stops Garden Route Zuid-Afrika

Deze stops op de waanzinnig mooie Garden Route in Zuid-Afrika wil je zien!

Als je op reis gaat naar Zuid Afrika dan kom je al snel uit op de Garden Route. Ja, dit is een beetje afgezaagd maar het is écht één van de mooiste routes in het land. Daarbij is het makkelijk te rijden, redelijk veilig en vol met mooie stops. Uiteraard heeft Zuid Afrika veel meer dan deze route te bieden, maar dit zou minimaal een onderdeel moeten zijn van je reis door dit betoverende land! Benieuwd welke stops je zeker moet bezoeken op de Garden Route? Hieronder vind je 8 tips!

De Garden Route in Zuid-Afrika

De Garden Route loopt tussen Mossel Bay tot Port Elizabeth en is ongeveer 700 kilometer lang. Om de leukste plekjes te bezoeken en niet te gehaast de gas erop te hebben, kun je het beste 2 tot 3 weken uittrekken voor deze route. Het ligt er natuurlijk wel aan wat je onderweg allemaal wil doen en hoe langzaam je rijdt. En als je toch aan het rijden bent, is het het handigst om vanaf Port Elizabeth helemaal naar Kaapstad te rijden. Heb je meer tijd? Dan kun je ook de Wild Coast, Route 62 en de omgeving rondom Kaapstad erbij pakken.

8 Stops waar je zeker wilt stoppen op de Garden Route

stops Garden Route Zuid-Afrika

1. Port Elizabeth

Aangezien je ook kan vliegen op Port Elizabeth is dit een handig startpunt van de reis. Een huurauto kun je makkelijk regelen via internet zodat je gelijk op pad kan als je aankomt. Port Elizabeth is eigenlijk geen plek waar je wilt blijven, want er is vrijwel niets te beleven. Wel is het leuk om de rugby wedstrijden in de gaten te houden, want die worden gespeeld in het Nelson Mandela Bay stadion en is een leuke belevenis om eens bij te wonen. Als je staat te popelen om wildlife te zien dan is een uitstapje naar Addo Elephant Park erg tof! Hier kun je namelijk met je eigen auto het park in om vervolgens de dieren op eigen gelegenheid te zoeken.

2. Jeffrey’s Bay

Deze surfplek, ook wel Jbay genoemd, moet je volgende stop zijn in je roadtrip. Ook al ben je geen surfer, ook dan is dit een leuke en chille plek om te genieten van het strand. Wil je wél graag surfen dan kun je een 3-daagse clinic krijgen in je hostel of gewoon een surfboard huren zodat je zelf de golven op kunt. Je hebt hier genoeg hotels en hotels waar je terecht kunt en in het kleine dorpje kun je gezellig eten.

Stops Garden Route surfen

3. Tsitsikamma

Op het moment dat je de borden van Tsitsikamma National Park tegenkomt, heb je meerdere wandelroutes om het park te bezichtigen. Bij Stormsriver kun langs de kustlijn een route volgen én ook met een canopy tour door de bossen roetsen. Erg gaaf om te doen!

4. Plettenberg Bay

Onderweg naar Tsitsikamma rij je over de bekende Bloukransbrug waar je de hoogste bungeejump hebt ter wereld. Vanuit Plett kun je prachtig wandelen langs de kust en uitwaaien op de uitzichtplatforms.

5. Knysna

Deze plek wordt door velen gezien als de mooiste plek van de Garden Route. Het strand ligt aan een lagune met helder water waar je goed kunt snorkelen. Wil je er op uit? Dan is hier genoeg te doen. Boek een boot om haaien, dolfijnen of walvissen te spotten of ga in de omgeving raften, mountainbiken of wandelen. Een lokale lekkernij dat je niet kan missen (maar ook elders te koop is) zijn de oesters!

6. Wilderness

Wilderness is een klein stadje waar op zich weinig gebeurd, maar waar je toch zeker een stop waar je wilt stoppen tijdens je reis over de Garden Route. Je hebt hier uiteraard prachtige natuur, maar je vindt er ook het strand en gezellige hostels waar je je zeker niet hoeft te vervelen. Blijf je hier een paar dagen, loop dan de Kingfisher Trail die je dieper de natuur in brengt of rij naar Oudtshoorn (iets meer het binnenland in) waar je struisvogelfarms kunt bezoeken.

7. Mosselbay

De naam van deze stad heeft zich te danken aan de mosseloogst die destijds gretig werd gegeten door de Hollanders. Tegenwoordig gaat het om de zeetong en de heerlijke oesters die je hier overal kunt krijgen. Je kan hier leuk overnachten in een lange stilstaande trein aan het strand. Je “kamer” is een coupe waar je op een bankje slaapt met uitzicht op het strand. Meer dan 1 of 2 nachten raad ik dit overigens niet aan want de kans dat je rug dit aankan, is klein!

8. ‘l Agulhas/Hermanus

Bij Kaap Agulhas komen de Atlantische en de Indische oceaan elkaar tegen. Als je op zoek gaat naar de vuurtoren dan bevind je je op het uiterste puntje van Afrika! De volgende stop voordat je verder rijdt is Hermanus. Hier heb je de beste boottours om walvissen te spotten. Zorg ervoor dat je hebt gereserveerd of op tijd aanwezig bent! Oh en als je lichaam niet zo van hoge golven houdt, dan kun je het ook proberen om vanaf de kust de walvissen te spotten. Dat is in bepaalde periodes namelijk ook goed mogelijk. Wil je iets spannenders? Rij dan naar Gansbaai om een Shark Cave Dive te boeken! Als je verder rijdt richting Kaapstad dan verlaat je eigenlijk de Garden Route en gaat de weg over op de Whale Coast Route. Heb je nog tijd over? Vervolg je weg richting Kaapstad of Stellenbosch en geniet van de mooiste uitzichten vanuit je auto.

Stops Garden Route struisvogels

Tips voor als je deze stops op de Garden Route gaat rijden

  • Als je je huurauto ergens parkeert, zorg dan dat je hier niks waardevols in hebt liggen en al helemaal niks in het zicht achter laat. Auto-inbraak is veel voorkomend en geeft je veel gedoe op, probeer het dus te voorkomen als je kan!
  • Je kan in Zuid-Afrika beter niet in het donker rijden. Er kunnen pit holes in de weg zitten die je in het donker niet ziet, er kunnen dieren op de weg lopen maar ook mensen die zomaar oversteken.
  • Wil je liever niet zelf rijden en het gemak hebben van een bus? Ga dan met de Baz Bus. Deze rijdt van Kaapstad helemaal langs de kust naar Johannesburg en pikt je zo op uit je hostel.

→ Bekijk hier al onze artikelen over Zuid-Afrika