Montagu

Montagu & Tulbagh, een must-visit op de Route 62 in Zuid-Afrika

Montagu, een schattig plaatsje aan de welbekende route 62 in Zuid-Afrika. Het is een klein stadje, met ongeveer 15.000 inwoners en een grote Ibis kolonie die middenin het centrum leeft op een gigantische boom bij een kleine vijver. Montagu is samen met Tulbagh een veelbezochte plek op de Route 62. Niet zo gek ook, want beide dorpjes hebben iets liefelijks over zich. Montagu met haar Victoriaanse en Kaaps-Hollandse huisjes met houten details, die door de manier waarop ze bewerkt zijn aan kant doen denken dat je normaal aan kleding vindt (in Montagu ook wel ‘broekie lace’ genoemd). En Tulbagh, vanwege haar cape dutch quarter met bijpassende huizen en de vele wijngaarden die je in de buurt vindt.

Montagu & Tulbagh | Zuid-Afrika

→ Hotel tip Montagu: John Montagu Guesthouse

Montagu, de perfecte stop tijdens je roadtrip door Zuid-Afrika

Montagu is beroemd vanwege haar liefelijke huisjes, maar staat ook bekend als één van de beste wijnproducenten van Zuid-Afrika en je vindt hier het gelijknamige bedrijf Montagu dat gedroogde vruchten en noten verkoopt. Het is een relaxed plaatsje. Simpelweg even rondlopen, via de Ibis kolonie door de rest van het dorpje, en ergens een drankje drinken, is hier op de een of ander manier super rustgevend. Een verademing na het uren rijden over de oneindige wegen die de Westkaap rijk is. Misschien ontstaat dat relax-gevoel door de bergen die Montagu lijken te omhelzen, maar ook de locals zijn hier vriendelijk en het gevoel wordt natuurlijk ook verstrekt door de schattige uitstraling van het dorpje. Al hielp de prachtige tuin van het John Montagu Guesthouse, de plek waar wij sliepen, ons ook aan een ultiem zen gevoel. Het is hier prima toeven, helemaal als je even een dagje wilt uitrusten van een meerdaagse roadtrip.

7x doen & ervaren in Montagu

In Montagu kun je een paar dingen doen, onze highlights en aanraders vind je hieronder:

1. Cogmanskloof pass & Old English Fort (1899)

Allereerst, geniet even van het moment dat je bijna aankomt bij Montagu. Wanneer je vanuit Kaapstad aan komt rijden, zul je namelijk de Cogmanskloof passeren. Ook wel aangeduid als Old English Fort. Het is een smalle tunnel die is uitgehakt in een rots. Super mooi om te zien en nadat je er onderdoor bent gereden zul je binnen een paar tellen in Montagu zijn.

2. Victoriaanse en Kaaps-Hollandse huisjes kijken

Loop even door het centrum van Montagu. Bij het toeristenbureautje kun je een kaartje halen, waarop de mooiste wegen en huizen staan aangegeven. Onder andere Bath street & Long street vallen hier bijvoorbeeld onder. Dit kaartje loop je binnen een uurtje uit en geeft je een goed idee van hoe Montagu is.

3. Maak een hike vanuit Montagu en/of ga naar de hot springs

Als je meerdere dagen in Montagu verblijft, is het aan te raden een hike te maken. Loop bijvoorbeel de wandelroute via Cogman’s Kloof van zo’n 12 kilometer of hike naar Bloupunt dat iets meer dan 15 kilometer is. Je kan bij het toeristenbureau verschillende routes en informatiefolders vinden. Ook vind je dichtbij Montagu hot springs die een hele werking zouden moeten hebben, de naam is Avalon Springs. Deze warmwaterbronnen liggen aan de rand van het dorp.

4. Kijken naar de Ibis kolonie van Montagu

Bij de hoek van Barry Street en Bath Street vind je de vijver waarbij de gigantische Ibis kolonie leeft van Montagu. Toen wij er waren, was het aardig warm, en de stank kan dan echt ondraagelijk zijn als je te dichtbij komt. Maar desondanks zijn de vogels mooi om te zien met hun grote lichamen en zwart, witte veren.

Montagu ibis Montagu ibis

5. Pizza eten in Montagu bij The Burgundy Gherkin Pizzeria

Niet typisch Zuid-Afrikaans, maar wel onwijs lekker: De pizza bij The Burghundy Gherkin Pizzeria in Montagu. Ga lekker buiten op het terrasje zitten of neem binnen plaats en bestel een pizza uit de gigantische oven.

6. Shoppen bij vintage & kunstwinkeltjes

In Montagu vind je heel wat arts & crafts shops, er is zelfs een heuse route te lopen langs de leukste winkels of wandel gewoon even binnen bij een van deze shops. Voor souvenirs kun je hier namelijk zeker slagen. Een van de leukste winkels vonden wij bij ‘Church Corner’ op 30 Bath Street. Ook is er een tweedehands winkeltje te vinden in Montagu dat leuke prullaria verkoopt en vondsten uit de geschiedenis.

montagu winkeltjesmontagu winkeltjes

7. Slapen bij John Montagu Guesthouse

Tijdens ons bezoek in Montagu sliepen we bij het gelijknamige guesthouse: John Montagu Guesthouse. Super romantisch ingericht en de tuin is met haar zwembad fijn om in te verblijven. De kamers zijn ingericht met allerlei bijzondere spullen die in de loop der jaren zijn verzameld. Voor een stel is dit echt een leuke plek om te verblijven.

→ Ook boeken: John Montagu Guesthouse

Tulbagh en haar vele wijngaarden

In Tulbagh vind je net als in Montagu veel mooie huizen, in Tulbagh zijn deze vooral te vinden in het Cape Dutch Quarter. Loop of rij hier even doorheen en maak een korte stop bij het toeristenbureautje als je meer informatie wilt. Ook zijn er een aantal wijngaarden in Tulbagh die je niet mag missen. Niet alleen omdat ze fantastische wijn verkopen, maar ook omdat het op zo’n mooi stuk grond te vinden is:

  • Saronsberg – Hier vind je een mooie beeldentuin en een prachtig meer
  • Montpellier – Alleen de weg naar deze wijngaard is met alle vlaggetjes al leuk om te zien
  • Twee Jonge Gezellen – Gelegen op de Saronsberg mountain en een van de oudste wijngaarden

Tulbagh route 62 zuid-afrikaTulbagh Montagu Route 62 Tulbagh route 62 zuid-afrika

Reis je even mee naar Montagu & Tulbagh in Zuid-Afrika?

Van de roadtrip die wij hebben gemaakt in de Westkaap hebben we onderstaande travel vlog→ Bekijk hier al onze artikelen over Zuid-Afrika