tips kaapstad uitzicht
Iris Verhoeven

Met deze 16 tips ontdek je het allerbeste van Kaapstad en vul je met gemak twee weken

Wanneer je twee weken naar Kaapstad gaat, om zowel de stad als de omgeving te ontkennen kan ik je alvast een ding vertellen: Het is eigenlijk te kort. In twee weken heb je lang nog niet alles gezien. Toch willen we je een paar tips geven, zodat je het meeste uit je reis haalt!

Met deze 16 tips ontdek je het beste van Kaapstad in twee weken

Hostel Kaapstad tips

1. Tips voor je verblijf in Kaapstad: Kies voor Long Street of Seapoint

Kaapstad, ook wel de Moederstad genoemd, is de hoofdplaats van de provincie West-Kaap in Zuid-Afrika. De stad telt ongeveer 2,9 miljoen inwoners en is daarmee niet een kleine stad te noemen. Waar jij het beste kan verblijven in Kaapstad hangt af van wat voor type vakantieganger je bent. Houd je meer van rust en heb je meer geld te besteden dan raden we Seapoint aan. Heb je minder geld te besteden en wil je centraal verblijven dan is het hostel Urban Hive Five Bachpackers aan Long Street een toffe keuze. Een relaxt hostel waar je snel andere backpackers ontmoet, het is lekker schoon, betaalbaar en als je vragen hebt dan kun je altijd bij het personeel terecht.

Bo-Kaap

Bo-kaap Kaapstad tips Moskee bo kaap tips kaapstad

2. Bo Kaap

Ongeveer vijf minuten van Long Street vandaan ligt de wijk Bo Kaap. In deze wijk vind je allemaal straatjes met gekleurde huizen. Een goede plek dus om foto’s te maken, maar maar pas op dat je niet te ver naar boven loopt. Bovenin de wijk zijn bendes actief en het kan zomaar gebeuren dat je als toerist op klaarlichte dag wordt beroofd. De meeste mensen maken foto’s ten hoogte van het Bo-Kaap Museum. Een kookcursus in de Bo Kaap is ook tof, lees hier meer

Hop on Hop off

Kaapstad tips hop-on hop-off bus kustlijn kaapstad tips tips kaapstad uitzicht

3. Hop on Hop Off Bus

Wat zeker aan te raden is, is de Hop On Hop Off Bus. Het centrum van Kaapstad kan je prima lopend bekijken, maar met de blauwe lijn kom je ook langs Seapoint (iets te ver om te lopen). Dat is zo’n mooie route: kronkelende wegen en uitzicht op het blauwe water. De blauwe lijn heet de Blue Mini Peninsula Tour. Je rijdt onder andere langs de Kirstenbosch Gardens, door de wijnlanden van Constantia en kunt tijdens deze tour een bezoek brengen aan de Imizamo Yethu Township. Een kaartje kost 200 rand voor de hele dag.

Wijnlanden

Wijnlanden kaapstad tips constantia Wijnproeverij kaapstad wijnlanden tips wijnlanden constantia kaapstad tip

4. De wijnlanden van Constania

Via de blauwe lijn van de Hop on Hop Off Bus en de paarse lijn (Constantia Valley Wine bus) van dezelfde busmaatschappij kom je terecht bij de wijnlanden van Constania. De eerste stop is Groot Constantia. Dit is het oudste wijnlandgoed van Zuid-Afrika. Je kan daar tussen de wijnvelden lopen en een wijnproeverij doen. Je mag dan vijf soorten wijn proeven. Tip: Eet wel wat van tevoren als je de wijn gewoon opdrinkt, want anders hakt de alcohol erin!

Na de heerlijke proeverij van wijnen ga je door naar het tweede wijnlandgoed: Eagles’ Nest. Dit landgoed is veel kleiner dan Constania en je kan niet door de wijnvelden lopen. Je hebt daar wel een mooi terras en het is er erg rustig.

De derde en de laatste stop van de buslijn was bij het wijnlandgoed: Beau Constantia. Het uitzicht van dat landgoed is adembenemend. Tipje: Ga naar de WC! Vanaf het toilet heb je een panorama view over het landgoed.

Boulders Beach

boulders beach bezoeken vanaf kaapstad tips Kaapstad tips boulders beach

5. Boulders Beach

Altijd al pinguïns op het strand willen zien? Ga dan naar Boulders Beach in Simon’s Town. Ga wel vroeg, want dit strand is nogal een toeristische attractie. In de middag staat het strand vol met toeristen en klikkende camera’s. Zelf heb ik Boulders Beach gecombineerd met Kaap de Goede Hoop. Je kan dit als dagtour boeken bij YourGide voor omgerekend 43 euro.

de Kaap

tips kaapstad kaap de goede hoop Vuurtoren kaapstad kaap de goede hoop

beach kaap de goede hoop kaapstad

6. Kaap de Goede Hoop

Kaap de Goede Hoop bevindt zich op het zuidelijke punt van het Kaapse Schiereiland. Het is een nationaal park met vele wandelmogelijkheden en verlaten stranden en baaien. Je kan er ook genoeg wilde dieren spotten, zoals bokken, bavianen en struisvogels. En je bent op het meest zuidwestelijke puntje van Afrika! Het is er echt heel mooi.

Kayakken

Kayakken kaapstad tips

Kaapstad zeeleeuw Kayakken in Kaapstad Kayak in omgeving kaapstad tips

7. Kayakken met pinguïns en zeeleeuwen

Wil je de pinguïns en zeeleeuwen zien zwemmen in de Atlantische Oceaan? Huur dan een kayak en ga met een gids op pad. Een aanrader is Kayak Cape Town in Simon’s Town. Je kan om 09:00 uur beginnen. Tijdens de tocht zie je heel veel pinguïns en zeeleeuwen en kan je lekker je voeten in het water steken.

