zodat je gemakkelijk bij de gates kunt betalen.

Combineren met Kruger Park, Johannesburg of Pilanesberg

Je kan de Panoramaroute het beste combineren met andere highlights in het noorden van Zuid-Afrika, zoals het malariavrije Pilanesberg of het ultieme Kruger Park waar je beide goed op safari kunt.

Wil je naar Zuid-Afrika?

Gespot voor jou:

Vliegtickets naar Zuid-Afrika Boek hier toffe ho(s)tels in Kaapstad Huur je auto in Zuid-Afrika bij: SunnyCars of EasyTerra

→ Bekijk hier al onze artikelen over Zuid-Afrika