stops Garden Route Zuid-Afrika

Garden Route, Zuid-Afrika: Deze 11 stops wil je zien op deze waanzinnige route

Als je op reis gaat naar Zuid Afrika dan kom je al snel uit op de Garden Route. Ja, dit is een beetje afgezaagd maar het is écht één van de mooiste routes in het land. Je rijdt hier over de mooiste kustwegen, langs de meest prachtige stranden en ook dwars door het groene landschap. Daarbij is het makkelijk te rijden, redelijk veilig en vol met mooie stops. Onderweg spot je misschien wel olifanten, bijzondere vogels en walvissen. Slapen doe je tijdens de roadtrip op de mooiste plekken, en dan dat heerlijke Zuid-Afrikaanse eten.. Yes, de Garden Route is en blijft een geweldige roadtrip Zuid-Afrika. Uiteraard heeft Zuid Afrika veel meer dan deze route te bieden, maar dit zou minimaal een onderdeel moeten zijn van je reis door dit betoverende land! Benieuwd welke stops je zeker moet bezoeken op de Garden Route? Hieronder vind je 11 tips!

Garden Route in Zuid-Afrika

De Garden Route loopt tussen Mossel Bay en Storms River en is ongeveer 700 kilometer lang. Om de leukste plekjes te bezoeken en niet te gehaast het gaspedaal in te drukken, kun je het beste 2 tot 3 weken uittrekken voor deze route. Het ligt er natuurlijk wel aan wat je onderweg allemaal wil doen en hoe langzaam je rijdt. Veel mensen kiezen er trouwens sowieso voor om de route al te starten vanaf Port Elizabeth en rijden helemaal door naar Kaapstad. Heb je meer tijd? Dan kun je ook de Wild Coast, Route 62 en de omgeving rondom Kaapstad erbij pakken. Heb je niet veel tijd? Je kunt de route eventueel ook in 6 dagen rijden. Kies dan een aantal van de stops uit.

11 Stops waar je zeker wilt stoppen op de Garden Route

Hier kun je een auto huren om de route te rijden
Vliegtickets naar Zuid-Afrika
→ De beste ANWB deals voor Zuid-Afrika

stops Garden Route Zuid-Afrika

1. Port Elizabeth

Aangezien je ook kan vliegen op Port Elizabeth is dit een handig startpunt van de reis. Een huurauto kun je makkelijk boeken via internet bij SunnyCars of Easy Terra zodat je gelijk op pad kan als je aankomt. Port Elizabeth is eigenlijk geen plek waar je wilt blijven, want er is vrijwel niets te beleven. Wel is het leuk om de rugby wedstrijden in de gaten te houden, want die worden gespeeld in het Nelson Mandela Bay stadion en het is een fantastische ervaring om eens bij te wonen. Als je staat te popelen om wildlife te zien dan is een uitstapje naar Addo Elephant Park erg tof!

2. Addo Elephant Park

Addo Elephant Park staat in de top 3 van grootste nationale parken van Zuid-Afrika. Het park is de uitgelezen kans om olifanten te spotten. In het park leven er zo’n 600! Daarnaast kun je nog veel andere dieren spotten, wanneer je heel veel geluk hebt, spot je zelfs gehele Big Five van Zuid-Afrika! De wegen zijn trouwens goed, dus je kunt met je eigen auto het park in om vervolgens de dieren op eigen gelegenheid te zoeken.

3. Jeffrey’s Bay

Deze surfplek, ook wel Jbay genoemd, moet je volgende stop zijn tijdens je roadtrip. Ook al ben je geen surfer, ook dan is dit een leuke en chille plek om te genieten van het strand. Wil je wél graag surfen dan kun je een 3-daagse clinic krijgen bij je hostel of gewoon een surfboard huren zodat je zelf de golven in kunt. Je hebt hier genoeg hotels en hotels waar je terecht kunt en in het kleine dorpje kun je gezellig eten.

Stops Garden Route surfen

4.Storms River Bridge & Bloukrans Bridge

Wanneer je na Jeffrey’s Bay doorrijdt naar de volgende stop, kom je langs. Storms River. Hier vind je de Storms River Bridge die hoog over een diepe kloof gaat. Het uitzicht hier, is echt fenomenaal! Even verderop vind je nog een gigantische brug: Bloukrans Bridge. Deze brug is 216 meter hoog en voor wie durft, is dit dé plek om te gaan bungeejumpen! Een sprong maak je voor €70,-. Laat je het liever aan je voorbij gaan? Kijk dan hoe andere mensen een sprong maken en geniet van het uitzicht op de bergen, de zee en de rivier.

5. Tsitsikamma National Park

Op het moment dat je de borden van Tsitsikamma National Park tegenkomt, heb je meerdere wandelroutes om het park te bezichtigen. Een van de mooiste routes is de ‘Mouth Trail’. Dit is een wandeling van een uur en neemt je mee over verschillende hangbruggen in het park. Een andere toffe route is de ‘Waterfall Trail’. Een wandeling van ongeveer 3 uur die over rotsige paden gaat. Begin vroeg in de ochtend voor de mooiste uitzichten. Dwars door het nationale park loopt trouwens de stormsriver – niet te verwarren met het eerder genoemde plaatsje. Hier kun je langs de kustlijn een wandelroute volgen én met een canopy tour door de bossen roetsjen. Erg gaaf om te doen!