Muizenberg

huisjes muizenberg kaapstad kaapstad naar muizenberg tips Muizenberg tips kaapstad

8. Muizenberg

Vanaf Simon’s Town kan je de trein naar Muizenberg nemen. Een treinkaartje voor de eerste klas kost omgerekend 70 cent. Veel te weinig voor de mooie treinrit die je ervoor terugkrijgt.  De trein rijdt langs de kust, dus je kan hele mooie foto’s maken. Als je in Muizenberg bent, loop dan gelijk door naar het strand. Het strand staat bekend om de surfers en de gekleurde huisjes. Absoluut een aanrader!

Zeitz

tips kaapstad zeitzkaapstad tips zeitz museum Zeits museum kaapstad

9. Zeitz Museum of Contemporary Art Africa

Is moderne kunst absoluut jouw ding? Dan is het Zeitz Museum of Contemporary Art Africa een bezoekje waard. Het is het eerste grote kunstmuseum op Afrikaans grondgebied sinds de opening van het Museum der Egyptische Oudheden in Caïro uit 1858. Het gebouw alleen al is fotowaardig.

Waterfrond

Tips kaapstad hond uitlaten waterfront waterfront kaapstad tips

10. Victoria & Alfred Waterfront

Dit is het historische hart van de haven van Kaapstad. Je vindt diverse winkels, een foodmarket, een reuzenrad, diverse bandjes en je kan er de boot nemen naar Robben Island. Ohja en je kan een hond adopteren voor een wandeling. Dit is een project om straathonden weer aan een baasje te krijgen.

Robben Island

bezoek aan robben island Robben island kaapstad tips

11. Robben Island

Vanaf Waterfront pak je de boot naar Robben Island. Het is verstandig om je ticket online te boeken, want de boten zitten snel vol. Op Robben Island staan diverse bussen te wachten. De bus laat je het eiland zien en een gids vertelt over de geschiedenis. De eindhalte is de gevangenis waar Nelson Mandela gevangen heeft gezetten. Je krijgt een rondleiding van mensen die zelf gevangen hebben gezetten op het eiland.

Tafelberg

Pad tafelberg beklimmen tocht

Kaapstad tafelberg wolken op de top Tafelberg beklimmen tips kaapstad tafelberg beklimmen in kaapstad tips

12. De Tafelberg beklimmen

Je hebt verschillende routes die je kunt kiezen om naar de top van de Tafelberg te komen. Wij kozen voor de Pipe Track. De route begint op het punt waar Tafelberg Road en Kloof Nek zich kruisen en loopt via de Twelve Apostles naar de top. Je loopt langs oude pijpleidingen die vroeger gebruikt werden om water vanuit de stuwmeren op de berg naar de stad te transporteren. Wij hadden per ongeluk de heetste dag uitkozen en de route is bijna volledig in de zon. Zorg dus voor een pet en smeer je vaak in. Mocht je wel de top willen bereiken, maar is hiken niet jouw ding? Dan kan je de kabelbaan nemen naar de Tafelberg en ben je binnen vijf minuten boven. De Tafelberg staat op de lijst van de zeven wonderen van de natuur. Waar je ook bent in Kaapstad, de Tafelberg zie je altijd. De berg is 1.085 meter hoog.

Strand

kaapstad tips strandjes strand kaapstad tips

13. Strandje pakken in Kaapstad

Wil je genieten van het strand zonder al te veel mensen? Dan is het handig om voor Clifton Beach te kiezen. Je hebt er vijf van. Dus kies er een, pak een boek en ga voor het pootje baden. Het water is hier namelijk niet al te warm, omdat het in verbind staat met het water van Antarctica. Blijf vooral tot de zonsondergang hangen!

Fietsen

Fietsen in kaapstad tips

14. Fiets huren

Je bent een Hollander of je bent het niet. Huur een fiets om rond te fietsen op de boulevard bij Seapoint. Dit is prima te doen en je hebt mooi uitzicht. We raden je niet aan  om het centrum van Kaapstad te fietsen. Er zijn nauwelijks fietspaden, het verkeer komt van links en ze rijden nogal hard.

Fietssafari

Fietssafari doen in omgeving kaapstad tips Fietssafari tips kaapstad in omgeving Fietssafari omgeving kaapstad neushoorns Guide fietssafari bij kaapstad fietssafari kaapstad tips

15. Een van de avontuurlijkste tips voor Kaapstad: Ga op fietssafari

Als je naar Afrika gaat, kan je eigenlijk niet thuiskomen zonder dat je op safari bent geweest. Wij besloten alleen niet in een auto te zitten, maar pakten de fiets om de wilde dieren te bekijken. Met Bike & Saddle Cape Town ging ik naar Buffelsfontein Game and Nature Reserve.

Lion’s Head

Lion's head beklimmen kaapstad tips view lion's head kaapstad tips lion's head kaapstad top beklimmen uitzicht

16. And last but not least: Lion’s Head beklimmen

De berg heeft een kenmerkende vorm (een leeuwenhoofd) en ligt naast de Tafelberg. Aan de ene kant heb je uitzicht over Kaapstad en Table Bay en aan de andere kant zie je de Atlantische Oceaan. Om de top te bereiken ben je ongeveer een uur onderweg. Sommige stukken zijn heel steil en je moet klimmen. Het uitzicht is wederom adembenemend. Wij gingen aan het eind van de dag en zagen de zon ondergaan.

→ Bekijk hier al onze artikelen over Zuid-Afrika