pilanesberg national park big five neushoorn safari

Pilanesberg National Park: Op safari dichtbij Johannesburg

Het Pilanesberg National Park is de ideale plek om op safari te gaan in de omgeving van Johannesburg. Vanaf het internationale vliegveld bij Johannesburg is het namelijk maar 3 uur rijden naar dit spectaculaire natuurgebied en Pilanesberg National Park is bovenal een van de beste plekken om de big 5 te spotten in heel Zuid-Afrika. Daarnaast is Pilanesberg in vergelijking met Kurger Park ook nog eens malariavrij, door de omvang van het park kun je in een paar dagen veel zien én je vindt er fantastische lodges, zoals Tambuti Lodge waar je all-inclusive overnacht. Yep, een paar dagen hier op safari gaan, zal zeker een hoogtepunt van je Zuid-Afrika reis zijn!

Alles over Pilanesberg National Park

→ Overnachten doe je bij Tambuti Lodge

Vergelijk vliegtickets via Skyscanner

safari Pilanesberg national park tambuti lodge in Pilanesbergpilanesberg national park big five neushoorn safari Pilanesberg national park rotsen

Pilanesberg National Park is vernoemd naar de hoogste berg in het gebied, dé Pilanesberg, een berg van honderden meters hoog. In het park vind je een meer, de Mankwe Dam. Dit kun je nemen als het centrale punt voor je bezoek aan het park. Het is ook een ideale spot om dieren te zien. Vooral in de droge periode komen dieren hier volop om te drinken, al zijn er ook genoeg andere poelen waar je perfect dieren kunt spotten. Dit stuwmeer, de Mankwe Dam, is hier overigens niet zomaar. Het is namelijk een eeuwenoude krater van een vulkaan. Wees gerust: hij is al langere tijd niet meer actief! Door de vruchtbare bodem groeit de natuur hier onwijs goed, waardoor het er verre van dor is en doordat er ooit allerlei wildlife naartoe is verplaatst, tijdens Operation Genesis in 1979, zijn hier ook mega veel dieren te vinden.

Pilanesberg vs Kruger Park

Vaak wordt de vraag gesteld welk gebied nou beter of leuker is om naartoe te gaan: Pilanesberg of toch Kruger? En eigenlijk valt voor beide wat te zeggen. Voordeel van Pilanes is dat het malariavrij is en doordat het 40 keer kleiner is dan Kurger, kun je onwijs veel van het hele gebied zien wanneer je hier bent. In tegenstelling tot Kruger, dat je met geen mogelijkheid in een paar dagen compleet kunt verkennen, kun je van Pilanesberg in een paar dagen wel bijna elk pad bereden hebben. Daarnaast is Pilanes een stuk goedkoper, al is en blijft het imponerende Kruger ook echt een bucketlistbestemming!

pilanesberg national park safari dieren pilanesberg national park safari dieren poemba pilanesberg national park birdwatching pilanesberg national park vogels birdwatching

Wat kun je verwachten tijdens een Pilanesberg National Park safari?

Wanneer je op safari gaat in Pilanesberg National Park is het mogelijk om de Big 5 te spotten naast tientallen andere soorten dieren. Tot de big 5 behoren de leeuw, luipaard, neushoorn, olifant en Kaapse buffel. Toch moet je je niet blind staren op die big 5, want daarnaast loopt nog zoveel meer rond in het gebied! In het national park kun je ook zebra’s zien, giraffe’s en tientallen andere soorten dieren zoals bontebokken, antilopes of impala’s. Naar horen zeggen leven er duizenden dieren in dit gebied dat bestaat uit meertjes, grasland, heuvels en bossen. Kijk ook zeker rond in de lucht of naar de takken van bomen, want grote kans dat je ook prachtige vogels ziet!

The Ugly Five

Leuk weetje: je vindt in Pilanesberg ook The Ugly Five. Hiertoe behoren de hyena, de gier, de marabou, het wrattenzwijn en het wildebeest. Zoals de naam al doet vermoeden, niet de mooiste dieren om te zien. Maar alsnog is het gaaf om deze van je lijstje te strepen.

Pilanesberg National Park: Entrance fee & Self Drive

Wij zijn verschillende keren met een ranger vanuit Tambuti Lodge op safari gegaan in Pilanesberg, maar je kunt ook een self drive doen. Je gaat dan met je eigen huurauto op pad in het natuurgebied en kunt dan zelf rijden waar je wilt en dieren proberen te spotten. Voor beide opties, met een gids of een self drive, valt wat te zeggen. Doe je een self drive dan is dat vaak goedkoper, de entrance fee is namelijk maar R80.00 per persoon en je moet een extra fee van R40.00 per auto betalen. Je kunt dus prima zelf in het park rijden en een goedkopere accommodatie boeken. Voordeel van op safari gaan met een ranger is dat zij het park als geen ander kennen. Ze nemen je mee naar wegen waar je met eigen vervoer niet komt en overleggen met elkaar waar bepaalde dieren zijn. Het kan dus zo zijn dat je met een ranger sneller en meer dieren spot, dus ook de big 5. Ze kunnen je dan tegelijkertijd meer over de dieren vertellen en je kunt je volledig focussen op het spotten en fotograferen van de dieren.

