Neushoorns in het wild
Renee Lommen

Hier spot je de neushoorn nog in het wild én kun je deze zeldzame dieren helpen!

Op 22 september was het World Rhino Day en dat moeten wij natuurlijk ook nog even vieren! Daarom speciaal voor jou: De beste plekken in de wereld om de neushoorn in het wild te zien én hoe jij kunt helpen deze zeldzame dieren van uitsterven te redden! Want helaas lopen veel neushoorns tot op de dag van vandaag nog gevaar…

World Rhino Day neushoorn neushoorn safari zuid-afrikaNeushoorns in het wild

Neushoorn spotten in het wild Neushoorn in zuid-afrika

Rhino’s kijken in Zuid- Afrika

De allerbeste plek om neushoorns te spotten is in Zuid- Afrika en om preciezer te zijn: het Kruger National Park. Hier leven namelijk de meeste neushoorns van heel Afrika. Wat Kruger National Park bijzonder maakt? Het bestaat uit maar liefst vijf verschillende vegetatiezones, van dorre halfwoestijn tot dicht beboste gebieden. Daarnaast heeft Kruger National Park de grootste variëteit aan zoogdieren van alle nationale parken ter wereld. Maar ook in Welgevonden Game Reserve, Hluhluwe-Umfolozi Park en Mkyaya Game Reserve in zuidoost Swaziland kan je goed neushoorns spotten op safari.

Namibië

Voor wie durft kan in Damaraland Namibië oog in oog komen te staan met een zwarte neushoorn. Samen met een gids en trackers ga je hier te voet op zoek naar de neushoorns in het park. Hoe het voelt om zo dichtbij een prehistorische reus te staan is niet uit te leggen en kan je daarom maar het beste zelf gaan ervaren!

Etosha National Park in Namibië is een van de beste plekken in Afrika voor een safari. Doordat er weinig hoge begroeiing is kan je hier ver kijken en heb je een hele grote kans om neushoorns en andere wilde dieren te spotten. Etosha National Park is ook erg succesvol in de strijd tegen stropers en een van de weinige plekken in Afrika waar de populatie van zwarte neushoorns groeiende is.

Neushoorns spotten in Azië

Niet alleen op de savanne in Afrika, maar ook in Azië kan je neushoorns in het wild spotten. De Indische neushoorn vind je in India en Nepal. Deze neushoorn heeft maar één hoorn en zijn dikke huid lijkt op een echt pantser. De beste plek om deze bijzondere neushoorn te spotten is Chitwan National Park in het zuiden van Nepal. Naast de zeldzame Indische neushoorn leven hier ook tijgers, Aziatische olifanten, brilberen en luipaarden. De Sumatraanse neushoorn en de Javaanse neushoorn (zo klein als een pony met beharing) kom je helaas niet zo snel tegen in het wild. Zij leven namelijk in ondoordringbaar oerwoud en door stroperij zijn er van beide soorten nog maar minder dan 70 exemplaren over.

neushoorn zuid afrika baby neushoorn care for wild rhino sanctuary baby neushoorn in care for wild rhino sanctuary baby neushoorn bij care for wild rhino sanctuary neushoorn in zuid afrika

De allerlaatste neushoorns in het wild?

Helaas is er op dit moment is er niks zoveel waard op de zwarte markt als de hoorn van een neushoorn. Ondanks dat allang wetenschappelijk is bewezen dat de hoorn geen genezende werking heeft, blijft de vraag uit China en Vietnam groot. Stroperij is daarom nu een heftige oorlog geworden tussen georganiseerde misdaad en parkrangers. Als stropers in dit tempo blijven doorgaan dan bestaan er in 2050 geen neushoorns meer in het wild.

Care for Wild Rhino Sanctuary

Vlakbij Hoedspruit in Zuid- Afrika, tussen de groene bergtoppen ligt Care for Wild verstopt. De missie van powervrouw Petronel Nieuwoudt en haar team is om elke neushoornbaby die wees is geworden door stroperij te redden, te genezen en ze een veilige omgeving te bieden waar ze kunnen groeien, vrij rondlopen en voortplanten. Voor een aantal weken heb ik als vrijwilliger mogen werken bij Care for Wild. Hier heb ik mogen helpen bij het verzorgen van de neushoornbaby’s. Een onvergetelijke en bijzondere ervaring.

Help jij mee de neushoorn te beschermen?

Wil jij ook helpen? Dat kan! Door te doneren, dit verhaal te delen of om ook tijdens jouw reis door Zuid- Afrika als vrijwilliger te werken bij Care for Wild. Samen kunnen wij ervoor zorgen dat er in 2050 nog heel veel neushoorns in het wild zijn. Want de enige die de hoorn van een neushoorn nodig heeft is de neushoorn zelf!

Deze reisblog is geschreven door Renee Lommen, zij werkte als vrijwilliger bij Care for Wild Rhino Sanctuary. Je kan haar volgen en contacten op Instagram!