Boulders Beach Zuid Afrika

Een van de leukste stranden van Zuid-Afrika: Boulders Beach met haar penguins

We lopen het strand van Boulders Beach op, turen rond en even denken we dat we verkeerd zijn, totdat we aan de andere kant van het baaitje allerlei zwart, witte vogels spotten: Penguins! Ze zijn er! We lopen over het strand naar de andere kant van de baai en ja hoor, daar staan ze. Super relaxt te chillen op een rots en eigenlijk doen de meeste helemaal niets. Een enkele penguin maakt zichzelf schoon met zijn snavel en een ander waggelt een paar stapjes vooruit totdat hij besluit dat staren naar de zee net zo fijn is. Het grootste gedeelte van de pinguïnkolonie ligt gewoon lekker op een rots te zonnen. Yes, het wordt ons al snel duidelijk: Als we een top 5 moesten maken van de leukste stranden van Zuid-Afrika, dan zit Boulders Beach daar zeker bij! Op de een of andere manier is het zo bizar om penguins op een strand te zien (die horen toch op Antarctica?!) en ook gaaf: Je kan hier zelfs met deze beestjes de zee induiken of op de foto gaan. Kortom, wij zijn fan! Ook overtuigd worden? Scroll dan even naar beneden voor meer foto’s en tips:

Penguins bij Boulders Beach | Zuid-Afrika

De penguins van Boulders Beach

De penguins van Boulders Beach waren hier niet altijd. Als we Wikipedia mogen geloven kwamen deze toffe beestje hier pas in 1982. Je kunt nu op verschillende plekken bij Boulders Beach (ook wel Boulder Bay genoemd) naar de penguins kijken. Bij het lokalere strand of bij het Boulder Visitor Centre. De penguins die je hier ziet zijn trouwens niet zomaar penguins, maar Zwartvoetpinguïns. Ze hebben een zwarte snavel, witte buik en zwarte rug. Er zijn inmiddels zo’n 3000 van deze Zwartvoetpinguïns te vinden bij Boulder Bay.

Penguin Party

Boulders Beach Zuid Afrika penguins
Penguin boulder beach zuid afrika

Naar het Boulder Visitor Centre om penguins te zien of niet?

Wij zijn niet naar het Boulder Visitor Centre geweest. Je moet hier entree betalen, zodat je vanaf een vlonder naar de penguins kunt kijken op een strand en in de zee. Wij vonden het zelf gaver om op het ‘gewone lokale’ strand naar de penguins te zoeken. Je kunt dan ook dichterbij ze komen en het voelt net even wat natuurlijker aan. Natuurlijk zijn er bij het Boulder Visitor Centre wel meer penguins te zien, dus je moet even afwegen of je het de entree prijs waard vindt en natuurlijk bedenken of je genoeg tijd hebt om ervan te genieten!

Kleintuin Road

Zeker doen: Even wandelen door het parkje van Kleintuin Road áchter Boulder Beach

Wanneer je voorbij het Boulder Visitor Centre loopt, zul je zien dat er een houten vlonder (een soort wandelpad) door een groen parkje loopt. Ook dit gedeelte hoort nog bij Kleintuin Road, maar is heel anders dan de verharde weg waar je eerst over loopt vanaf de parkeerplaats. Loop dit wandelpad een stukje af, want de kans is groot dat je onderweg nog allerlei andere gave dieren zult spotten. Zo zagen wij hier een schildpad, maar ook andere beesten (zijn het otters?!) waar we de naam nu nog steeds niet van weten.

Boulders Beach

Boulders beach Zuid Afrika

Naar Boulders Beach vanuit Kaapstad

Wij vertrokken ‘s ochtends vroeg uit Kaapstad om voor de drukte in Boulders Beach te kunnen zijn. We sliepen in Kaapstad in Huijs Haerlem (is in Sea Point) en naar Boulders Beach was het vanaf daar ongeveer een uurtje rijden. We zijn na Kaapstad echter nog wel twee keer gestopt omdat we onderweg allerlei mooie uitzichtpunten tegenkwamen, dus uiteindelijk deden wij er ongeveer 1,5 a 2 uur over. Je kan een route via het binnenland pakken (via de M3 en M64), maar mooier is de route via de kust (neem daarvoor de M6 met de auto). Wij waren we er daardoor rond half 10, de drukte moest toen nog beginnen bij het strand dus dat is wel fijn, heb je het strand (en de penguins) toch een beetje voor jezelf. Bij Boulders Beach zijn we toen ongeveer 1 uur gebleven, omdat we die dag ook nog via Muizenberg en Stellenbosch naar De Hoop Nature Reserve moesten rijden en dat was nog een aardig stukje.

Strand naast Seaforth

Boulders Beach

Waar kun je goed je auto parkeren?

Wij hebben onze auto geparkeerd bij de parkeerplaats bij Seaforth Road, deze kun je oprijden vanaf de M4, dus dichtbij het restaurant Seaforth en het Cafe Penguino. Het parkeren was gratis, maar wellicht kwam dat ook omdat het nog vroeg was. Je kan na het parkeren vervolgens twee dingen doen. Het gewone strand op gaan en zelf op zoek gaan naar penguins of naar het Boulder Visitor Centre. Je moet vanaf hier nog wel een stukje lopen, via de Kleintuin Road, naar het Boulder Visitor Centre. Dit duurt ongeveer 5 tot 10 minuten. Maar wij hebben uiteindelijk niet eens bij het bezoekerscentrum naar penguins gekeken, maar juist bij het ‘gewone lokale’ strand naar penguins gezocht. Hier hoef je ook geen entree voor te betalen en op het strand kun je de penguins ook van dichterbij bekijken. Bij het Boulder Visitor Centre betaal je namelijk entree om vanaf een vlonder naar deze gave beesten te kijken.

Meer lezen over leuke plekken als Boulders Beach in Zuid-Afrika?

Lees ook:

Bijzonder overnachten in Bushmans Kloof Kookcursus in de BoKaap Travel movie: Roadtrippen in Zuid-Afrika

→ Bekijk hier al onze artikelen over Zuid-Afrika