Pilanesberg National Park map

Je kan bij de ingang van het park een map / kaart krijgen van het park, maar je zou ook een Lonely Planet van Zuid-Afrika kunnen kopen waarin ook een kaart staat. Ook deze Pilanesberg National Park Map van de officiële website kan handig zijn om te bekijken en eventueel uit te printen.

Beste tijd om te gaan & weather conditions

De meeste regen valt normaal gesproken tussen november en februari, maar echt veel is dat nooit. Qua temperatuur is het tussen oktober en maart vaak rond de 25 graden. De beste reistijd om te gaan is eigenlijk tussen juli en oktober. Het is dan winter in het gebied, het wordt dan net lente of je zit in de vroege zomer. In deze periode nemen dieren langer de tijd om te eten dus kan je veel zien. Wanneer je wat later in februari gaat kan dat ook tof zijn, dan wordt namelijk veel gepaard!

Op safari tijdens zonsopgang of zonsondergang?

Eerlijk gezegd willen we je aanraden om beide te doen! Wanneer je hier bent moet je gewoon volop op pad gaan, want je weet maar nooit op welk moment de natuur zichzelf op haar mooist laat zien. De meest slechte tijd om op safari te gaan is in ieder geval in de middag, op het heetst van de dag, dan laten dieren zich het minst zien. Plan daarom je safari’s vroeg op de dag of juist aan het eind. Bij veel lodges wordt dit ook al automatisch gedaan, dus dan hoef je er zelf niet over na te denken. Bij Tambuti gingen we bijvoorbeeld om 16:00/16:30u op safari, eigenlijk al meteen nadat we aankwamen! Een super tof en leuk begin van je Afrika reis!

Pilanesberg national park schildpad pilanesberg national park safari dieren poemba Pilanesberg National Park safari

pilanesberg national park big five nijlpaard pilanesberg go away bird pilanesberg national park vogelnestje

Overnachten in Pilanesberg National Park

De beste plek om te overnachten is wat ons betreft Tambuti Lodge, hier slaap je all inclusive en krijg je naast spectaculaire game drives elke dag genoeg goddelijk eten. De lodge is echt prachtig, de kamers zijn onwijs comfortabel en mooi ingericht en elke dag kun je genieten van een uitgebreid diner, ontbijt en high tea. Ook is er een bar waar ze de beste wijnen van Zuid-Afrika schenken en dat zit allemaal bij je hotelovernachting inbegrepen. Vanuit de lodge worden dagelijks safari’s georganiseerd en de rangers weten alles over het spotten van dieren en waar je dat het beste kunt doen. Zoals je kan zien aan de foto’s hebben wij ook onwijs veel gezien! Wat wij ook heel leuk vonden is dat je ‘s avonds en ‘s ochtends samen eet met andere gasten in de lodge (als je dit echt niet wilt, hoeft dat natuurlijk niet, maar geloof ons het maakt je verblijf juist extra tof). Doordat het een kleinschalige lodge is doe je ook samen de safari’s en het is dan super leuk om erna de safari tijdens het avondeten of ontbijt te bespreken maar elkaar ook simpelweg beter te leren kennen. Wij vonden dit echt zo’n lodge waar je na meerdere dagen nog steeds niet weg wilt en het team dat er werkt zorgt er ook echt ervoor dat je je thuis voelt. Dikka aanrader dus!

tambutti lodge Pilanesberg national park tambuti lodge zwembad pilanesberg ontbijt tambuti Pilanesberg national park tambuti lodge zwembad zitkamer tambuti lodge in Pilanesberg national park

Je trip naar Pilanesberg National Park plannen

Wij vlogen op Johannesburg toen we naar Pilanesberg National Park gingen, vliegtickets konden we onder andere goed vinden via Skyscanner.nl (wij betaalden ongeveer 450 euro per persoon retour). Verder huurden we een auto via Sunny Cars en deze haalden we meteen op bij het vliegveld. Vanuit het vliegveld zijn we toen in ongeveer 3 uur naar Pilanesberg gereden en daar sliepen we twee nachten in het overweldigend mooie Tambuti Lodge!

Openingstijden van de gates

Je kan het hele jaar door naar het park en de hekken sluiten dan wel op bepaalde momenten, dit verschilt per maand:

  • Maart & April: 06:00u – 18:30u
  • Mei tot en met September: 06:30u – 18:00u
  • September & Oktober: 06:00u – 18:30u
  • November tot en met Februari: 05:30u – 19:00u

Pilanesberg National Park entrance fee

  • R80.00 per persoon (omgerekend op dit moment zo’n 4,95 euro)
  • R30.00 voor kinderen (omgerekend is dit op dit moment zo’n 1,85 euro)
  • R40.00 per auto (omgerekend op dit moment zo’n 2,50 euro)

Let op: Als je dus in lodge slaapt zoals Tambuti lodge, dan zit de entry fee en een safari al inbegrepen in je hotelprijs en hoef je deze fee’s dus niet te betalen. Mede hierdoor is het juist ook interessant om voor een all-in lodge te kiezen!

Staat een safari in Pilanesberg al op jouw bucketlist?

→ Bekijk hier al onze artikelen over Zuid-Afrika