Kololo Game Reserve Zuid Afrika

Als je bij Kololo Game Reserve overnacht, kun je met de auto én lopend op safari

Vanaf Johannesburg rijden we via het plaatsje Cullinan en Pilanesberg naar safaribestemming Kololo. Een rit die bestaat uit een route over de snelweg én een spectaculaire dirt road. Onderweg zien we gigantische olifanten, een kudde buffels en prachtige bergen. We beseffen ons wel dat we graag een iets betere auto hadden gehad, maar eenmaal bij Kololo is de tocht alles meer dan waard.

Kololo Game Reserve

Een romantische lodge en met een beetje geluk spot je vanaf het restaurant neushoorns

We slapen in een knusse lodge die is ingericht met een romantisch hemelbed, Afrikaanse kunst en er is een buiten keuken te vinden. Niet veel verder van onze lodge vinden we het restaurant en vanaf het terras op de bovenste verdieping kunnen we meteen in de verte een neushoorn zien. Beneden is een zwembad te vinden dat omgeven wordt door bananenbomen. Dat blauwe water ziet er in de zon aanlokkelijk uit, dus we kunnen niet anders dan het zwembad even uitproberen. Omdat we nog een paar uur tijd hebben voor het donker wordt, besluiten we na de frisse duik een wandeling te maken door het natuurgebied dat rondom de lodge ligt.

Zwembad Kololo Game Reserve Kololo lodge zwembad Kololo game reserve zwembad buiten

Te voet op safari in Kololo

Bij de receptie kunnen ze je alles vertellen over de verschillende wandelroutes die je rondom de lodge kunt maken, ook is het mogelijk om er fietsen te huren. Wij besluiten de blauwe route te lopen die ons meeneemt naar verschillende open vlaktes. Eenmaal daar spotten we al gauw wildebeesten, zebra’s, impala’s en giraffes. Een bijzondere ervaring om al die machtige beesten een keer niet vanuit de auto te zien, maar gewoon tijdens een wandeling. Wanneer we een wildebeest tegenkomen dat een beetje blazend rondom een boom staat te draaien is het even slikken. Kunnen we hier echt wel veilig lopen? Maar al gauw blijkt dat dit dier helemaal niks om ons geeft en gewoon z’n eigen gang gaat. De wandeling is een aantal kilometer, waardoor we op tijd weer terug zijn voor het diner.

Kololo Game Reserve wandeling safari giraffe Kololo Game Reserve wandeling safari Kololo Game Reserve wandeling natuur

Op zoek naar de Big Five tijdens een safari door Welgevonden

Het Kololo Game Reserve ligt naast Welgevonden, hierdoor is het ideaal om vanuit Kololo een safari te maken in dit Game Reserve. In dit natuurgebied kun je niet alleen zebra’s en antilopes spotten, maar met een beetje geluk ook de Big Five zien. Heb je geen geluk, dan is de kans wel groot dat je elanden, impala’s, waterbokken, kudu’s en wildebeesten ziet. Ook olifanten kun je zomaar tegenkomen, zo zagen wij er één badderen in een van de meren in Welgevonden en werden we daarna verrast door een gigantische groep olifanten die middenop de weg stonden. Zo’n safari door Welgevonden duurt een aantal uur en vaak stop je onderweg nog ergens om een drankje (lees: heerlijke Zuid-Afrikaanse wijn bijvoorbeeld!) te doen.

Kololo Game Reserve safari zebra familie Kololo Game Reserve safari wildlife Kololo Game Reserve safari_ Kololo Game Reserve safari in welgevonden Kololo Game Reserve safari olifant Kololo Game Reserve safari olifanten oog Kololo Game Reserve olifantenKololo Game Reserve safari welgevonden Kololo Game Reserve safari zuid afrika

Kololo Game Reserve big five

Wist je dat het Kololo Game Reserve is opgericht door Nederlanders?

Nog een grappig feitje, is dat het Kololo Game Reserve eigendom is van een Nederlands stel, Ton en Yvonne Jansen. Zij namen in 2004 het reservaat over. De naam Kololo is gekozen vanwege de kleine antilope die je er vindt, de Klipstpringer. Ze zijn niet altijd aanwezig bij de lodge, maar de staff die er wel is zorgt er zeker voor dat je een fijn verblijf hebt. De ranger die onze safari door Welgevonden verzorgde, had bijvoorbeeld vlakbij het restaurant een huisje vol opgezette dieren én een gigantische levende zwarte spin. Het blijft een beetje gek om al die opgezette dieren te zien, als je ze net in het wild levend hebt mogen spotten, maar het is wel tof om zo’n giga spin over je hand te laten lopen.

Hoe kom je bij het Kololo Game Reserve en hoe kun je je verblijf boeken?

Kololo ligt in de provincie Limpopo en vanaf Johannesberg of het OR Tambo International Airport is het zo’n 3 uur rijden. Bij Kololo zijn een tiental chalets te vinden. Je kan het beste wel vooraf reserveren als je hier een nacht of twee wilt slapen. Sowieso raden we je minstens 2 nachten aan want het is zonde om hier slechts één door te brengen. Wanneer je een nacht boekt, zit daar ontbijt en avondeten vaak bij inbegrepen maar check dit vooraf altijd even goed. Elke avond is er een vast menu met een paar opties en ’s ochtends is er een uitgebreid ontbijt. Er zijn bij de verschillende huisjes namelijk ook een keuken te vinden, dus als je liever delf-catering doet is dat ook mogelijk. Hier kun je je verblijf bij Kololo boeken

Bekijk de video van onze trip naar Cullinan, Pilanesberg en Kololo!

→ Bekijk hier al onze artikelen over Zuid-Afrika