Je kunt in het park ook kajakken op de Stormsrivier. Hier ga je echt de ruige natuur in en voor je het weet ben je omringd met hoge rotsen en hoor je niks dan stilte om je heen. De gids vertelt je onderweg alles over de natuur.

6. Plettenberg Bay

Een must do in Plettenbergbaai is snorkelen met zeehonden. Hier bij de kust leeft namelijk een kolonie van 6.000 zeehonden. Wow! Je kunt in Zuid-Afrika op meer plekken met zeehonden snorkelen, maar hier is het wel heel speciaal. Sowieso is het een bijzondere ervaring omdat zeehonden super nieuwsgierig zijn en ze komen zeker een kijkje nemen. Vanuit Plett kun je trouwens ook prachtig wandelen langs de kust en uitwaaien op de uitzichtplatforms.

7. Knysna

Deze plek wordt door velen gezien als de mooiste plek van de Garden Route. Het strand ligt aan een lagune met helder water waar je goed kunt snorkelen. Wil je er op uit? Dan is hier genoeg te doen. Boek een boot om haaien, dolfijnen of walvissen te spotten of ga in de omgeving raften, mountainbiken of wandelen. Een lokale lekkernij dat je niet kan missen (maar ook elders te koop is) zijn de oesters! Je hebt hier trouwens ook verschillende viewpoints vanaf waar je een mooi uitzicht over de zee, de lagune en de rotsen hebt. Met een beetje geluk kun je ook vanaf hier walvissen spotten. ‘Heads Lookout’ en ‘Knysna Beach Lookout’ vonden we de mooiste viewpoints.

8. Wilderness

Wilderness is een klein stadje waar op zich weinig gebeurd, maar waar je toch zeker een stop waar je wilt stoppen tijdens je reis over de Garden Route. Je hebt hier uiteraard prachtige natuur, maar je vindt er ook het strand en gezellige hostels waar je je zeker niet hoeft te vervelen. Blijf je hier een paar dagen, loop dan de Kingfisher Trail die je dieper de natuur in brengt of rij naar Oudtshoorn (iets meer het binnenland in) waar je struisvogelfarms kunt bezoeken.

9. Mosselbay

De naam van deze stad heeft zich te danken aan de mosseloogst die destijds gretig werd gegeten door de Hollanders. Tegenwoordig gaat het om de zeetong en de heerlijke oesters die je hier overal kunt krijgen. Je kan hier leuk overnachten in een lange stilstaande trein aan het strand. Je “kamer” is een coupe waar je op een bankje slaapt met uitzicht op het strand. Meer dan 1 of 2 nachten raad ik dit overigens niet aan want de kans dat je rug dit aankan, is klein!

10. Swellendam of Kaap Agulhas

Rijd je na Mossel Bay verder naar Kaapstad? Rijd dan zeker langs Swellendam. Het is een fijne stop om de lange rit naar Kaapstad in stukjes op te breken. Je kunt hier namelijk heerlijk eten, op de mooiste plekken slapen en tijdens een wandeling de benen strekken.

Een andere optie is om verder te rijden langs de kust. Bij Kaap Agulhas komen de Atlantische en de Indische oceaan elkaar tegen. Als je op zoek gaat naar de vuurtoren dan bevind je je op het uiterste puntje van Afrika!

11. Hermanus

De volgende stop voordat je verder rijdt is Hermanus. Hier heb je de beste boottours om walvissen te spotten. Zorg ervoor dat je hebt gereserveerd of op tijd aanwezig bent! Oh en als je lichaam niet zo van hoge golven houdt, dan kun je het ook proberen om vanaf de kust de walvissen te spotten. Dat is in bepaalde periodes namelijk ook goed mogelijk. Wil je iets spannenders? Rij dan naar Gansbaai om een Shark Cave Dive te boeken! Als je verder rijdt richting Kaapstad dan verlaat je eigenlijk de Garden Route en gaat de weg over op de Whale Coast Route. Heb je nog tijd over? Vervolg je weg richting Kaapstad of Stellenbosch en geniet van de mooiste uitzichten vanuit je auto.

Stops Garden Route struisvogels

Tips voor als je deze stops op de Garden Route gaat rijden

  • Als je je huurauto ergens parkeert, zorg dan dat je hier niks waardevols in hebt liggen en al helemaal niks in het zicht achter laat. Auto-inbraak komt veel voor en geeft je veel gedoe op, probeer het dus te voorkomen als je kan!
  • Je kan in Zuid-Afrika beter niet in het donker rijden. Er kunnen pit holes in de weg zitten die je in het donker niet ziet, er kunnen dieren op de weg lopen maar ook mensen die zomaar oversteken.
  • Wil je liever niet zelf rijden en het gemak hebben van een bus? Ga dan met de Baz Bus. Deze rijdt van Kaapstad helemaal langs de kust naar Johannesburg en pikt je zo op uit je hostel.

→ Bekijk hier al onze artikelen over Zuid-Afrika