Botanische tuin kaapstad kirstenbosch

Ontdek de magische botanische tuin van Kaapstad: Kirstenbosch

De botanische tuin van Kaapstad, Kirstenbosch, is misschien wel het best bewaarde geheim van de stad. In tegenstelling tot het drukke centrum bij Waterfront en Longstreet vind je bij Kirstenbosch een oceaan van rust. De botanische tuin wordt omgeven door giga bergtoppen, Kirstenbosch ligt namelijk tegen de oostelijke hellingen van de Tafelberg aan, en in de tuin zelf vind je de mooiste bloemen. Van paradijsvogelbloemen tot prachtige protea’s, in het juiste seizoen staan de mooiste planten in bloei. Maar wandel ook zeker eventjes over de slingerende hangbrug die boven de bomen is gebouwd in de tuin, hier heb je niet alleen een heel tof uitzicht maar kun je ook de vetste foto’s maken.

Kirstenbosch

Kirstenbosch botanische tuin kaapstad

Wandelen door de mooiste botanische tuin van Zuid-Afrika: Kirstenbosch

De botanische tuin van Kaapstad, Kirstenbosch Botanical Gardens, werd al in 1913 aangelegd en is zo’n 560 hectare groot. Wanneer je wandelt door Kirstenbosch zie je inheemse planten, prachtige bloemen en er zijn groene paadjes die je meenemen naar geheime plekjes in de tuin. Als je een paar dagen in het centrum van Kaapstad hebt doorgebracht is dit echt een onwijs chille plek om even te zijn. Hier heb je geen last van het geraas van auto’s, drukke mensen of torenhoge gebouwen. Je bent hier echt middenin de pure natuur, een perfect plekje om even te ontsnappen aan de chaos die je soms ook in Kaapstad vindt.

In de botanische tuin kan je paradijsvogelbloemen bewonderen en prachtige protea’s, dit is geen fynbos maar suikerbos. De Koningsprotea is waarschijnlijk de meest herkenbare protea. Ook kun je er prachtige vogels tegenkomen met fel groene, blauwe en rode veren. Van die vogels waar je uren naar kan kijken en duizenden foto’s van wilt maken. Vanaf de Canopy Walk, de hangbrug, heb je ook een prachtig uitzicht over de tuin dus sla dit stukje zeker niet over. Deze loopbrug is iets meer dan 100 meter lang en beweegt op een kronkelige manier boven de bomen door.

Meer dan alleen een botanische tuin

Kirstenbosch is ook een plek waar meer dan eens evenementen georganiseerd worden. Zo zijn er vaak optredens, deze vinden vaak plaats in de zomer. Maar de tuin wordt ook gebruikt als openlucht bioscoop en op een groot scherm worden dan bekende en minder bekende films vertoond. Je kan ook meedoen aan birdwatching in de tuin, je vindt namelijk veel kleurrijke vogels in de bomen en bij de bloemen. Tijdens zo’n speciale wandeling en tour leer je alles over deze beestjes. Als je benieuwd bent naar de aankomende events, kun je het beste even de online agenda van Kirstenbosch checken.

Botanische tuin

Kirstenbosch kaapstad Kirstenbosch kaapstad botanische tuin Botanische tuin kaapstad kirstenbosch

Hoe kom je bij Kirstenbosch vanuit het centrum in Kaapstad?

Als je een huurauto hebt, dan is het natuurlijk makkelijk om naar Kirstenbosch te gaan. Je voert simpelweg het adres, Rhodes Drive (Newlands), in en rijdt er naartoe. Vanaf Longstreet doe je daar iets minder dan een half uurtje over. Een andere optie is de bus nemen. Er rijden Hop-on, Hop-off bussen vanaf het centrum naar Kirstenbosch toe, als je een kaartje voor deze bussen koopt kun je vaak ook naar andere highlights in de stad. De sightseeing bus stopt meerdere keren bij Kirstenbosch. Golden Arrow bussen stoppen ook bij de botanische tuinen, deze vertrekken vanaf Mowbray Station.

Openingstijden van Kirstenbosch

De openingstijden van de tuinen zijn over het algemeen van 08:00 tot en met 19:00. In de maanden april tot en met augustus (dit is tijdens de Zuid-Afrikaanse winter) gaat Kirstenbosch iets eerder dicht, namelijk rond 18:00. Check de website van de tuinen voor de actuele tijden. Verder moet je een entree kaartje kopen als je de tuinen in wilt, deze kosten voor volwassenen over het algemeen R65,00. Kinderen betalen een stuk minder, namelijk R15 en als je jonger bent dan 6 zelfs niks. Je kan je toegangskaartje ter plekke of online kopen.

Picknicken & Restaurantjes in de botanische tuin van Kaapstad

Het is toegestaan om te picknicken in de botanische tuin van Kaapstad, enige dat je echt moet doen is al je afval weer mee naar buiten meenemen. Dus let goed op dat je goed opruimt als je weg gaat. Ook zijn er verschillende restaurantjes bij Kirstenbosch te vinden. Er is een koffiebar, maar ook een theehuis.


→ Bekijk hier al onze artikelen over Zuid-Afrika